Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 00-12-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/12/2000

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Αβραμόπουλος
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Νέα Δημοκρατία
  • [05] Προϋπολογισμός-Επιτόκια
  • [06] Ολυμπιάδα
  • [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] Πρόγραμμα Σταθερότητας

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό, τα επιτόκια, οι κινήσεις Αβραμόπουλου, οι προσχωρήσεις, οι αντιδράσεις, η συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, το Κυπριακό και η χωροθέτηση των ολυμπιακών χωριών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο Δήμαρχος τάζει την καρέκλα του σε 4 ... αντιδημάρχους ... και παραγάδι σε όλα τα νερά. Ενώ η Ρηγίλλης φοβάται 5η φάλαγγα για νομαρχιακές και συνέδριο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ που ιδιωτικοποιούνται. Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΕΘΕΛ,ΟΑΣΑ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, Τράπεζες κ.α.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απόλυτος μονάρχης. Ολες οι εξουσίες στην κυρία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6 αλλαγές στις προσλήψεις. Διορισμοί-εξπρές 5.000 επιστημόνων.

    Η ΑΥΓΗ: Και άλλα δις στο βωμό των Ολυμπιακών. Είχαν "ξεχάσει" να προϋπολογίσουν τα χωριά των δημοσιογράφων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συμπτώματα κατάρρευσης σε ΠΑΣΟΚ -ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Γιατί έδωσα ένα εκατομμύριο δολάρια στον Τζόρτζ Μπούς". Τι αποκαλύπτει ο Ελληνοαμερικανός Αλεξ Σπάνος προς το "ΒΗΜΑ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγριοι φόροι μέχρι το 2003! Ετεροχρόνισε η κυβέρνηση τις προεκλογικές φοροαπαλλαγές.

    ΕΘΝΟΣ: Οι πρώτες θέσεις στην Υγεία. Ποιές ειδικότητες και σε ποιά νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ιερά Σύνοδος: χαμαιλέοντες και σαύρες οι καφετζήδες. Δικαιώνει τους αγώνες του Γρηγόρη Μιχαλόπουλου η Εκκλησία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γραφεία ευρέσεως εργασίας από ΓΣΕΕ και Εργατικά Κέντρα. Τέρμα η εκμετάλλευση από τα ιδιωτικά γραφεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ποιές προσλήψεις θα γίνουν το 2001.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Του Γιάννου τα οράματα. Το πρώτο πρόγραμμα 4ετίας με τη δραχμή στη ζώνη ευρώ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ευρωπαϊκά 4,75% επιτόκια. Αναμένεται σήμερα η τελευταία μείωση 1% από την ΤτΕ.

    Espresso: Σαίεντολόγοι: Σκοτεινή παραθρησκευτική οργάνωση στην Αθήνα. Προκαλεί λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

    ΕΣΤΙΑ: Το ΠΑΣΟΚ σε αδιέξοδο. Δεξιά ή αριστερά θα στραφή τώρα;

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σοκ για τις τράπεζες από τα επιτόκια ευρώ. Νέες λύσεις για καταθέσεις, στεγαστικά, καταναλωτικά και επιδοτούμενα δάνεια.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Χάος στην αγορά. Οι "τρελές αγελάδες" προκαλούν..πόλεμο τιμών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ρεκόρ Ευρώπης σε ακριβά δάνεια, φθηνές καταθέσεις. Ανοίγει η ψαλίδα των επιτοκίων.

    ΝΙΚΗ: Σφαγή στη Ρηγίλλης προκαλεί ο Αβραμόπουλος. Στα τρία χωρίζεται η συντηρητική παράταξη.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Με νέα ορμή και δύναμη για το Μέτωπο. Ολοκληρώθηκε το 16ο συνέδριο του ΚΚΕ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Ο Αβραμόπουλος στη φάκα των εκδοτών.

    Η ΧΩΡΑ: "Φεύγω από το δήμο εντός του Ιανουαρίου". Αποκλειστικό: Πιεζόμενος από την κατακραυγή της κοινής γνώμης ο Αβραμόπουλος αποφάσισε να εγκαταλείψει σύντομα το δημαρχείο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια. Με την ανοχή των κυβερνητικών αρμοδίων, η τιμή των αμνοεριφίων αυξήθηκε έως και 100%.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ανοχύρωτα σχολεία τις νύχτες. Θεσσαλονίκη: συνεχείς οι εισβολές διαρρηκτών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Προς δυαρχία οδεύει το ΠΑΣΟΚ. Δηλώσεις και σενάρια επαναφέρουν το κλίμα του 1996.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η κυβέρνηση ανάβει τώρα τη φλόγα για να φωτίσει τη βαθιά νύχτα που καλύπτει το δρόμο ως το 2004.

    [02] Αβραμόπουλος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "έντονες διεργασίες επιφέρει στο χώρο της Κεντροδεξιάς η εξαγγελία κόμματος Αβραμόπουλου. Η Ντ. Μπακογιάννη μίλησε χθες για την ανάγκη νέας πολιτικής πρότασης που θα οδηγήσει στη συνολική ανασύνταξη της Κεντροδεξιάς. Η Ρηγίλλης από την άλλη πλευρά, στο προσκήνιο ρίχνει τους τόνους έναντι του δημάρχου, αλλά ετοιμάζει αντεπίθεση". Η Espresso αναφέρει ότι "τα μαχαίρια τους ακονίζουν Ρηγίλλης και πλατεία Κοτζιά κι ετοιμάζονται να ριχτούν στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησής τους, καθώς και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να επιδοθούν σε έναν μακρύ, σκληρό και απρόβλεπτο πόλεμο χαρακωμάτων".   

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "συμπτώματα κατάρρευσης εμφανίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα τα επιτελεία των οποίων δεν μπορούν να ανακόψουν την επέλαση Αβραμόπουλου που απειλεί με ολική ανατροπή το σκηνικό που στήθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Στη ΝΔ τα συμπτώματα νευρικής κρίσης είναι έκδηλα και σε επίπεδα κορυφής".

    [03] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι "ανεβαίνει κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στην Κύπρο, καθώς μια μέρα μετά την παραβίαση του status quo στο χωριό Πύλα με την κατασκευή και νέων χαρακωμάτων, οι δυνάμεις του "Αττίλα" απείλησαν τις ζωές των Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων που πλησίασαν στην περιοχή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "στενά, ... νηφάλια και λογικά" κατά έκφραση κορυφαίου πολιτικού παράγοντα της Λευκωσίας παρακολουθεί η Κυπριακή κυβέρνηση την νέα επέλαση του Αττίλα στην ουδέτερη ζώνη στο Χωριό Πύλα. Αντιστοίχως η Αθήνα αρκείται στον "υπεύθυνο τρόπο" με τον οποίο η Λευκωσία χειρίζεται το "πρόβλημα".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "προσπαθούσε να σφυρίξει αδιάφορα χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες προκλητικές κινήσεις τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης παρέπεμψε στις δηλώσεις και τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης, κάλεσε τον ΟΗΕ να δείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποσύνδεσε αυτές τις εξελίξεις τόσο από τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό όσο και από την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει ότι "στο κενό φαίνεται να πέφτει η προσπάθεια του παράνομου καθεστώτος Ντενκτάς να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στο μεικτό χωριό Πύλα, στο οποίο ζουν ειρηνικά ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι".

    [04] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "πρόταση να συγκληθεί άμεσα η ΚΟ υπέβαλε η Ντόρα Μπακογιάννη λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης των τομεαρχών που ασχολήθηκε με την τακτική του κόμματος στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Αρνητική ήταν η απάντηση του Κώστα Καραμανλή ο οποίος κατά τις ίδιες πηγές ανέφερε "οι προθέσεις μας μπορεί να είναι σωστές αλλά δεν πρέπει να φανεί ότι λειτουργούμε υπό πίεση".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "μαίνεται η σφαγή στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης, η οποία οδηγείται προς τριχοτόμηση. Αιτία το νέο κόμμα Αβραμόπουλου που φέρνει στην επιφάνεια και τις αντιθέσεις Κώστα Καραμανλή-Ντόρας Μπακογιάννη. Παρά το σκηνικό διάλυσης της παράταξης, η κ. Μπακογιάννη μιλά για ενότητα της Κεντροδεξιάς, αμφισβητεί τη δυνατότητα Καραμανλή να την επιτύχει και ζητά άμεση σύγκληση της ΚΟ συναντώντας όμως την άρνηση του αρχηγού ο οποίος θέλει να δείξει πως το κόμμα του δεν βρίσκεται υπό πίεση".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "ενώ στη Ρηγίλλης επιχειρούν να υποβαθμίσουν τις νέες δηλώσεις Εβερτ, απορρίπτουν πρόταση Μπακογιάννη για σύγκληση της ΚΟ και αντιπαρατίθενται για τον τρόπο αντιμετώπισης του δημάρχου, στελέχη των κομμάτων εμφανίζονται έτοιμα να προσχωρήσουν στο "κόμμα Αβραμόπουλου".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "ηφαίστειο πριν από την έκρηξη θυμίζει τα τελευταία 24ωρα η ΝΔ. Η ανακοίνωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση κόμματος προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της ΝΔ και αμηχανία στην ηγεσία και το περιβάλλον της, ενώ αντί της επιδίωξης ενότητας, προμηνύεται και ίσως επιδιώκεται...σύγκρουση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει ότι "στραμμένο το βλέμμα στο συνέδριο του κόμματος έχει η ηγεσία της ΝΔ αλλά και το σύνολο των στελεχών της, αφού όπως όλοι εκτιμούν πλέον μέσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η παρέμβαση Αβραμόπουλου δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο".

    [05] Προϋπολογισμός-Επιτόκια

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι "με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει ότι είναι ελλειμματικός και την κυβέρνηση να χαριεντίζεται περί ισχυρής οικονομίας, άρχισε χθες στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού του κράτους για το 2001".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "σκληρή εισοδηματική πολιτική, αλλά και υψηλή ανεργία περιέχει το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για την τετραετία 2001-2004 καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις θα κινούνται στα όρια του πληθωρισμού, ενώ η ανεργία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "η σύγκλιση των επιτοκίων με εκείνα της Ευρώπης προκαλεί έντονο προβληματισμό στις εμπορικές τράπεζες, καθώς πλήθος θεμάτων ανακύπτουν παραμονές της ένταξης στην Ευρωζώνη. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης συναντάται με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμο ενώ οι τραπεζίτες βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις, προκειμένου να προσδιορίσουν τα νέα επιτόκια ευρώ σε όλες τις μορφές καταθέσεων και δανείων, τα οποία θα ισχύουν από την αρχή του νέου χρόνου και θα αντικαταστήσουν όλα τα δραχμικά επιτόκια".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή ο νέος προϋπολογισμός, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική φανερή ψηφοφορία, που αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει ότι "τελικά "άνθρακες" αποδεικνύεται ο "θησαυρός" των φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης, αφού ετεροχρονίζονται για το 2003, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι πενιχρές. Ολως τυχαίως, οι εξαγγελλόμενες φοροελαφρύνσεις συμπίπτουν με το έτος διενέργειας των εθνικών εκλογών".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ επισημαίνει ότι "σημάδια έντονης χαλάρωσης στο μέτωπο των δαπανών εμφανίζει ο προϋπολογισμός, καθώς οι μεγάλες πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική οικονομία από την αύξηση του πετρελαίου και του δολαρίου έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα ταμεία του κράτους".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "πολιτική δύο ταχυτήτων για τα επιτόκια ακολουθούν πλέον οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Επειτα και από τις τελευταίες μειώσεις επιτοκίων που ανακοίνωσαν οι εμπορικές τράπεζες, προκύπτει το συμπέρασμα ότι τα επιτόκια που προσφέρουν στους καταθέτες τους βρίσκονται πλέον πολύ κοντά στα ευρωπαϊκά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι Ελληνες αποταμιευτές να έχουν έπειτα από πολλά χρόνια αρνητικές επιδόσεις".

    [06] Ολυμπιάδα

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "το ένα χέρι πλένει τ΄ άλλο και τα δύο το πρόσωπο" λέει μια σοφή παροιμία. Αυτή βρήκε πλήρη εφαρμογή στη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς η ανάληψη και των καθηκόντων του διευθύνοντος συμβούλου του "Αθήνα 2004" από τη Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, λύνει τόσο τα δικά της χέρια όσο και αυτά του πρωθυπουργού".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "στα "τέσσερα σημεία του ορίζοντα" θα κατασκευασθούν τελικώς ισάριθμα δημοσιογραφικά χωριά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμφώνως προς τις αποφάσεις που έλαβε χθες η διυπουργική επιτροπή, η οποία συνήλθε σε πλήρη σύνθεση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ισχυρίζεται ότι "το 2001 είναι ο κρισιμότερος σταθμός της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς θα αρχίσει στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα η κατασκευή των προγραμματισμένων έργων και θα υπάρχει πλέον μέτρο σύγκρισης για την πρόοδό τους. Στην εκτίμηση αυτή κατέληξαν χθες τα μέλη της Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασαν υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ο οποίος επέστησε την προσοχή όλων των εμπλεκόμενων και τους ζήτησε να μην εφησυχάζουν".

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι "από τη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής η σημαντικότερη απόφαση ήταν αυτή της δημιουργίας τεσσάρων τελικά δημοσιογραφικών χωριών (Μαρούσι, Παλλήνη, Αγ. Ανδρέας και Λιόσια). Την επίβλεψη του έργου αναλαμβάνει ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κ. Λαλιώτης ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί και ένας φορέας για την κατασκευή του".

    [07] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Θα περικόπτονται δαπάνες! Αμεση η "ποινή" στις αποκλίσεις του Προγράμματος Σταθερότητας που παρουσίασε η κυβέρνηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πρόγραμμα Σταθερότητας: Επενδύσεις 54 τρις. εντός 4ετίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ευκαιρίες στο ΧΑΑ βλέπει ο Θ. Καρατζάς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα πρώτα δυο χρόνια θα είναι δύσκολα για την οικονομία. Με δυο όψεις το τετραετές Πρόγραμμα Σταθερότητας".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Οι ιδιοκτήτες θέλουν τους μικρομετόχους στο περιθώριο. Αντιδράσεις για τη "Λευκή Βίβλο".

    [08] Πρόγραμμα Σταθερότητας

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Οσον αφορά την ανάπτυξη στην περίοδο 2000-2004, προβλέπεται μέσος ρυθμός 5,3% και μέσος πληθωρισμός 2,3%, ενώ η ανεργία υπολογίζεται να μειωθεί στο 7,5%. Παράλληλα το πετρέλαιο εκτιμάται στα 25 δολλ. το βαρέλι και το ευρώ ίσο με το δολάριο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 19 December 2000 - 15:15:30 UTC