Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-01-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/01/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επισκόπηση Τύπου
  • [02] Tίτλοι Εφημερίδων
  • [03] "Σύνδρομο Βαλκανίων"
  • [04] Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων
  • [05] Χρηματιστήριο
  • [06] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [07] Νέα Δημοκρατία
  • [08] Επισκόπηση Οικονομικού Τύπου
  • [09] Φορολογία ακινήτων

  • [01] Επισκόπηση Τύπου

    Οι έρευνες για το "σύνδρομο των Βαλκανίων", η πορεία της ΝΔ προς το συνέδριο, η πώληση της Ολυμπιακής, η πορεία του Χρηματιστηρίου και το υπό διαμόρφωση νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Tίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτσης): 3.553 φαντάροι στα χαρακώματα με τον καρκίνο

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εξετάσεις για λευχαιμία σε 7.000 στρατιώτες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τυφλή πτήση για την Ολυμπιακή. Οσο όσο την ξεπουλάνε.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ολα τα νέα μισθολογικά κλιμάκια για δημοσίους υπαλλήλους

    Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη βοά η Αθήνα σιωπά για το "ανθρωπιστικό" ουράνιο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί η δίωξη ναρκωτικών. Διώξεις αξιωματικών της ΕΛΑΣ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Απλούστερες οι νέες φορολογικές δηλώσεις για μισθωτούς.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 700.000 συντάξεις στο στόχαστρο. Σε ισχύ από σήμερα ο νόμος.

    ΕΘΝΟΣ: Εφιάλτης ουρανίου για 7.000 Ελληνες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκαναν Χιροσίμα τα Βαλκάνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβες ανευθυνότητας. Κάνουν τον Αμερικάνο στην κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφάπαξ με πλαφόν σε όλες τις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βόμβες ουρανίου: Πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα με λευχαιμία

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Για ποιόν χτυπά η καμπάνα; Προσβλήθηκε από λευχαιμία Ελληνας

    Εspresso: Λένε ψέματα! Εριχναν ουράνιο εκεί που είναι Ελληνες φαντάροι

    ΕΣΤΙΑ: Το "γκαράζ" του Κολωνακίου. Και η αποθέωσις του παραλογισμού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σύνδρομο Βαλκανίων" και για την Ελλάδα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Κανένας" με ονοματεπώνυμο. Κρούσμα λευχαιμίας σε Ελληνα λοχία

    ΤΑ ΝΕΑ: Ελληνας στρατιώτης θύμα του ουρανίου. Υπηρετούσε στη Βοσνία

    ΝΙΚΗ: ΝΑΤΟ(ι) οι ένοχοι του αργού θανάτου. Δεκάδες θύματα-στρατιώτες.

    ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Συνέντευξη: Βαρθολομαίος κατά Αλέξιου - Χριστόδουλου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σπέρνουν το θάνατο στα Βαλκάνια.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Οχι άλλα ψέματα. Σκάστε και μετράτε ραδιενέργεια.

    Η ΧΩΡΑ: Μολύνθηκαν στρατιώτες-φοιτητές από τη ραδιενέργεια!

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο σκαμνί το ΝΑΤΟ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 82ος νομός της Τουρκίας η Βόρεια Κύπρος.

    [03] "Σύνδρομο Βαλκανίων"

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι "το ελληνικό Πεντάγωνο παραδέχθηκε ότι υπάρχει κρούσμα λευχαιμίας σε Ελληνα υπαξιωματικό που υπηρέτησε στη Βοσνία, ενώ ο Ακης Τσοχατζόπουλος διέταξε να υποβληθούν σε άμεσες ιατρικές εξετάσεις όλοι οι στρατιώτες που υπηρέτησαν στις περιοχές του θανάτου".

    Σύμφωνα με το ΚΑΡΦΙ "έστω και με καθυστέρηση, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταλείψει τη συστηματική προσπάθεια συγκάλυψης και εφησυχασμού σε σχέση με το λεγόμενο 'σύνδρομο των Βαλκανίων', στο οποίο ήδη αποδίδονται κρούσματα λευχαιμίας σε 19 Ευρωπαίους στρατιώτες".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι "στις 50.000 βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου που έχουν πέσει στην πρώην Γιουγκοσλαβία κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών αποδίδεται πλέον, χωρίς καμία αμφιβολία, η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων καρκίνου που παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "ενώ η Ευρώπη αναστατώνεται από το 'σύνδρομο των Βαλκανίων', ενώ κυβέρνηση και Κομισιόν εμφανίζονται επικριτικές προς το ΝΑΤΟ για τη χρήση βλημάτων 'απεμπλουτισμένου ουρανίου', η ελληνική κυβέρνηση υποβαθμίζει το θέμα και περιορίζεται σε διαβεβαιώσεις περί υγειονομικών ελέγχων, όταν μάλιστα υπάρχουν δύο ύποπτα κρούσματα λευχαιμίας στην Ελλάδα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "νέα στοιχεία έρχονται στο φως καθημερινά για το ΑμερικανοΝΑΤΟικό έγκλημα των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία. Τα φρικιαστικά αποτελέσματα από τους βομβαρδισμούς, και με ραδιενεργό υλικό, δεν έχουν όλα ακόμα φανεί. Το αληθινό τους μέγεθος θα ορθωθεί μπροστά μας μετά από ορισμένα χρόνια. Και τότε ο κατάλογος των συνεπειών θα είναι μακρύς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "σε θρίλερ με απρόβλεπτες συνέπειες εξελίσσεται το 'σύνδρομο των Βαλκανίων' για ολόκληρη την περιοχή. Για πρώτη φορά χθες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με ανακοίνωσή του, παραδέχθηκε ότι ένας μόνιμος υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού που υπηρέτησε στη Βοσνία παρουσίασε ενδείξεις λευχαιμίας και νοσηλεύτηκε τον Αύγουστο του 2000 στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Οι φόβοι για τους Ελληνες άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του Κοσσυφοπεδίου δυστυχώς επαληθεύονται".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν ότι "μεγάλη ανησυχία και σοκ προκάλεσε η γνωστοποίηση ότι Ελληνας υπαξιωματικούς που υπηρέτησε το 1997-1998 στη Βοσνία πάσχει από λευχαιμία. Υπό τη σκιά του ιδιαίτερα δυσάρεστου αυτού περιστατικού, επισπεύδει το υπουργείο Αμυνας τα ιατρικά τσεκ-απ και τους 3.553 Ελληνες στρατιωτικούς που υπηρέτησαν ή υπηρετούν στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία".

    [04] Μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "δεν κατέστη δυνατό χθες τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής να συμφωνήσουν ως προς τη νέα επιδοματική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, παραπέμποντας το θέμα της καταβολής των επιδομάτων στην επόμενη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "την κατάργηση ενός σημαντικού αριθμού ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και την ένταξή τους στους μισθούς ως πριμ παραγωγικότητας εισηγείται στον πρωθυπουργό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

    Το ΕΘΝΟΣ σε σχόλιό του υποστηρίζει ότι "βεβαίως και κάποτε πρέπει να σταματήσει ο φαύλος κύκλος των επιδομάτών προς τους υπαλλήλους του Δημοσίου. Με τις από αυτά προκύπτουσες αμοιβές να ενσωματώνονται σε έναν ενιαίο μισθό. Εχει, άλλωστε, αποδειχθεί στην πράξη ότι κάθε φορά που δίνεται κάποιο επίδομα σε ένα κλάδο εργαζομένων, προκύπτουν σχεδόν αυτόματα ανισότητες, τις οποίες συνήθως η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να εξαλείψει με νέα επιδόματα εξομάλυνσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει ότι "η σκληρή εισοδηματική πολιτική στην οποία υποχρεώνει δημόσιους υπαλλήλους, δικαστικούς και στρατιωτικούς κάνει το ... ποδαρικό της και τη νέα χρονιά και υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε νέα λιτότητα. Οι αυξήσεις του 2,2% που επέβαλε η κυβέρνηση στο δημόσιο τομέα άρχισαν να ισχύουν με εγκύκλιο προς τα υπουργεία, τις νομαρχίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Επίσης, αποσαφηνίζεται το ύψος των υπερωριών και των επιδομάτων από 2.000 έως 35.000 δραχμές, που διαμορφώνονται ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο και τους τίτλους σπουδών".

    [05] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η πτωτική τάση, που κυριάρχησε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών το 2000, συνεχίζεται και το 2001. Με απώλειες της τάξης του 1,42% έκλεισε χθες ο Γενικός Δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 3.312,79 μονάδες, έχοντας νωρίτερα συναντήσει το ενδοσυνεδριακό ναδίρ του στις 3.286,33 μονάδες, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν έντονα ανοδικά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "την στιγμή που σύσσωμη η Κυβέρνηση πανηγύριζε την είσοδο της χώρας μας στην ζώνη του Ευρώ, μιλώντας παράλληλα για άνθιση της οικονομίας, η Σοφοκλέους, είχε παραδωθεί στις ρευστοποιήσεις με κύριο χαρακτηριστικό την αβεβαιότητα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ εκτιμά ότι "οι εντολές πώλησης σε τραπεζικά χαρτιά και ιδίως στη μετοχή της Alpha Bank και από ξένα funds αναδυομένων αγορών, σε συνάρτηση με την επιφυλακτικότητα και την απουσία αγοραστών, οδήγησαν σε νέα πτώση 1,42% του Γενικού Δείκτη του ΧΑΑ στις 3.312,79 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 104,9 εκ. ευρώ (35,8 δις. δρχ. εκ των οποίων τα έξι δις. αφορούσαν συναλλαγές σε πακέτα)".

    [06] ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "με ταχείς ρυθμούς και χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο επιδιώκει η κυβέρνηση να απαλλαγεί το ελληνικό Δημόσιο από την 'καυτή πατάτα' της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για την αγορά της οποίας έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα πέντε Ελληνες, Κύπριοι και αλλοδαποί υποψήφιοι αγοραστές".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος θα ολοκληρωθή η διαδικασία πωλήσεως της Ολυμπιακής Αεροπορίας η οποία συμφώνως προς τον υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών, κ. Χρ. Βερελή, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Κατά την χθεσινή ενημέρωση της κυβερνητικής επιτροπής ο κ. Βερελής εδήλωσε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα καθώς και ότι έως σήμερον έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε φορείς που έως την 31η Ιανουαρίου θα κληθούν να καταθέσουν και το επιχειρησιακό των σχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει ότι "μπροστά στον κίνδυνο να οδηγηθεί σε αποτυχία ο διαγωνισμός για την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η κυβέρνηση αναζητεί ενδιαφερόμενους πέραν των 5 φορέων που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον μέχρι σήμερα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "σε ... 'θολό τοπίο' κινείται η κυβέρνηση όσον αφορά την πορεία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας καθώς μέχρι στιγμής όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά και κανείς δεν γνωρίζει τί μέλλει γενέσθαι. Αυτό φάνηκε καθαρά χθες όταν το θέμα της 'Ολυμπιακής' αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού στην πρώτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "σε προϊούσα κατάρρευση η Ολυμπιακή Αεροπορία, με ταμειακό έλλειμμα 16 δις. δρχ. μόνο για τον τρέχοντα Ιανουάριο, επιζητεί, έπειτα από μακρές διαδικασίες και απίστευτες παλινδρομήσεις που κόστισαν 600 δις. δρχ. στους Ελληνες φορολογούμενους, τη 'σωτήρια' ιδιωτικοποίηση".

    Η ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ προσθέτει ότι "σε δύο εταιρείες θα 'σπάσει' τελικά η Ολυμπιακή Αεροπορία, η μία θα αναλάβει τα ελλείμματα και θα παραμείνει στο Δημόσιο, και η άλλη θα είναι απαλλαγμένη από αυτά και θα διατηρήσει τα περιουσιακά στοιχεία της ΟΑ Αυτό προκύπτει από τη δημοσίευση στον ξένο Τύπο την Παρασκευή της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου έως και 65% της επιχείρησης".

    [07] Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "καφέδες και γεύματα είχε το χθεσινό πρόγραμμα της ΝΔ, στο πλαίσιο των ζυμώσεων μεταξύ των στελεχών εν όψει του συνεδρίου. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν οι συναντήσεις που είχε ο Γιώργος Αλογοσκούφης το πρωί με τη Ντόρα Μπακογιάννη και το μεσημέρι με τον Προκόπη Παυλόπουλο".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία καθώς τα απανωτά 'όχι' της Ντόρας Μπακογιάννη, του Κώστα Χατζηδάκη, του Σταύρου Δήμα και του Βασίλη Μιχαλολιάκου να συμμετάσχουν στην επιτροπή του συνεδρίου εξόργισαν τον Κ. Καραμανλή που είδε να μην έχουν αποτέλεσμα τα ανοίγματά του προς την Αραβαντινού και στελέχη που απομακρύνθηκαν από τις καραμανλικές γραμμές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "'να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους', θα ζητήσει ο Κ. Καραμανλής στη συνεδρίαση της ΚΟ, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα 'τραβήξει μπροστά', θα θέσει τέρμα στην εσωστρέφεια και θα προωθήσει στο Συνέδριο την ανανέωση της ΝΔ και το άνοιγμα στην κοινωνία ... Στο μεταξύ, στρατόπεδα οριοθετούνται και έντονη κινητικότητα υπάρχει σε όλα τα επίπεδα".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ "ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του Κώστα Καραμανλή θα εξαπολύσουν την ερχόμενη Τρίτη κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος η Ντόρα Μπακογιάννη και το λόμπι των βουλευτών που την ακολουθούν, με σκοπό να δυναμιτίσουν την πορεία προς το Συνέδριο και να θέσουν τις βάσεις αμφισβήτησης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα κορυφωθεί τον Μάρτιο".

    [08] Επισκόπηση Οικονομικού Τύπου

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αντί για άνοδο, πτώση! Μια ώρα μόνον ακολούθησε η Σοφοκλέους το ανοδικό κλίμα των ξένων αγορών".

    ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ: "Τα 15 μεγάλα ΝΑΙ και ΟΧΙ των Ελλήνων. Πανελλαδική δημοσκόπηση της V-PRC για την αναθεώρηση του Συντάγματος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μισθολόγιο 3 ταχυτήτων στο Δημόσιο. Σχεδιασμός από το μηδέν. Αλλάζουν όλα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μειώνεται ο φόρος ακινήτων. Επιχειρείται ο μετριασμός από την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αυξήσεις με αναπροσαρμογή των επιδομάτων στο Δημόσιο. Διασώζονται παρά τις εισηγήσεις για κατάργησή τους".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αποχαιρετιστήριες βολές από κερδοσκοπικά funds. Ενόψει αναβάθμισης της Σοφοκλέους".

    [09] Φορολογία ακινήτων

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Σε αύξηση κατά 20% των κλιμακίων φορολόγησης, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών και σε μείωση του συντελεστή φόρου μεταβίβασης κατά δυο ποσοστιαίες μονάδες προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μετριάσει την επιβάρυνση που θα προκαλέσει η επερχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 5 January 2001 - 23:01:19 UTC