Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-03-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/03/2001

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tίτλοι Εφημερίδων
  • [02] Ασφαλιστικό
  • [03] Πανωτόκια
  • [04] ΠΓΔΜ
  • [05] Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Επιτόκια Fed Η ρύθμιση για τα πανωτόκια, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η επιστολή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, το ασφαλιστικό και η δήλωση Γιαννίτση είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

  • [01] Tίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ο νέος νόμος για τα πανωτόκια. Ετοιμη η ρύθμιση. Την άλλη Τετάρτη κατατίθεται στη Βουλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στον αέρα 50 βουλευτές! Πρόκριμα η τύχη της έδρας Βουλγαράκη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απρέπεια κατά Στεφανόπουλου. Από Γιαννίτση (Σημίτη).

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χιλιάδες προσλήψεις σε Υγεία- Δικαιοσύνη. Στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους.

    Η ΑΥΓΗ: Τελεσίγραφο στους εξτρεμιστές έστειλαν τα Σκόπια.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συναγερμός για Λαλιώτη στη ΝΔ. Αντιπολιτευτικό στραπάτσο της Ρηγίλλης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βόμβα στο ποδόσφαιρο με τελεσίγραφο της FIFA. Απειλούνται με έξωση Από όλα τα διεθνή παιχνίδια οι ομάδες μας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ρατσισμός και στη χορήγηση δανείων. Η επικινδυνότητα των επαγγελμάτων μειώνει το πλαφόν.

    ΕΘΝΟΣ: Τι χάνουν οι γυναίκες με το νέο ασφαλιστικό. Ποιές Από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις απειλούνται.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους ... Χιώτες θέλει να παραστήσουν ο Πάπας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τελεσίγραφο Σημίτη στους διαφωνούντες μέσω Γιαννίτση. "Οσοι διαφωνούν να το πουν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά για τη διαδοχική ασφάλιση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τελεσίγραφο Σκοπίων στον UCK.Αγριεύει η κρίση- Μεγάλη επίθεση με στρατό και τάνκς τη νύχτα.

    Espresso: Μυστήριο με την ματωμένη εικόνα της Παναγίας. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν στην εκκλησία.

    ΕΣΤΙΑ: Δεσμεύθηκε Πρωταπριλιά! Οι δηλώσεις Σημίτη για τις συντάξεις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπό το κράτος πιέσεων κρίνεται το Ασφαλιστικό. Στις Συμπληγάδες διεθνών οίκων και πολιτικού κόστους η κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πολεμικός πυρετός.Συνέχεια συγκρούσεων στο Τέτοβο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε πόλεμο πάει η ΑΔΕΔΥ για το οικογενειακό επίδομα. Αξιώνει την άμεση καταβολή και των αναδρομικών.

    ΝΙΚΗ: "Τσακίστε το Λαλιώτη" Επιχείρηση λασπολογίας Από τη Ρηγίλλης.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σε νέα κρίσιμη φάση τα Βαλκάνια.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αποκλειστικό: Ποιοί θα πληρώσουν τη νύφη στο ασφαλιστικό. 1,5 εκ εργαζόμενοι που θίγονται!

    Η ΧΩΡΑ: Ανάβει η φωτιά στα σύνορά μας! Φόβοι για άμεση εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ξενοφοβία: ελάχιστη στα παιδιά, υψηλή σε γονείς.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αναψε φωτιά πολέμου στο Τέτοβο.

    [02] Ασφαλιστικό

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι "ενώ στην κυβέρνηση συζητούνται διάφορα σενάρια (ήπια και σκληρά) για το ασφαλιστικό, ο υπ. Εργασίας έσπευσε να προειδοποιήσει δίνοντας έμφαση στην οικονομική-ταμειακή διάσταση του προβλήματος".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "η ώρα της "κρίσης" έφθασε. Το ΠΑΣΟΚ ύστερα Από οκτώ χρόνια στην εξουσία, στη διάρκεια των οποίων απέφυγε επιμελώς να θίξει το ακανθώδες θέμα του ασφαλιστικού εφαρμόζοντας μέχρι κεραίας τους νόμους της ΝΔ".  

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "εν μέσω αντιρρόπων πιέσεων η κυβέρνηση επιχειρεί να ισορροπήσει στο επίμαχο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Οι διεθνείς οργανισμοί απαιτούν όσο το δυνατόν πιο καθαρές και βιώσιμες λύσεις, ενώ αντιθέτως στο εσωτερικό οι κομματικές δυνάμεις θέτουν ζήτημα πολιτικού κόστους, θέλοντας να περιορίσουν το εύρος των μέτρων".  

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "ατσαλωμένες Από την πρόσφατη μάχη στο 30ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και στον απόηχο των 46 συλλαλητηρίων της προηγούμενης βδομάδας, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις μπαίνουν και πάλι μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "τελεσίγραφο προς την εσωκομματική αντιπολίτευση έστειλε χθες ο πρωθυπουργός δια στόματος του υπουργού Εργασίας κ. Τάσου Γιαννίτση - ο οποίος κάλεσε τα κυβερνητικά και τα κομματικά στελέχη που διαφωνούν με την επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους αναλαμβάνοντας παράλληλα τις ευθύνες τους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "όσοι έχουν θεμελιώσει ή πρόκειται να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας δεν πρόκειται να θιγούν Από τις αλλαγές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Σε αυτήν την απόφαση που αφορά στα περίφημα "ώριμα δικαιώματα' έχει καταλήξει η κυβέρνηση, ώστε να κατευνάσει τις αντιδράσεις Από τις ρυθμίσεις που θα επιβάλει και οι οποίες θα είναι ιδιαίτερα σκληρές για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "οι γυναίκες είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο Από τις κυοφορούμενες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης . Τα μέτρα εξυγίανσης των Ταμείων απειλούν να εξανεμίσουν τις όποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για τη συνταξιοδότηση της εργαζόμενης. Το πρόβλημα εμφανίζεται μεγαλύτερο για τις μητέρες ανήλικων παιδιών".

    [03] Πανωτόκια

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "θέμα χρόνου είναι πλέον η ρύθμιση με την οποία θα επιχειρηθεί λύση στο ακανθώδες πρόβλημα των υπέρογκων οφειλών χιλιάδων δανειοληπτών Από ανατοκισμός παλαιών δανείων των γνωστών δηλαδή πανωτοκίων".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "σε νέα αντιπαράθεση θα έρθουν κυβέρνησις, τραπεζίτες και οφειλέτες, εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες περί αιφνιδίου καταθέσεως απόψε στην Βουλή της σχετικής ρυθμίσεως για τα πανωτόκια. Πάντως, η έντασις που υπάρχει και στις τρεις πλευρές θα εκδηλωθεί ούτε ή άλλως ανεξαρτήτως του χρόνου εκδηλώσεων της σχετικής κυβερνητικής πρωτοβουλίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει στη Βουλή την τροπολογία για τα "πανωτόκαι" ο Γ. Παπαντωνίου. Προηγουμένως, θα ζητήσει την κάλυψη του πρωθυπουργού, καθώς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο της ρύθμισης και πιέζουν για την τροποποίησή της υπέρ των δανειοληπτών."

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "πιθανότατα και εντός της σήμερον ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή τη νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία λύεται μεν το πρόβλημα χιλιάδων οφειλετών των τραπεζών ως προς το ύψος των κεφαλαιοποιημένων τόκων ανοίγει όμως ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση κυβέρνησης - τραπεζιτών με αβέβαιο αποτέλεσμα, πλην όμως σχεδόν βέβαια τα θύματα αυτής της σύγκρουσης που δεν θα είναι άλλα Από δανειολήπτες".

    [04] ΠΓΔΜ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ενώ εκτεταμένες επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων των Σκοπίων που χθες χρησιμοποίησαν βαρειά όπλα δείχνουν την βούληση της κυβέρνησης της FYROM να καταστείλει με κάθε κόστος την αλβανική ανταρσία και Από την άλλη πλευρά ο UCK καθιστά σαφές ότι θα φθάσει την κατάσταση μέχρι τα άκρα, η πάροδος των ημερών αποδεικνύει την πραγματική σύγκρουση των εξωβαλκανικών και παγκοσμιοποιη-μένων συμφερόντων που διακυβεύονται στην εγγύς βαλκανική".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "έντονα ανήσυχη Από τις δραματικές εξελίξεις στα Βόρεια σύνορά μας, αλλά και την εμφανή "αποστασιοποίηση " του ΝΑΤΟ εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία μέσω του υπουργείου Εξωτερικών επιχειρεί να κινητοποιήσει τον διεθνή παράγοντα, στοχεύοντας στην άσκηση πιεσεων προς τις εμπλεκόμενες πλευρές για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη των διαπραγματεύσεων".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "τελεσίγραφο στους Αλβανούς εξτρεμιστές να παραδώσουν τα όπλα τους και να παραδοθούν ή να εγκαταλείψουν τη χώρα ενός 24 ωρών, απηύθυνε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ. Λίγες ώρες νωρίτερα άρχισε η επιχείρηση εκκαθάρισης στα βουνά γύρω Από το Τέτοβο. Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους ενώ το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να ενισχύσει τη δύναμη της KFOR σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης".

    Σύμφωνα με τη ΧΩΡΑ, "την ώρα που μαίνονται οι μάχες στο Τέτοβο, το ΝΑΤΟ εξετάζει την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στην πολυεθνή δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί φόβους για άμεση εμπλοκή και ελληνικών δυνάμεων στην κρίση των Σκοπίων. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να εκδιωχθούν Από την περιοχή αυτή με χρήση βίας οι Αλβανοί αντάρτες". Η Espresso ισχυρίζεται ότι "οι ήχοι Από τους πυροβολισμούς στο Τέτοβο μπορεί να μη φθάνουν στα Σκόπια, η ανησυχία όμως για τη σταθερότητα της χώρας είναι κάτι παραπάνω Από έκδηλη στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι "σχετική ηρεμία επικρατούσε χτες το πρωί στο Τέτοβο, ενώ έχει δρομολογηθεί η μεγάλη αντεπίθεση των στρατιωτών της ΠΓΔΜ κατά των Αλβανών ανταρτών, οι οποίοι έχουν λάβει θέσεις στους λόφους γύρω Από την πόλη. Την ίδια ώρα, η διεθνής κοινότητα απευθύνει ύστατη έκκληση για ειρήνη, δηλώνοντας ότι θα υποστηρίξει την κυβέρνηση των Σκοπίων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "το τελεσίγραφο της κυβέρνησης των Σκοπίων προς τους ένοπλους Αλβανούς εξτρεμιστές και οι πολεμικές επιχειρήσεις που μάλλον θα ακολουθήσουν δεν πρόκειται να δώσουν λύση στο πρόβλημα. Γεγονός πάντως, είναι ότι οι Αλβανοί εξτρεμιστές είναι απομονωμένοι πολιτικά και αποδοκιμάζεται η δράση τους και Από τα Τίρανα και Από δύο αλβανικά κόμματα, τα οποία μετέχουν στην κυβέρνηση των Σκοπίων".

    [05] Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η διαμάχη της κυβέρνησης με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) και ειδικά του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Φλωρίδη με τον πρόεδρο της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών (ΕΠΑΕ) Β. Μητρόπουλου έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις. Διαστάσεις που απειλούν να δημιουργήσουν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA) απαιτεί κατά τρόπο τελεσιγραφικό να σταματήσει κάθε κυβερνητική παρέμβαση στις υποθέσεις της ΕΠΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι "ο τέλειος εξευτελισμός για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η FIFA με έγγραφο που έστειλε στην ΕΠΟ, γνωστοποίησε τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων Από όλες τις διεθνείς οργανώσεις και την απώλεια του ποδοσφαιρικού τουρνουά στην Ολυμπιάδα του 2004 σε περίπτωση που μέχρι τις 30 Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση δεν δώσει εγγράφως εγγυήσεις για την επίλυση όλων των θεμάτων κρατικής παρέμβασης και στις 25 Απριλίου δεν έχει ολοκληρώσει όλες τις σχετικές διατάξεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "ταφόπλακα" στο ελληνικό ποδόσφαιρο βάζει η ΦΙΦΑ, αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει τις παρεμβάσεις στο έργο της ΕΠΟ και δεν της επιτρέψει να είναι αυτόνομη και ανεξάρτητη. Με χθεσινή της επιστολή που υπογράφει ο γγ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μισέλ Ρουφίνεν, έστειλε τελεσίγραφο προς όλες τις κατευθύνσεις, ζητά εγγυήσεις Από την κυβέρνηση ότι θα σταματήσει άμεσα όλες τις αναμείξεις στα θέματα του ποδοσφαίρου και απαιτεί οι διατάξεις και οι τροποποιήσεις του νέου αθλητικού νόμου να εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την αυτονομία της ΕΠΟ".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "στον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας και την απομόνωση της Από κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγεί η διαμάχη Πολιτείας-ΕΠΟ, με κεντρικά πρόσωπα αυτής τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη και τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ Βίκτωρα Μητρόπουλο". 

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διπλό στοίχημα" της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Ο διάλογος μετά το Πάσχα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Γκρίνσπαν -0,5, Dow Jones -2,4, Nasdaq -4,8. Fed εναντίον κερδοσκόπων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ψύχραιμη η απόφαση της Fed. Δεν έκανε το χατίρι των κεφαλαιαγορών - Προσεχώς και νέα μείωση επιτοκίων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Απογοήτευσε ο Γκρίνσπαν με το -0,5% στα επιτόκια. Σκεπτικισμός για τη σημερινή αντίδραση των αγορών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Η FED διέψευσε τις προσδοκίες των αγορών. Μειώνοντας τα επιτόκια μόνο 0,5%".

    [07] Επιτόκια Fed

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το βασικό επιτόκιο δανεισμού χωρίς να πείσει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ότι με αυτό το ποσοστό μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση της ύφεσης στη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου. Σκορπίζοντας απογοήτευση στην αμερικανική αγορά προκάλεσε την ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 21 March 2001 - 16:37:28 UTC