Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-05-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/05/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ
  • [04] Ασφαλιστικό
  • [05] Βουλή - ναρκωτικά
  • [06] Λαθρομετανάστες
  • [07] Ελληνοτουρκικά
  • [08] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου
  • [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Κατασκευαστικές εταιρείες

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/05/2001

    Το ασφαλιστικό και η στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών, οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η συζήτηση στη Βουλή για τα ναρκωτικά είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κράτος καρκινογόνο. Απόφαση - σκάνδαλο από τον ΕΟΦ.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ποιοί έφαγαν το εφάπαξ; Πανικός στην κυβέρνηση, σε απελπισία οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Νέο φιάσκο με την Ολυμπιακή. Τα θαλάσσωσε πάλι ο Γιάννος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προαγωγές με τεστ νοημοσύνης. Ενοπλες Δυνάμεις.

    ΑΥΓΗ: Να αποσπάσουμε τους χρήστες από τους εμπόρους ναρκωτικών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σκάνδαλο με ροζ τηλέφωνα σε μεγάλη τράπεζα. Εκατοντάδες εκατομμύρια ο λογαριασμός.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο κ. Καραμανλής τα μαζεύει και ο κ. Σημίτης ξεθαρρεύει. Τα εσωκομματικά προβλήματα όταν δεν λύνονται,

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 4 καταθέσεις με υψηλά κέρδη. Οι εναλλακτικές μορφές επενδύσεων από τις τράπεζες.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Εγγυημένη κατώτατη σύνταξη. Εξαγγέλλεται τη Δευτέρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ελεύθερες οι γλάστρες των χασικλήδων στα μπαλκόνια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαχαιριά στη νεολαία. Να κυκλοφορεί ελεύθερα το χασισάκι, αξιώνουν οι βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ακρως απόρρητο σήμα για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νόμιμοι αλλά πώς; Μετανάστες-Ανέτοιμοι οι δήμοι, 10 μέρες πριν τη διαδικασία.

    Espresso: "Πόλεμος" για τη σχέση Δημήτρας-Σπυρόπουλου.

    ΕΣΤΙΑ: Ετσι πετούν τα δις. Τρίτη "ανάπλασις" της Πλατείας Συντάγματος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μεγάλος Αδελφός" ταπεινών ενστίκτων. Εισβάλλει και στην Ελλάδα το πιο κανιβαλικό σόου της τηλεόρασης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: ΟΧΙ διάλογο χωρίς κυβερνητικές δεσμεύσεις. Θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παγώνουν τα εσωκομματικά μέτωπα Σημίτης-Καραμανλής. Συμφωνία κορυφής στο ΠΑΣΟΚ-Στοπ στη δημαρχολογία στη ΝΔ.

    ΝΙΚΗ: Ολική επαναφορά των μέτρων Γιαννίτση τον Σεπτέμβρη. Εικονικός διάλογος για το Ασφαλιστικό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμερα συλλαλητήριο Δημοκρατίας στην Αθήνα.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Το γράμμα του Βαρδή. Τι ζητάει για τον Κύρτσο.

    Η ΧΩΡΑ: Κόκκινη κάρτα Καραμανλή σε βαρώνους, "μίνι Μπερλουσκόνηδες" και ... μνηστήρες. "Εγώ θα αποφασίσω για δήμαρχο".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στον αέρα η ΔΕΘ. Κηρύχτηκε άγονος για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για την πώληση της HELEXPO.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Σαράντα έργα θα μας ξεδιψάσουν. Τι σχεδιάζει το υπουργείο Γεωργίας στη βόρεια Ελλάδα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στα αζήτητα ξανά η HELEXPO.Στο κενό η δεύτερη προσπάθεια του ΥΠΕΘΟ για ιδιωτικοποίηση.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μεγάλη Αλβανία" Μεγάλη απειλή για ειρήνη στα Βαλκάνια.

    [03] Εσωκομματικά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "έκλεισε τα στόματα όλων ο Καραμανλής. Τέρμα στα σενάρια για υποψήφιους δημάρχους και δελφινομαχίες. Χθες στην πρωινή σύσκεψη με τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ έδειξε "κόκκινη κάρτα" σε βαρώνους, "μίνι Μπερλουσκόνηδες" και μνηστήρες. Με την κίνηση αυτή ο Καραμανλής χαλάει τα σχέδια των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "τέρμα στις πρώιμες συζητήσεις για τις δημοτικές εκλογές, και ιδιαίτερα για το δήμο της Αθήνας, προσπαθεί να βάλει η Ρηγίλλης με δήλωση κύκλων του κόμματος, η οποία έχει και εσωκομματικούς αποδέκτες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "μήνυμα με πολλούς αποδέκτες-και στο εσωτερικό της ΝΔ- έστειλε χθες η Ρηγίλλης, επιδιώκοντας να θέσει τέρμα στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη δημαρχία της Αθήνας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει ότι "το εναρκτήριο λάκτισμα για ένα νέο κύκλο εσωκομματικής αμφισβήτησης του Κώστα Σημίτη από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως "στρατοπέδων", θα δώσει ουσιαστικά η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος που θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες δύο ημέρες του Ιουνίου ή αλλιώς 10 μήνες πριν από το κρίσιμο συνέδριο".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "παράλληλες επιχειρήσεις για να παγώσουν τα εσωκομματικά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, βρίσκονται σε εξέλιξη στα δύο κόμματα από τους ηγέτες τους. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με κινήσεις κορυφής, φαίνεται ότι επιτυγχάνει τη συναίνεση των κορυφαίων στελεχών του Κινήματος. από την άλλη ο Κ. Καραμανλής έκλεισε επί του παρόντος και μάλιστα με αυστηρό τρόπο τη δημαρχολογία, που απείλησε να τινάξει στο αέρα την εύθραυστη εσωκομματική ισορροπία".

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι "σε παράλληλες προσπάθειες αποδύονται ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης και ο κ. Κ. Καραμανλής για να βγάλουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντιστοίχως από την κομματική εσωστρέφεια. Οι προσπάθειες δεν είναι εύκολες , καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει "ευλογηθεί" με πέντε τουλάχιστον πρωθυπουργήσιμους "βαρόνους " και η ΝΔ με άλλους τόσους υποψηφίόυς δημάρχους σε αυτή τη φάση".

    [04] Ασφαλιστικό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "σε ετοιμότητα βρίσκονται οι συνδικαλιστές για την ανακοίνωση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων, μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, η οποία ασχολήθηκε με την εκτίμηση των εξελίξεων, όπως διαμορφώθηκαν μετά την επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μαΐου , καθώς και με τον καθορισμό δράσης της συνομοσπονδίας για το επόμενο διάστημα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι "αποδέχθηκε η ηγεσία της ΓΣΕΕ την πρόσκληση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τάσου Γιαννίτση για την πραγματοποίηση συνάντησης την επόμενη Τετάρτη 30 Μαΐου. Ωστόσο, ουδεμία σημασία φαίνεται να έχει αυτή η αποδοχή, ούτε με την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου αλλά ούτε και με το Ασφαλιστικό".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ προσθέτει ότι "την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τη ΓΣΕΕ, η οποία, χωρίς να είναι το πρώτο βήμα του κοινωνικού διαλόγου, θα αποτελέσει την πρώτη κίνηση στην προσπάθεια και των δύο πλευρών να απεγκλωβιστούν από τη δίνη που δημιούργησε η ανακίνηση του ασφαλιστικού από την κυβέρνηση".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "σε διάλογο για τα μάτια του κόσμου, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, αποβλέπει η κυβέρνηση, σύμφωνα με την παραδοχή του ίδιου του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "απεκλείσθη τελικώς από τη ΓΣΕΕ η πρότασις της κυβερνήσεως και του υπουργού Εργασίας για διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό. Η απόφασις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας εξέπληξε την κυβέρνηση αφού μέχρι χθες ήταν βέβαιη πως τα συνδικάτα θα προσέρχονταν στον διάλογο".

    [05] Βουλή - ναρκωτικά

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "έντονες συζητήσεις αλλά και αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η πρόταση νόμου που δημοσιοποίησαν 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, σχετικά με το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε σκληρά και ελαφρά. Οι βουλευτές προτείνουν η επιβολή ποινών σε χρήστες ναρκωτικών να είναι ανάλογη με το πόσο σκληρά χαρακτηρίζονται τα ναρκωτικά για τα οποία συλλαμβάνονται".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "η κυβέρνηση έλυσε όλα τα προβλήματα και τώρα θα λύσει και το μείζον πρόβλημα των ναρκωτικών. Είναι πραγματικά να εξοργίζεται κανείς, μα κάποιες πρωτοβουλίες κυβερνητικών παραγόντων και βουλευτών από όλο το φάσμα των κομμάτων που φαίνεται πώς έχουν λύσει όλα τα προβλήματα κι έρχονται τώρα να μας..απαλλάξουν και από τη μάστιγα των ναρκωτικών".

    Η Espresso υποστηρίζει ότι "ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση εξακολουθεί να αποτελεί το θέμα του διαχωρισμού των ναρκωτικών σε "σκληρά" και "μαλακά", που ήρθε και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την επίσημη παρουσίαση πρότασης νόμου πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ , της ΝΔ και του ΣΥΝ".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Συνασπισμού με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στ. Μπένο και Σπ. Βούγια και τον Π. Τατούλη της ΝΔ έφεραν πρόταση νόμου για την ελεγχόμενη χορήγηση ναρκωτικών από ιατρικές μονάδες-όπως ακριβώς πρότειναν πριν δύο χρόνια υπουργοί της κυβέρνησης- το διαχωρισμό των "σκληρών" ναρκωτικών και την αποποινικοποίηση της χρήσης".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "την απομάκρυνση των χρηστών από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών, την αντιμετώπιση του χρήστη ως πολίτη ο οποίος έχει ανάγκη φροντίδας, τη μείωση των κινδύνων που απειλούν τον χρήση και το ανθρώπινο περιβάλλον του επιχειρεί η πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού χθες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης και Μ. Δαμανάκη, του ΠΑΣΟΚ ΣΤ. Μπένος και Σπ. Βούγιας και της ΝΔ Π. Τατούλης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "σκληρότερες ποινές για τους εμπόρους ναρκωτικών, αλλά και για τα "βαποράκια" της ηρωίνης, καλύτερη μεταχείριση γι τους χρήστες το διαχωρισμό των ναρκωτικών ουσιών όσον αφορά τις ποινές, αλλά και την ελεγχόμενη χορήγηση εξαρτησιογόνων ουσιών ακόμη και ηρωίνης αλλά κάτω από προϋποθέσεις είναι μερικές από τις προτάσεις που αναφέρουν στο σχέδιο νόμου που κατέθεσαν χθες στη βουλή 5 βουλευτές".

    [06] Λαθρομετανάστες

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ανέτοιμοι δηλώνουν οι δήμοι και οι κοινότητες που καλούνται σε 10 μέρες να εφαρμόσουν το νόμο για τη νομιμοποίηση των περίπου 400.000 παράνομων οικονομικών μεταναστών. Επικαλούνται έλλειψη προσωπικού και κονδυλίων και αδυναμία να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "νέες δυνατότητες στους οικονομικούς μετανάστες και ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, θα δώσει σύντομα η εφαρμογή του νόμου της νέας μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η χώρα. Συγκεκριμένα, από τις 5 Ιουνίου περίπου 400.000 μετανάστες θα μπορούν να αποκτήσουν άδεια παραμονής αλλά και να εργάζονται άφοβα".

    [07] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "επιστροφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην ένταση προβλέπουν η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση. Εγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών αποκαλύπτει ότι Αθήνα και Λευκωσία περιμένουν θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή στην Κύπρο την παραμονή της ένταξης της Κύρπου στην ΕΕ".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ,"μόνιμο και ιδιαίτερα ανησυχητικό χαρακτήρα λαμβάνουν οι αναφορές - ψυχρές απειλές του, κατά τα λοιπά "φίλου " Ι. Τζέμ περί της τουρκικής αντίδρασης σε περίτωση που η Λευκωσία ενταχθεί στη ΕΕ πριν την επίλυση του Κυπριακού. Κάτι τέτοιο

    " θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση" προειδοποίησε πάλι κυνικά ο Τζέμ".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ σημειώνει ότι "για μια ακόμη φορά χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζέμ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να μη δεχθεί την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, καθώς όπως είπε σε περίτπωση που η "Νότια Κύπρος" θεωρηθεί εκπρόσωπος όλης της νήσου θα δημιουργηθεί σοβαρή κρίση".

    [08] Συνέντευξη Τσοχατζόπουλου

    "Αλλαγή στη γραμμή πλεύσης ζητεί από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος", σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ. "Ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει την ανάγκη για επιστροφή στο γνήσιο λόγο του ΠΑΣΟΚ που θα διαπερνάται από σύγχρονες και κοινωνικά αποδεκτές θέσεις, προτάσεις και λύσεις. Επίσης, καλεί την Τουρκία να συνειδητοποιήσει γρήγορα ότι δεν μπορεί να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή άμυνα, ούτε να έχει ειδική μεταχείριση".

    [09] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τελεσίγραφο από τη ΓΣΕΕ. Θα προσέλθει στο υπ. Εργασίας μόνο για να καταθέσει την πρότασή της στο ασφαλιστικό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κατασκευαστικές εταιρείες. Η μεγάλη πρόκληση. Αύριο τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και η μάχη για έργα ύψους 750 δις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η "δυστυχία" του να είσαι ώριμη αγορά. Π. Αλεξάκης: Με την αναβάθμιση ξεχάστε τις έντονες διακυμάνσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ανοδος για τους μεγάλους με πτώση για τους πολλούς. ΧΑΑ: Κέρδη 0,58% με υποχώρηση 259 μετοχών".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αγορά δύο ταχυτήτων. Π. Αλεξάκης: Χαρακτηριστικό γνώρισμα των αναβαθμιζόμενων".

    [10] Κατασκευαστικές εταιρείες

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "Αύριο θα γίνουν γνωστά τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και θα αρχίσει η μάχη για έργα ύψους 750 δις. Προσθέτει ακόμα ότι κατατίθεται επιτέλους στη Βουλή το νομοσχέδιο, ενώ εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από τους μεγάλους ομίλους και ξένους οίκους για το πρώτο πακέτο των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 24 May 2001 - 14:23:36 UTC