Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-01

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/06/2001
  • [02] Εξετάσεις
  • [03] Ασφαλιστικό
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] Προσλήψεις
  • [06] Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι
  • [07] Χρηματιστήριο

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 01/06/2001

    Το ασφαλιστικό, οι πανελλαδικές εξετάσεις της Β' Λυκείου, η πορεία του Χρηματιστηρίου και οι προσλήψεις στο Δημόσιο είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χρυσές παροχές στο Στρατό.Οκτώ μέτρα - ανάσα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "Εταιρεία δολοφόνων" και στη Θεσσαλονίκη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Φυλλορροεί το κόμμα Αβραμό. Αποχώρησε και πρωτοπαλίκαρό του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Αρπαχτικά στη Σοφοκλέους.

    ΑΥΓΗ: Παράθυρο Γιαννίτση προς την ιδιωτικοποίηση.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Προβοκάτσια της "Ρηγίλλης" με στόχο το κόμμα Αβραμόπουλου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Άκυρες οι Πανελλαδικές. Δόθηκαν θέματα-κόπια στα Αρχαία.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Μανχάταν το Μαρούσι και Κυανή Ακτή η παραλία.

    ΕΘΝΟΣ: Βόμβα στις εξετάσεις. "Έπεσε" το θέμα των... φροντιστηρίων.

    ΕΚΤΡΟΠΗ: Βύθισαν οι ξένοι το χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το πρώτο... ξύλο ήρθε απ' το Ξυλόκαστρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ματαιώνουν 35.000 προσλήψεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πανελλαδικό σκονάκι στα Αρχαία Ελληνικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Γκάφα ολκής στις Πανελλαδικές.

    ΕΣΤΙΑ: Οι βιομήχανοι απογοητεύθηκαν.Από τις αναφορές Σημίτη στο 1953.

    Espresso: Τρόμαξε η Μαργαρίτα με αυτά που γράφει βιβλίο της για Δήμητρα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υπερυψώνεται ο πήχυς στις πανελλήνιες εξετάσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κατέρρευσε από την... συγκίνηση το ΧΑΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Γκάφα σκάνδαλο σε βάρος 60.000 μαθητών της Β' Λυκείου.

    ΝΙΚΗ: Γκάφα ή σκοπιμότητα;Βγαλμένο από φροντιστήρια το θέμα Β' Λυκείου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ταξική απάντηση με ενημέρωση του λαού και αγώνες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Αλαφούζος:"Θα διαλύσω και το ΠΑΣΟΚ". Με αβάντα Καραμανλή.

    Η ΧΩΡΑ: Φαντάσματα στη Σοφοκλέους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θεσσαλονίκη 2004: Θα "πνιγεί" απ' τα Χ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πόλεμο έφερε το κείμενο του Ισοκράτη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παιχνίδι στα Βαλκάνια. Έκθεση της Επιτροπής Σοφών του ΝΑΤΟ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Το τιμόνι της Ευρώπης στα χέρια της Ελλάδας.

    [02] Εξετάσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "Λαχείο κέρδισαν 4.723 μαθητές (από τους 20.000) της Β' Λυκείου που εξετάστηκαν χθες στο διδαγμένο αρχαίο "Περί Ειρήνης" του Ισοκράτη. Το γνώριζαν, αφού το ίδιο είχε δοθεί στις εξετάσεις προσομοίωσης των φροντιστηρίων τους. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων δεν το απέκλεισε από την κλήρωση, παρ' όλο που ήταν γνωστό από 20ημέρου και παρ' όλο που υπάλληλος του υπουργείου αναζήτησε ανεπιτυχώς τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών φροντιστηρίων".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "Σοβαρό πολιτικό ζήτημα, που ακουμπά την ηγεσία ταυ υπουργείου Παιδείας προέκυψε με ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, η οποία επέλεξε "συμπληρωματικά"(;) για τις εξετάσεις της Β' Λυκείου το ίδιο απόσπασμα αρχαίου κειμένου, με κείνο που έχει δοθεί ένα μήνα πριν τις εξετάσεις προσομοίωσης των φροντιστών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "Οι μαθητές της Β' και της Γ' Λυκείου ένιωσαν χθες στην πράξη τη διαφορά του νέου εκπαιδευτικού συστήματος και της νέας αντίληψης που θα επικρατεί από εδώ και πέρα στις εξετάσεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "Στην απαράδεκτη επιλογή θέματος για τα Αρχαία της Β' Λυκείου προχώρησε χθες η Επιτροπή Εξετάσεων βάζοντας θέμα που είχε μπει στις λεγόμενες "εξετάσεις προσομοίωσης" που διοργάνωσαν οι φροντιστηριούχοι, αποδεικνύοντας έτσι ότι η φροντιστηριοποίηση της παιδείας είναι το αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "Κηλίδα για τις φετινές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου αποτέλεσε η διαπίστωση ότι το αδίδακτο κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών που δόθηκε χθες προς επεξεργασία στους μαθητές της Β' Λυκείου ήταν σχεδόν το ίδιο με εκείνο που δόθηκε στους μαθητές της ίδιας τάξης κατά τις λεγόμενες "εξετάσεις προσομοίωσης" που διοργάνωσε στις αρχές Μαΐου η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν ότι "Κάθε χρονιά όλο και κάτι συμβαίνει στις πανελλαδικές εξετάσεις. Είτε λάθος σε θέμα που δίδεται είτε ασάφεια που προκαλεί διαμαρτυρίες. Πρώτη φορά όμως γίνεται τέτοιο ρεζιλίκι. Να δοθεί στα Αρχαία Ελληνικά της Β' Λυκείου το ίδιο θέμα που μόλις ένα μήνα πριν είχε δοθεί στους μαθητές φροντιστηρίων".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "Σε θρυαλλίδα για το κύρος των εισαγωγικών εξετάσεων κινδυνεύει να μετατραπεί το θέμα των Αρχαίων Ελληνικών που δόθηκε στους μαθητές της Β' Λυκείου. Κατά "σύμπτωση" ήταν ίδιο με εκείνο που είχε επιλέξει η Ένωση Φροντιστηρίων στο δικό της "πανελλήνιο διαγωνισμό προσομοίωσης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υπογραμμίζει οτι "Με πολλά παράπονα των μαθητών της Β' Λυκείου για τα μεγάλης δυσκολίας θέματα που διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά κύλησε για αυτούς χθες η πρώτη μέρα των εξετάσεων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της Μαθηματικής Εταιρείας, το μάθημα αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε Βατερλό, καθώς τα καλά και άριστα γραπτά θα εκλείψουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "Η Κεντρική επιτροπή Εξετάσεων δεν αρκεί να είναι τίμια. Πρέπει και να φαίνεται. Χθες, το κύρος των πανελλαδικών εξετάσεων δέχθηκε σοβαρότατο πλήγμα, επειδή κάποιοι κύριοι, αδρά αμειβόμενοι από το ελληνικό κράτος για να λαμβάνουν "κάθε αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση της αδιάβλητης διεξαγωγής των εξετάσεων" παρέλειψαν "να φανούν τίμιοι".

    [03] Ασφαλιστικό

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει οτι "Τη βελτίωση του κειμένου της ομόφωνης απόφασης του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό θα ζητήσουν σήμερα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από τον Κώστα Σημίτη, καλώντας τον παράλληλα να δεσμευτεί οτι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "Μακρύς και δύσκολος θα είναι ο διάλογος για το ασφαλιστικό, καθώς χθες στη χθεσινή ολομέλεια της ΓΣΕΕ αποφασίστηκε τα συνδικάτα να περιμένουν τη διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού και το κονδύλι που θα εγγραφεί σε αυτόν για την κοινωνική ασφάλιση (πιθανότατα τον Οκτώβριο) ούτως ώστε να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "Νέα τροπή προσλαμβάνει η υπόθεση του ασφαλιστικού. ενώ αύριο συνεδριάζει η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, χθες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, μιλώντας σε εκδήλωση της Εθνικής Χρηματιστηριακής όχι μόνον επέμεινε στις επίμαχες προτάσεις του, παρ' ότι "δεν υπάρχουν στο τραπέζι", αλλά προχώρησε στη διατύπωση σκέψεων που οδηγούν στην ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης".

    [04] Χρηματιστήριο

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "Η μεταβίβαση προσυμφωνημένων πακέτων μετοχών του MSCI από αποχωρούντα emerging funds σε θεσμικούς που τοποθετούνται σε ώριμες αγορές, σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες, βύθισε τη Σοφοκλέους, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα τον τζίρο στα 278 δις. δρχ αλλά και παγιδεύοντας για μια ακόμη φορά τους μικροεπενδυτές".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "Σε κλίμα ιδιαιτέρως βαρύ, με τις διώξεις και τις εισαγγελικές έρευνες για τις μετοχές-φούσκες σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και με "ανάρμοστη ενδοσυνεδριακή συμπεριφορά" η Σοφοκλέους παίρνει σήμερα επισήμως το πολυπόθητο χρίσμα της ανεπτυγμένης αγοράς και με βάση το χθεσινό κλείσιμο των τιμών των μετοχών, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών εισέρχεται στον κατάλογο των ανεπτυγμένων αγορών της Morgan Stanley (MSCI)".

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει οτι "Περίεργα παιχνίδια παίχτηκαν χθες στο Χρηματιστήριο. Γίνεται λόγος για "άνευ όρων παράδοση" στους ξένους που ήθελαν να αποκτήσουν "χαρτιά" σε εξευτελιστικά επίπεδα, χωρίς να γίνει αυτό αντιληπτό από το ευρύ επενδυτικό κοινό".

    Το ΚΑΡΦΙ γράφει οτι "Ιστορική η σημερινή μέρα καθώς το ελληνικό Χρηματιστήριο ανήκει πλέον στις ώριμες αγορές, ωστόσο την ίδια ώρα τα τερματικά όπου παίζεται το παιχνίδι των εντολών δεν δείχνουν κάτι τέτοιο. Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν μια μαγική εικόνα, την οποία μπορείτε να χαρακτηρίζετε, αν θέλετε, τελευταία της αναδυόμενης ή πρώτη της ώριμης αγοράς στη Σοφοκλέους".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "Ώριμη αγορά" γίνεται από σήμερα η Σοφοκλέους. Οι ξένοι ήρθαν χθες και έδωσαν μια πρόγευση για το τι θα σημάνει η αναβάθμιση που διαφήμιζε η κυβέρνηση. Το Χρηματιστήριο, αφού έφαγε τα λεφτά χιλιάδων μικροεπενδυτών μετατρέπεται σε ενα κλειστό κλαμπ για μυημένους".

    Η ΕΚΤΡΟΠΗ εκτιμά οτι "Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Στη λήξη της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης όλοι το γνώριζαν. Είκοσι τέσσερις ώρες πριν από την αναβάθμισή της, η Σοφοκλέους αποδείχθηκε έρμαιο των κινήσεων οιουδήποτε ισχυρού χαρτοφυλακίου και μια αγορά χωρίς "βάθος".

    Η ESPRESSO προσθέτει οτι "Τέτοιο Χρηματιστήριο να το χαιρόμαστε. Αυτό μονολογούσαν χρηματιστές, επενδυτές και αναλυτές παρακολουθώντας όσα -επιεικώς "παλαβά" - διαδραματίστηκαν κατά το χθεσινό κύκνειο άσμα της Σοφοκλέους ως αναδυόμενης αγοράς".

    Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ "Υψηλότερα κατά 10%-15% από τα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στις 3.410-3.565 μονάδες, εκτιμά τη δίκαιη τιμή της Σοφοκλέους η Morgan Stanley DW σε έκθεσή της, ενώ προβλέπει καθαρές εισροές 800 εκατ. δολ. από παθητικά ξένα αμοιβαία. Εν τω μεταξύ, απ[ο σήμερα αυξάνεται στο συν-πλην 18% το όριο διακύμανσης των μετοχών".

    [05] Προσλήψεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "Νέο κύκλο προσλήψεων με αφορμή την ελληνική προεδρία στην ΕΕ ετοιμάζεται να ανοίξει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το θέμα ετέθη και μάλιστα επιτακτικά από αρκετούς υπουργούς και στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "Ματαιώνουν 35.000 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σηκώνει τα χέρια μπροστά στη σκέψη νέας επιβάρυνσης του κρατικού κορβανά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά οτι "Τα πλάνα και η πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2003 κατά το οποίο θα αναλάβει την προεδρεία της ΕΕ τέθηκαν χθες επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, για τη στελέχωση ορισμένων ειδικοτήτων θα πραγματοποιηθεί σειρά προσλήψεων από εξειδικευμένα στελέχη".

    [06] Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι

    εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Απόλυτοι κυρίαρχοι οι ξένοι. Στο "μεγάλο κόλπο" του ΧΑΑ όπου σε 10 λεπτά έγιναν πράγματα και θαύματα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αναβάθμιση με 281 δις. Ορόσημο για Σοφοκλέους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αναβάθμιση μάθημα 1ον: Ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Φτερό στον άνεμο τα βαριά χαρτιά. Έτριβαν τα μάτια τους οι χρηματιστές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τζόγος μετά τη συνεδρίαση. "Πρώτη" της αναβάθμισης με... τελική πτώση".

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [07] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Απο σήμερα συν-πλην 18% το όριο διακύμανσης τιμών και ο νέος Δείκτης -80. Morgan Stanley:"Ξεφούσκωσε" η Σοφοκλέους. Έρχονται 800 εκατ. δολ., διεκδικείτε άλλα 5-7 δις. δολ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Saturday, 2 June 2001 - 14:55:42 UTC