Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-06-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/06/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ - Εξελίξεις
  • [04] Χρηματιστήριο
  • [05] ΠΓΔΜ
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Αγορά - ΕΓ ΠΑΣΟΚ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/06/2001

    Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η κατάσταση στην ΠΓΔΜ και η συνεχιζόμενη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η προκήρυξη για 5.000 μόνιμους οπλίτες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πιάστε τους λωποδύτες. Χωρίς τέλος η πτώση στη Σοφοκλέους, πάει για τις ... 2.000 μονάδες.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εμφύλιος στην αυλή του Μαξίμου. Σε κατάσταση πανικού ο "ιατρός".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ετοιμος και για παραίτηση ... Και ο Σημίτης ασχολείται με Νεονάκη και Σουμάκη.

    Η ΑΥΓΗ: Κατρακυλάνε οι μετοχές Σημίτη. Η εξαγγελία του συνεδρίου περιπλέκει το κυβερνητικό πρόβλημα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Κάνε κάτι πρόεδρε γιατί χανόμαστε! Δεν λειτουργεί τίποτα στην κυβέρνηση και η Οικονομία οδηγείται σε περιπέτειες.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ομηρος των φημών η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ΠΑΣΟΚ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αδεια μετ΄ αποδοχών με 1 ημέρα εργασίας.

    ΕΘΝΟΣ: Κατάσταση κινδύνου. Μετά τα γκάλοπ, σήμα και από την αγορά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ηλιοθεραπεία χωρίς ... αντιηλιακό για την κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δεν παραιτούμαι ό,τι κι αν ψηφίσετε. Νέα εκβιαστικά διλήμματα διοχετεύει το πρωθυπουργικό γραφείο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: ο νέος κώδικας για το Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σοφοκλέους αφασία. Απίστευτη κατρακύλα, καθώς παρέλυσαν και οι θεσμικοί.

    Espresso: Ο Σφακιανάκης έβριζε Χριστούς και Παναγίες μπροστά στον κόσμο!

    ΕΣΤΙΑ: Η Χώρα σε αδιέξοδο. Κατά βάθος εξυπηρετούνται όλοι!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολοι πιέζουν για κίνηση Σημίτη. Ενώ ο πρωθυπουργός δείχνει εγκλωβισμένος στο αδιέξοδο των δικών του αποφάσεων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σάρωσαν το ΧΑΑ οι φημολογίες για ανασχηματισμό. Αυτοκαταστροφική πορεία ακολουθεί η Σοφοκλέους.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λίμιτ απ αβεβαιότητας, λίμιτ ντάουν στη Σοφοκλέους. Και όργιο φημών για ανασχηματισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευρω - ΝΑΤΟϊκά εμπρηστικά σχέδια για την ΠΓΔΜ.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σημίτης προς υπουργούς: "Μένετε μέχρι ... να φύγετε". Γιατί αναβλήθηκε το σερβίρισμα.

    Η ΧΩΡΑ: Γιατί δεν έκανε ανασχηματισμό. Ολο το παρασκήνιο για τις αλλαγές που ήταν έτοιμος να ανακοινώσει χθες και τελικά τις ανέβαλε στον "πρωινό καφέ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πλήρης ρευστότητα. Εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ οι φήμες οργιάζουν.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 800 Ελληνες φαντάροι στα Σκόπια. FFOR θα ονομάζεται η νέα ΝΑΤΟϊκή δύναμη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οργή λαού κατά των κοινοβουλευτικών κομμάτων στη FYROM.

    [03] ΠΑΣΟΚ - Εξελίξεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "Το θέμα του ανασχηματισμού - που δεν έγινε τελικά χθες, παρά την έντονη φημολογία - παραμένει σε εκκρεμότητα, καθώς το τέλμα στο οποίο οδηγείται η κυβέρνηση μέχρι το συνέδριο και η συνεχιζόμενη πτώση του Χρηματιστηρίου υποχρεώνουν τον πρωθυπουργό σε ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών".

    "Την κραυγή αγωνίας της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, μεταφέρει η ΑΥΡΙΑΝΗ στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον καλεί να πάρει τολμηρές πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση τέλματος που έχει διαμορφωθεί στην Κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) σημειώνει ότι "σε πόλεμο νεύρων εναντίον των στελεχών του ΠΑΣΟΚ έχει επιδοθεί, ως φαίνεται, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καθώς με τις ενέργειές του τροφοδοτεί συνεχώς τις φήμες για επικείμενο ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα και παράλληλα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου διαψεύδει κάθε τέτοια πρόθεση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "συνέδριο - "κοστούμι" ετοιμάζει ο Κ. Σημίτης σε απόλυτη ταύτιση με τους ινστρούχτορες του Μέγαρου Μαξίμου. Με μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε σκοτεινές δεκαετίες του παρελθόντος επιχειρεί να στήσει ένα συνέδριο που τον βολεύει παρουσιάζοντας ένα δήθεν δημοκρατικό προσωπείο".

    Η Espresso αναφέρει ότι "στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ πρόκειται να δοθεί μια ακόμη μάχη για τη διαδικασία του συνεδρίου και τους όρους συμμετοχής σε αυτό. Ο αριθμός των σύνεδρων, η σύνθεση του σώματος, πόσοι θα μετέχουν ex officio, πόσοι θα είναι εκλεγμένοι και εάν θα υπάρξουν καταστατικές αλλαγές ή όχι είναι θέματα που θα αποτελέσουν σημεία τριβής του Κώστα Σημίτη με τα κορυφαία στελέχη που μετέχουν στο ΕΓ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εκρηκτική παραμένει η κατάστασις στο ΠΑΣΟΚ τα στελέχη του οποίου αναμένουν την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΕΓ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού προκείμενου να διαπιστώσουν το μέγεθος της κρίσεως που έχει ξεσπάσει".

    Η ΧΩΡΑ τονίζει ότι "απίστευτες σκηνές και χαοτική κατάσταση με πρωταγωνιστές πολλούς υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έλαβαν χώρα χθες το πρωί στα υπουργεία και στα βουλευτικά γραφεία, όπου κατέφταναν πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό".

    [04] Χρηματιστήριο

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) υποστηρίζει ότι "αναζητώντας το τέρμα της μεγάλης κατρακύλας της Σοφοκλέους, που καταπίνει πλέον τα απομεινάρια των περιουσιών που επενδύθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες εκεί, παράγοντες της αγοράς και στελέχη όλων των κομμάτων δεν πιστεύουν στα αφτιά τους ακούγοντας την κυβέρνηση παρασυρμένη στη δίνη της κρίσης που η ίδια δημιούργησε να αρθρώνει απίστευτες δικαιολογίες μοιράζοντας πάλι υποσχέσεις για ξένους επενδυτές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "ο κόσμος τα έχει κυριολεκτικά χαμένα με όλα όσα βλέπει να συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο. Και περισσότερο χαμένα φαίνεται να τα έχουν οι ένοχοι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "από το κακό στο χειρότερο οδεύει η Σοφοκλέους αφού χθες σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ στις 2.600 μονάδες. Οι ρευστοποιήσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, οι οποίες ξεκίνησαν μαζικά μετά τις πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις εκ μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου, οι φήμες ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην τελική φάση της κατάρτισης του κυβερνητικού ανασχηματισμού σάρωσαν το ΧΑΑ, το οποίο ακολουθεί πλέον πορεία αυτοκαταστροφής".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η πολιτική παραλυσία οδηγεί το Χρηματιστήριο Αθηνών σε ελεύθερη πτώση, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Μετά και τη χθεσινή μεγάλη πτώση του Γενικού Δείκτη κατά 2,37% οι εξελίξεις στην κεφαλαιαγορά παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "τραγωδία με πολλά πάθη και περισσότερους χαμένους θεατές θυμίζουν τα τεκταινόμενα στη Σοφοκλέους. Το χρηματιστηριακό σκάφος οδηγείται στην ξέρα της απόλυτης απαξίωσης στις 2.638 μονάδες χθες ο γενικός δείκτης με νέα κάμψη -2,37% ,ενώ οι θεσμικοί "τιμονιέρηδες" δείχνουν να έχουν καταληφθεί από συμπτώματα υστερίας που εναλλάσσονται με πλήρη αφασία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "επικίνδυνες παρενέργειες προξενεί στην οικονομία η πολιτική ρευστότητα. Η Σοφοκλέους βρίσκεται σε κατάσταση ελεύθερης πτώσης".

    ΤΑ ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "διαρροές, φήμες, υπονοούμενα τίναξαν στον αέρα χθες τον δείκτη της αβεβαιότητας για την κατάσταση της κυβέρνησης και η χώρα έζησε για περίπου τέσσερις ώρες στον ρυθμό του ανασχηματισμού. Ομως η έντονη φημολογία επέτεινε το κλίμα ρευστότητας που κυριαρχεί και έχει ήδη αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία και το Χρηματιστήριο, το οποίο κατρακύλησε και χθες κατά 2,37% στις 2.638 μονάδες".

    [05] ΠΓΔΜ

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ αναφέρει ότι "με την Ευρωπαϊκή Ενωση να ανακοινώνει ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση στη χώρα του και ότι θα απευθύνει διάγγελμα στον λαό και την ΥΠΕΞ της Σουηδίας που προεδρεύει της ΕΕ, Αννα Λιντ, να περιορίζεται σε ευχολόγιο του στυλ "είναι προφανές ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "τον επίσημο ρόλο του εμπρηστή υιοθετούν πλέον απροκάλυπτα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Αφού, προχτές, κυριολεκτικά φυγάδευσαν τους Αλβανούς αυτονομιστές μαζί με τον οπλισμό τους από το Αρατσίνοβο και τους πήγαν στο Νίκουστακ έξι χιλιόμετρα μακρύτερα για να μπορούν να συνεχίσουν τις συγκρούσεις με το στρατό της ΠΓΔΜ χτες άρχισαν πάλι τα γνωστά παραμύθια περί "ειρηνικών λύσεων" και "προσπάθεια διαλόγου".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "αντιμέτωπος με τις εσωτερικές αντιδράσεις εκ μέρους των Σλαβομακεδόνων που κατηγορούν την κυβέρνηση για ενδοτισμό απέναντι στους Αλβανούς αντάρτες και το ΝΑΤΟ είναι τώρα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρίς Τραϊκόφσκι αν και ο ίδιος σε χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμά του χαρακτήρισε την αποχώρηση των ανταρτών από το Αρατσίνοβο "επιτυχία" που "απομάκρυνε την απειλή από τα Σκόπια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "σε νέο κύκλο βίας εισέρχονται τα Σκόπια. Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις αρχές της εβδομάδας "έπληξαν" και την ελληνική διπλωματική αποστολή στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ, όταν διαδηλωτές έκλεψαν την ελληνική σημαία από το κτίριο που στεγάζει το γραφείου Τύπου του Συνδέσμου Ελλάδος- Σκοπίων".

    Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "σε απόσταση αναπνοής από το χάος βρίσκονται για μια ακόμη φορά τα Σκόπια. Οι δραματικές εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου αποτελούν αρκετή απόδειξη. Από το διάγγελμα του προέδρου της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκι για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση λίγες ώρες μετά την εισβολή Σλάβων διαδηλωτών στο Κοινοβούλιο για την απόφαση της ηγεσίας να επιτρέψει την αποχώρηση των Αλβανών εξτρεμιστών από το Αρατσίνοβο με τον οπλισμό τους, μέχρι την αναζωπύρωση των συγκρούσεων και τις εμπρηστικές δηλώσεις ηγετών των Αλβανών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ τονίζει ότι "ένα βήμα πριν από τη γενικευμένη σύγκρουση βρίσκονται οι δύο αντιμαχόμενες εθνικές κοινότητες της ΠΓΔΜ. Οι αλβανοί αντάρτες του UCK ισχυρίζονται ότι έχουν στείλει κρυφά μέσα στην πόλη των Σκοπίων δύναμη 2.000 ανδρών η οποία "περιμένει εντολές για να χτυπήσει". Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Μπόρις Τραϊκόφσκι αφενός απειλεί με "εξολόθρευση τους τρομοκράτες" αφετέρου προσπαθεί απεγνωσμένα να ανταποκριθεί στις πιέσεις της ΕΕ για εξεύρεση πολιτικής λύσης".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Απαντήσεις τώρα... Αμεσες λύσεις ζητούν πλέον από την κυβέρνηση οι παράγοντες της οικονομίας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συναγερμός για την οικονομία. Το ερώτημα: Τι κάνει ο Κ. Σημίτης;"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ιδια κυβέρνηση αλλά με περισσότερα προβλήματα. Ο Κ. Σημίτης επιμένει στη συμφωνία του ΕΓ - Αρρυθμία σε όλη την αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προσπάθεια καθησυχα-σμού της αγοράς από Σημίτη. Ενώ στη Σοφοκλέους συνεχίστηκε το κατρακύλισμα".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αντίδοτο στην απαξίωση ψάχνει τώρα η Σοφοκλέους. Στο ναδίρ το "ηθικό" της αγοράς".

    [07] Αγορά - ΕΓ ΠΑΣΟΚ

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι "Παρέμβαση της κυβέρνησης - και προσωπικά του πρωθυπουρ-γού - για να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα στην αγορά, αναμένεται σήμερα το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 28 June 2001 - 7:10:37 UTC