Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Συνέδριο
  • [04] Ταυτότητες
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Κοινωνική πολιτική

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/09/2001

    Η υποψηφιότητα του Κώστα Λαλιώτη για Γραμματέας ΠΑΣΟΚ, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με ΓΣΕΕ και ΣΕΒ, το Κυπριακό και η συνάντηση Ευθυμίου με ιεράρχες για τις ταυτότητες είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Πλαστο-γράφοι, δολοπλόκοι και επίορκοι. Ξεσκεπά-στηκε το σκάνδαλο 150.000 ελληνοποιήσεων-"μαϊμού".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ετσι έγινε η νοθεία. Εκλογές 2000. Το απέκρυπταν επί 9 μήνες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συνένοχος ο Γιώργος στη νοθεία των εκλογών. Εκρυψε πόρισμα - σοκ για ελληνοποιήσεις Ρώσων.

    Η ΑΥΓΗ: Οι επίγονοι στο προσκήνιο...Συνέδριο για εσωκομματικούς ρόλους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανασταίνει το ΠΑΣΟΚ ο Λαλιώτης. Στρατηγικός στόχος η επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα "παιδιά του Ανδρέα" παίρνουν κεφάλι στο ΠΑΣΟΚ. Γ.Α. Παπανδρέου και Κ. Λαλιώτης κινούνται προς το μέλλον.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοί συνεταιρισμοί χτίζουν στα δάση.

    ΕΘΝΟΣ: Ανατρέπει το σκηνικό σε κόμμα, συνέδριο, κυβέρνηση. Η υποψηφιότητα Λαλιώτη για τη θέση του Γραμματέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα τους φωτίσουμε για...να μας κλέβουν πολιτισμένα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δυαρχία στο ΠΑΣΟΚ. Ενώ καίει τον Γιωργάκη η απόφαση Λαλιώτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3 νέοι διαγωνισμοί για 4.429 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ανοιξε πόρτα για σάρωμα υπουργών. Μετά το συμφωνημένο με Σημίτη σάλτο Λαλιώτη στο κόμμα.

    ΕΣΤΙΑ: Μεθοδεύεται ηλεκτρονική νοθεία. Με την κατάργηση των εκλογικών βιβλιαρίων.

    Espresso: Φόβοι για τη ζωή της Μαργέτη. Ελεύθερη από χθες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με μέτρο οι παροχές, κίνητρα για ανάπτυξη. Ο κ. Κ. Σημίτης ανακοινώνει τους δύο άξονες της πολιτικής του.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στο σκοτάδι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούουν οι υπεύθυνοι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ποιοί κερδίζουν από το πακέτο Σημίτη. Δημόσιοι υπάλληλοι, αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι.

    ΝΙΚΗ: Συνυποψήφιος του Λαλιώτη εν ενεργεία υπουργός.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μαζική απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Πού το πάει ο Λαλιώτης..Τι λέει ο ίδιος. Πώς το δέχτηκαν οι κορυφαίοι. Τα συν και τα πλην.

    Η ΧΩΡΑ: Ναι, έγινε νοθεία! Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο Σημίτης είναι νόθος πρωθυπουργός.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γονείς: Δίνουν 1,3 τρισ για τη δωρεάν παιδεία!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 5 μεγάλες επιβεβαιώσεις του "Τύπου της Θεσσαλονίκης".

    [03] ΠΑΣΟΚ-Συνέδριο

    Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "η δήλωση του κ. Κ. Λαλιώτη, ότι εγκαταλείπει την κυβέρνηση για να αναλάβει γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, σε συνδυασμό με την απόφαση του κ. Γ. Παπανδρέου να καταθέσει το ενδιαφέρον του για την ηγεσία του κόμματος, όταν φθάσει η στιγμή της διαδοχής, δικαιώνουν εκείνους που τονίζουν πλέον οτι τα "παιδιά του Ανδρέα" παίρνουν κεφάλι στο ΠΑΣΟΚ ενόψει μιας νέα εποχής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "ριζική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η απόφαση του κορυφαίου ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει γραμματέας του Κινήματος σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η επανίδρυση της δημοκρατικής παράταξης κρίνεται αναγκαία προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα σύνθετα δεδομένα της που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα και στον κόσμο".

    Το ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "αλλάζουν άρδην όλα τα δεδομένα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης μετά την απόφαση του Κώστα Λαλιώτη να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια σοβαρή κίνηση, η οποία σε κάθε περίπτωση δίνει νέα τροπή στην υπόθεση του Συνεδρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ανοίγει η πόρτα για σαρωτικές αλλαγές στην κυβέρνηση, μετά την απόφαση του Κώστα Λαλιώτη να μετακινηθεί στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότητα Λαλιώτη είχε συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό εδώ και 20 μέρες και χαιρετίστηκε από στελέχη όλων των πλευρών του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι "η -βέβαιη- ανάδειξη του Κώστα Λαλιώτη στη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ..είναι μια σωστή και αναγκαία πρωτοβουλία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του κόμματος".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "η δεδηλωμένη πλέον πρόθεση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Κώστα Λαλιώτη να διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στο 6ο Συνέδριο του κόμματος, διαμορφώνει νέα δεδομένα και ανοίγει έτσι ή αλλιώς το δρόμο σε διεργασίες επί νέας βάσης, αφού στα υπάρχοντα σενάρια προστίθενται νέα, περισσό-τερο ενδιαφέροντα και πολύπλοκα".

    [04] Ταυτότητες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "το γόρδιο δεσμό των ...αντιπολιτευόμενων στη νέα σύνθεση της Ιεράς Συνόδου καλείται να λύσει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Ενώ σήμερα το μεσημέρι τα τρία μέλη της Συνοδικής Επιτροπής επί των ταυτοτήτων θα παραδώσουν στον υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύ-ματος στις νέες ταυτότητες".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "σήμερα συναντάται ο Π. Ευθυμίου με την επιτροπή της Εκκλησίας , την ώρα που θα συνεδριάζει η Σύνοδος με νέα σύνθεση (και ισχυρότερη "αντιπολίτευση") . Εν τω μεταξύ ο αρχιεπίσκοπος έβρισκε σύμμαχο στο πρόσωπο του Θ. Πάγκαλου, που χαρακτήρισε το θέμα των ταυτοτήτων "ανύπαρκτο, που προκάλεσαν άκαιρες κυβερνη-τικές παρεμβάσεις ",ενώ οι "δεξιοί" μητροπολί-τες Πειραιώς και Αλεξανδρουπόλεως απειλού-σαν με εκλογικό "μαύρισμα".

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "αν και κανείς δεν αναμένει κάτι το ουσιαστικό από τη σημερινή τυπική συνάντηση της επιτροπής των ιεραρχών με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρο Ευθυμίου, δεν αποκλείεται ο δεύτερος να λάβει κάποια πρωτοβουλία προσέγγισης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται ότι "αντιμέτωποι με τους "σκληροπυρηνικούς" μητροπολίτες που αντιτίθενται στη στρατηγική του στο θέμα των ταυτοτήτων έρχεται σήμερα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος".

    Η Espresso γράφει ότι "λίγο πριν από το σημερινό ραντεβού των τριών μητροπολιτών με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των ταυτοτήτων, που θα προετοίμαζε το έδαφος για μια συνάντηση πρωθυπουργού-αρχιεπισκόπου, σε μια ύστατη προσπάθεια να εκτονωθεί η κρίση, ο κ. Ευθυμίου με μια αιφνιδιαστική κίνηση ουσιαστικά τίναξε στον αέρα τις όποιες συναινετικές πρωτοβουλίες".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "ψάχνονας απεγνωσμένα τη λύση στο αδιέξοδο με τις ταυτότητες! Κάπως έτσι θα μπορούσαν να ονομαστούν οι προσπάθειες των στελεχών της κυβέρνησης να βρουν δίοδο για διερευνητική συνάντηση με εκπροσώπους της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να τεθούν τα θέματα που ταλανίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και πολιτείας".

    [05] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες σε ο,τι αφορά την εξέλιξη του Κυπριακού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, η σημερινή άφιξη του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στη Μεγαλόνησο πρόκειται να σηματοδοτήσει εξελίξεις, αφού όπως εκτιμάται τόσο ο υπουργός όσο και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο έχουν βρεθεί εκεί στο πλαίσιο αμερικανικού σχεδίου για την επανέναρξη του διαλόγου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "όταν πριν από κάποιους μήνες ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επισκέφθηκε την Κύπρο, είχε ανακοινώσει ότι η στρατηγική της ελληνικής και της κυπριακής διπλωματίας στο εξής θα επικεντρωνόταν στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανεξάρτητα από την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Εκτοτε κύλησε νερό στο αυλάκι της διεθνούς διπλωματίας και οι διακοινοτικές συνομιλίες βρίσκονται σε τροχιά επανέναρξης δημιουργώντας νέα δεδομένα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "νέα συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, είχε νωρίς χθες το πρωί, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο. Μετά τη συνάντηση, που κράτησε 45 λεπτά, δεν έγιναν δηλώσεις. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν οτι είναι ενδεχόμενο ο αξιωματούχος του ΟΗΕ να συναντηθεί και με τον πρεσβευτή της Ελλάδος στην Κύπρο, τις ημέρες που θα βρίσκεται στο νησί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ,"στην Κύπρο αναμένεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου για διήμερες επαφές με τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, τον ομόλογό του κ. Γ. Κασουλίδη και τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς και με τον αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο. Η επίσκεψις πραγματοποιείται καθώς η κινητικότης στο Κυπριακό εντείνεται λόγω της νέας προσπάθειας για την επανέναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών".

    [06] Κοινωνική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "Αλλαγή του κλίματος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους βιομηχάνους σηματοδότησε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτα με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Παράλληλα, οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη απλοποίησης του φορολογικού συστήματος, ενώ ο πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία για ταχύτερη πορεία της φορολογικής μεταρρύθμισης".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι "τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες ο πρωθυπουργός και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιάννης Μανώλης (ΔΑΚΕ), κατά τη συνάντηση που είχε ο κ.Κ.Σημίτης με το προεδρείο της Συνομο-σπονδίας. Ειδικότερα, ο κ. Μανώλης ``επιτέ-θηκε`` στον πρωθυπουργό για το θέμα της ανεργίας και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης , ενώ ο κ. Σημίτης κάλεσε τους συνδικαλιστές να πάνε σε διάλογο για να τα βρουν".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει ότι " Την ίδια πολιτική, διανθισμένη με μπόλικες δόσεις ``κοινωνικής ευαισθησίας ``, πρόκειται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην 66η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι" Με υποσχέσεις για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής και χωρίς καμία δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς όσον αφορά στα βασικά οικονομικά αιτήματα του κόσμου της εργασίας, έφυγε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου το προεδρείο της ΓΣΕΕ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι " Αμφισβητώντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων , που θέλουν την Ελλάδα να εμφανίζει την τρίτη χειρότερη σχέση πλουσίων-φτωχών στις 24 χώρες του ΟΟΣΑ, λίγο πάνω από το Μεξικό και τη Νέα Ζηλανδία, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης διεμήνυσε χθες στο προεδρείο της ΓΣΕΕ ότι θα εμμείνει στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και πως οι κοινωνικές παροχές θα είναι λελογισμένες".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 6 September 2001 - 12:02:42 UTC