Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-09-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/09/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αντιπαράθεση - Χρηματιστήριο
  • [04] Συντελεστής δόμησης
  • [05] Έκθεση Θεσσαλονίκης
  • [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [07] Χρηματιστήριο - Παρέμβαση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/09/2001

    Το πόρισμα για τη χρηματιστηριακή εταιρία ΔΕΚΑ, η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και τα εγκαίνια της ΔΕΘ και οι κινητοποιήσεις φορέων είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Όλοι οι δείκτες παραγωγικότητας για το Δημόσιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στον εισαγγελέα υπουργοί για τη λεηλασία στο Χρηματιστήριο. Πόρισμα-φωτιά στον πρόεδρο της Βουλής.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποινικές ευθύνες για Γιάννο-υπουργούς. Πόρισμα του εισαγγελέα γι τη λεηλασία 30 τρις στη Σοφοκλέους.

    Η ΑΥΓΗ: Περισσότερη ανισότητα, μικρότερη αμοιβή της εργασίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέα άθλια σκευωρία από ΝΔ. Ποινικοποιούν το Χρηματιστήριο και εκθέτουν τη Δικαιοσύνη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δικαστική συνωμοσία καταγγέλλει η κυβέρνηση. "Όργανα της Δικαιοσύνης παίζουν πολιτικά παιχνίδια".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τι αλλάζει στον συντελεστή δόμησης. Σε ποίες περιοχές επιτρέπεται η μεταφορά του.

    ΕΘΝΟΣ: Οριστική λύση γι τις χρήσεις γης και την μεταφορά συντελεστή δόμησης. 24 ρυθμίσεις-ανάσα για όλη τη χώρα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πουλήστε μετοχές και αυξήστε το ρευστό!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι ένοχοι έκρυψαν το πόρισμα για τη Σοφοκλέους. Σφίγγει ο κλοιός για τη λεηλασία των επενδυτών στο Χρηματιστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπουργοί στο σκαμνί για την Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 66η Έκθεση χαρακω-μάτων. Πρώτες βολές λίγο πριν την μετάβαση του πρωθυπουργού.

    ΕΣΤΙΑ: Ευθύνονται και υπουργοί. Για την καταλήστευση των μικροεπενδυτών.

    Espresso: Ο Καβάκος με υποχρέωσε σε ερωτική σχέση. Ισχυρίστηκε στην ακροαματική διαδικασία η γραμματέας του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επανακάμπτει η μεταφορά του συντελεστή δόμησης. Πράσινο φως από Λαλιώτη για χιλιάδες "ημιπαράνομες" οικοδομές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Παράταση στις επισκευές κτιρίων. Απολογισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ, δύο χρόνια μετά το σεισμό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ανάφλεξη από τη "διαρροή" πορίσματος για τις μετοχές. Για πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης μιλάει η κυβέρνηση.

    ΝΙΚΗ: ΔΕΚΑρικος Εβερτ. Πολιτική κερδοσκοπία με το "σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αυταρχικό μπαράζ από Αθήνα και Βρυξέλλες.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Σαμποτάζ παντού! Η πολιτική Καραμανλή. Χρηματιστήριο, οικονομία, ελληνοποιήσεις, γκάλοπ.

    Η ΧΩΡΑ: Καίγεται ο Σημίτης. Διπλή εισαγγελική παρέμβαση κόλαφος για το νόθο πρωθυπουργό.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Οδηγός επιβίωσης για Θεσσαλονικείς. Εφιαλτικό τριήμερο που αρχίζει απόψε, για κατοίκους και επισκέπτες.

    [03] Αντιπαράθεση - Χρηματιστήριο

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "δύο ημέρες πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ενώ οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κυβέρνηση να ανακάμπτει, η ΝΔ επανέφερε στο προσκήνιο το θέμα του Χρηματιστηρίου".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "Νέο πλήγμα στην εμπιστοσύνη στο Χρηματιστήριο θεωρείται ότι αποτελεί η αποκάλυψη του Μιλ. Εβερτ πως στα χέρια του προέδρου της Βουλής υπάρχει έκθεση του εισαγγελέα, σχετική με την έρευνα που διενεργεί για τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών για τα προεκλογικά ``παιχνίδια`` της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) στο ΧΑΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι

    "Έφτασε η ώρα της Δικαιοσύνης για τους υπουργούς και τους άλλους κυβερνητικούς παράγοντες που μεθόδευσαν προεκλογικά τα παιχνίδια στη Σοφοκλέους. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγεί το πόρισμα-φωτιά που έχει αποστείλει εδώ και πέντε ημέρες στον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη ο εισαγγελέας Δημ. Ασπρογέρακας".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "Ξαφνικά προέκυψε κόντρα κυβέρνησης - Νέας Δημοκρατίας που αναμοχλεύει τα πάθη του Χρηματιστηρίου κατά την προεκλογική περίοδο του Απριλίου του 2000. Αφορμή, έγγραφο που έστειλε στη Βουλή ο Εισαγγελέας Δ. Ασπρογέρακας, που είχε αναλάβει την έρευνα μετά τη μήνυση του Μιλτιάδη Εβερτ κατά της διοίκησης της ΔΕΚΑ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους υπεύθυνους για το έγκλημα που διεπράχθη κατά την προεκλογική περίοδο στη Σοφοκλέους και οδήγησε χιλιάδες μικροεπενδυτές να χάσουν τις περιουσίες τους".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "Πολιτικά παιχνίδια παίζουν ορισμένα όργανα της Δικαιοσύνης κατήγγειλαν κυβερνητικοί κύκλοι, με αφορμή την πρωτοβουλία του Μ. Εβερτ ουσιαστικά να δημοσιοποιήσει εισαγγελικό έγγραφο για τα όσα συνέβησαν στο Χρηματιστήριο το 1999 και το 2000".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι " Νέα τροπή παίρνει το σκάνδαλο της Σοφοκλέους , καθώς εισαγγελικό πόρισμα εντοπίζει ποινικές ευθύνες σε υπουργούς. Οι αποκαλύψεις του κ. Μ. Εβερτ προκάλεσαν τον πανικό της κυβέρνησης, που επιτέθηκε κατά της Δικαιοσύνης μία εβδομάδα μετά τους "ύμνους" της προς το ΣτΕ για το θέμα των ταυτοτήτων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "Η Βουλή καλείται να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών για τα "παιχνίδια" που παίχτηκαν προεκλογικά στο Χρηματιστήριο από την κρατική εταιρία ΔΕΚΑ".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "Το μεγαλύτερο πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο της νεωτέρας Ελλάδος, η μεγάλη ληστεία 1.300.000 μικροεπενδυτών που έχασαν πάνω από 30 τρις δρχ για να κερδίση τις εκλογές η Κυβέρνησις Σημίτη, οδηγείται στην μοιραία κατάληξη, με την αποκάλυψη των-εμφανών άλλωστε - πολιτικών ευθυνών".

    [04] Συντελεστής δόμησης

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "Λύση στο πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών, των οποίων η έκδοση των οικοδομικών αδειών είχε "παγώσει" επειδή στηριζόταν στο θεσμό της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης αναμένεται να δώσει το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής, έχει υπογραφεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και βρίσκεται πλέον στη διαδικασία υπογραφής του από τους συναρμόδιους υπουργούς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι "Προς νομιμοποίηση οδεύουν δεκάδες χιλιάδες οικοδομές και οικοδομικές άδειες, που εκδόθηκαν βάσει των ισχυουσών ρυθμίσεων για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης, αλλά έμειναν ανενεργές, καθώς κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι " Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, με νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με το νομοσχέδιο επαναπροσ-διορίζονται οι κατηγορίες των βαρυνομένων για την έκδοση ονομαστικών τίτλων μεταφοράς συντελεστή δόμησης και καθορίζονται οι όροι, οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "Επιστρέφει έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια και αρκετές νομοθετικές απόπειρες του ΥΠΕΧΩΔΕ - τις οποίες απέρριπτε έως τώρα ως αντισυνταγματικές το Συμβούλιο της Επικρατείας- ο θεσμός για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "Άνοιξε ο δρόμος για τη χρήση του θεσμού της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο αναμένεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα χιλιάδων πολιτών που μέχρι σήμερα είχαν ανεκμετάλλευτες τις ακίνητες περιουσίες τους".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "Η εκ νέου ενεργοποίηση του μέτρου της μεταφοράς συντελεστή δόμησης και η εισαγωγή μιας σειράς ρυθμίσεων που αφορούν χρήσεις γης είναι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου, το οποίο υπογράφτηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ".

    [05] Έκθεση Θεσσαλονίκης

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι " Υπό την προστασία 45 διμοιριών ΜΑΤ με τρεις χιλιάδες αστυνομικούς ο ... λαοπρόβλητος πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εγκαινιάζει σήμερα την 66η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης υπό το βαρύ κλίμα που προκαλούν γι’ αυτόν και την κυβέρνησή του οι λαϊκές αντιδράσεις".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό τους επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι "Κατά το έθιμο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο εκάστοτε πρωθυπουργός ανακοινώνει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του για τον επόμενο χρόνο. Αυτή τη φορά τη Θεσσαλονίκη επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση για την πρώτη, μετά τις θερινές διακοπές, αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση. Και άρχισε ήδη την επίθεσή της με δηλώσεις, καταγγελίες και κινητοποιήσεις".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά ότι "Υπό το κράτος πανικού μεταβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, καθώς γνωρίζει ότι τον αναμένει ¨θερμή" υποδοχή από χιλιάδες πολίτες που έχουν οργανώσει μεγάλες κινητοποιήσεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι " Υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να μην αμαυρωθεί από επεισόδια ο θεσμός της ΔΕΘ, καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση από την πλευρά της προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μεταθέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού".

    ΤΟ ΚΑΡΦΙ σημειώνει ότι "Την εξεύρεση ουσιαστικής λύσης και την εκτόνωση του κλίματος έντασης που προσπαθούν να δημιουργήσουν οι "σκληροί" της ΝΔ αναζητεί ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, με μια σειρά συσκέψεων και επαφών που λαμβάνουν χώρα στο Μαξίμου, λίγες μόνο ημέρες πριν από την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη".

    Η Espresso αναφέρει ότι " Την πιο δύσκολη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί από σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη αυτή έχει αρχίσει και ο Κ. Σημίτης αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης στις 6 το απόγευμα".

    [06] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι των σημερινών οικονομικών εφημερίδων έχουν ως εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ευθύνες σε υπουργούς ... Στα χέρια του προέδρου της Βουλής έγγραφο εισαγγελέα για το ΧΑΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ποιοί κτίζουν με μεταφορά συντελεστή".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ενεργή πάλι η μεταφορά συντελεστή δόμησης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δύσπιστοι οι Βορειο-ελλαδίτες στην "πρώτη ταχύτητα" Σημίτη".

    [07] Χρηματιστήριο - Παρέμβαση

    Το ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "το Χρηματιστήριο και το δράμα των μικροεπενδυτών που είδαν τις περιουσίες τους να εξανεμίζονται, ήρθαν αίφνης και πάλι στο προσκήνιο, προκαλώντας όξυνση στις σχέσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στην όλη υπόθεση ενεπλάκη και ο θεσμός της Δικαιοσύνης, εκπροσώπους της οποίας κυβερνητικοί κύκλοι κατηγορούν ότι επιδίδονται σε πολιτικά παιχνίδια".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 7 September 2001 - 13:51:32 UTC