Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΔΝΤ - Ασφαλιστικό
  • [04] Λαθρομετανάστες - Συνεργασία
  • [05] Νέα Δημοκρατία
  • [06] Ολυμπιακά έργα
  • [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [08] Ιδιωτικοποιήσεις
  • [09] Προϋπολογισμός
  • [10] Δημοτικές εκλογές
  • [11] Ερευνα - τροφοδότης λογαριασμός
  • [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [13] Προϋπολογισμός

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/11/2001

    Ο προϋπολογισμός του 2002, η πορεία των ολυμπιακών έργων,οι αγροτικές κινητοποιήσεις και ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Νέα προκήρυξη για τους μόνιμους οπλίτες. Αλλάζουν τα κριτήρια για τις προσλήψεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: Μισθοί και πως διαμορφώνονται. Μετά τις αυξήσεις 2,2%-3%.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι μισθοί και τα επιδόματα για το 2002. Προϋπολογισμός: Με το σταγονόμετρο οι αυξήσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Τριετές...ρόκ λιτότητας! Χωρίς προβλέψεις και συγκεκριμένα μέτρα για την ανεργία.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Τράγκας δήμαρχος. Με σημαία κατά των διαπλεκομένων.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Το 56% των Ελλήνων δεν θα πληρώνει φόρους. Αυξήσεις μισθών 2,5% και συντάξεων 3,3% για το 2002.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θα πάρουν άλλα 690 δις από τις τσέπες του λαού! Ο προϋπολογισμός προβλέπει μηδενικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων και νέα δυσβάσταχτη φορολογία.

    ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις μετ΄ εμποδίων μέχρι την Ολυμπιάδα. Προϋπολογισμός: Τι δίνει για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα την επόμενη τριετία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και ο Ευρω-Ν καλύτερες μέρες αμεισθήσεται! Μια από τα ίδια για τον λαό και ο εφετεινός προϋπολογισμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φίμωτρο σε υπουργούς. Επίδειξη παντοδυναμίας ή τρέμει και τον ίσκιο του ο πρωθυπουργός και επιβάλλει "λογοκρισία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στοίχημα με 600 δις. Προϋπολογισμός: Για αναστροφή του κλίματος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λιτότητα σε ευρώ ... αυξήσεις σε δραχμές.

    ΕΣΤΙΑ: Αλχημείες δισεκατομμυρίων. Το προσχέδιο και ο προϋπολογισμός.

    Espresso: Η γνωστή τρανσέξουαλ (Τζένη Χειλουδάκη) ερωτευμένη με αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οικονομικός γρίφος το 2002. Οι λεπτές ισορροπίες του προϋπολογισμού.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σφιχτή εισοδηματική πολιτική για να επιτευχθούν οι στόχοι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τελειώνουν οι δηλώσεις για τα χαμηλά εισοδήματα. Καμιά πρόσληψη για το 2003 και το 2004.

    ΝΙΚΗ: Θρίαμβος της διαπλοκής. Σιωπούν για το ξεπούλημα αντιπολίτευση και ΜΜΕ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Καταπατητής η αμερικανική πρεσβεία. Πρωτοφανές σκάνδαλο ραγιαδισμού.

    Traffic News: Η Σουζάνα και η Ντανιέλα έγραψαν τις κασέτες-τσόντες με τρανταχτά ονόματα της Θεσσαλονίκης.

    Η ΧΩΡΑ: Μαχαίρι στο εισόδημα των δημ. υπαλλήλων. Αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό. Θα πληρώσουμε 12 τρις φόρους (700 δις επιπλέον).

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κομπίνα 15 δις στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Τα επτά σημεία του προϋπολογισμού που "καίνε" την τσέπη μας. Λιτότητα και με τη "βούλα" για το 2002.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προϋπολογισμός φτώχειας και στέρησης παρά τις συμβολικές αυξήσεις και φοροδιευκολύνσεις.

    [03] ΔΝΤ - Ασφαλιστικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι "τρία μέτρα φωτιά, για τα όρια ηλικίας, τις συντάξεις και τα ταμεία, ικανά μάλιστα να ανατρέψουν το τεχνητά θετικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση γύρω από τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό υποβαθμίζοντας σκόπιμα τα επώδυνα σημεία των επικείμενων παρεμβάσεων, προτείνουν οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), οι οποίοι πρόσφατα έθεσαν στο μικροσκόπιό τους την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας".

    [04] Λαθρομετανάστες - Συνεργασία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "επίδειξη" καλής συμπεριφοράς αποφάσισε να κάνει η Τουρκία μετά και τις συνεχείς εκκλήσεις της χώρας μας για τη λήψη μέτρων από πλευράς της, που αφορούν στον περιορισμό του ...καθημερινού πλέον φαινομένου της εισβολής κατά κύματα λαθρομεταναστών από τις γειτονικές ακτές στα χωρικά μας ύδατα. Σε συνεργασία με τη χώρα μας η τουρκική Ακτοφυλακή απέτρεψε την είσοδο δουλεμπορικού στην Ελλάδα".

    [05] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρί-ει ότι "η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιή-σεων, η περιοδεία του Κ. Καραμανλή στην Αχαΐα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το συνέδριο του ΚΕΠ, ο προϋπολογισμός αλλά και η πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΚΑ στη Βουλή, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που απασχολούν τη ΝΔ αυτές τις ημέρες".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "αποφασισμένος να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας κόντρα στο Νίκο Χατζηνικολάου, εμφανίζεται ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας και ήδη έχει διαμηνύσει στον Κ. Καραμανλή ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να υποχωρήσει".

    [06] Ολυμπιακά έργα

    Η Traffic News ισχυρίζεται ότι "την επιθεώρηση των Ολυμπιακών έργων ξεκινά σήμερα ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντένις Οσβαλντ, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα χθες το βράδυ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "από το ... δωμάτιό του θα ελέγξει την πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας ο κ. Οσβαλντ, καθώς το τραύμα στο πόδι του δεν του επιτρέπει μετακινήσεις".

    [07] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "τα "τρακτέρ της οργής", ίσως στις 10 Δεκεμβρίου κάνουν την εμφάνισή τους σε κομβικά σημεία του εθνικού δικτύου της χώρας".

    Η Espresso αναφέρει ότι "να χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο απειλούν οι αγρότες και μάλιστα παραμονές των Χριστουγέννων, αν δεν ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση τα αιτήματά τους. Οπως όλα δείχνουν, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις και να αποκλείσουν με τα τρακτέρ τους κομβικά σημεία εθνικών δρόμων, μέσα στο Δεκέμβριο".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "οι αχνές ελπίδες που έτρεφαν οι αγρότες πως στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε με επιτυχία τη δυσμενή κατάσταση που διαμορφώνεται, τουλάχιστον όσο αφορά τα καπνά, διαψεύστηκαν οριστικά χθες το πρωί".

    [08] Ιδιωτικοποιήσεις

    ΤΟ ΒΗΜΑ υπογραμμίζει ότι "με πιο τολμηρά βήματα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση στις ιδιωτικοποιήσεις κατά το 2002, με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα ΕΛΛΠΕ, στη ΔΕΠΑ, στα ΕΛΤΑ και στις τράπεζες (ΑΤΕ και Γενική ), καθώς και με την πώληση πλειοψηφικών πακέτων ΔΕΚΟ (ΕΧΑΕ) που έχουν ήδη εισαχθεί στο ΧΑΑ. Αυτό προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2002 που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή".

    [09] Προϋπολογισμός

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "οι αυξημένες δαπάνες για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να ακολουθήσει σφιχτή εισοδηματική πολιτική την επόμενη τριετία. Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για μισθούς και συντάξεις θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία, ενώ παράλληλα "παγώνουν" και οι προσλήψεις στο Δημόσιο. Οι προϋπολογισμοί ως το 2004 δείχνουν ότι οι αυξήσεις των μισθών θα είναι ουσιαστικά μικρότερας από 2%".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ελαφρά αποστασιοποιημένος από την αυστηρή γραμμή της ταχείας μείωσης του δημοσίου χρέους, προσαρμοσμένος στο νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής που σταδιακά επιβάλλει ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νικ. Χριστοδουλάκης, ο νέος προϋπολογισμός του 2002, ο πρώτος του ευρώ, αποβλέπει στο να ισορροπήσει μεταξύ της ζητούμενης ακόμη δημοσιονομικής σταθερότητας και των αυξημένων αναπτυξιακών αναγκών, λόγω της ιδιαίτερης διεθνούς και εγχώριας οικονομικής συγκυρίας".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "τριετή επιδεινούμενη λιτότητα στους μισθούς του δημοσίου, που θεωρούνται πιλότος για τη γενικότερη εισοδηματική πολιτική, προδιαγράφει ο προϋπολογισμός του 2002, που για πρώτη φορά περιέχει και προβλέψεις για τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη της επόμενης τριετίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "κατά τη χθεσινή κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο κ. Χριστοδουλάκης έσπευσε να τον χαρακτηρίση

    "ρεαλιστικό". Προφανώς για να δικαιολογήση τις τεράστιες αποκλίσεις από το "μη ρεαλιστικό" προσχέδιο του κ. Παπαντωνίου. Αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό . Με τέτοιες αλχημείες δισεκατομμυρίων, ο προϋπολογισμός θεωρεί-ται εκ προοιμίου αναξιόπιστος".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "οι πόροι από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, η απελευθέρωση της αγοράς και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προϋπολογισμού του 2002 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "συγκρατημένος σε κάθε μορφή ...χορηγίας προς τους εργαζομένους και συνταξιούχους Ελληνες χαρακτηρίζεται και ο εφετινός προϋπολογισμός".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "για μια ακόμη χρονιά η υπερφορολόγηση είναι ο στόχος του νέου προϋπολογισμού. Τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού για το 2002 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 6,1% και τα μη φορολογική έσοδα κατά 6,3%".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "στη λογική των "εκσυγχρονιστών" του κ. Σημίτη κινείται ο προϋπολογισμός που κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση και κάθε άλλο παρά αποτελεί "θετικό γεγονός" για την πλειοψηφία των Ελλήνων, όπως βιάστηκε να τον χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μεριμνά για την ευημερία των αριθμών, ακόμη και με διογκωμένες εκτιμήσεις, και ταυτόχρονα επιταχύνει τη φτωχοποίηση των ασθενέστερων τάξεων".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "με ρυθμό δισεκατομ-μυρίων (σε ευρώ) και τρισεκατομμυρίων (σε δραχμές) αυξάνεται κάθε χρόνο -τα τελευταία χρόνια- το δημόσιο χρέος της χώρας, παρά το γεγονός ότι οι κυβερνώντες εφαρμόζουν με ευλαβική συνέπεια τις εισοδηματικές και δημοσιονομικές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας για τα πλατιά λαϊκά στρώματα".

    [10] Δημοτικές εκλογές

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "στην τελική ευθεία εισέρχεται η επιλογή των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τους δήμους και τις νομαρχίες. Μέχρι τις γιορτές οι πρώτοι υποψήφιοι θα πάρουν το "πράσινο φως" ενώ ο στόχος είναι να ανακοινωθούν επισήμως αν όχι όλα τα περισσότερα ονόματα των υποψηφίων του κόμματος μετά τις 9 Ιανουαρίου. από την Παρασκευή και μετά, επιτροπή του κόμματος θα αρχίσει κατά δήμο και νομό την προσπάθεια επιλογής των υποψηφίων και της αποτροπής των διπλών και τριπλών υποψηφιοτήτων".

    [11] Ερευνα - τροφοδότης λογαριασμός

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν ότι "επί μια ώρα κατέθετε χθες ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Μ. Εβερτ στον εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Δημ. Παπαγγελόπουλο, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται με αφορμή τις καταγγελίες του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Λαλιώτη για την ύπαρξη τροφοδότη λογαριασμού της λιβεριανής εταιρίας Mayo Investment Corporation στη Royal Scotland Bank την περίοδο κατά την οποία πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Κ.Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας καταθέτει σήμερα-όπως είχε ζητήσει από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών κ. Σωτ. Μπάγια-και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης".

    [12] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προσγείωση" από το ΔΝΤ! Με τις κρίσεις του για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δέκα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης. Ποιές φορολογικές ελαφρύνσεις και επενδυτικά κίνητρα ισχύουν από την αρχή του νέου έτους για τις επιχειρήσεις".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η νέα ταυτότητα της ελληνικής οικονομίας. 3 τρις. δρχ. προβλέπει ο προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ξεκίνημα 3ετούς λιτότητας με τον προϋπολογισμό 2002. Με ρεαλιστικότερες εκτιμήσεις και περικοπές".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Κυνήγι ευκαιριών στη μικρή κεφαλαιοποίηση. Η αγορά ψάχνει σημείο ισορροπίας".

    [13] Προϋπολογισμός

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Το δικό της "κοινωνικό μέρισμα" επιχειρεί να διανείμει η κυβέρνηση μέσω του νέου προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή, αφού πρώτα έλαβε υπόψη της τη διεθνή οικονομική κατάσταση, τις αρχικές της δεσμεύσεις αλλά και τη νέα ταυτότητα της ελληνικής οικονομίας που από τα ελλείμματα περνά στην εποχή των πλεονασμάτων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 23 November 2001 - 16:54:05 UTC