Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 01-11-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2001
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αφγανιστάν - Συζήτηση στη Βουλή
  • [04] Αγρότες - ΕΕ
  • [05] Ελλάδα - κλωνοποιήσεις
  • [06] Οικονομία
  • [07] Σύλληψη Πάσσαρη
  • [08] Εκκλησία
  • [09] Δημόσιοι υπάλληλοι - Εφάπαξ
  • [10] Προϋπολογισμός
  • [11] Λαθρομετανάστες
  • [12] Κυπριακό
  • [13] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [14] Ευρωστρατός
  • [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [16] Κρατικά ομόλογα

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2001

    Η συζήτηση στη Βουλή για το Αφγανιστάν, το Κυπριακό, η σύλληψη του Πάσσαρη και ο προϋπολογισμός είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Δυο εφάπαξ για τους δημοσίους υπαλλήλους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Επιασαν τον Πάσσαρη. Υστερα από αιματηρή συμπλοκή με 2 νεκρούς, ενώ έκανε ληστεία στη Ρουμανία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Επίδομα 30.000 δρχ στους φαντάρους. Προεκλογικό κόλπο Γιάννου.

    Η ΑΥΓΗ: Πλήρης ευθυγράμμιση Σημίτη με τις ΗΠΑ. Σύμπλευση με τη ΝΔ για τον πόλεμο χθες στη Βουλή.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισβολή στο Ιράκ ετοιμάζουν τώρα οι Αμερικανοί. Κίνδυνος ανάφλεξης στην Μ. Ανατολή.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Πράσινο φως από τη Μόσχα για χτυπήματα σε άλλες χώρες. Μετά τη δήλωση Μπους, απάντηση από τον Σεργκέι Ιβανόφ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αγριος πόλεμος για τα 1.000 τραγούδια του Στέλιου.

    ΕΘΝΟΣ: Οι μεγάλες αλλαγές που φέρνει το Ευρώ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η "χρυσοπηγή" ... τέχνας κατεργάζεται! Με στόχο την αναβολή των εκλογών για τις τρεις Μητροπόλεις...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εβαλαν γυαλιά στην Ελληνική Αστυνομία. Υποδειγματική επιχείρηση της ρουμανικής αστυνομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ισόβια Πάσσαρη αλλά στη Ρουμανία. Σύλληψη-θρίλερ! Πώς οι Ρουμάνοι αστυνομικοί δεν επανέλαβαν το φιάσκο της ΕΛ.ΑΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δολοφόνος χωρίς σύνορα. Ο Πάσσαρης πιάστηκε μετά από 2 φόνους στη Ρουμανία.

    ΕΣΤΙΑ: Ντροπή κύριε Σημίτη! Εκρηξις οργής από τον Καραμανλή.

    Espresso: Ποιός κάρφωσε τον Πάσσαρη. Το μοιραίο λάθος που οδήγησε στη σύλληψή του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με "αιφνίδιο θάνατο" απειλείται η Ολυμπιακή. Σημίτης: Εδώ και τώρα λύση με καθυστέρηση ... δέκα ετών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Το "κλειδί" οι διαρθρωτικές αλλαγές. Λουκάς Παπαδήμος: Μονόδρομος για την πραγματική σύγκλιση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα δύο λάθη που "έκαψαν" τον Πάσσαρη στο Βουκουρέστι. Προκλητικός και μετά τους δυο φόνους.

    ΝΙΚΗ: Τον έπιασαν οι Ρουμάνοι. Σε αντίθεση με την ισχυρή ... ΕΛ.ΑΣ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενταση της πάλης κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο.

    Traffic News: Ο Μίνως "χρύσωσε" ξανά την Ελένη. Κυριακού - Μενεγάκη τα βρήκαν σ΄ ένα ραντεβού, σαν παλιοί καλοί φίλοι.

    Η ΧΩΡΑ: Γυναίκα έδωσε την πληροφορία. Συνελήφθη ο Πάσσαρης στη Ρουμανία, αφού αιματοκύλισε και το Βουκουρέστι.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 500.000 ανασφάλιστα ΙΧ. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ατυχημάτων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αγωνία μην ξαναφύγει ... Συνελήφθη ο Πάσσαρης στο Βουκουρέστι.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στα χέρια της ρουμάνικης αστυνομίας βρίσκεται ο διαβόητος κακοποιός Πάσσαρης.

    [03] Αφγανιστάν - Συζήτηση στη Βουλή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "στη μια πλευρά συντάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Τάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ όσον αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας με όποια συνέχεια θα έχει και μετά το Αφγανιστάν. από την άλλη ΣΥΝ και ΚΚΕ τάχθηκαν ρητά τόσο κατά της τρομο-κρατίας όσο και κατά των μέτρων που προ-ωθούνται σήμερα για την αντιμετώπισή της".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για συνεννόηση του πολιτικού κόσμου πάνω στο κορυφαίο, αυτή τη φορά, ζήτημα της ασφάλειας και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας - που απασχολεί ολόκληρο τον πλανήτη - αποδείχθηκε η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τον πόλεμο του Αφγανιστάν, την οποία προκάλεσε ο Συνασπισμός".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "μπορεί να μην κέρδισε τις εντυπώσεις του γέλωτα όμως των περισσοτέρων σίγουρα κατάφερε να τον κερδίσει χθες το πρωί στη Βουλή, η εμφάνιση του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που είχε ζητήσει ο Συνασπισμός, με αντικείμενο τον πόλεμο του Αφγανιστάν και τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Καραμανλής επιδόθηκε σε ένα απίστευτο ντελίριο εκτόξευσης ασύνδετων κατηγοριών προς την κυβέρνηση αφιερώνοντας στο υπό συζήτηση θέμα το πολύ δύο αράδες, σε τέτοιο βαθμό ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι φεύγοντας το πρωί από το γραφείο του έδραξε μάλλον λάθος κείμενο ομιλίας".

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "στον τοίχο κόλλησε στη Βουλή ο Κώστας Καραμανλής τον πρωθ-υπουργό, ο οποίος για άλλη μια φορά επιχείρη-σε να αποποιηθεί των ευθυνών του για την άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "προ των ευθυνών του έθεσε χθες ο Κώστας Καραμανλής τον πρωθυπουργό, καλώντας τον σε διάλογο και συνεννόηση για τα εθνικά θέματα, ενώ ο Κώστας Σημίτης αντί απάντηση κατηγόρησε τη ΝΔ για καιροσκοπισμό και αντιφατικές αντιλήψεις".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "τη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν υπό το μανδύα των "ανθρωπιστικών επιχειρήσεων", προανήγγειλε με σαφήνεια χθες ο υφυπουργός Αμυνας Λ. Αποστολίδης. Ταυτόχρονα, το ΓΕΕΘΑ ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αποστολή ακόμα 300 Ελλήνων στρατιωτικών στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο πάντα της διατήρησης της "ειρήνης" της "νέας τάξης" την περιοχή".

    [04] Αγρότες - ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "εξαιρετικά δυσάρεστα είναι τα νέα για τους βαμβακοπαραγωγούς, μετά την απόρριψη από τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φρ. Φίσλερ των αριθμών της φετινής παραγωγής βάμβακος που του παρουσίασε χθες ο Γ. Δρύς, γεγονός που θα σημαίνει τιμή κοντά στις 200 δρχ/κιλό".

    [05] Ελλάδα - κλωνοποιήσεις

    Η Espresso αναφέρει ότι "αντίθετη στην κλωνοποίηση -αφήνοντας ίσως ένα μικρό "παραθυράκι" που αφορά τη χρήση των σύγχρονων μεθόδων για θεραπευτικούς σκοπούς-είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι περιμένει το πόρισμα των ειδικών που αποτελούν την Εθνική Επιτροπή Βιο-ηθικής υπό τον κ. Κουμάντο".

    [06] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "η νομισματική σταθερότητα αποτελεί αναγκαία και ουσιαστικά αλλά όχι επαρκή προϋπόθεση για την πραγματική σύγκλιση. Απαιτείται ταυτόχρονα η εφαρμογή δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, καθώς και η προσαρμογή του τρόπου λειτουργίας τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Ολα αυτά απαιτούνται, προκειμένου να αντιμετωπισθούν διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που δυσχεραίνουν την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης".

    [07] Σύλληψη Πάσσαρη

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "συνελήφθη στο Βουκουρέστι χτες το απόγευμα ο Κώστας Πάσσαρης από δυνάμεις της ρουμανικής αστυνομίας μετά από συντονισμένη και μεθοδική επιχείρηση. Πολλά στοιχεία της επιχείρησης παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει σύντομα την έκδοση του πλέον καταζητούμενου εγκληματία στη χώρα".

    [08] Εκκλησία

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "οι "ασκοί του Αιόλου" άνοιξαν για την Εκκλησία της Ελλάδος! Ο "ιερός πόλεμος" μαίνεται και ιεράρχες έχουν χωριστεί σε ομάδες και "στρατόπεδα".

    [09] Δημόσιοι υπάλληλοι - Εφάπαξ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι "σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο καταβάλλεται από το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση".

    [10] Προϋπολογισμός

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει ότι "τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε χθες πρώτη ημέρα συζήτησής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος θα τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος από τις 17 έως και τις 21 Δεκεμβρίου".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος για μια ακόμη φορά περιέγραψε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Που βρίσκεται σε διαμετρική αντίθεση προς τα ωραιοποιημένα δια της "δημιουργικής λογιστικής" στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού".

    [11] Λαθρομετανάστες

    Η Traffic News εκτιμά ότι "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η δυτική Ελλάδα και ειδικά η Πάτρα. Οι λαθρομετανάστες από το Αφγανιστάν βρίσκονται προ των πυλών και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας χτυπάει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις Αρχές".

    [12] Κυπριακό

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν ότι "το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση μιας νέας πολιτικής για το Κυπριακό έκανε χθες η Τουρκία. Με μιαν ανακοίνωση, που κινείται σε σαφώς ηπιότερους τόνους από το παρελθόν το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έπειτα από συνεδρίασή του επιβεβαίωσε πως η Αγκυρα έχει αρχίσει να απομακρύνεται από την αδιέξοδη και αδιάλλα-κτη πολιτική της".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "αν και η χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας για την πορεία του Κυπριακού ήταν σαφώς ηπιότερη απ΄ ο,τι οι προηγούμενες όπου εκτοξεύονταν απειλές για προσάρτηση της κατεχόμενης Κύπρου, τα υπουργεία Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα ενισχύοντας το ενιαίο αμυντικό δόγμα. Αυτό ωστόσο που φαίνεται να προβληματίζει τη στρατιωτική ηγεσία είναι οι συνεχιζόμενες άνευ ιδιαίτερου λόγου (ασκήσεις δηλαδή στην περιοχή κτλ) τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "βολές από τα τουρκοκυπριακά κόμματα και τον Τύπο δέχονται Αγκυρα και Ντενκτάς για την πολιτική που ακολουθούν στο Κυπριακό. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καταδίκασε τις τουρκικές απειλές για προσάρτηση των κατεχομένων και τόνισε πως επιβάλλεται λύση του Κυπριακού και πως οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν λόγο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "η Λευκωσία αντιδρά στις νέες μεθοδεύσεις της Αγκυρας για το διαμοιρασμό "τίτλων ιδιοκτησίας" ελληνικών περιουσιών στα κατεχόμενα σε Τουρκο-κύπριους και εποίκους".

    [13] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "λύση για την πολύπαθη Ολυμπιακή Αεροπορία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2002 ζήτησε προχθές, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης από τους συν-αρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Μεταφο-ρών κ. Νικ. Χριστοδουλάκη και Χρ. Βερελή. Κυβερνητικές πηγές βεβαίωναν χθες ότι ο πρωθυπουργός, έπειτα από δέκα έτη παλινωδιών και εμβαλωματικών λύσεων, ξεκαθάρισε στους δυο υπουργούς πως το κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να επιδοτεί την Ολυμπιακή Αεροπορία και ότι αν δεν εξευρεθεί αξιόπιστη λύση για την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων στην εταιρεία αλλά και για την συνέχιση της λειτουργίας της, η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη".

    [14] Ευρωστρατός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "συμβιβασμός μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για τον "ευρωστρατό" δρομολογείται ερήμην της ελληνικής κυβέρνησης, με μυστικές συνομιλίες και μέσω εξωθεσμικής διαδικασίας. Βρετανοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν την Αγκυρα ότι Κύπρος και Αιγαίο θα εξαιρεθούν από το πεδίο δράσης του "ευρωστρατού". Θα γίνουν, δηλαδή, "γκρίζα ζώνη" για την ΕΕ".

    [15] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Φουσκώνει" ο δανεισμός. από τους πρώτους μήνες του νέου έτους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανάρπαστα γίνονται τα ομόλογα. Ισχυρή ένδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στους κρατικούς μακροπρόθεσμούς τίτλους".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Φόβοι για έλλειψη ρευστότητας σε ευρώ. Ανήσυχος ο επιχειρηματικός κόσμος για την αργία των τραπεζών στις 31/12/01".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "9 τρις το δανειακό πρόγραμμα του 2002. Με 12 εκδόσεις ομολόγων, έντοκων και ειδικών τίτλων".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: "Αντίδοτο στην ύφεση τα στεγαστικά δάνεια. "Εκρηξη" οικοδομικής δρα-στηριότητας".

    [16] Κρατικά ομόλογα

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει ότι "η επικείμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's προκαλεί έντονο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών για ελληνικά ομόλογα. Ενδεικτικό είναι ότι η χθεσινή δημοπρασία για 10ετή ομόλογα (λήξη 2011) καλύφθηκε κατά 6,78 φορές και το μέσο σταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 5%. Πέρυσι το μεσοσταθμικό επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα ήταν 1 μονάδα υψηλότερα (6,01%)".

     


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 28 November 2001 - 15:30:19 UTC