Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-01-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/01/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πανελλήνιες
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ομιλία Καραμανλή
  • [06] Σημίτης-Βουλγαρία
  • [07] Ματαίωση συγχώνευσης Εθνικής-Alpha
  • [08] Δημοτικές εκλογές
  • [09] Παραίτηση Ζαφειρόπουλου
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Τράπεζες

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/01/2002

    Η παραίτηση του κ. Ζαφειρόπουλου από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, οι αντιδράσεις για τη ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής - Alpha Bank, το Κυπριακό και οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των δημοτικών εκλογών είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Αερομαχίες σε κυβέρνηση και Αιγαίο. Πυρ ομαδόν κατά του Γ. Παπανδρέου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Παραίτηση-κόλαφος του Γιάννη Ζαφειρόπουλου. Επιτέλους, υπάρχει και φιλότιμο...

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κλειδί τα γραπτά. Πανελλήνιες: Με αλλαγές στον τρόπο βαθμο-λόγησης οι εξετάσεις το τρίτο δεκαήμερο Μαΐου.

    Η ΑΥΓΗ: ΕΔΑ: Πηγή έμπνευσης για την αριστερά και το λαό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 180 δις "έφαγαν" τον Ζαφειρόπουλο. Μετωπική σύγκρουση επιχειρηματικών συμ-φερόντων για την ανασυγκρότηση των Βαλκανιών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η επόμενη ημέρα: οι νέες συμφωνίες στις Τράπεζες. Νέα σενάρια μετά το πολύκροτο "διαζύγιο" της Εθνικής με την Alpha.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οκτώ κλειδιά για να γλυτώσετε φόρους.

    ΕΘΝΟΣ: Τα νέα όρια ηλικίας για προσλήψεις στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και στου Γιωργάκη την ποδιά...σφάζονται παλληκάρια!

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αγρια κόντρα Γιωργάκη-Σημίτη. Η αδυναμία του πρωθυπουργού να επιβληθεί στους υπουργούς του-προοίμιο διάλυσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέες προκηρύξεις για 3.576 θέσεις στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οι σπουδές που δίνουν δουλειά. Οδηγός του υπουργείου για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

    ΕΣΤΙΑ: Η φθορά δεν αναστρέφεται. Το ΠΑΣΟΚ πάει για εκλογική συντριβή.

    Espresso: 16χρονη έστειλε στη φυλακή τη μάνα της γιατί την εξέδιδε! Η δίκη έγινε χθες στο Αυτόφωρο κεκλεισμένων των θυρών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ευρώπη τριών οδηγών και δύο ταχυτήτων...Επανέρχονται τα σενάρια για διευθυντήριο Αγγλίας-Γαλλίας-Γερμανίας.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές. Μετά την αποτυχία του...γάμου.

    ΤΑ ΝΕΑ: 115.000 υποψήφιοι στην τελική ευθεία για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Εκτιμήσεις για 7.000 περισσότερους εισακτέους.

    ΝΙΚΗ: Διαζύγιο με Καρατζά. Δεν ανανεώνεται η θητεία του μετά το φιάσκο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιστρατεύουν γνωστά τερτίπια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    Traffic News: Είμαι έτοιμη γι το πρώτο γυμνό δελτίο. Ερχονται τα naked news στο ALTER.

    Η ΧΩΡΑ: Οι παγίδες της δήλωσης και πώς θα γλιτώσετε φόρους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκλογές: μπλόκο από διπλο-εγγραφές. Τα χιλιάδες λάθη στα δημοτολόγια προβληματίζουν το υπ. Εσωτερικών.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η ΤΕΔΚ Νομού Θεσσαλονίκης πέτυχε τον μεγαλύτερο προ-ϋπολογισμό στην ιστορία της!

    [03] Πανελλήνιες

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "αναβαθ-μίζεται ο ρόλος της γραπτής βαθμολογίας έναντι της προφορικής, για την έκδοση του απολυτηρίου Λυκείου, ενώ ο τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών των Πανελλα-δικών Εξετάσεων βελτιώνεται υπέρ των αδύνατων μαθητών. Οι τελευταίες αυτές αλλαγές στις εξετάσεις, οι οποίες για πρώτη φορά φέτος θα διεξαχθούν πριν από τις ενδο-σχολικές, περιλαμβάνονται σε Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα δημοσιευθεί ενός δεκα-ημέρου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως".

    [04] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε επιστροφή της κυριαρχίας στα δύο κρατίδια φέρεται να εμμένει ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, έχει ήδη δηλώσει τόσο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά όσο και προς τον Αλβαρο ντε Σότο ότι δεν είναι διατεθειμένος να πάθει ό,τι έπαθε και το 1974, δηλαδή, όπως επεσήμαναν "να κρατήσουν το κράτος οι Ελληνοκύπριοι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "εν ολίγοις οι Τούρκοι επιμένουν οι δύο ζώνες να έχουν πλήρη κυριαρχία με τη δημιουργία δύο χωριστών κρατών, τα οποία να έχουν ισχυρές εξουσίες, σε αντίθεση με μια κεντρική κυβέρνηση με περιορισμένες εξουσίες. Επιμένουν επίσης σε εκ περιτροπής προεδρία. Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποστηρίζει ισχυρή κεντρική κυβέρνηση και με τα κατάλοιπα εξουσίας στις δύο ζώνες. Υποστηρίζει επίσης διατήρηση του σημερινού πολιτειακού συστή-ματος και απορρίπτει την εκ περιτροπής προεδρία".

    [05] Ομιλία Καραμανλή

    Η Espresso σημειώνει ότι "σκληρός και επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση αναφο-ρικά με τα προβλήματα της οικονομίας, αλλά ήπιος και συναινετικός στα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα ο Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια του γεύματος που διοργανώνει προς τιμήν του η Ενωση Ανταποκριτών Ξένων Τύπου".

    [06] Σημίτης-Βουλγαρία

    Η Traffic News γράφει ότι "για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης συζητεί σήμερα στη Σόφια με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας ο Κ. Σημίτης. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των βαλκανικών χωρών, τη σταθε-ρότητα και τη συνεργασία στην περιοχή".

    [07] Ματαίωση συγχώνευσης Εθνικής-Alpha

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "διαδικασίες - εξπρές σε όλες τις εκκρεμείς ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να προωθήσει στο επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνη-σης, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει το καλό κλίμα στην αγορά κόντρα στο σοκ που προκάλεσε η διάλυση της συμφωνίας συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "με την επίρριψη του συνόλου των ευθυνών στη διοίκηση της Αλφα αλλά και με τη "φυγή προς τα μπρος" με την επιτάχυνση δηλαδή των διαρθρωτικών αλλα-γών, επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει το υψηλό πολιτικό κόστος που προκύπτει από την οριστ8ική αποτυχία της συγχώνευσης Εθνικής-Alpha".

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "για να ξεπεράσει η οικονομία τη συστολή εξαιτίας του τραπεζικού "διαζυγίου", η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαρθ-ρωτικές αλλαγές. Στον τραπεζικό χώρο ξεκίνησε νέος κύκλος συμφωνιών: η Πειραιώς υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την ING, στην Alpha επανέρχονται τα σενάρια συνεργασίας με την ΒΝΡ και την Unicredito, στην Εμπορική επιθυμούν διεύρυνση συνεργασίας με την Credit Agricole, ενώ ενδιαφέρον για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκδηλώνουν η Eurobank και άλλες τράπεζες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "παρατηρητές εκτιμούν ότι η αποφασιστικότητα του διοικητή της ΕΤΕ υπήρξε καταλυτική στη ματαίωση μιας θνησιγενούς συμφωνίας. Με έκδηλη ανακούφιση δέχθηκε η αγορά την επόμενη ημέρα της ματαίωσης της συγχώνευσης Εθνικής και Alpha Bank".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "ο ...γαμπρός διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς αποτελεί το πρώτο θύμα του αποτυχημένου γάμου, καθώς μετά τη ... νύφη χάνει και τη θέση που κατέχει στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. Ενώ μέχρι προχθές εθεωρείτο βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα του ανανέωνε τη θητεία, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πλέον ότι θα αντι-καταστασθεί τον Μάρτιο που λήγει η θητεία του".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτσης), "ως Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση νίπτει τώρα τας χείρας της για το αδόκιμο εγχείρημα του "παντρέματος" της ΕΘνικής με την Alpha. Ο Θεόδωρος Καρατζάς ξεκαθάρισε το τοπίο δηλώνοντας πως δεν προτίθεται να παραιτηθεί και παραμένει στο πόστο του με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του πρώτου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας χαράσσοντας νέους δρόμους".

    [08] Δημοτικές εκλογές

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "μεγάλης εκτάσεως προμηνύεται η ήττα του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Οχι επειδή το λέει ο κ. Πάγκαλος, αλλά διότι αυτή είναι η πραγματικότης. Και το κυριώτερο, διότι δεν είναι αναστρέψιμη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "στην παγίδα της ονοματολογίας ενόψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου φαίνεται να έχει πέσει η Νέα Δημοκρατία".

    [09] Παραίτηση Ζαφειρόπουλου

    Τα ΝΕΑ εκτιμούν ότι "μαύρα σύννεφα συσσω-ρεύονται πάνω από την κυβέρνηση, καθώς πολλά επιμέρους γεγονότα δημιουργούν δυσμενές κλίμα και απειλούν να ξαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ στην προ της προκήρυξης του συνεδρίου περίοδο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "το "φιλέτο" των 180 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο η χώρα μας καλείται να διαθέσει μέσω μεγάλων τεχνικών εταιριών για την ανοικοδόμηση των Βαλκανίων, αποτέλεσε την αφορμή, αλλά και την πραγματική αιτία της παραίτησης του Γιάννη Ζαφειρόπουλου, από τη θέση του υφυπουρ-γού".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "οι αρμοδιότητες για τη διαχείριση των κονδυλίων για τη "βοήθεια" που... θα προσφέρει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, οδήγησαν τον υφυπουργό Εξωτερικών Γ. Ζαφειρόπουλο εκτός κυβέρνη-σης. Η δικαιολογημένη απαίτηση του υφυπουρ-γού να ασκήσει τις αρμοδιότητες που είχε του είχαν ανατεθεί, προσέκρουσε στον Αλεξ Ρόντος, στενό φίλο, συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου και επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αναπτυ-ξιακής Συνεργασίας".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "δεν είναι μόνο ότι η παραίτηση του κ. Ζαφειρόπουλου αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση, την επομένη, μάλιστα, του ναυαγίου της συγχώνευσης Εθνικής και Alpha Bank. Είναι κυρίως ότι αναδεικνύει στην επιφάνεια προβλήματα στην κυβερνητική λειτουργία που τείνουν να λάβουν μονιμότερο χαρακτήρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "έντονα ρήγματα και τριγμούς στην κυβέρνηση επιφέρει η παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Ζαφειρόπουλου. Λίγα μόνον 24ωρα μετά το άρθρο Πάγκαλου όπου υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές, ήλθε χθες η παραίτηση του κ. Ζαφειρόπουλου να κάνει και πάλι άνω-κάτω την κυβέρνηση. Και σε συνδυασμό με το "φιάσκο" στην υπόθεση συγχώνευσης της Εθνικής και της Alpha που έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός πρόκειται να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα στο αμέσως προσεχές διάστημα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η σημασία αυτού του συμβάντος, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ έρχεται να επιβεβαιώσει όσους κατηγο-ρούσαν τον πρωθυπουργό για λαθεμένους χειρισμούς τόσο κατά τον πρόσφατο ανασχη-ματισμό όσο και στους περίπου τρεις μήνες που μεσολάβησαν".

    Κατά τη ΧΩΡΑ, "η παραίτηση - βόμβα του έως χθες υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Ζαφειρό-πουλου, δύο μήνες μετά τον πολλά υποσχόμενο ανασχηματισμό, ήταν πολιτικό χαστούκι για τον Κ. Σημίτη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η παραίτηση του κ. Γιάννη Ζαφειρόπουλου έδειξε ότι κάτι προβληματικό υπάρχει στην πολυδια-φημισμένη εκ μέρους της κυβερνήσεως ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια. Η εικόνα που κυριαρχεί σήμερα στις βαλκανικές πρωτεύουσες για την ελληνική εξωτερική πολιτική δεν είναι διόλου κολακευτική".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στηρίγματα στο εξωτερικό. Το ελληνικό πιστωτικό σύστημα αναζητεί συμμαχίες στον ευρωπαϊκό χώρο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η Moody's κρίνει Εθνική και Alpha μετά το ναυάγιο. Η πρώτη έκθεση του Οργανισμού Αξιολόγησης για τις δυο τράπεζες την επόμενη ημέρα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Το κόστος του διαζυγίου. Νέους στρατηγικούς προσανατολισμούς αναζητούν τώρα οι δυο τράπεζες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα κίνητρα και οι στόχοι του νέου αναπτυξιακού. Πως θα κατανεμηθούν οι ενισχύσεις στις επιχειρήσεις".

    [11] Τράπεζες

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Ενισχύονται οι απόψεις ότι απαραίτητη προϋπόθεση για σοβαρή παρουσία ελληνικής τράπεζας στο εξωτερικό είναι η αγορά ευρωπαϊκής. Η Εθνική φέρεται πλέον να επιζητεί την αγορά ξένης μεσαίας τράπεζας και η Alpha να επιδιώκει στρατηγική συμμαχία". 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 22 January 2002 - 14:32:04 UTC