Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-03-19

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/03/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ευρωστρατός
  • [04] ΕΕ
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Στρατός - Ομογενείς
  • [07] ΠΑΣΟΚ
  • [08] Κυπριακό
  • [09] Δολοφονία Σόντερς - Ερευνες
  • [10] Ελλάδα - ενέργεια
  • [11] Συνέντευξη Καραμανλή
  • [12] ΝΔ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 19/03/2002

    Τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, το ασφαλιστικό, το Κυπριακό και οι εσωκομματικές διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις και δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις. Μέσω του υπό ίδρυση ειδικού εγγυοδοτικού φορέα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δεκτά τα πτυχία 3ετούς φοίτησης. Παράθυρο στις προσλήψεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μόνιμοι με 24 μήνες προϋπηρεσία. Η εγκύκλιος Σκανδαλίδη για τους συμβασιούχους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εβαλαν βόμβα τα συμφέροντα που εκμεταλλεύονται την ενέργεια. Με καταδρομική επιχείρηση ανατίναξαν πυλώνα που συνδέει την ΔΕΗ με το πανευρωπαϊκό δίκτυο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μη σας πάρουν το σπίτι για μια δεκάρα. Εκρηξη αγορών από ξένους επενδυτές από την αρχή του έτους.

    ΕΘΝΟΣ: 2.562 νέες προσλήψεις μόνιμων και εποχικών. Σε υπουργεία, Δήμους, ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Πανεπιστήμια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κλωσσομηχανές της Αλ Κάιντα Αλβανία και Σκόπια. Σύμφωνα με έκθεση των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το μεγάλο κόλπο με τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες. Τις σπάνε σε πολύ μικρότερες και καθιερώνουν αναλογικότερο σύστημα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3.851 μόνιμοι και 9.819 εποχικοί στο δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φορο-ρύθμιση για 138.000 επαγγελματίες. Αυτόματο κλείσιμο για άλλη μια φορά επιδιώκει η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Το αίσχος της τηλεοράσεως. Βαρύτατες ευθύνες φέρει ο πρωθυπουργός.

    Espresso: Βιοχημικός κρατικού νοσοκομείου ισχυρίζεται: ''Βρήκα το φάρμακο για τον καρκίνο''.

    ΤΑ ΝΕΑ: Προίκα με δόσεις η... μαγική λύση για το Ασφαλιστικό. Το σχέδιο για την εξεύρεση 1 τρις

    Traffic news: Η ξανθιά πρόκληση εναντίον της μελαχρινής ρεπόρτερ. Τρεις κούκλες ''βλέπουν'' έξοδο.

    Η ΧΩΡΑ: Αφορίζει ''Big Brother'' και ''Bar'' και τα ψέλνει σε όσους τα παρακολουθούν. Κεραυνοί Χριστόδουλου για τα τηλεοπτικά σκουπίδια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Στο ''κόκκινο'' το Ιπποκράτειο. Σύμφωνα με έκθεση της ίδιας της διοίκησης του νοσοκομείου.

    [03] Ευρωστρατός

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι ''το μαχαίρι στον λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης έβαλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι για το θέμα του Ευρωστρατού. Για μια ακόμη φορά σε Σύνοδο Κορυφής η χώρα μας δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι ''τελικώς, το θέμα θα παραπεμφθεί, έπειτα από έντονη μάχη της ελληνικής πλευράς, στους πολιτικούς διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ισπανίας. Στη συνέχεια, θα παραπεμφθεί στους κυρίους Πικέ (Ισπανός ΥΠΕΞ), Σολάνα και Γιώργο Παπανδρέου και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''οι Ευρωπαίοι βιάζονται διότι πρόκειται οσονούπω να πατήσουν πόδι (άρβυλο για την ακρίβεια) στα Βαλκάνια και συγκεκριμένα στην ΠΓΔΜ και ως προς αυτό αν δεν έχει επιτευχθεί λύση θα οδηγηθούν σε ''add hoc'' απόφαση δημιουργώντας αρνητικό προηγούμενο. Συνεπώς η Αθήνα πιέζεται παρά τη συμπαρά-σταση που έλαβε από τη Γαλλία να άρει τις επιφυλάξεις της εν σχέσει με το βρετανικό σχέδιο που εμπλέκει την Τουρκία και εξαιρεί το Αιγαίο και την Κύπρο από την Ευρωαμυντική ζώνη ώστε να υλοποιηθεί τάχιστα ο Ευρωστρατός''.

    [04] ΕΕ

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι ''αν, άλλωστε, έγινε κάτι τόσο φανερό στη Βαρκελώνη, αυτό είναι η στροφή της Ευρώπης προς έναν ακραίο φιλελευθερισμό που επιδιώκουν οι κεντροδεξιές κυβερνήσεις (Αθνάρ, Μπερλουσκόνι), οι οποίες, μετά την εκλογή Μπαρόσο στην Πορτογαλία, αυξάνονται, ενώ έως τότε θα έχουν πραγματοποιηθεί εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, καθοριστικές ως ένα βαθμό για το μέλλον της Ευρώπης''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι ''το χαμένο έδαφος στην ανταγωνιστικότητα με τις ΗΠΑ προσπαθεί να καλύψει η Ευρωπαϊκή Ενωση με σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα αλλάξουν το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης''.

    [05] Ασφαλιστικό

    Η Traffic news ισχυρίζεται ότι ''περίοδος κρίσιμων αποφάσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι επόμενες μέρες, καθώς στο τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να ανακοινωθούν οι οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, σήμερα ή αύριο ξεκινά ο διάλογος για το νέο αναπτυξιακό νόμο, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα αυτο-χρηματοδοτούμενα έργα''.

    Τα ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''με προίκα που θα ξεπερνάει τα 3 δις ευρώ (περίπου 1 τρις δρχ) ετησίως την επόμενη δεκαετία σχεδιάζει να προσφέρει το νέο ασφαλιστικό πακέτο η κυβέρνηση. Το θέμα της πρόσθετης χρηματοδότησης θα απασχολήσει αυτή την εβδομάδα την κυβέρνηση ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς. Ο υπουργός Εργασίας κ. Δημήτρης Ρέππας θα αρχίσει από σήμερα επαφές με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να τους ενημερώσει για την προωθούμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση''.

    [06] Στρατός - Ομογενείς

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι ''έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Στρατού έχουν προκαλέσει τα περιστατικά ''ανταρσίας'' των ελληνο-ποιηθέντων που κατετάγησαν στο Στρατό. Αξιωματικοί κλήθηκαν ήδη να αντιμετωπίσουν περιστατικά ''ανταρσίας'', όπως αποκάλυψε ο ''ΕΤ'' με την κατάταξη μόνο 3.400 ελληνο-ποιηθέντων από τους συνολικά 6.000 που επρόκειτο να καταταγούν τον περασμένο Νοέμβριο και Ιανουάριο. Να σημειωθεί ότι με την κατάταξή τους 150 άτομα από τις χώρες του άλλοτε ανατολικού Συνασπισμού προέβησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στο γήπεδο στρατοπέδου του Ρεθύμνου, ενώ περιστατικά ανυπακοής και ανάρμοστης συμπεριφοράς σημειώθηκαν στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως της Θήβας και σε αρκετά ακόμη στρατόπεδα''.

    [07] ΠΑΣΟΚ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''στρατηγική που θα δώσει, όχι μόνο τη νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά και προεδρική πλειοψηφία για το 2005, διαμορφώνεται από την πρωτοβουλία για διάλογο του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς και του Κέντρου για την ανάδειξη της πλειοψηφικής πολυκομματικής Αριστεράς στην αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία''.

    [08] Κυπριακό

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''αισιόδοξα μηνύματα για την επίλυση του Κυπριακού προκύπτουν ύστερα από την πρώτη μετά την εισβολή του ''Αττίλα'' συνάντηση και χειραψία, έστω και άτυπη, Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με Τούρκο πρωθυπουργό. Ο κ. Κληρίδης δήλωσε πως ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ του ανέφερε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βαρκελώνης, πως ''είναι καιρός να λυθεί το Κυπριακό''.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι ''ενώ ο κ. Ετσεβίτ ''εντυπωσίαζε'' τους Εταίρους μας στη Βαρκελώνη με τις προοπτικές ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο φυσικό αέριο ο κ. Τζέμ απειλούσε: ''Η Κύπρος δεν μπορεί να ξεφύγει από την ιδεολογική τάση της εποχής που ενθαρρύνει το διαμελισμό χωρών που έχουν διαφορετικές εθνότητες''. Η απάντησις σε τέτοιες θέσεις μια πρέπει να είναι : Αμεση καταγγελία των τουρκικών θέσεων από την Ελλάδα! Δυστυχώς όμως αφήνουμε τον κ. Τζεμ και οποιονδήποτε άλλον να λέγουν ό,τι θέλουν με αποτέλεσμα να αποθρασύνωνται''.

    [09] Δολοφονία Σόντερς - Ερευνες

    Η Espresso τονίζει ότι ''στη σύλληψη των δολοφόνων του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς και στην εξάρθρωση της οργάνωσης ''17Νοέμβρη'' έως το 2003 ελπίζει ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ντέιβιντ Μάντεν. Ο διπλωμάτης τονίζει σε συνέντευξή του στον ''Τύπο της Κυριακής'' , πως ''υπάρχει πρόοδος στην έρευνα και όταν υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα θα πραγματοποιηθούν συλλήψεις''. Ο ίδιος σημειώνει και την ικανοποίηση του Λονδίνου αφού, όπως παρατηρεί ''το σημαντικό είναι ότι οι έρευνες προχωρούν και η βρετανική κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη σε αυτό που πιστεύει ότι θα οδηγήσει στη σύλληψη των δολοφόνων του Σόντερς''.

    [10] Ελλάδα - ενέργεια

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''ενεργειακός κόμβος της νοτιοανατολικής Ευρώπης θα γίνει η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος στο Βερολίνο. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ιράν μέσω Τουρκίας και Αλεξανδρούπολης θα συνεχίσει την πορεία προς την Ευρώπη, παράλληλα προς την Εγνατία Οδό. Στη συνέχεια θα διέρχεται την Αδριατική υποθαλασσίως προκειμένου να φέρει το φυσικό αέριο στην Ιταλία και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες''.

    [11] Συνέντευξη Καραμανλή

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''αίσθηση προκάλεσε η εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (EFE). Επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ''ο ρόλος της Ελλάδας, χώρας - μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων, θα έπρεπε να είναι πιο ενεργός και αποτελεσματικός, να ενεργεί σαν ''ξυπνητήρι των Ευρωπαίων'' ώστε να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες της περιοχής''.

    [12] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει ότι ''το ''χαρτί'' των πρόωρων εκλογών θα παίξει γερά από δω και πέρα η ηγεσία της ΝΔ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο σχεδιασμός που έχει γίνει στη Ρηγίλλης δείχνει ότι η ΝΔ έχει αποφασίσει να αναδείξει το κενό διακυβέρνησης που υπάρχει στον τόπο, επισείοντας ως λύση για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 19 March 2002 - 14:42:19 UTC