Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-04-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ευρωπαϊκή προεδρία - Ελλάδα
  • [04] Ολυμπιακά έργα - Επίσκεψη Οσβαλντ
  • [05] Ασφαλιστικό
  • [06] Μέση Ανατολή - Ελλάδα
  • [07] ΠΑΣΟΚ
  • [08] Εξοπλισμοί
  • [09] Ευρωστρατός
  • [10] Κυπριακό
  • [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [12] Ασφαλιστικό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/04/2002

    Οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη και οι ελληνικές θέσεις, το ασφαλιστικό, η επίσκεψη του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ κ. Οσβαλντ και η προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Με δανεΙΚΑ θα πληρώνουν τις συντάξεις. Στον αέρα η ασφαλιστική ''μεταρρύθμιση''.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Προετοιμάζετε τον Καραμανλή για πρωθυπουργό. Εκρηξη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά Σημίτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σταματήστε τον Σαρόν. Ο σφαγέας των Σάμπρα και Σατίλα μετέτρεψε το Ισραήλ σε κράτος-τρομοκράτη.

    Η ΑΥΓΗ: Δυναμώνει η διεθνής αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους. Αδιάλλακτος ο Σαρόν απορρίπτει τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σήμα κινδύνου για ΠΑΣΟΚ. 7,5 μονάδες μπροστά η ΝΔ σύμφωνα με νέα πανελλαδική δημοσκόπηση.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Εγγυημένες οι συντάξεις ως το 2032. Θα διατίθεται ετησίως το 1% του ΑΕΠ σε μετρητά και σε πολυετή κρατικά ομόλογα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Στην κόλαση της Βηθλεέμ. Δέκα ιερομόναχοι ασπίδα για 200 Παλαιστινίους στο Ναό της Γέννησης.

    ΕΘΝΟΣ: Η εκκλησία στήνει μπίζνες δισεκα-τομμυρίων. Απόφαση για ίδρυση εταιρειών με στόχο κέρδη-μαμούθ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κάνετε γενοκτονία και βουλώστε το! Χθες ο Απ. Κακλαμάνης κατα-κεραύνωσε τους Εβραίους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στέρεψαν τα κρατικά θησαυροφυλάκια. Νομοσχέδιο-ευχολόγιο για το Ασφαλιστικό από τον ''τσάρο'' της οικονομίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η νέα ρύθμιση για τους μισθούς στα Σώματα Ασφαλείας. Αύξηση έως 20.000 για τους χαμηλόβαθμους και έως 30.000 για τους αξιωματικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κατακραυγή. Φόβοι για επέκταση της κρίσης. Το Κάιρο ''κόβει'' σχέσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Ο δείκτης της Β' Αθηνών. Οποιος την κερδίζει σχηματίζει κυβέρνηση.

    Espresso: Μου έστησε παγίδα με ροζ αγγελίες. Μοντέλο καταγγέλλει τον αρραβωνιαστικό της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Παρωδία μεταρρύθμισης με ομόλογα ... μελλοντικά. Το Ασφαλιστικό οδηγεί-ται μαθηματικά σε αδιέξοδο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στην κόλαση του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί καταλαμβάνουν όλα τα παλαι-στινιακά εδάφη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το ντοκουμέντο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Το τελικό επίσημο κείμενο του υπουργείου Εργασίας.

    ΝΙΚΗ: Ασφαλιστική δικλείδα για 30 χρόνια. Επιχορηγήσεις και ομόλογα ''προίκα'' στα ταμεία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ελπιδοφόρα δυναμική πρώτη απάντηση. ''Οχι'' στην αντιασφαλιστική επέλαση.

    Traffic news: ''Ο εκδότης σερνόταν στα πόδια μου''. Απίθανες καυτές περιγραφές στο βιβλίο της Τζένης.

    Η ΧΩΡΑ: Τέλος οι συντάξεις. Με υποθετικά σενάρια και ομόλογα επιχειρούν να καλύψουν τα κολοσσιαία ελλείμματα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Συντάξεις ως το 2032 με δανεικά. Ο Ν. Χριστοδουλάκης προβλέπει και δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Με ομόλογα τα χρέη του ΙΚΑ. Με απεργίες απειλούν οι εργαζόμενοι.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Εφιάλτης το Ισραήλ. Ντροπή για τον πολιτισμό η Ραμάλα.

    [03] Ευρωπαϊκή προεδρία - Ελλάδα

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''το 2003 θα είναι η χρονιά - κλειδί για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους, θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία και πρόκληση''.

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι ''μεγάλη ''ευκαιρία και πρόκληση'' για τη χώρα μας, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ το α' εξάμηνο του 2003, δίνοντας στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το ''σύνθημα'' για την επίσπευση της προετοιμασίας του μεγάλου αυτού γεγονότος που θα φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής''.

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι ''η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η σύνδεση της οικονομικής με την κοινωνική πολιτική της κοινότητας θα αποτελέσει τους δυο βασικούς στόχους της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003, όπως τους προσδιόρισε ο πρωθυπουργός''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''μια προεδρία που όπως όλα δείχνουν θα επισφραγίσει την επιχεί-ρηση ισοπέδωσης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    [04] Ολυμπιακά έργα - Επίσκεψη Οσβαλντ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο Ντένις Οσβαλντ ζητεί πλέον ''καθαρές εξηγήσεις''. Ο Ελβετός επιθεωρητής της ΔΟΕ εμφανίζεται ιδιαίτερα δύσπιστος και επι-φυλακτικός απέναντι στις κυβερνητικές υποσχέ-σεις και φαίνεται πως είναι ''χορτασμένος'' από τις θεωρητικές λύσεις των προβλημάτων''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''σήμερα τα ... σπουδαία για το ''τσεκάρισμα'' της Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ κ. Ντένις Οσβαλντ επιθεωρεί από το πρωί τα ''προβληματικά'' έργα και το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου θα ανακοινώσει τις εντυπώσεις του''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι ''αν κάποιος ήθελε να περιλάβει σε δυο λέξεις τις θέσεις του Ντένις Οσβαλντ για την Ολυμπιακή προετοιμασία, νομίζουμε ότι οι πιο κατάλληλες θα ήταν ''ανησυχία'' και ''αισιοδοξία''.

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ''σκάνδαλο πρώτου μεγέθους'' χαρακτήρισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την τροπολογία για το Ολυμπιακό Χωριό Τύπου χθες στη Βουλή και μπλοκάρισαν τη συζήτηση με ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα και για το θέμα των χώρων στάθμευσης στους σταθμούς του Μετρό''.

    Τα ΝΕΑ αναφέρουν ότι ''η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου επέμεινε ότι η κατασκευή του Ολυμπιακού Κέντρου φιλοξενίας 4.000 δημοσιογράφων είναι απαραίτητη για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία ότι ''προσπαθεί με πλάγιες μεθόδους και σκανδαλολογώντας να δηλητηριάσει την κοινή γνώμη''. Η κ. Βάσω Παπανδρέου διευκρίνισε πάντως ότι δεν υπάρχει περιθώριο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού Τύπου και να προκηρυχθεί νέος, ενώ έκανε γνωστό ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 υπολογίζεται να έλθουν 21.000 διαπιστευμένοι εκπρόσωποι του Τύπου και 15.000 μη διαπιστευμένοι''.

    [05] Ασφαλιστικό

    Το ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''η κυβέρνηση ''προικοδοτεί'' το ΙΚΑ στο οποίο θα υπαχθούν σταδιακά όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα της οικονομίας με ποσά (ρευστό και ειδικά ομόλογα) που διασφαλίζουν τη μακροχρόνια χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του Ταμείου και εγγυώνται την καταβολή των συντάξεων χωρίς αβεβαιότητα για τους ασφαλισμένους για τα προσεχή 30 χρόνια''.

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι ''τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος μέχρι το 2032 εγγυάται η κυβέρνηση μέσα από την πρότασή της για την κρατική χρηματοδότηση, η οποία θα φθάνει, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασαν χθες οι Νίκος Χριστοδουλάκης και Δημήτρης Ρέππας, στο 1% του ΑΕΠ ετησίως''.

    Η ΧΩΡΑ προσθέτει ότι ''μέσα σε δέκα ημέρες η κυβέρνηση ανακάλυψε και νέα τρύπα 40 δις. δρχ. στο ΙΚΑ. Είχε κάνει λάθος στους υπολογισμούς της. Και χθες για να το διορθώσει αύξηση την πρόσθετη χρηματοδότηση στο Ιδρυμα για το 2003''.

    [06] Μέση Ανατολή - Ελλάδα

    Η Traffic News αναφέρει ότι ''πυροβολώντας για εκφοβισμό στον αέρα και ρίχνοντας δακρυγόνα στρατιώτες του Ισραήλ σταμάτησαν τη φιλειρηνική πορεία Ισραηλινών και Παλαιστινίων, που είχε ξεκινήσει από την Ιερουσαλήμ με κατεύθυνση τη Ραμάλα και στην οποία συμμετείχαν και οι Ελληνες βουλευτές Γιώργος Κίρκος (ΠΑΣΟΚ), Ελσα Παπαδη-μητρίου (ΝΔ), Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΝ), ο Μανώλης Γλέζος και άλλα στελέχη ελληνικών κομμάτων''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''η Ελλάδα είναι η χώρα - μέλος που περισσότερο απ΄ όλες ενδιαφέρεται να ωθήσει την ΕΕ σε μία πιο παρεμβατική στάση. Ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο για να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης, χωρίς όμως να βγει έξω από το πλαίσιο της δυτικής πολιτικής. Προχθές το βράδυ από το Κάιρο όπου βρισκόταν, είχε αλλεπάλληλες τηλεφω-νικές επαφές όχι μόνο με όλους σχεδόν τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και με τον Κόλιν Πάουελ και με τον Σιμόν Πέρες. Ο Ελληνας υπουργός ανίχνευε τα όρια της Δύσης ή για την ακρίβεια προσπαθούσε να τα διευ-ρύνει. Στόχος του ήταν και παραμένει να εξ-ασφαλίσει τη συναίνεση των Ευρωπαίων και την ανοχή της Ουάσιγκτον για την ανάληψη διπλωματικής δράσης, ακόμα και χωρίς τη σφραγίδα της ΕΕ''.

    [07] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι ''μια πανελλαδική δημοσκόπηση γνωστής εταιρίας ερευνών, που εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ κατά 7,8 ποσοστιαίες μονάδες και τον Κ. Καραμανλή να υπερέχει του Κ. Σημίτη στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός, δημιουργεί νέες αναταράξεις στη Χαριλάου Τρικούπη. Αλλη έρευνα εμφανίζει τη ΝΔ να υπερέχει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''στο χάος της εσωστρέφειας'' βυθίζεται το κυβερνών κόμμα όπως απεκάλυψε η προχθεσινή συνεδρίασις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Επίκεντρο της ''εσωστρέφειας'' οι δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου και η επίγνωσις ότι το ΠΑΣΟΚ θα γνωρίση ΄αυτές την μεγαλύτερη ήττα που είχε ποτέ σε εκλογική αναμέτρηση''.

    [08] Εξοπλισμοί

    Η Espresso εκτιμά ότι ''δέλεαρ προς την ελληνική πλευρά για την αγορά και νέων αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 αναμένεται να προσφέρει ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ ο οποίος έφθασε χθες στην Αθήνα. Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''πρώτη χώρα στη λίστα των πολεμικών δαπανών είναι η Τουρκία. Το 2000 ξόδεψε συνολικά 11,2 δις δολάρια για τις ένοπλες δυνάμεις της, ποσό - ρεκόρ μολονότι η τουρκική οικονομία διέρχεται μεγάλη κρίση. Οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να άρει όλα τα προσκόμματα για την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, η οποία θεωρείται ένας από τους καλύτερους πελάτες των ''προϊόντων '' τους''.

    [09] Ευρωστρατός

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι ''σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες Ελλάδας - Κοινότητα για τους όρους και τις προϋποθέσεις που η Αθήνα θα δέχεται τη συμμετοχή της Τουρκίας στους μηχανισμούς επεξεργασίας και λήψης αποφάσεως στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) του λεγόμενου ευρωστρατού''.

    [10] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υπο-στηρίζει ότι ''αίσιο τέλος στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και οριστική σύνδεση του νησιού με τη διεθνή κοινότητα προσδοκά να δώσει μέσα από την προεδρία που θα ασκήσει η χώρα μας στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης ανέδειξε χθες την ένταξη της Κύπρου σε κυρίαρχο θέα προώθησης κατά την άσκηση της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ από 1ης Ιανουαρίου του έτους 2003''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''νέες εναέριες τουρκικές προκλήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθούν χθες σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από τα κυπριακά εδάφη. Συγκεκριμένα, δύο τουρκικά μαχητικά παρενό-χλησαν αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας. Τα πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-16 συμμετείχαν στην κοινή ετήσια άσκηση Ελλάδας και Κύπρου ''Τοξότης-Βεργίνα'', η οποία ξεκίνησε χθες''.

    [11] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Μετάθεση χρεών και ευθυνών! Το νέο πρότυπο χρηματοδότησης του ΙΚΑ που παρουσίασε η κυβέρνηση".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Συμβόλαιο για 30 χρόνια με τα Ταμεία. Με μετρητά και με ειδικά ομόλογα η κάλυψη των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Το 1% του ΑΕΠ για το ασφαλιστικό. Η χρηματοδότηση περιλαμβάνει και "κλειδωμένα" 15ετή ομόλογα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Λογιστική χρηματοδότηση με μη διαπραγματεύσιμα ομόλογα. Η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για το ΙΚΑ".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Φωτιές στην οικονομία ανάβει το ακριβό πετρέλαιο. Ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις".

    [12] Ασφαλιστικό

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι "Φως στον τρόπο που η κυβέρνηση σκέπτεται να χρηματοδοτήσεις το ΙΚΑ στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έριξε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρη Ρέππα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 4 April 2002 - 15:29:53 UTC