Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-06-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/06/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Ναυτική απεργία
  • [04] Ο κάθε ένας κάνει ό,τι θέλει''.
  • [05] Ερευνες-Βομβιστική επίθεση κατά Φασούλα
  • [06] ΕΚΑΒ
  • [07] Τρομοκρατία
  • [08] Ασφαλιστικό
  • [09] Κυπριακό
  • [10] Οικονομία
  • [11] Ευρωστρατός
  • [12] Ελληνοτουρκικά
  • [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [14] Ασφαλιστικό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/06/2002

    Η συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, η απεργία των ναυτικών, το Κυπριακό και ο ευρωστρατός είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου:

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Λουκάς Αποστολίδης: Τουρκική απειλή προ των πυλών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μισθολόγιο του Δημοσίου. Κόντρα ΑΔΕΔΥ-κυβέρνησης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απάτη με τις συντάξεις. Το υπουργείο Οικονομικών ομολογεί τώρα τις μειώσεις από το 2008.

    Η ΑΥΓΗ: ΝΔ και ΚΚΕ διευκολύνουν την κυβέρνηση αποχωρώντας... από την ολομέλεια της Βουλής για το ασφαλιστικό.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαζί ΝΔ-ΚΚΕ και στη Βουλή! Χέρι-χέρι Καραμανλής, Παπαρήγα και στο Ασφαλιστικό.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δένουν επ' αόριστον τα πλοία στα λιμάνια. Ενδοκυβερνητική σύγκρουση χθες βράδυ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανικός για μεγάλο σεισμό στην Κρήτη. Φήμες από ''περίεργα κέντρα'' για να βλάψουν τον τουρισμό.

    ΕΘΝΟΣ: Διορισμοί εξπρές σε εφορίες και τελωνεία. Η προκήρυξη για τις 746 θέσεις του υπουργείου Οικονομικών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ανδρέα δεν ζεις και δεν τους οδηγείς! Αφού ξεπούλησαν την κληρονομιά του... έρριξαν κι ένα μνημόσυνο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Νέο κραχ στη Σοφοκλέους από την επιχείρηση πώλησης των 6,9% των μετοχών της Εθνικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι σύνταξη θα πάρετε με το νέο ασφαλιστικό. Βουλή: Σε πολιτική απομόνωση η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση ΝΔ και ΚΚΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ναυάγιο για το τριήμερο. Τα 'σπασαν κυβέρνηση-ναυτεργάτες τη νύχτα.

    ΕΣΤΙΑ: Η επιστολή παραιτήσεως Σημίτη. Τότε κατηγορούσε τον Α. Παπανδρέου.

    Espresso: Συγκλονίστηκε η Λιαροπούλου: Επαθε σοκ όταν είδε τον βιαστή της στην τηλεόραση.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολυμπιάδα των διαταγμάτων. Με Πράξη οριακής νομιμότητας, η κυβέρνηση καλύπτει τα κενά της ''Μαραθώνιας Διαδρομής''.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στις 30 Ιουνίου η πρόταση της ειδικής επιτροπής. Νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τεκμήρια τέλος για ΙΧ, σκάφη, εξοχικά. Ελεγχος μόνο με το Πόθεν Εσχες.

    ΝΙΚΗ: Ποιά αντιπολίτευση (;) Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ αποχώρησαν από τη Βουλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλώρη για ανατροπή στην πράξη του εκτρώματος. Αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Traffic News: Τέλος ο ''Big Brother''. Αποφάσισαν να μην υπάρξει τρίτη συνέχεια.

    Η ΧΩΡΑ: Ρίχνουν την Ελλάδα σε θύελλα. Ψηφίζουν μόνοι τους το Ασφαλιστικό και φέρνουν κύμα απεργιών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ''Βόμβα'' στον τουρισμό. Πτώση των διανυκτερεύσεων κατά 20%. Χαριστική βολή από τις απεργίες.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παιχνίδια με ασφαλιστικό. Αυλαία με πολιορκία της Βουλής.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πως αρπάζουν τους νέους μας οι σατανιστές. Συγκλονιστική μαρτυρία του καθηγητή του ΑΠΘ π. Θεοδ. Ζήση.

    [03] Ναυτική απεργία

    Το ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''οξεία ενδοκυβερνητική σύγκρουση σημειώθηκε χθες με αφορμή την απεργία των ναυτικών, καθώς ο υπουργός Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκης εμφανίζεται αμετάπειστος και βρίσκεται πλέον σε ανοιχτή σύγκρουση με τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο κ. Χριστοδουλάκης, σε αποκλειστική δήλωσή του προς ''Το Βήμα'', εμφανίστηκε κατηγορηματικός στην άρνησή του να υπογράψει την τροπολογία για αύξηση των συντάξεων των ναυτικών. Τόνισε ότι δεν συζητεί καν το θέμα, διότι η επιβάρυνση που θα προέκυπτε για τον προϋπολογισμό θα ήταν δυσβάστακτη. Κατά τους υπολογισμούς - πράγματι - του Γενικού Λογιστηρίου, η αύξηση από εφέτος των συντάξεων των ναυτικών στο 70% του βασικού μισθού θα απαιτούσε πρόσθετη ετήσια δαπάνη 50 δις. δρχ, με αποτέλεσμα την ισόποση επιβάρυνση του ετήσιου ελλείμματος του ΝΑΤ, το οποίο ανέρχεται σε 140 δις. δρχ''.

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι ''δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προκαλέσει η ενέργεια του υπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη να εγγυηθεί στους ναυτικούς ικανοποίηση των προβλημάτων τους, χωρίς να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Ο κ. Σημίτης τηλεφώνησε στον κ. Ανωμερίτη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη στάση του''.

    Η Traffic news αναφέρει ότι ''δεμένα'' στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία προχωρά σε νέα απεργιακή κινητοποίηση από σήμερα το πρωί μέχρι και το πρωί του Σαββάτου''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''η Κυβέρνησις, χαμένη στην βαθύτατη και μη αναστρέψιμη εσωστρέφειά της παρακολουθεί απαθής και ανίκανη να αντιδράση τον χορό των απεργιών που ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

    [04] Ο κάθε ένας κάνει ό,τι θέλει''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) γράφει ότι ''το δέσιμο των πλοίων στα λιμάνια αποτελεί νέο οδυνηρό πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος δοκιμάζεται σκληρά εφέτος. Μετά το ''σύνδρομο κοξάκι'' και τη σεισμολαγνία, που προκάλεσαν αθρόες ακυρώσεις κρατήσεων, ήλθε να προστεθεί και η απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Την απεργία προκάλεσε ο εμπαιγμός της κυβέρνησης προς την ΠΝΟ''.

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι ''το κατόρθωσε και αυτό η κυβέρνηση: στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου πυροδότησε κύμα απεργιών με το Ασφαλιστικό, απέκλεισε όλα τα νησιά και υποχρέωσε εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες και επιβάτες να περιμένουν μάταια την αναχώρηση των πλοίων. Κύριος υπεύθυνος για την απεργία των ναυτικών, ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης''.

    [05] Ερευνες-Βομβιστική επίθεση κατά Φασούλα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι ''κοντά στον εντοπισμό της ταυτότητας του ''επιχειρησιακού'' μέλους της οργάνωσης ''Λαϊκής Αντίστασης'' που ανέλαβε την επίθεση με χειροβομβίδα σε βάρος του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Παναγιώτη Φασούλα στον Πειραιά βρίσκονται οι αρμόδιες διωκτικές Αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης προέρχονται από τις ''παρυφές'' του ''Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα'' που έχει σιγήσει... εδώ και χρόνια''.

    [06] ΕΚΑΒ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά ότι ''οι γιατροί που συμμετέχουν στις αεροδιακομιδές εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην πετάξουν ξανά σε προορισμούς με ελικοδρόμια, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ζητούν σειρά μέτρων και απειλούν με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που αυτά δεν ικανοποιηθούν''.

    [07] Τρομοκρατία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι ''ως ιδιαιτέρως σοβαρή αξιολογείται η χθεσινή αναφορά του πρεσβευτή των ΗΠΑ κ. Τόμας Μίλερ για τις εξελίξεις στο επίμαχο ζήτημα της τρομοκρατίας. Μιλώντας σε συνέδριο αφιερωμένο σε θέματα ασφαλείας, ανέφερε ότι ''βρισκόμαστε σε καλό δρόμο σε ό,τι αφορά την προσπάθεια κατά της τρομοκρατίας'' για να προσθέσει αμέσως μετά: ''Δεν μπορώ να αναπτύξω εκτενώς τα θέματα συνεργασίας με την ΕΛΑΣ, πάντως βρισκόμαστε σε δρόμο που θα οδηγήσει στη σύλληψη και στην τιμωρία των τρομοκρατών''. Οι παραπάνω αναφορές του κ. Μίλερ έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία πληθαίνουν οι πληροφορίες για την πρόοδο που σημειώνουν οι έρευνες''.

    [08] Ασφαλιστικό

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''μετά τη σημερινή ολοκλήρωση της διαδικασίας υπερψήφισης του νομοσχεδίου, το Ασφαλιστικό αναμένεται να αποτελέσει αιχμή του δόρατος της πολιτικής αντεπίθεσης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την σύγχυση της ΝΔ που είναι απόρροια της προσπάθείας της να αποκρύψει για προεκλογικούς λόγους, από το εκλογικό σώμα τις προτάσεις-σοκ που η ίδια πρεσβεύει στο Ασφαλιστικό''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι ''η συμμαχία της ΝΔ με το ΚΚΕ επεκτείνεται σ΄ όλα τα επίπεδα στο πλαίσιο της στρατηγικής ενός άτυπου μετώπου που έχει ως στόχο την κυβέρνηση και την ανατροπή του ΠΑΣΟΚ. Η ταύτιση θέσεων και τακτικής ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και την Αλέκα Παπαρήγα, όπως εκφράστηκε με τη χθεσινή αποχώρηση απ΄ τη συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αποκάλυψε την ενότητα γραμμής της ΝΔ με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τον κοινό στόχο που είναι ο Κώστας Σημίτης και η πτώση της κυβέρνησης''.

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι ''χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες από τη Βουλή το ασφαλιστικό προσφέρουν η ΝΔ και το ΚΚΕ που αποχώρησαν από την κατ΄ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου αφήνοντας μόνο του τον ΣΥΝ να βγάλει τα...κάστανα από τη φωτιά''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "αν πριν από έναν χρόνο έλεγε κανείς ότι η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας θα περνούσαν "αβρόχοις πόσι" το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και χωρίς να έχει χωρισθεί η χώρα στα δύο από διαδηλώσεις εργαζομένων, δεν θα τον πίστευε κανείς .Πολύ περισσότερο αν μάθαινε: Πρώτον, ότι ο αρχηγός της ΝΔ Κώστας Καραμανλής θα έλεγε στην Ολομέλεια πως το νομοσχέδιο δεν θα καταργηθεί στην περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός. Και δεύτερον, ότι θα σημειωνόταν- για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- κόντρα στη Βουλή μεταξύ των μικροτέρων κομμάτων (του ΚΚΕ με τον ΣΥΝ) και μάλιστα για το Ασφαλιστικό."

    [09] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι ''το θέμα της ασφάλειας απασχόλησε και την προχτεσινή συνάντηση του προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία κράτησε μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο συνομιλητών ήταν έντονες και από αυτές δεν προέκυψε οποιοδήποτε νέο στοιχείο, το οποίο επιτρέπει να εξαχθούν αισιόδοξα μηνύματα. Οπως διαφαίνεται από τη συζήτηση, επιβεβαιώνεται ότι η τουρκική πλευρά επιχειρεί να ροκανίσει το χρόνο χωρίς να παράγεται έργο''.

    Σύμφωνα με την Espresso, ''τα γεράκια της Αγκυρας ενίσχυσαν με 5.500 Τούρκους στρατιώτες τις δυνάμεις που έχουν παρατάξει στη γραμμή του πυρός, κατά μήκος της πράσινης ζώνης στην Κύπρο, δημιουργώντας όχι μόνο ανησυχία αλλά και πολλές υποψίες για το σκοτεινό σχέδιο που εξυφαίνονται με άκρα μυστικότητα''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά ότι "μεγαλώνει η κόντρα Λευκωσίας-Λονδίνου, αφού η βρετανική πλευρά αποφεύγει να δώσει διευκρινίσεις για τις γνωστές δηλώσεις Χάνεϊ στο CNN TURK (τις οποίες η Λευκωσία δεν θεωρεί τυχαίες) η δε κυπριακή κυβέρνηση μπαίνει στην αντεπίθεση εγείροντας (έμμεσα) και θέμα παρουσίας βρετανικών βάσεων στο νησί. Η Λευκωσία διεμήνυσε στο Λονδίνο ότι δεν μπορεί να δέχεται ωφελήματα από την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να υποστηρίζει την κατάργησή της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχ. Παπαπέτρου σχολιάζοντας τις δηλώσεις Χάνεϊ για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι αυτό σημαίνει κατάργηση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης που προνοεί την ύπαρξη των βρετανικών βάσεων".

    [10] Οικονομία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''όλη σχεδόν τη δημόσια περιουσία είναι αποφασισμένη να βγάλει στο ''σφυρί'' η σημερινή κυβέρνηση. Αφού άδειασε τα κρατικά ταμεία με την ανεκδιήγητη οικονομική πολιτική της, που έχει οδηγήσει σε απίστευτες σπατάλες και διασπάθιση του δημόσίου χρήματος, τώρα βάζει χέρι και στα ''φιλέτα'' της δημόσιας περιουσίας''.

    [11] Ευρωστρατός

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''κατά ενός ενδεχόμενου συσχετισμού του ζητήματος του ευρωστρατού και του Κυπριακού, και λύσεων-πακέτο τάχθηκε εκ νέου μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) προσθέτει ότι ''θεωρείται μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η επίλυση του θέματος του ευρωστρατού στην ελληνική προεδρία, αφού σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα κυβερνητικες δηλώσεις, το ζήτημα πρέπει να λυθεί το συντομότερο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''το διάστημα ως πιθανότερη την προσθήκη στο άρθρο 2 μιας κατευναστικής ''των ελληνικών φόβων'' παραγράφου. Μιας παραγράφου που θα ''αποκλείει επίθεση χωρών του ΝΑΤΟ εναντίον χώρας που ανήκει στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας''. Αν η ''λύση'' περιοριστεί στην προσθήκη αυτή και μείνει ανέπαφο το άρθρο 12 για τον επιχειρησιακό χώρο, τότε η όλη αισιοδοξία αφορά μόνο την εύσχημη άρση του αδιεξόδου''.

    [12] Ελληνοτουρκικά

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι ''νέα ''Ιμια'' φαίνεται ΄τι προσπαθούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι με διαδοχικά περιστατικά που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στο Αιγαίο. Περιστατικά που σχετίζονται αυτή τη φορά με το εξίσου σοβαρό θέμα της έρευνας και διάσωσης''.

    [13] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Σημίτης: Προβλήματα στη σχέση οικονομικής και πολιτικής εξουσίας! Στον κατάλογο του πρωθυπουργού και η δύναμη των ΜΜΕ!"

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Συναίνεση στο ασφαλιστικό δι΄.... αποχωρήσεως. Η ΝΔ απέφυγε να επικρίνει τα άρθρα, επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική συμφωνία της με το νομοσχέδιο".

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Η Alitalia δείχνει το "δρόμο" στην Ολυμπιακή. Η Κομισιόν επιτρέπει τώρα υπό προϋποθέσεις τις αυξήσεις κεφαλαίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Οι τράπεζες δεν αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων, παρά τις προτροπές Χριστοδουλάκη".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: ''Πυροσβεστική παρέμβαση Καρατζά "παγώνει" την πώληση του πακέτου της ΕΤΕ.

    [14] Ασφαλιστικό

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "μετά από την ανταλλαγή των καθιερωμένων διαξιφισμών, αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ, κρατώντας "απόρρητες" τις θέσεις του κόμματος για το ασφαλιστικό, αλλά κάνοντας σαφή την ουσιαστική συναίνεσή τους στο κυβερνητικό νομοσχέδιο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 21 June 2002 - 5:48:53 UTC