Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-08-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/08/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κακοκαιρία
  • [04] ΑΣΕΠ-Διαγωνισμός εκπαιδευτικών
  • [05] Τρομοκρατία
  • [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [07] Ευρώπη-Χρηματιστήρια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/08/2002

    Οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν πολλές περιοχές του πλανήτη, οι αντιφάσεις στην απολογία του Σάββα Ξηρού, οι έρευνες για τη 17Ν και ο διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Προκήρυξη για 6.704 εκπαιδευτικούς. Ανακοινώθηκε το πρώτο μέρος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Η φύση εκδικείται. Ενώ στην Κρήτη ο υδράργυρος άγγιζε τους 44 βαθμούς Κελσίου. Βιβλικές καταστροφές από τις ραγδαίες κλιματολογικές αλλαγές.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θίασος Ξηρών. Αλλα λέει ο Σάββας, άλλα ο Χριστόδουλος.

    Η ΑΥΓΗ: Πλημμύρες και ξηρασία στέλνουν σήμα κινδύνου. Ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν την Ευρώπη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σπάνε τα στεγανά της 17Ν. Ντοκουμέντα - φωτιά οδηγούν σε συλλήψεις ''παππούδων''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ''Αννα'' κλειδί για να φτάσουν στους ''παππούδες''. Στο κέντρο των ερευνών για τη 17Ν η κρίσιμη διετία 1974-75.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μέσω Ανθούσας η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Η τροπολογία που ανάβει οριστικά το πράσινο φως ήδη πέρασε με νόμο από τη Βουλή.

    ΕΘΝΟΣ: Ανάβει κόκκινο για τον τουρισμό. Ερευνα - σοκ για την Ελλάδα και τους ανταγωνιστές της.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε αδιέξοδο οι έρευνες και τώρα οι Αρχές κάνουν ... Τάμα στην Παναγιά για να βρουν τον Κουφοντίνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τα ψέματα των αδελφών Ξηρού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η προκήρυξη για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών. ΑΣΕΠ: Σε 4 σελίδες όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι για 6.704 θέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο Μ. αδελφός. ''Πως γίνονται οι παρακολουθήσεις''. Αξιωματικοί του ΓΕΣ, υπεύθυνοι για την προστασία των εθνικών μας απορρήτων, εξηγούν στην ''Ε''.

    ΕΣΤΙΑ: Το κύρος της Ελλάδος. Ποιοί κατηγορούν ποιοί το βλάπτουν.

    Espresso: Βρέθηκε στην Ελβετία το χρυσάφι της 17Ν. Πάνω από ένα δις και ράβδοι χρυσού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η τρομο-διεθνής της Αθήνας. Μέσω ΕΛΑ, δρούσαν ανενόχλητοι.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι μάρτυρες μετά τον δεκα-πενταύγουστο. Συνεχίζεται το ''θρίλερ Κουφοντίνα''.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ξεκαθαρίζουν κενά-αντιφάσεις. Δεύτερος γύρος απολογιών για 17Ν.

    ΝΙΚΗ: Δεν ''δένει'' το πάζλ της 17Ν. Αντιφάσεις και κενά στην απολογία Ξηρού.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ενταση του αγώνα κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

    Traffic News: Ταξίδι μυστήριο της Ρούλας. Στην Αμερική μαζί με τον Γαλακτερό η Κορομηλά.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιοί εμπόδισαν την έρευνα για τη 17Ν. Τα τρία καυτά ερωτήματα που καίνε την κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τεχνητή λίμνη για τα τεστ της υποθαλάσσιας. Αναζητείται κατάλληλη έκταση σε περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Οι προλήψεις 6.704 δασκάλων-καθηγητών. Ανακοινώθηκε η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για το σχετικό διαγωνισμό.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αυξήσεις, ''φωτιά'' στην αγορά. Θεατής το υπουργείο Ανάπτυξης.

    [03] Κακοκαιρία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει ότι ''τα έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα φαίνεται ότι θα αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας ... Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική και Ωκεανία δεν εξαιρούνται από τον κανόνα, καθώς οι έντονες και απρόβλεπτες καιρικές εναλλαγές παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο...''

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι ''πολλές χώρες σε Ευρώπη και Ασία πλήττονται αμείλικτα από το μανιασμένο υγρό στοιχείο της φύσης, με αποτέλεσμα από τις καταρρακτώδεις βροχές να έχουν χαθεί μέχρι τώρα αρκετές ανθρώπινες ζωές και να έχουν σημειωθεί σημαντικές υλικές ζημιές''.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, ''εκατοντάδες είναι οι νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και μερικές ημέρες την Ευρώπη. Το ισχυρότερο χτύπημα από το Ελ Νίνιο δέχθηκε η Ρωσία, ακολουθούν η Αυστρία αλλά και η Τσεχία''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''στο έλεος της απίστευτης θεομηνίας που ενέσκηψε μεσούντος του θέρους και έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα δεκάδες ζωές είναι παραδομένη η πολιτιστική καρδιά της Ευρώπης, με τις ιστορικότερες πόλεις να ζουν τον εφιάλτη της πλημμύρας''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι ''δεκάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι άστεγοι τόσο σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όσο και στην Ασία. Οι φονικές πλημμύρες έπληξαν περιοχές σε Ρωσία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Κίνα, Φιλιππίνες, Ινδία, Ιράν. Από παντού κραυγές πόνου και απελπισίας για τις χαμένες ζωές των ανθρώπων και τις κατεστραμμένες περιουσίες''.

    Κατά την ΑΥΓΗ, ''σαρώνει η κακοκαιρία - καταρρακτώδεις βροχές, πλημμύρες αλλά και ξηρασίες - τον πλανήτη, ενώ ιδιαίτερη δοκιμασία περνάει η κεντρική και ανατολική Ευρώπη: χαρα-κτηριστικά παραδείγματα η Πράγα, που απειλείται με πλημμύρα αλλα και η Βιέννης λόγω ασταμάτητων βροχοπτώσεων. Στον κατάλογο των περιοχών που έχουν πληγεί και η Ρωσίας (Μαύρη Θάλασσα), η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Βρετανία. Παράλληλα και η νοτιοανατολική Ασία πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα''.

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει ότι ''εφιαλτική κρίνεται η κατάσταση στην Τσεχία, λόγω της σφοδρής κακοκαιρία που πλήττει μέσα στο κατακαλόκαιρο ολόκληρη τη χώρα, ενώ πρωτοφανείς συνθήκες επικρατούν και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 70''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''χάος έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στην πρωτεύουσα της τσεχικής Δημοκρατίας. Στρατιώτες και μέλη σωστικών συνεργείων επιχειρούσαν χθες να απομακρύνουν ακόμη και δια της βίας από τα σπίτια τους περίπου 50.000 κατοίκους της Πράγας. Οι πρωτοφανείς βροχές και πλημμύρες έχουν πλήξει και άλλες χώρες, όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ρωσία. Συνολικά τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ευρώπη από θεομηνίες''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι ''το ιστορικό κέντρο της πανέμορφης πρωτεύουσας της Τσεχίας, της Πράγας βρέθηκε χθες στο ''μάτι του κυκλώνα'' της πρωτοφανούς ''θερινής ευρωπαϊκής κακοκαιρίας'' που επί μία και πλέον εβδομάδα δοκιμάζει με καταστροφικές βροχές και πλημμύρες, αρχικά τα ανατολικά και κεντρικά της Ευρώπης και τα τελευταία 24ωρα κινείται προς τα δυτικά''.

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ''οι καταστροφικές πλημμύρες που πλήττουν - κατακαλόκαιρο - την Κεντρική Ευρώπη από τις οποίες ήδη έχουν πνιγεί δεκάδες άνθρωποι και απειλούν πόλεις όπως η Πράγα ... Και η εμφάνιση του φαιού νέφους πάνω σχεδόν από τη μισή ασιατική ήπειρο ... Που αναμένεται να έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων ... Εχουν κοινό παρονομαστή την αλόγιστη ανθρώπινη δραστηριότητα που καταστρέφει το περιβάλλον και αλλάζει το κλίμα της Γης''.

    [04] ΑΣΕΠ-Διαγωνισμός εκπαιδευτικών

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''με τρεις ξεχωριστούς γραπτούς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ θα διοριστούν συνολικά και για την επόμενη διετία 10.195 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές. Ο πρώτος διαγωνισμός θα αρχίσει στις 30 Νοεμβρίου 2002 και αφορά το διορισμό 6.704 συνολικά θέσεων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτερο-βάθμια εκπαίδευση των κλάδων Αγγλικής, Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας, Καλλιτεχνικών, Φυσικής Αγωγής και Πληροφορικής''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''προχωρεί η διαδικασία πρόσληψης 6.704 δασκάλων, νηπιαγωγών και καθηγητών, μέσω γραπτού διαγωνισμού, σύμφωνα με προκήρυξη που εξέδωσε χθες το ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο διαγωνισμός θα αρχίσει στις 30 Νοεμβρίου 2002 στις νομαρχίες στις οποίες θα καθοριστούν τα εξεταστικά κέντρα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) αναφέρει ότι ''στις 30 Νοεμβρίου θα διενεργηθεί το πρώτο μέρος του τρίτου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για το διορισμό 6.704 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία, ο οποίος θα καλύψει το 75% των φετινών προσλήψεων''.

    [05] Τρομοκρατία

    Η ESPRESSO γράφει ότι ''τα αδιαμφισβήτητα - και 'περίεργα' - κενά στην κατάθεση του Σάββα Ξηρού και η πανθομολογούμενη 'δυστοκία' στις έρευνες για τον εντοπισμό και σύλληψη των 'εγκεφάλων' της '17Ν' όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι 'η '17Ν' είναι ζωντανή', αλλά θέτουν επί τάπητος ένα καυτό ερώτημα: 'Ποιές ήταν -και πιθανότητα είναι- οι σχέσεις της '17Ν' με τις ελληνικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες;'''

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''στην τελική επιχείρηση - αποσφράγιση των στεγανών της 17Ν προχωρά η Αντιτρομοκρατική. Το οριστικό 'λουκέτο' στην 'Εταιρία' θα κλειδωθεί από τους Χρυσοχοΐδη, Νασιάκο και αμερικανοβρετανικό επιτελείο, με τις συλλήψεις τριών ανδρών και δύο γυναικών, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο''.

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει ότι ''οι αντιφάσεις και οι επιλεκτικές, ως φαίνεται, αποκαλύψεις του Σάββα Ξηρού στις απολογίες του για τη δράση της 17Ν δημιουργούν κενά στο να δέσει το παζλ της τρομοκρατίας''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι ''με την αποστολή κλήσεων για κατάθεση σε περισσότερους από 100 μάρτυρες περνάει σε νέα φάση η δικαστική διερεύνηση για την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Μεταξύ των προσώπων που θα κληθούν να καταθέσουν περιλαμβάνονται αστυνομικοί αλλά και πολίτες που δέχθηκαν να συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές''.

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι ''την ώρα που η επιχείρηση για την εξάρθρωση της '17 Νοέμβρη' φαίνεται ότι έκλεισε τον πρώτο κύκλο της, μετά την αποκαλυπτική απολογία του Σάββα Ξηρού, σειρά παίρνουν τώρα οι κλήσεις των πρώτων μαρτύρων, διαδικασία που τοποθετείται μετά τον Δεκαπενταύγουστο''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΉ τονίζει ότι ''διαφορετικά βλέπουν τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις '17Ν' οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των δύο προανα-κριτικών απολογιών τους''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ ''νέους πονοκεφάλους προσέθεσε ο Σάββας Ξηρός, στους ιθύνοντες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ενώ αρχικώς είχε εμφανισθή να συνεργάζεται με τις διωκτικές αρχές και να δίδη πληροφορίες για την πλήρη εξάρθρωση της '17 Νοέμβρη' , προχθές, κατά την απολογία του στον ανακριτή, άφησε πολλά και σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τους άλλους τρομο-κράτες και την δραστηριότητά τους''.

    Η TRAFFIC NEWS προσθέτει ότι ''τρία 24ωρα μετά τη μαραθώνια απολογία του, ο 40χρονος αγιογράφος έπεσε τελικά σε αντιφάσεις και κενά σε σχέση με την προανακριτική απολογία που έδωσε στις 20 Ιουλίου στον κ. Διώτη. Οι αντιφάσεις μπλέκουν το κουβάρι και προκαλούν απορίες σχετικά με το ποια ήταν τότε η σωματική και ψυχολογική κατάσταση του Σάββα Ξηρού''.

    [06] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Αναζητούνται πόροι. Σε κρίσιμη φάση το Γ΄ ΚΠΣ το 2003''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Πρόσθετες παροχές με νέα ταμεία. Επίσημη πρόσκληση του υπουργείου για τη δημιουργία ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης''.

    ΚΕΡΔΟΣ: ''Πυθία '' ο Γκρίνσπαν. Μετέωρες οι αγορές. FED: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Μπους: Είμαι αισιόδοξος''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Αυστηρή οδηγία ΕΕ κατά της χειραγώγησης της αγοράς''.

    [07] Ευρώπη-Χρηματιστήρια

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ γράφει ότι ''μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οδηγίας για τις χρηματιστηριακές πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληρο-φορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς. Στόχος της οδηγίας είναι η βελτίωση του νομικού πλαισίου για την προστασία της διαφάνειας της αγοράς το οποίο είναι σήμερα ελλιπές''. 
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 14 August 2002 - 22:49:44 UTC