Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές
  • [04] Οικονομία
  • [05] Ολυμπιακοί Αγώνες
  • [06] Εκκλησία
  • [07] Πληθωρισμός
  • [08] Τρομοκρατία
  • [09] ΕΕ-Κύπρος
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Επιχειρήσεις

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/10/2002

    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές, οι φοροαπαλλαγές και οι έρευνες για την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ποιοί φόροι καταργούνται, ποιές δαπάνες εκπίπτουν από την εφορία. Στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τι συμβαίνει με τους εκλογικούς καταλόγους; 5 καυτά ερωτήματα από τον πρόεδρο της ΝΔ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σωσίβιο στα άκρα. Ο Καραμανλής καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ και τις συναλλαγές στο παρασκήνιο.

    Η ΑΥΓΗ: Κουβέλης:''Πόθεν έσχον'' τα δις; Πολιτικό ζήτημα γεννούν οι υπέρογκες προεκλογικές δαπάνες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 308 δις έχασαν τα ταμεία στο Χρηματιστήριο. Στην ανάκαμψη της κεφαλαιαγοράς όλες οι ελπίδες για τις συντάξεις.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολες οι φοροαπαλλαγές σε εισοδήματα-κληρονομιές. Ανακοινώθηκαν χθες οι διατάξεις του νομοσχεδίου που θα ισχύσουν από το 2003.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ποιοι γλυτώνουν από το δόκανο της Εφορίας.

    ΕΘΝΟΣ: Η τελική λίστα των υποψηφίων σε όλη τη χώρα. Νομάρχες Δήμαρχοι Κοινοτάρχες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γιώργο Καρατζαφέρη δεν γνωρίζεις ότι τα χαρτιά και τα Μέντιουμ είναι σατανιστικά;

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δαπάνες μαμούθ στα ταμεία. Εξι φορές περισσότερα τα έξοδα διοικήσεως.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οργή για το εκλογικό καψώνι. Στρατός: Σε επιφυλακή χωρίς αποζημίωση αξιωματικοί - υπαξιωματικοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 45 αλλαγές με 12 εκπλήξεις. Φορολογία: Νέο τοπίο για εισοδήματα-κληρονομιές.

    ΕΣΤΙΑ: Ψηφοφόροι φαντάσματα! Ο πληθυσμός μειώνεται οι εκλογείς αυξάνονται.

    Espresso: Τρέμω για τη ζωή μας όσο είναι ελεύθερος ο Παλαιοκώστας. Κατάθεση ψυχής από τον βιομήχανο Χαϊτογλου που είχε απαγάγει το γιό του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Ευρώπη καλεί Κύπρο. Ιστορικό βήμα για την ένταξή της. Ακολουθεί κρίσιμο δίμηνο μέχρι την Κοπεγχάγη.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στα 10.000 ευρώ το αφορολόγητο. Στη δημοσιότητα το τρίτο φορολογικό νομοσχέδιο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αλλάζουν όλα στους φόρους για 2003.

    ΝΙΚΗ:Η πόλωση ευνοεί τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ αυτοπαγιδεύεται σε λάθος τακτική.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Γυρίστε την πλάτη στο δικομματικό νεοφιλελευθερισμό.

    Traffic News: Σταμάτησαν τα έργα στο Ολυμπιακό χωριό Τύπου. Σακοράφα: Εγώ τους τα είχα πει.

    Η ΧΩΡΑ: Σκάνδαλο. Θέλουν να βγάλουν μόνοι τους τα αποτελέσματα των εκλογών. Δεν θα περάσουν τα δολιανά τρομοτεχνάσματα του ΠΑΣΟΚ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κερδισμένοι και χαμένοι. Απολογισμός του πολέμου των σκουπιδιών.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 300 δις δρχ έχασαν τα Ταμεία στο ΧΑΑ. 900 εκατ.ευρώ η ''λογιστική'' ζημιά το 2001- Συνέχεια και φέτος.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Φεύγουν τα σκουπίδια...της κομματικής εκμετάλλευσης!

    [03] Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''στην υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, όπως εκτιμούν στη Χαριλάου Τρικούπη, η διαφορά μεταξύ Φώφης και Τζαννετάκου τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές και παρά την πρωτοφανή προσπάθεια πόλωσης από τον κ. Καραμανλή παραμένει σε διπλάσιο ποσοστό υπέρ της κυρίας Γεννηματά''.

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι ''ανέλπιστα οφέλη στη ΝΔ προσφέρει η ουσιαστική αυτοπαγίδευσης του ΠΑΣΟΚ σε μία τακτική πόλωσης, που αντί να αποτελέσει αντίδοτο στη χαλαρότητα των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος ενόψει της αναμέτρησης στην Αυτοδιοίκηση, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω συσπείρωση της βάσης της Δεξιάς, δίνοντας ανάσα ακόμη και στον αμφισβητούμενο Γιάννη Τζαννετάκο''.

    Σύμφωνα με την Traffic News ''η άνευρη παρουσία και η πτωχή ομολογουμένως απόδοση της Φώφης Γεννηματά στις δύο προεκλογικές αναμετρήσεις της από την τηλεόραση με τον Γιάννη Τζαννετάκο φαίνεται ότι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μεταστροφή μεγάλου μέρους των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων για την υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς υπέρ του Συνδυασμού ''Ελεύθερη Αυτοδιοίκηση Τώρα''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι ''το προσωπείο της 'ήρεμης και υπεύθυνης δύναμης' και του υπέρμαχου της 'εθνικής ομοψυχίας' επιλέγει για τις τελευταίες ημέρες πριν τις κάλπες η ηγεσία της ΝΔ, επιχειρώντας με κάθε μέσο να προσεταιριστεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι ''σκληρή απάντηση στον Πρωθυπουργό με αφορμή τις προχθεσινές καταγγελίες του περί 'Ακροδεξιάς Ομηρείας' της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε χθες το μεσημέρι μιλώντας στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κώστας Καραμανλής. Μεταξύ άλλων, κατηγόρησε την κυβέρνηση του κ. Σημίτη, ότι υποδαυλίζει ΄κινήσεις των άκρων''.

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι ''ο Υπουργός Εσωτερικών οφείλει να εξηγήση τώρα, πριν από τις εκλογές, πώς προέκυψε το πλεόνασμα των 1,7 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων εκλογέων. Ο κ. Σκανδαλίδης πρέπει να παράσχη αναλυτικά στοιχεία, τα οποία να δικαιολογούν τον εξωφρενικό αυτό αριθμό των 9.856.453 εγγεγραμμένων εκλογέων. Ο δε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να διακηρύξη ότι αν δεν παρασχεθούν πειστικές εξηγήσεις, θα θέση θέμα ακυρότητος των εκλογών''.

    [04] Οικονομία

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι ''αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για όλους τους φορολογούμενους, κατάργηση του φόρου διακίνησης και του εξωλογιστικού προσδιορισμού των κερδών των επιχειρήσεων, καθώς και σημαντικές ελαφρύνσεις στις κληρονομιές και στις γονικές παροχές, προβλέπει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκη''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι ''απλόχερο σε απάλειψη γραφειοκρατικών ρυθμίσεων προς φορολογουμένους (πχ 1 εκατ. άτομα δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση) εξαιρετικά φειδωλό σε νέες φοροελαφρύνσεις (''πήρε πίσω'' την κατάρτιση των υπόλοιπων φόρων χαρτοσήμου) σκληρό στην ενδυνάμωση του συστήματος των τεκμηρίων (πλην αυτοκινήτων) μίζερο απέναντι σε όσους χάνουν τη δουλειά τους (εξακολουθεί να φορολογεί την αποζημίωση λόγω απόλυσης) αλλά και εμμένουν στη φορολογική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε στις αρχές του καλοκαιριού, εμφανίστηκε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι ''ούτε πενήντα χρόνια δεν αρκούν με τους οικονομικούς ρυθμούς του ΠΑΣΟΚ για να επιτευχθεί η πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση της χώρας με τη λοιπή Ευρώπη. Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κ. Καραμανλής''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ,''τα 308 δις που έχουν χάσει τα ταμεία από την επιτεινόμενη κατρακύλα του ''ναού του χρήματος'' αποτελούν ένα τέλμα που κλείνει μόνον με συστράτευση όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλουν στην ανάταξη. Φαντάζουν, όμως σταγόνα στον ωκεανό μπρος στον ''ποταμό'' των τρις που έχουν χαθεί στον βωμό των ατελέσφορων προσδοκιών από την τσέπη των απλών μικρών και μεσαίων επενδυτών''.

    [05] Ολυμπιακοί Αγώνες

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει ότι ''ενώ την Τρίτη η Γιάννα Αγγελοπούλου επισκέπτεται τον Ζακ Σιράκ που εκδήλωσε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την ολυμπιακή προετοιμασία της Αθήνας, χθες στη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό επανεμφανίστηκαν (έστω και μειωμένη ένταση) χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν όχι πλέον κατασκευές και χρονοδιαγράμματα αλλά ζητήματα της διοργάνωσης αυτής καθ΄αυτής''.

    [06] Εκκλησία

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''η Εκκλησία απέχει όπως πάντα από κάθε μορφής πρωτοβουλίες πολιτικού περιεχομένου. Με την κατηγορηματική αυτή δήλωση, που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και τα μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αποδοκίμασαν με τον πλέον ηχηρό τρόπο όσα λίγες ώρες πριν είχε προτείνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, που ζήτησε να ενθαρρυνθεί η εισαγωγή στην πολιτική νέων με χριστιανικά φρονήματα''.

    [07] Πληθωρισμός

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει ότι ''στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης από την ερχόμενη Δευτέρα που μπαίνει στην ελληνική αγορά, διαβεβαίωσε χθες ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος επιχειρώντας να διαψεύσει πληροφορίες που θέλουν τη φετινή τιμή εκκίνησής του υψηλότερα έως και 15% σε σχέση με πέρυσι''.

    [08] Τρομοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "οριστικά σήμερα θα διαβιβαστούν τα αποτελέσματα των συγκρίσεων γενετικού υλικού, από τους αξιωματικούς των εγκληματολογικών εργαστηρίων, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λ. Ζερβομπεάκο, προκειμένου να τα ανακοινώσει στους κατηγορουμένους για τη συμμετοχή τους στη "17Ν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι "πάντως, είτε με αποτυπώματα είτε γραφολογικά είτε με τη μέθοδο του DNA προκύπτουν στοιχεία και για τους δεκαεπτά προφυλακισμένους στον Κορυδαλλό. από τις εκατοντάδες τρίχες έχουν τώρα απομονωθεί περί τις είκοσι οι οποίες διαθέτουν ρίζα και έχουν δώσει προφίλ οι πέντε. Τα τελικά αποτελέσματα πιστεύεται οτι θα οδηγήσουν σε ακόμη πιο σημαντικά συμπεράσματα, αφού κάποια στιγμή ίσως ζητηθεί η άδεια του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου να υποβληθούν σε εξέταση και άτομα που τώρα δεν βρίσκονται στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι "λίγοι μήνες απομένουν μέχρι την πολυσυζητημένη δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη και ήδη άρχισαν οι παραγραφές για κάποια από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων".

    [09] ΕΕ-Κύπρος

    Τα ΝΕΑ σε άρθρο τους ισχυρίζονται οτι "δικαίωση της πολιτικής που συστηματικά ακολουθούσαν εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί ασφαλώς η χθεσινή απόφαση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ένταξη δέκα νέων μελών - ανάμεσά τους και της Κύπρου. Πρόκειται για εξέλιξη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική καθώς ανατρέπει τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στην Κύπρο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση δικαίωσε τις προσδοκίες της Αθήνας και της Λευκωσίας, χωρίς, ωστόσο, να εγγυάται απολύτως την ένταξη της Κύπρου. Είναι το πρώτο βήμα μιας πολιτικά δύσκολης διαδικασίας, δεδομένου οτι προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν λειτουργεί μόνον ο τουρκικός παράγοντας. Λειτουργεί και η επαμφοτερίζουσα στάση της Ουάσιγκτον και η απροθυμία πολλών εταίρων να κληρονομήσουν το Κυπριακό".

    Η Espresso σημειώνει οτι "αλλάζει σελίδα το βιβλίο της Ιστορίας στο κεφάλαιο "Κύπρος"... Με την εξαιρετικά ευνοϊκή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μεγαλόνησο, η οποία είναι έτοιμη να τη δεχτεί από το 2004 στην ΕΕ -μαζί με άλλες εννέα υποψήφιες χώρες- αλλάζουν πλέον τα δεδομένα που για δεκαετίες παρέμεναν στάσιμα λόγω της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής. Ξαφνικά η τροπή των εξελίξεων αποκτάει ταχείς ρυθμούς... Η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στη διευρυμένη από το 2004 ΕΕ και μάλιστα "με το σπαθί της".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "νέες προκλητικές κορόνες από την Αγκυρα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Κομισιόν για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Συγκεκριμένα, χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ δήλωσε οτι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να βάλει τη σφραγίδα της στο διαμελισμό της Κύπρου, στην περίπτωση που αποδεχθεί τη νήσο στους κόλπους της, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει μία συμφωνία για την επανένωσή της".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) επισημαίνει οτι "περνώντας στην αντεπίθεση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Σ. Γκιουρέλ, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο χαλάρωσης της θέσης της Τουρκίας στο θέμα του Ευρωστρατού, τονίζοντας οτι "για την Αγκυρα το ζήτημα του Ευρωστρατού ρυθμίστηκε με το Κείμενο της Αγκυρας".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: ''Κατάργηση φοροαπαλλαγών; Την Τρίτη ναι, την Πέμπτη όχι! Η κυβέρνηση ''ανέκρουσε πρύμναν''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ''Γύρισαν '' οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι κεντρικοί τραπεζίτες πείθουν τους επενδυτές''.

    ΚΕΡΔΟΣ:' '''Δεν είναι όλα μαύρα''! Νότες αισιοδοξίας Εθνικής και ALPHA για επιχειρήσεις - οικονομία- ''Δεν υπακούει η Σοφοκλέους''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ''Αντιμέτωπες με την κρίση οι ελληνικές τράπεζες.

    Σημείωση: Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [11] Επιχειρήσεις

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι ''αδικαιολόγητες φαίνεται να είναι οι εντεινόμενες ανησυχίες που κυριαρχούν τελευταία για την κατάσταση του επιχειρηματικού τομέα, καθώς η πραγματικότητα των αριθμών δείχνει πως οι επιχειρήσεις διαθέτουν ισχυρά στοιχεία βιωσιμότητα και δεν κινδυνεύουν από κρίση υπερχρέωσης''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 10 October 2002 - 20:23:44 UTC