Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-10-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/10/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές εκλογές
  • [04] ΝΔ-Δημοτικές εκλογές
  • [05] Τρομοκρατία
  • [06] Διοικητικός χάρτης
  • [07] Αλ Κάιντα - Ερευνες
  • [08] Κυβέρνηση-Αγροτική πολιτική
  • [09] ΕΕ-Κύπρος-Ελληνοτουρκικά
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Απασχόληση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/10/2002

    Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών από τα κομματικά επιτελεία, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και οι προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και οι έρευνες για την εξάλειψη της τρομοκρατίας είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Σάλπισμα εκλογών από Καραμανλή. Τι ζήτησε από τα στελέχη του.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):''Φταίτε όλοι εκτός από μένα''! Σημίτης προς υπουργούς για την ήττα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Η σειρά του Σερίφη. Αρχίζουν τώρα τα δύσκολα για την τρομοκρατία.

    Η ΑΥΓΗ:Απολύσεις και υπεργολαβίες αντί για νέες θέσεις εργασίας. Ερευνα της METRON ANALYSIS σε 2.000 επιχειρήσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Διώχνει τη σαβούρα ο Σημίτης και τις κλίκες που προκάλεσαν τις τοπικές κοινωνίες. Μετά το μήνυμα των Δημοτικών εκλογών.

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Η σφαγή των 40άρηδων. Πληρώνουν την ευέλικτη εργασία. ΓΣΕΕ: Οι εργασιακοί νόμοι του 1998 και 2000 δεν αύξησαν την απασχόληση.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Στέλνουν μήνυμα οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και μέλη συνεταιρισμών. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρξει οριστική λύση.

    ΕΘΝΟΣ:Με 6 τρικ ''πνίγουν'' τους καταναλωτές. Τι προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Από τον ''πόλεμο'' της κάλπης στο ...μέτωπο του Κυπριακού. Σενάρια Ελληνοτουρκικής Κρίσης χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Φόβοι για μεγάλο σεισμό με ''σαρωτικές'' συνέπειες για τη Θεσσαλονίκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Αρχίζει προεκλογική περίοδος. Καραμανλής: Το κόμμα μπαίνει σε διάταξη μάχης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Σερίφης για...επιδόρπιο. Απολογείται την Κυριακή για συμμετοχή στη 17Ν.

    ΕΣΤΙΑ:Αμφισβητούν την νίκη. ''Βουνά και λαγκάδια'' ο γαλάζιος χάρτης!

    Espresso:Οι Τούρκοι ξανά στα Ιμια! Σε εξέλιξη σχέδιο της Αγκυρας για θερμό επεισόδιο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Από τα πλεονάσματα πίσω στα ελλείμματα. Γκρίζες ζώνες του προϋπολογισμού ελέγχει η Eurostat.

    Ο ΛΟΓΟΣ:Ανανέωση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Θετικός ο Κώστας Σημίτης στην πρόταση Σκανδαλίδη.

    ΤΑ ΝΕΑ:Αναψε μάχη για τα επιτόκια. Καταναλωτές εναντίον Τραπεζών.

    ΝΙΚΗ:Προοπτικές νέας νίκης υπό προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί για τις βουλευτικές εκλογές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Μπροστά σε νέες ανατροπές με πρόσχημα την ανεργία.

    Traffic News:Ο καυτός έρωτας του 70χρονου παπά με 27χρονη Χανιώτισσα. Παντρεύτηκαν με πολιτικό γάμο!

    Η ΧΩΡΑ:17Ν η ώρα των παππούδων. Μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Αθήνα: Οι εκλογές τελείωσαν, προχωρήστε στο ξεκαθάρισμα της τρομοκρατίας.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ:Ουρές τέλος στο ΙΚΑ. Αφορά σε δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους. Καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων ασθενείας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ:Οι απολύσεις αυξήθηκαν στη Β. Ελλάδα. Ειδική έρευνα από το ΙΝΕ των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

    [03] ΠΑΣΟΚ-Δημοτικές εκλογές

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''η αισιοδοξία επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κυβέρνηση εκτιμά τώρα πως μπορεί να πετύχει νέα νίκη στις βουλευτικές εκλογές''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι ''αποφασισμένος να ξηλώσει όλη τη σαβούρα που κατέχει κυβερνητικά αξιώματα, διοικητές ΔΕΚΟ και οργανισμών, περιφερειάρχες και να ανανεώσει τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανταποκρινόμενος στο μήνυμα που έστειλαν στις δημοτικές εκλογές οι αγρότες της Θεσσαλίας και άλλες περιοχές της χώρας. Ενα μήνυμα που έχει σχέση με την ανεπάρκεια που επέδειξαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε συνδυασμό με την εγκληματική τακτική που ακολούθησαν ορισμένοι υπουργοί και βουλευτές στην προσπάθειά τους να επιβάλουν δικούς τους υποψηφίους κόντρα στη θέληση των τοπικών κοινωνιών''.

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει ότι ''πολύ ενδιαφέρουσα'' φέρεται να χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη γραπτή πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη να υπάρξει απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που θα δεσμεύει το κόμμα για μεγάλη ανανέωση προσώπων κατά τις προσεχείς εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Σημίτης αποδέχτηκε πρόταση για ανεύρεση και προώθηση εκατό τουλάχιστον νέων στελεχών, στο σύνολο της Επικράτειας, οι οποίοι θα ανανεώσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην αναμέτρηση του 2004''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι ''άρχισαν οι γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ και σε υψηλό επίπεδο, όπως έγινε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι ''τη δυσφορία του για τις απώλειες που είχε το ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός , κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στέλνοντας παράλληλα ηχηρό μήνυμα σε συγκεκριμένους υπουργούς''.

    [04] ΝΔ-Δημοτικές εκλογές

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει πώς ''έμπλεξαν τις γραμμές τους τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Οταν άνοιξε η πολιτική συζήτηση για τις σχέσεις με την Εκκλησία ή με την Ακροδεξιά για τη στρατηγική των εκλογών ή για τα ανοίγματα στον ''μεσαίο χώρο'' το κάθε στέλεχος πρότεινε τη δική του ''γραμμή''. Τη στρατηγική αυτή Βαβέλ της ΝΔ δεν ξέμπλεξε ούτε ο κ. Κ. Καραμανλής, ο οποίος άκουσε τα στελέχη χωρίς να δώσει το δικό του ηγετικό στίγμα. Ακόμη και οι μετέχοντες στη συνεδρίαση παρατήρησαν την έλλειψη συνοχής .Οι αντιφάσεις ανάμεσα στις απόψεις των κορυφαίων στελεχών ήταν τόσο κραυγαλέες που δεν πέρασε απαρατήρητη η απουσία κοινής στρατηγικής''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''αλληλοκαρφώματα -και μερικές φορές οξύτατα- αλλά με κομψό τρόπο χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, όπου συζητήθηκε το αποτέλεσμα των εκλογών''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ,''η έλλειψη συλλογικότητας μεταξύ των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ και ιδίως μεταξύ του γραμματέα του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Γιώργου Σουφλιά πιστοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ. Οπως απεδείχθη από τις τοποθετήσεις τους, το κόμμα έδωσε μια μάχη χωρίς ενιαία γραμμή. Το ''Στείλτε μήνυμα'' που αποφάσισε ο κ. Σουφλιάς, δεν το πίστευε ο γραμματέας κατά δήλωσή του''.

    [05] Τρομοκρατία

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει οτι ''η ανάπαυλα των εκλογών τελείωσε και ανοίγει ξανά το κεφάλαιο της τρομοκρατίας. Το μήνυμα της Ουάσιγκτον στην Αθήνα, που μετέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης, δεν άφηνε περιθώρια. Ηρθε η ώρα των ''παππούδων'' της ''17Ν''. Χθες ασκήθηκε δίωξη κατά του Γιάννη Σερίφη για συμμετοχή στη ''17Ν'', παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών και διακεκριμένη οπλοκατοχή. Πληροφορίες εμπλέκουν και τη σύντροφο του Γιωτόπουλου Μαϊτέ Πεϊνό''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά οτι ''οι διωκτικές αρχές, οι οποίες σημειωτέον δεν είχαν καμία εμπλοκή στη συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία, πιστεύουν ακράδαντα οτι ο κ. Γιάννης Σερίφης έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία και ανάπτυξη της εγχώριας τρομοκρατίας και επιμένουν πως αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των πολλών οργανώσεων''.

    Η Traffic news προσθέτει οτι ''φως στο πιο σκοτεινό ραντεβού των τρομοκρατών με την Αστυνομία προσπαθεί να ρίξει ο εφέτης ειδικός ανακριτής κ. Ζερβομπεάκος και χθες το πρωί κάλεσε και εξέτασε επί ώρες ένα πρόσωπο που εμφανίστηκε ως πρόσωπο κλειδί στο ραντεβού που είχε γίνει τον Μάρτη του 1992 στην οδό Λουίζης Ριανκούρ''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει οτι ''τέσσερα νέα άγνωστα πρόσωπα, τα οποία κατά τις εκτιμήσεις εικάζεται οτι ανέπτυξαν περιφερειακό ρόλο στη διαχρονική δράση της 17Ν, πιστεύεται πως προκύπτουν από την αξιολόγηση του μεγαλύτερου όγκου από τα ευρήματα και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν μέσα στις δύο γιάφκες και στα σπίτια των συλληφθέντων''.

    [06] Διοικητικός χάρτης

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι ''προδικάζοντας ουσιαστικά μια ακόμη χαμένη τετραετία για τους νεοεκλεγέντες νομάρχες της χώρας που ακόμη δεν έχουν αναλάβει τα καθήκοντά τους, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τις αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας''.

    [07] Αλ Κάιντα - Ερευνες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται οτι ''ολόκληρη τη Μεσόγειο ''χτενίζει'' η ΝΑΤΟϊκή δύναμη προκειμένου να εντοπίσει πλοία-φαντάσματα για τα οποία εικάζεται πως μεταφέρουν εκατοντάδες τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Ορκισμένους άνδρες του Οσάμα Μπιν Λάντεν, τους οποίους τα καράβια αυτά παρέλαβαν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής για να τους μεταφέρουν στα παράλια της Νότιας Ευρώπης''.

    [08] Κυβέρνηση-Αγροτική πολιτική

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι ''εμφανής είναι η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για την ''πρωτοβουλία'' του υπουργείου Γεωργίας στην κατάργηση περιορισμών στο βαμβάκι. Διαφωνία που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας και κυρίως επιτείνει τη σύγχυση στον αγροτικό κόσμο''.

    [09] ΕΕ-Κύπρος-Ελληνοτουρκικά

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού άφησε για πρώτη φορά επισήμως ανοικτό ο Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στην ίδια συνεδρίαση, εξετάσθηκαν όλα τα ''σενάρια'' για την πορεία του Κυπριακού και την ένταξη της νήσου στην ΕΕ''.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ασπίδα προστασίας' μέχρι τον Δεκέμβριο, οπότε θα ληφθεί στην Κοπεγχάγη η απόφαση για τη διεύρυνση, υψώνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να αποτρέψει κάθε προσπάθεια εμπλοκής της ένταξης της Κύπρου. Η Σύνοδος Κορυφής της Κοπεγχάγης και η ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας της διεύρυνσης αναδεικνύονται σε πρωταρχικό στόχο στρατηγικής σημασίας για την ελληνική εξωτερική πολιτική, και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης την παραμονή της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες συγκάλεσε το υπουργικό συμβούλιο με βασικό θέμα ακριβώς την υπόθεση της Κύπρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "όλα τα σενάρια για το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία στην δρομολογηθείσα ήδη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκαν επί τάπητος στο χθεσινό μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Ιδίως εξετάστηκε πώς πρέπει να απαντήσει η Ελλάδα σε τυχόν σκληρές αντιδράσεις της Αγκυρας, οι οποίες φτάνουν μέχρι και τη δημιουργία θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και στην Κύπρο, εν όψει και των τουρκικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι "η χώρα, εισέρχεται σε περίοδο εξελίξεων στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και ίσως ευρεθή στη θέση να λάβη πολύ σημαντικές αποφάσεις. Και αυτό το οποίο αβιάστως μπορεί να λεχθή είναι, ότι ανεξαρτήτως του βαθμού προετοιμασίας της Κυβερνήσεως, δηλαδή των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη, η χώρα είναι τελείως απαράσκευη να αντιμετωπίση την εξαιρετικά λεπτή περίοδο που σήμερα αρχίζει στις Βρυξέλλες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "την αισιοδοξία των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα χρονικά περιθώρια για λύση του Κυπριακού δεν έχουν εξαντληθεί, εξέφρασε χθες ο βοηθός υφυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Πάσκοϊ, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη".

    Σύμφωνα με την ESPRESSO "μέρες '96 στο Αιγαίο, καθώς δύο φορές τα τελευταία εικοσιτετράωρα, σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού 'πάτησαν' στα νερά των Ιμίων, πράγμα που προκάλεσε συναγερμό στο Πεντάγωνο, άμεση κινητοποίηση των ελληνικών ναυτικών και λιμενικών δυνάμεων και κινήσεις που έμοιαζαν με 'θέσεις μάχης'".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Στην κόψη του ξυραφιού. από τη ρουμανική κυβέρνηση εξαρτάται πλέον η θέση του ΟΤΕ στη ROMTELECOM''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Διεθνής οίκος αναβαθμίζει την οικονομία μας. Ο FITCH IBCA βαθμολογεί ως ''θετικές'' από ''σταθερές'' τις προοπτικές πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας''.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Ναι'' στην υπεραπασχόληση. Απέτυχαν στο στόχο τους τα μέτρα Γιαννίτση. Δεν αυξήθηκε η απασχόληση, αυξήθηκε όμως το κόστος εργασίας''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Η Eurostat ελέγχει τα δημόσια οικονομικά. Ανησυχία για αποκάλυψη νέων ελλειμμάτων''.

    Σημείωση:Η εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [11] Απασχόληση

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι ''η πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ κατέδειξε και επιστημονικά οτι ο Νόμος Γιαννίτση που επεδίωξε την αύξηση της απασχόλησης μέσω του περιορισμού του θεσμού των υπερωριών απέτυχε στην πράξη, καθώς μόλις το 7,3% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν απάντησαν οτι αύξησαν τις θέσεις εργασίας λόγω της αύξησης του κόστους της υπερωρίας, ενώ η μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 2,5% δημιούργησε θέσεις εργασίας μόλις για το 4% των επιχειρήσεων''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 24 October 2002 - 19:59:08 UTC