Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 02-11-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/11/2002
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αυθαίρετα
  • [04] Τουρκικές προκλήσεις
  • [05] Συνταξιούχοι
  • [06] Τρομοκρατία-Στοιχεία
  • [07] Κυπριακό
  • [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/11/2002

    Το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό και οι πρώτες αντιδράσεις σε Αθήνα, Λευκωσία, Αγκυρα, οι έρευνες για την τρομοκρατία και η αντιπλημμυρική προστασία στην Αττική είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Λύση με φέσι. Ελβετικό μοντέλο με δικαίωμα βέτο στους Τούρκους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Θρίλερ με το σχέδιο Ανάν. Λύση ενταφιασμού ή συμβιβασμού στο Κυπριακό;

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Γκρίζες ζώνες στο σχέδιο Ανάν. Λύση-πακέτο υπό ασφυκτικές προθεσμίες.

    Η ΑΥΓΗ: Κ. Ανάν: Λύση πριν την ένταξη. Ανεβλήθη για σήμερα η ενημέρωση των κομμάτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δημοψήφισμα και στην Ελλάδα για την λύση του Κυπριακού. Να αποφασίσει ο λαός για το μεγάλο αυτό θέμα.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: 30 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κύπρο για τη λύση. Κρίσιμο επταήμερο για την κατ' αρχήν συμφωνία. Σχέδιο Ανάν: ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης προβλέπει σκληρές διαπραγματεύσεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σχέδιο... Αμάν. Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για άρον άρον λύση του Κυπριακού. Με το πιστόλι στον κρόταφο.

    ΕΘΝΟΣ: Αναψε πράσινο με χαμόγελα και αγκάθια. Κυπριακό: Θετική υποδοχή από Λευκωσία-Αθήνα στο σχέδιο Ανάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σήκω Γρίβα Διγενή να τους δεις και να τους φτύσεις. Ενώ τρίζουν τα κόκκαλα των Καραολή και Δημητρίου στα ''Φυλακισμένα μνήματα''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ''Βροχή'' τα τελεσίγραφα. Ο Σημίτης εμπαίζει ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο στην Ελλάδα. Με το πιστόλι στον κρόταφο Αθήνα-Κύπρος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπέκυψαν στο τελεσίγραφο. Σημίτης-Κληρίδης: ''Ναι'' στο απαράδεκτο πλαίσιο και την προθεσμία 30 ημερών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το πρώτο ''ναι''. Σχέδιο Ανάν: Αθήνα-Λευκωσία δείχνουν να το συζητούν παρά τις επιφυλάξεις.

    ΕΣΤΙΑ: Πρώτα ένταξις μετά η λύσις. Αν απορριφθή το σχέδιο Αννάν.

    Espresso: ''Στήνουν στον τοίχο'' τον Τόλη. Η αδελφή του Βοσκόπουλου και ο ανιψιός του.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κύπρος, 50-50 πιθανότητες για επίτευξη λύσης ή διχοτόμηση. Κληρίδης-Σημίτης: Βάση για διαπραγμάτευση το σχέδιο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σχέδιο Ανάν δεκτό προς συζήτηση... Μια κυριαρχία, μια διεθνής προσωπικότητα, μια ιθαγένεια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το ντοκουμέντο του σχεδίου για Κύπρο. Συν-Προεδρία Κληρίδη-Ντενκτάς για 3 χρόνια. Ενιαίο κράτος η Κύπρος. Νάρκη η εναλλασσόμενη ''πρωθυπουργία''.

    ΝΙΚΗ: Τελεσίγραφο 7 ημερών από τον Κόφι Ανάν. Αντίστροφη μέτρηση για λύση του Κυπριακού.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σχέδιο τορπίλη για το άμεσο μέλλον της Κύπρου. Το ΚΚΕ καλεί το λαό σε κινητοποίηση.

    Traffic news: ''Ο βασιλιάς και εγώ''. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης μιλάει για τις σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο. Του έβγαζα την εφημερίδα για να τον στηρίξω.

    Η ΧΩΡΑ: Τελεσίγραφο για λύση με... αγκάθια. Καραμανλής: Οχι σε επώδυνους συμβιβασμούς. Να συγκληθεί υπό τον Πρόεδρο το συμβούλιο αρχηγών.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κυπριακό: Ωρες ευθύνης για έντιμη λύση. Ζητείται εθνική συνεννόηση και ενότητα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κρίσιμη ώρα. Λοιπόν, που πάμε; Τι θα πουν και τι θα κάνουν οι ελληνικά εκφραζόμενοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας; Αλήθεια, πάμε για εκλογές; Τώρα που αυτές επιβάλλονται περισσότερο παρά ποτέ.

    [03] Αυθαίρετα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι ''τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, την παροχή γης για νόμιμη δόμηση, το ξεκαθάρισμα ως προς την αγροτική και δασική γη καθώς και τον καθορισμό των όρων δόμησης που θα ισχύσουν σε κάθε Περιφέρεια προωθεί η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με τη θεσμοθέτηση των Χωροταξικών Σχεδίων''.

    [04] Τουρκικές προκλήσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι ''σε νέες προκλήσεις επιδόθηκαν οι τουρκικές Αεροπορικές Δυνάμεις από χθες το πρωί, προβαίνοντας σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο βόρειο, το κεντρικό και το νοτιανατολικό Αιγαίο - και όλα αυτά την ημέρα κατά την οποία ο Αλβαρο ντε Σότο παρέδωσε το σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό στο Γλαύκο Κληρίδη''.

    [05] Συνταξιούχοι

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι ''αυξήθηκε ο αριθμός των συνταξιούχων, ενώ μειώθηκε επικίνδυνα ο αριθμός των ασφαλισμένων, την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής. Παράλληλα, οι εισφορές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν κατά 245%''.

    [06] Τρομοκρατία-Στοιχεία

    Η Traffic news γράφει οτι ''στο φερόμενο ως καθοδηγητή της ''17Ν'' Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, ανήκει το αρχαιότερο αποτύπωμα που βρέθηκε στις γιάφκες της οργάνωσης και το οποίο χρονολογείται 25 ολόκληρα χρόνια''.

    [07] Κυπριακό

    Τα ΝΕΑ στο άρθρο τους σημειώνουν οτι ''ιστορικό βήμα για την επίλυση του Κυπριακού αποτελούν οι προτάσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κ. Ανάν. Οχι μόνο γιατί μπορεί να αποτελέσουν την αφετηρία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, όπως έσπευσαν ήδη να επισημάνουν η Αθήνα και η Λευκωσία, αλλά και γιατί στο πρώτο επίσημο σχέδιο λύσης που δίνεται ύστερα από πολλά χρόνια, αναγνωρίζεται με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο ο ενιαίος χαρακτήρας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ενιαία κυριαρχία, ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό και ενιαία ιθαγένεια. Μπαίνει, έτσι, τέλος στα τουρκικά σχέδια για τη διαιώνιση και την ''ντε φάκτο'' αναγνώριση της διχοτόμησης''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται οτι ''σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο Κώστας Σημίτης εκτιμά οτι οι πιθανότητες να προκύψει λύση είναι 50%. Εάν η διαπραγμάτευση ναυαγήσει, εκτιμά οτι η Κύπρος θα διχοτομηθεί οριστικά, γεγονός που δεν είναι, βεβαίως, επιθυμητό και που θα δημιουργήσει προβλήματα ασφάλειας για τον κυπριακό Ελληνισμό''.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η αντίστροφη μέτρηση για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος αρχίζει μετά το, επί της ουσίας, τελεσίγραφο επτά ημερών, που υπέβαλε σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζητώντας από τις δύο πλευρές να απαντήσουν εντός του χρονικού αυτού διαστήματος εάν αποδέχονται να συζητήσουν επί των βασικών αρχών του προτεινόμενου σχεδίου λύσης".

    Σύμφωνα με ΤΟ ΒΗΜΑ "πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι το σχέδιο θεωρείται 'καλύτερο απ΄ ό,τι αναμενόταν' καθώς ικανοποιεί τις ελληνοκυπριακές θέσεις όσον αφορά την κυριαρχία και τη συνέχεια του κυπριακού κράτους. Ο κ. Κληρίδης προβληματίζεται για τη μικρή (δεκάμηνη) θητεία του προέδρου του νέου κράτους και τη μεγάλη διάρκεια των μεταβατικών περιόδων ώσπου να υπάρξει ελεύθερη διακίνηση στη νέα Κύπρο, όμως ικανοποίηση προκαλεί ο αριθμός των προσφύγων που αναμένεται να επιστρέψουν στις οικίες τους (80.000) και ότι στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η περιοχή της Μόρφου".

    Το ΕΘΝΟΣ σχολιάζει ότι "καλούνται τώρα οι κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, ν΄αρθούν στο ύψος των ιστορικών στιγμών που διερχόμαστε και να επιδείξουν την επιβαλλόμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στις δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις που θ΄ακολουθήσουν. Οι οιωνοί είναι καλοί. Και οι ευκαιρίες σημαντικές αν όχι και μοναδικές, με βάση τα δεδομένα και τις εμπειρίες των τελευταίων τριάντα χρόνων".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει ότι "το ερώτημα είναι αν θα επικρατήσουν οι τάσεις, οι οπαδοί της διχοτόμησης ή θα νικήσει η προοπτική του ενιαίου κράτους, ομοσπονδιακού και δικοινοτικού, βεβαίως. Γιατί τον τελευταίο καιρό και ελληνικοί-ελληνοκυπριακοί κύκλοι δεν θέλουν να πληρώσουν το όποιο οικονομικό κόστος της συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους και προτιμούν τις χωριστές πορείες δύο κρατών... Ο,τι δηλαδή φιλοδοξούν οι αντιδραστικοί κύκλοι της τουρκικής πλευράς - και ο Ντενκτάς - επί τόσες δεκαετίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "...δεν χρειάζεται σπουδή, αλλά προσεκτική μελέτη του σχεδίου Ανάν και σίγουρα και σταθερά βήματα, με απόλυτη πολιτική συναίνεση. Ουδείς επίσης θα συγχωρήσει εσφαλμένες κινήσεις και αδεξιότητες χειρισμών. Και αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε στην από κοινού εκτίμηση των δεδομένων από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ώστε όχι μόνο να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, αλλά και να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιτυχή έκβαση της μεγάλης εθνικής προσπάθειας. Αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι "η Κυβέρνησις Σημίτη πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στον αρχικό στόχο. Πρέπει να διεκδικήση την ένταξη μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού. Η κατ΄αρχήν αποδοχή του σχεδίου Αννάν, ίσως είναι αναπόφευκτη. Ομως η τελική αποδοχή του θα συνιστά συνολική αλλαγή πλεύσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ''το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι: Θα μπορεί να λειτουργήσει αυτό το σχήμα ή η Κύπρος θα βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση; Προφανώς αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί στις διαπραγματεύσεις, που θα ακολουθήσουν αν το επιτρέψει τελικά η Αγκυρα''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι ''με το πιστόλι στον κρόταφο βρίσκεται από χθες η Λευκωσία, καθώς το τελεσίγραφο που ανέμεναν όλοι από τον γγ του ΟΗΕ έχει τελικά μηδαμινά περιθώρια ελιγμών''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ τονίζει ότι ''σχέδιο τορπίλη για το άμεσο μέλλον της Κύπρου. Απαράδεκτη και εκβιαστική παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης να προκαταλάβει τις αποφάσεις της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''ως Δαμόκλειος σπάθη για την Ελλάδα προβάλλει το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια έχουν χαρακτηριστικά μέγγενης, ενώ οι ασάφειες σε ζωτικά ζητήματα δημιουργούν περιβάλλον που θυμίζει ''γκρίζες ζώνες''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''η κυβέρνηση Σημίτη και ο αφημένος στη δύσκολη πολιτική του τύχη κ. Κληρίδης δέχθηκαν ένα πλαίσιο που βλάπτει σοβαρά τα καλώς εννοούμενα εθνικά συμφέροντα''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ''δεν υπάρχει, κανείς σώφρων Ελληνας που να αμφισβητεί το ότι η αντιμετώπιση της οποίας έτυχε η πρόταση Αναν από τον πρωθυπουργό, ήταν ακριβώς η δέουσα. Είναι χαρακτηριστικό ο τρόπος με τον οποίον ο Κώστας Σημίτης ανάγκασε σε σύμπλευση την Μείζονα αντιπολίτευση αφού από την πρώτη κιόλας ανάγνωση των αντιδράσεων διεφάνη η θετική υποδοχή των δηλώσεων του πρωθυπουργού επί του σχεδίου των εκατόν τριάντα πέντε σελίδων που κατετέθη από τον γγ των Ηνωμένων Εθνών''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι ''πίσω όμως και πέραν της διπλωματικής γλώσσας που εξ ανάγκης χρησιμοποίησαν ο Κύπριος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός ήσαν παραπάνω από εμφανείς η ανησυχία και η αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι. Επειδή το περιώνυμο σχέδιο περιλαμβάνει ουσιαστικώς και μια βραδυφλεγή βόμβα''.

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ''παρελθέτω απ΄εμού το ποτήριον τούτο''. Αυτή ήταν ουσιαστικά η αντίδραση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος πέταξε το μπαλάκι στον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και στον κυπριακό λαό για να διαπραγματευθούν και να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που παρουσίασε ο γγ του ΟΗΕ Κόφι Αναν''.

    H Espresso ισχυρίζεται ότι ''οι εξελίξεις στο Κυπριακό δοκιμάζουν την εσωκομματική συνοχή του ΠΑΣΟΚ. Οι ''συνήθεις ύποπτοι'' βουλευτές του κινήματος οι οποίο ουκ ολίγες φορές δημιούργησαν πρόβλημα στον Κώστα Σημίτη είναι πανέτοιμοι να ξιφουλκήσουν και πάλι εάν κρίνουν ότι η έκθεση του Κόφι Αναν οδηγεί την επίλυση του Κυπριακού σε ιστορικό συμβιβασμό''.

    [08] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Αφετηρία επίλυσης. Στην τελική ευθεία το Κυπριακό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Αρχίζει η μεγάλη διαπραγμάτευση. Λονδίνο:Το σχέδιο Αναν, τελευταία ευκαιρία της Κύπρου".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Κυπριακό:7ήμερο ιστορικών αποφάσεων. Σκληρές διαπραγματεύσεις για το σχέδιο Αναν".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Επαγγελματική ασφάλιση για επικούρηση και εφάπαξ. Αίρεται ο κρατικός έλεγχος στα ταμεία".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:'' Στροφή στην περιφέρεια σε βάρος των blue chips.Με 216 μετοχές να σημειώνουν άνοδο".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 12 November 2002 - 15:50:10 UTC