Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-02-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/02/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Κυπριακό
  • [04] Αυθαίρετα
  • [05] Αεροδιακομιδές ασθενών
  • [06] ΕΕ-Ελλάδα-Ιράκ
  • [07] Βουλή-Ασυμβίβαστο βουλευτών
  • [08] Επιτόκια
  • [09] Ολυμπιακός-Κόκκαλης
  • [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [11] Επιτόκια

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/02/2003

    Ο απόηχος του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για το ασυμβίβαστο των βουλευτών, οι εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ και στο Κυπριακό και οι αντιδράσεις για τις αυξήσεις των τραπεζικών επιτοκίων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Ολη η ρύθμιση για καταπατημένα, αμφισβητούμενα. Ανακοινώθηκε η τροπολογία-προσθήκη. Αρχισε η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καταρρέουν! Ανταρσία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παγίδα Κόκκαλη στον Καραμανλή. Νέα επίθεση του ''εθνικού προμηθευτή'' στη ΝΔ.

    Η ΑΥΓΗ: Δυναμώνει η αντίσταση στον πόλεμο του Μπους. Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οχι άλλα πείσματα κ. Σημίτη. Ο Ανδρέας όταν έβλεπε οτι κάτι δεν τράβαγε έστριβε... αλά γαλλικά.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Βουλευτές στον αέρα κινδυνεύουν να χάσουν την έδρα τους. Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή ισχύει το απόλυτο ασυμβίβαστο.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ιδού το πειστήριο του εγκλήματος. ''Καταγγείλτε τη σύμβαση με τη HELITALIA'' απαιτούσε πόρισμα-σοκ τον Μάιο του 2002.

    ΕΘΝΟΣ: Ξέσπασε πόλεμος για τα επιτόκια. Η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ''Ασυμβίβαστη'' η παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην Εξουσία. Κ. Μητσοτάκης: Το πείσμα και οι αγκυλώσεις του Κ. Σημίτη επιταχύνουν την διάλυση του κόμματός του''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βαριά ήττα Σημίτη. Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση καταψηφίζεται κυβερνητικό νομοσχέδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βατερλώ Σημίτη ζυμώσεις για τη διαδοχή. ΠΑΣΟΚ: Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για παραίτηση μετά την προεδρία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ηττα με 8 όχι κατά... συνείδηση. Πρώτη φορά μετά το '74 δεν πέρασε νομοσχέδιο.

    ΕΣΤΙΑ: Κόλαφος κατά Σημίτη. Η χθεσινή ψηφοφορία για το ασυμβίβαστο.

    Espresso: Μια κατάθεση βόμβα αλλάζει το τοπίο στην τρομοκρατία. Μετά τις αποκαλύψεις της φίλης του Βρανόπουλου στην ''Espresso''. Μια άλλη γυναίκα καταθέτει σήμερα στοιχεία φωτιά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ. Απαρχή εξελίξεων η κοινοβουλευτική ήττα του κ. Σημίτη για το ασυμβίβαστο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πόλεμος κυβέρνησης-τραπεζών. Δυσαρεστημένη η κυβέρνηση από την εξέλιξη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καθίζηση και στη... Βουλή. Ηττα της κυβέρνησης στο ασυμβίβαστο.

    ΝΙΚΗ: Ισχύει το απόλυτο ασυμβίβαστο. Μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντιπολεμικό ραντεβού αύριο στα Προπύλαια. Στις 12 το μεσημέρι.

    Traffic news: Ο γιος της Αλίκης (Βουγιουκλάκη) είπε όχι σε 100 εκατ. Αρνήθηκε τα λεφτά για να γίνει ταινία η ζωή της. Τι θέλει να κρατήσει μυστικό από τη ζωή της μητέρας του.

    Η ΧΩΡΑ: Σήκω φύγε! 17 βουλευτές άνοιξαν την πόρτα στον Σημίτη. Χαστούκι στην κυβέρνηση, καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ασυμβίβαστο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κάνουν πίσω για τα επιτόκια. Αναστέλλουν οι τράπεζες τα σχέδια για αυξήσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πρώτη ήττα του Κ. Σημίτη. Ανταρσία από 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ''Μύλος του Χότζα'' το κοινοβούλιο κι έτσι κι αλλιώς. Δεν πέρασε το ασυμβίβαστο.

    [03] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι ''συνάντηση με τον Κώστα Σημίτη στις Βρυξέλλες θα έχει την ερχόμενη Τρίτη ο Γλαύκος Κληρίδης. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το ιρακινό''.

    Η Traffic news αναφέρει οτι ''την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όσον αφορά στους στόχους που θα πρέπει να επιτύχει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για το θέμα των εγγυήσεων στην Κύπρο, αποκάλυψε χθες ο Γλαύκος Κληρίδης''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι ''δύο μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, ο ξένος παράγοντας κινητοποιείται με εντυπωσιακό τρόπο προκειμένου να υπάρξει συμφωνία λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και αν πρόκειται να ακολουθηθούν πραξικοπηματικές διαδικασίες''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις ο Τάσος Παπαδόπουλος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι τα χρονοδιαγράμματα είναι εξ αντικειμένου ανέφικτα. Αν εκλεγεί πρόεδρος, δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί ένα νέο σχέδιο, αλλά απορρίπτει τη διαδικασία "δεχτείτε το ή απορρίψτε το". Θεωρεί οτι η διαπραγματευτική ομάδα του Κυπριακού υπό τον κ. Κληρίδη έχει χρεοκοπήσει και τη χαρακτηρίζει επικίνδυνη "να συνεχίσει να ασχολείται με τον Κυπριακό".

    [04] Αυθαίρετα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι ''νομιμοποιούνται όλα τα αυθαίρετα ακίνητα που βρίσκονται σε χαρακτηριζόμενες μέχρι σήμερα δασικές εκτάσεις, οι οποίες είναι ενταγμένες στο σχέδιο πόλης και έχουν ανεγερθεί έως το 1993, καθώς και μέσα σε οικισμό που είτε προϋφίσταται του έτους 1923 είτε είναι κάτω των 2.000 κατοίκων και έχει οριοθετηθεί, με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΧΩΔΕ που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή''.

    [05] Αεροδιακομιδές ασθενών

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι ''στο έδαφος καθηλώνονται στο εξής τα τρία ελικόπτερα που κάνουν τις αεροδιακομηδές του ΕΚΑΒ καθώς αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας να εξυπηρετεί με δικά του πτητικά μέσα τη μεταφορά ασθενών από ακριτικά νησιά σε οργανωμένα νοσοκομεία. Αυτό θα ισχύσει έως ότου συσταθεί ο ενιαίος φορέας διαχείρισης όλων των πτητικών μέσων που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός''.

    [06] ΕΕ-Ελλάδα-Ιράκ

    Η Espresso επισημαίνει οτι ''λίγες ώρες πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου στην ουσία θα κριθεί αν ο πόλεμος στο Ιράκ θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες ή ημέρες, το διπλωματικό παρασκήνιο οργιάζει και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου καταβάλλει την ύστατη προσπάθεια ώστε να υπάρξει κοινή φωνή στην ΕΕ. Ιδιαίτερα ρευστή χαρακτήρισε την κατάσταση στο συμβούλιο ασφαλείας και ο πρωθυπουργός λίγο πριν απευθύνει έκκληση στην Ευρώπη να αποκτήσει κοινή φωνή''.

    Τα ΝΕΑ προσθέτει οτι "και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των "15" τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, αφού αποδέχθηκε την πρόσκληση του προεδρεύοντος Κώστα Σημίτη. Την ίδια στιγμή η "φιλοπόλεμη" επιστολή του κ. Μπλερ προς τους ηγέτων των "15" και την προεδρία προμηνύει "άγριες διαφωνίες" στις Βρυξέλλες - αν και η Αθήνα αναμένει και τις τοποθετήσεις άλλων ηγετών, εντός της σημερινής ημέρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) τονίζει οτι "νέο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη προκαλεί η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, προς τους "14" ομολόγους του της ΕΕ, καθώς επίσης και προς τους "13" των υπό ένταξη και των υποψήφιων χωρών, αφού ουσιαστικά βρίσκει την Ελληνική Προεδρία ανέτοιμη και χωρίς εναλλακτικούς σχεδιασμούς".

    [07] Βουλή-Ασυμβίβαστο βουλευτών

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "προσωπική πολιτική ήττα με ευρύτερες προεκτάσεις και σημασία για το ίδιο το γόητρο του, υπέστη χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός και κατ΄επέκτασιν η ηγετική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Μήτση) "ηχηρό πλήγμα δέχθηκε χθες η κυβέρνηση Σημίτη στο Κοινοβούλιο. Η καταψήφιση του νομοσχεδίου της για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών δεν ήταν απλώς μία πράξη εσωκομματικής διαμαρτυρίας, αλλά μήνυμα για την καθεστωτική και αλαζονική συμπεριφορά της από όλες τις πτέρυγες της Βουλής".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "μια σειρά από λάθη στρατηγικής και τακτικής για τα οποία την ευθύνη φέρει ο Πρωθυπουργός αποδυνάμωσαν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν ένταση στην Κοινοβουλευτική ομάδα και προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τη βάση της δημοκρατικής παράταξης".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "πρόβλημα συνοχής στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει η χθεσινή καταψήφιση του ν/σ για το ασυμβίβαστο των βουλευτών. Η ήττα αφορά προσωπικά τον πρωθυπουργό, ο οποίος επέμεινα στην προώθηση του ν/σ , παρά τις αντιδράσεις".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "η χθεσινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του κ.Σημίτη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "εκδήλωση της εσωκομματικής κρίσης στο ΠΑΣΟΚ , που θα οδηγήσει σε σημαντικές πολιτικές εξελίξεις, θεωρεί η Ρηγίλλης τη χτεσινή "ανταρσία" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το "ασυμβίβαστο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται οτι "είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση του 1974 που κυβερνητική πλειοψηφία-κυβέρνηση δέχεται τέτοιο πλήγμα στο Κοινοβούλιο, καθώς ένα νομοσχέδιο που έρχεται κατόπιν κυβερνητική πρωτοβουλίας καταψηφίζεται επί της αρχής".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "μεγάλο πλήγμα δέχθηκε όμως και η πολιτική αξιοπιστία της ΝΔ , αφού πάνω από 40 βουλευτές της που είχαν υπερψηφίσει τη συνταγματική διάταξη για το ασυμβίβαστο, έκαναν, για μικροκομματικούς λόγους, στροφή 180 μοιρών, καταψηφίζοντας , με έωλα επιχειρήματα, το νομοσχέδιο".

    Το ΒΗΜΑ προσθέτει οτι "στον αέρα βρίσκονται από χθες δεκάδες βουλευτές καθώς αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο να χάσουν την έδρα τους στο Εκλογοδικείο. Ολοι, ωστόσο, παραδέχτηκαν οτι η διαφοροποίηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν δημιουργεί ζήτημα αμφισβήτησης της "δεδηλωμένης".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι "βεβαίως και δεν είναι ευχάριστο για την κυβέρνηση να καταψηφίζεται νομοσχέδιο το οποίο εισηγείται, αλλά δεν είναι και προς τιμήν του πολιτικού κόσμου να παίζονται μικροκομματικά παιχνίδια πάνω σε συνταγματικές διατάξεις ή να προσλαμβάνουν τέτοιες διαστάσεις διαφωνίες πάνω σε θέματα τα οποία αφήνουν παγερά αδιάφορους τους πολίτες. Γιατί εκείνο που θα ήθελε ο κάθε ψηφοφόρος θα ήταν να δει κάποτε τους βουλευτές να συμπεριφέρονται με τον ίδιο ή παρόμοιο τρόπο, προκειμένου να προστατεύσουν τα δικά του και όχι τα δικά τους συμφέροντα".

    [08] Επιτόκια

    Η ΧΩΡΑ τονίζει οτι "η ξαφνική απόφαση της Alpha Bank να αυξήσει έως και δύο ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια δανεισμού της προκάλεσε δυσφορία στην επιχειρηματική κοινότητα, ενώ οι ενώσεις καταναλωτών ετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις".

    [09] Ολυμπιακός-Κόκκαλης

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "μία φωτογραφία με τους βουλευτές της ΝΔ στην Α' και Β' εκλογική περιφέρεια Πειραιώς με τον πρόεδρο της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκράτη Κόκκαλη, ήταν τελικώς το ζητούμενο από τη σημερινή συγκέντρωση που θα διεξαχθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του ΟΛΠ. Θα ήταν ενδεχομένως η "απάντηση" του κ. Κόκκαλη στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Καραμανλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή".

    [10] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:''Ανέκρουσαν πρύμναν! Μετέθεσαν τις αυξήσεις επιτοκίων οι άλλες τράπεζες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Ανέκρουσαν πρύμναν οι τράπεζες. Θύελλα αντιδράσεων για τα επιτόκια.

    ΚΕΡΔΟΣ:''Σε ανοικτή ρήξη τράπεζες-κυβέρνηση. Ο Γ. Φλωρίδης χαρακτήρισε τις τράπεζες ως μαυραγορίτες.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Επιτόκια: Δισταγμοί μετά τις αντιδράσεις. Οι τράπεζες αναβάλλουν τις αυξήσεις.

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Πρωτοφανής παρέμβαση στρεβλώνει την ελεύθερη(;) αγορά. Πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει η υπόθεση των επιτοκίων. Η κυβέρνηση "φρέναρε" τους τραπεζίτες".

    [11] Επιτόκια

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "Στρατηγικός ελιγμός" τραπεζών και μετάθεση της ειλημμένης απόφασης για αυξήσεις των επιτοκίων έως τουλάχιστον την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντός του Μαρτίου, έπειτα από το "μπαράζ" αντιδράσεων που προκάλεσαν τόσο η ανακοίνωση αύξησης επιτοκίων από την Alpha Bank όσο και οι σαφέστατες ενδείξεις οτι θα ακολουθήσουν τα άλλα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 14 February 2003 - 15:54:19 UTC