Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-11-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΝΔ
  • [05] Οροι δόμησης
  • [06] Οικοδομικοί συνεταιρισμοί
  • [07] Προϋπολογισμός
  • [08] Χειμάρα-Δημοτικές εκλογές
  • [09] Επέτειος Πολυτεχνείου
  • [10] Δημοσιονομικό έλλειμμα
  • [11] Παγκοσμιοποίηση-Ελληνες
  • [12] Κυπριακό
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/2003
  • [14] Δημόσιο έλλειμμα-Εκθεση ΕΕ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/2003

    Η ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Παπαθεμελή και η επιστολή του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και η χθεσινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 10 αλλαγές στο Δασονόμο. Το τελικό κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Μη φεύγετε, σας ικετεύω. Σε απελπισία ο Σημίτης, απευθύνεται στους βουλευτές του.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το Πολυτεχνείο του ''Ζητά'' και το Πολυτεχνείο που δεν ζει. Δολοφονήθηκε εν ώρα υπηρεσίας 33χρονος αστυνομικός της ''Άμεσης Δράσης''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Διάλυση ΠΑΣΟΚ. Ανεξέλεγκτες καταστάσεις σε κόμμα και κυβέρνηση. Έτοιμη για όλα η ΝΔ.

    Η ΑΥΓΗ: Οι αγώνες του σήμερα. Επίκαιρο το μήνυμα του Πολυτεχνείου. Για την ειρήνη, τα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ριζική ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ. 40% οι νέοι υποψήφιοι. Ποιά ονόματα συζητούν με την Χαριλάου Τρικούπη.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Στο μαντρί, γραπτώς. Όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούνται να δηλώσουν αμέσως αν θα πολιτευθούν. Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης τους έστειλε χθες γράμμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 25.000 προσλήψεις μερικής απασχόλησης. Σε δήμους, νομαρχίες και δημόσιες υπηρεσίες.

    ΕΘΝΟΣ: 1.876 νέες θέσεις μονίμων στο Δημόσιο. Οι προκηρύξεις για Πυροσβεστική, Νομαρχίες, Δικαιοσύνη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα... γενέθλιά του γιόρτασε, χθες, και ο ''Λουκάς'' της 17Ν. Απόλυτη ταύτιση των έργων και ημερών του με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, διαπιστώνει ο Δημ. Κουφοντίνας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ανατροπή σκηνικού. Κόμμα-ρετάλι κατάντησε το ΠΑΣΟΚ μετά τις αποχωρήσεις βουλευτών-στελεχών του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κίνημα αποχωρούντων ...βουλευτών. ΠΑΣΟΚ: Επισπεύδονται οι εξελίξεις μετά την επιστολή-εκβιασμό Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ψωμί, παιδεία, αστυνομία. Πολυτεχνείο 30 χρόνια: Πορεία στη μοναξιά.

    ΕΣΤΙΑ: Προανάκρουσμα διασπάσεως. Οι αποχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Espresso: ''Είμαι μόνη αυτή την εποχή''. Αινιγματική δήλωση της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου. Τι συμβαίνει με τον Σπυρόπουλο.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασύμμετρη απειλή για Αθήνα. Μεγάλη κινητοποίηση αρχών μετά το χτύπημα Αλ Κάιντα στην Πόλη και εν όψει του 2004.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διαγωνισμός μαμούθ για 3.450 θέσεις. Ο πρώτος πανελλήνιος, ύστερα από 5 χρόνια.

    ΝΙΚΗ: Με δυσκολίες το... test event. Τα ''συνήθη έκτροπα'' στην πορεία του Πολυτεχνείου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 30 χρόνια ''Πολυτεχνείο'': Προχωράμε... Μεγαλειώδης η χτεσινή αντι - ιμπεριαλιστική πορεία από το Πολυτεχνείο στην αμερικάνικη πρεσβεία.

    Traffic News: Άγριο έγκλημα με θύμα ''Ζητά''. Τον κλότσησε στη μηχανή και καρφώθηκε σε κολόνα. Όλη η αστυνομία ψάχνει τον δράστη.

    Η ΧΩΡΑ: Φρένο στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Απόφαση-βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    City Press: Μόνη ελπίδα του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου. Αποκλειστική συνέντευξη Θεόδωρου Κατσανέβα.

    MetroRAMA: Σκεπτικοί οι Έλληνες για την παγκοσμιοποίηση. Την αντιμετωπίζουν πιο αρνητικά από όλους τους άλλους πολίτες στην ΕΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Άνεργοι γιατροί και δικηγόροι. Θεσσαλονίκη: Στο ''ράφι'' και τα ζηλευτά επαγγέλματα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ''Γιόρτασαν'' πάλι οι ταραχοποιοί. Ενώ οι πολλοί τιμούν και σέβονται σιωπηλά.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Επέτειος 30 χρόνια: Η μνήμη του Πολυτεχνείου αδυνατίζει.

    Σημείωση: Η εφημερίδα Ο ΛΟΓΟΣ δεν είχε φθάσει στο ΑΠΕ μέχρι την ώρα αποστολής του δελτίου.

    [03] ΠΑΣΟΚ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι στη διάρκεια σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, ''εκτιμήθηκε ότι η παρούσα κρίση ''έχει μικρή διάρκεια, ως την Πέμπτη το βράδυ'' και τονίσθηκε ότι ''δεν υπάρχει θέμα απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας'' από τις αποχωρήσεις ή τις δηλώσεις βουλευτών ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, εξετάσθηκαν ''όλα τα ενδεχόμενα'', όπως και τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις εάν κλιμακωθούν οι αποχωρήσεις από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και κλονιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση Σημίτη''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι ''ανανεωμένη σε σημαντικά μεγάλο ποσοστό θα είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που θα προκύψει από την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μέχρι μεθαύριο θα έχει ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τους βουλευτές που δεν επιθυμούν να δώσουν τη μάχη του ''σταυρού''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) εκτιμά ότι ''πανικός έχει καταλάβει το Μέγαρο Μαξίμου λόγω των διαστάσεων ''επιδημίας '' που προσλαμβάνει η ''ανταρσία'' βουλευτών, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ή διαρρεύσει μέσω συνεργατών τους την πρόθεσή τους να αποστασιοποιηθούν ή να ανεξαρτητοποιηθούν από το ΠΑΣΟΚ''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ''πολιτικός αναχωριτισμός επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ με τους εν ενεργεία βουλευτές του να εγκαταλείπουν το σκάφος, αρνούμενοι να είναι και πάλι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. Το φαινόμενο των ''αναχωρητών'' έχει πάρει επιδημική μορφή με τον ιό των παραιτήσεων να εξαπλώνεται''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: ''όταν ένας πολιτικός ο οποίος ασκεί επί οκτώ χρόνια το αξίωμα του πρωθυπουργού, δεν αισθάνεται ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική νομιμοποίηση ούτε καν για να καταρτίσει με βάση τις δικές του επιλογές τα ψηφοδέλτια του κόμματός του, τότε είναι φανερό ότι τελεί υπό την ομηρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι ''έντονες οι αντιδράσεις βουλευτών που ενδεχομένως να εκδηλωθούν στην ψήφιση του προϋπολογισμού, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να δυσανασχετεί με τη ''βιασύνη'' όσων τον θέλουν αρχηγό πριν από τις εκλογές-αφαιρώντας του το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Στην επιφάνεια και πάλι τα σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι '' αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ χάση τις εκλογές, πιθανώτατα θα οδηγηθή σε διάσπαση. Επί χρόνια είχε καλλιεργήσει τον μύθο ότι είναι όχι μόνον αδιάσπαστο, αλλά και ανίκητο''.

    [04] ΝΔ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει ότι ''πιθανό θεωρούν πλέον το ενδεχόμενο στη Ρηγίλλης να συρθεί σε εκλογές ο κ. Κ. Σημίτης σε πολύ πιο κοντινή ημερομηνία από το στόχο για εκλογές στις 2/5/2004 ή στις 27/4/2004 και αναπροσαρμόζουν αναλόγως την τακτική τους για προσφυγή στις κάλπες ακόμα και τον Ιανουάριο της ερχόμενης χρονιάς''.

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι ''στη ΝΔ δεν θα έλεγαν όχι στο ενδεχόμενο ο συμπαθής στην ηγετική ομάδα του κόμματος βουλευτής Θεσσαλονίκης Στέλιος Παπαθεμελής, να βοηθήσει την προσπάθεια των ''γαλάζιων '' στις επόμενες εκλογές, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια προσέγγισής του''.

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ''ευθεία επίθεση κατά του Δ. Αβραμόπουλου και αιχμές κατά του κ. Γ. Σουφλιά εξαπέλυσε χθες ο Συντονιστής κ. Β. Πολύδωρας παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την επιστροφή του πρώην δημάρχου Αθηναίων στη Νέα Δημοκρατία''.

    [05] Οροι δόμησης

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''με το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο επί δόμησης επέρχονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, επισπεύδονται οι εντάξεις περιοχών στα σχέδια πόλεως, συνδέονται τα παλιά αυθαίρετα κτίσματα με το δίκτυο της ΔΕΗ και με αυτά της ύδρευσης ενώ εισάγονται βαριά πρόστιμα για τυχόν νέα αυθαίρετα. Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί και τροπολογία για τα εκτός σχεδίου δασικά οικόπεδα ώστε να δοθεί λύση στο ιδιοκτησιακό πρόβλημα''.

    [06] Οικοδομικοί συνεταιρισμοί

    Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "αναστάτωση σε χιλιάδες δικαιούχους και αγοραστές οικοπεδικών εκτάσεων εντός των ορίων μικρών οικοδομικών συνεταιρισμών δημιουργεί η απόφαση του Ε' τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, το οποίο εισηγείται την απαγόρευση οικοδόμησης σε επιφάνεια μικρότερη των 100 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την εισηγητική πρόταση, δημιουργείται πρόβλημα και για τις κατασκευαστικές εταιρείες που κατέχουν για εμπορική εκμετάλλευση τέτοιου είδους εκτάσεις".

    [07] Προϋπολογισμός

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "με ένα ισχυρό όπλο ενάντια στο κύμα των αντιδράσεων που παραδοσιακά συνοδεύουν την κατάθεση του προϋπολογισμού θα εμφανιστεί σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης".

    [08] Χειμάρα-Δημοτικές εκλογές

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι "αυστηρή κριτική αλλά και προειδοποίηση προς την αλβανική κυβέρνηση απεύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τη συμπεριφορά των αλβανικών αρχών προς την ελληνική μειονότητα στη διάρκεια των δημοτικών εκλογών και ιδιαίτερα στη Χειμάρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "σοβαρά έκτροπα και τραμπουκισμοί σε βάρος των Βορειοηπειρωτών. Δεν υπάρχουν επίσημα και ανεπίσημα αποτελέσματα: Αρνούνται να προχωρήσουν σε καταμέτρηση. Επιστράτευσαν ακόμη και δραπέτες των ελληνικών φυλακών για να κατατρομοκρατήσουν τους Βορειοηπειρώτες".

    [09] Επέτειος Πολυτεχνείου

    Η Traffic news εκτιμά ότι "ένας αστυνομικός για κάθε διαδηλωτή αντιστοιχούσε στην 30η επέτειο του Πολυτεχνείου. Η χθεσινή πορεία ήταν μια από τις μικρότερες και όπως κάθε χρόνο δεν έλειψαν τα επεισόδια, χωρίς ωστόσο να πάρουν μεγάλες διαστάσεις".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "στους αγώνες του σήμερα ζει το μήνυμα του Πολυτεχνείου. Χιλιάδες νέοι και νέες διαδήλωσαν χθες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά του πολέμου και της αμερικανικής κατοχής στο Ιράκ, υπέρ της ειρήνης και της δίκαιης λύσης του Παλαιστινιακού, αλλά και κατά της κρατικής καταστολής, της ανεργίας, της οικολογικής υποβάθμισης και του "οράματος του 2004".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "το μήνυμα δε σβήνει, μένει ζωντανό. Το δρόμο του Νοέμβρη κρατάμε ανοιχτό". Χιλιάδες λαού και νεολαίας πορεύτηκαν χτες με αυτή την υπόσχεση στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, που είναι και προειδοποίηση για το σήμερα, για την ανάγκη όξυνσης της πάλης του λαού ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό που συνεχίζουν να τον καταδυναστεύουν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''την ημέρα της επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου βρήκε ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος να ταχθεί υπέρ της αμνηστίας των απριλιανών''.

    [10] Δημοσιονομικό έλλειμμα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "αναδίπλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την εκτίμηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του ελληνικού κράτους. Ο αρμόδιος εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής σε δηλώσεις του χθες παραδέχθηκε ότι "οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής ενδέχεται να έχουν υπερεκτιμήσει ως έναν βαθμό το ονομαστικό έλλειμμα του 2004".

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "σε πολιτική δικαίωση του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη εξελίσσεται η κόντρα με την Κομισιόν για τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας για το 2004. Ο αρχικός υπολογισμός της κυβέρνησης ήταν για ένα έλλειμμα της τάξης του 1,2% του ΑΕΠ ενώ οι ειδικοί της Κομισιόν έκαναν λόγο για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την επιχειρηματολογία της ΝΔ για απώλεια δημοσιονομικού ελέγχου από την πλευρά της κυβέρνησης. Ήδη η Κομισιόν αναθεωρεί την πρόγνωση περιορίζοντας το έλλειμμα σε 2% περίπου, του ΑΕΠ".

    [11] Παγκοσμιοποίηση-Ελληνες

    Το Metrorama τονίζει ότι "εξαιρετικά επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες απέναντι στην προοπτική της παγκοσμιοποίησης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης "Ευρωβαρόμετρο".

    [12] Κυπριακό

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα από 25-27 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου".

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Ασυγκράτητα τα ελλείμματα. Αδυναμία της κυβέρνησης, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Συγγνώμη, κάναμε λάθος πρόβλεψη. Επίσημη ομολογία της ΚΟΜΙΣΙΟΝ".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' ΣΟΚ στις διεθνείς αγορές από την τρομοκρατία. Μεγάλη κάμψη στα Χρηματιστήρια-1,4% κάτω η Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:'' Υπαναχωρεί η Κομισιόν για το έλλειμμα 2004. Αναγνωρίζει ότι ίσως το υπερεκτίμησε στο 2,4% του ΑΕΠ".

    [14] Δημόσιο έλλειμμα-Εκθεση ΕΕ

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ υποστηρίζει ότι " η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχθηκε χθες ότι στη φθινοπωρινή της έκθεση υπερεκτίμησε το ύψος του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ που θα παρουσιάσει η Ελλάδα το 2004 και προχωρεί τώρα σε διορθωτική κίνηση. Το λάθος εντοπίστηκε στον τομέα των δημοσίων εσόδων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 18 November 2003 - 17:49:42 UTC