Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-11-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Βουλή - Συζήτηση για την οικονομία
  • [04] Φάρμακα δολοφόνοι
  • [05] Προγράμματα κατάρτισης
  • [06] Σχέσεις Φαναρίου-Ελλαδικής Εκκλησίας
  • [07] Ενίσχυση επιχειρηματικότητας
  • [08] Κυπριακό
  • [09] Ναυτικό- θητεία
  • [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 28/11/2003
  • [11] Αγορά - Οικονομία

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/11/2003

    Η αντιπαράθεση κυβέρνηση - αντιπολίτευσης στη Βουλή για την οικονομία, οι σχέσεις Ελλαδικής Εκκλησίας - Φαναρίου, το Κυπριακό και η άγνοια για την επικινδυνότητα των φαρμάκων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): 2.063 προσλήψεις σε Δημόσιο και Δήμους. Αναλυτικά οι θέσεις που προκηρύσσονται.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συντριβή Σημίτη και στη Βουλή. Η σοβαρή και υπεύθυνη θέση του Καραμανλή γελοιοποίησε τον... δεξιοφάγο πρωθυπουργό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κρίση κορυφής στο ΠΑΣΟΚ. Πολύωρη νυχτερινή συνάντηση Σημίτη-Χρυσοχοΐδη στο Μαξίμου.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Μερική απασχόληση: Προσλήψεις με δόσεις από το Δεκέμβριο.

    Η ΑΥΓΗ: Η Κομισιόν παγώνει τις πληρωμές. Απάντηση του επιτρόπου Μπολκενστάιν στον Αλ. Αλαβάνο.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπεράνω νόμων και κράτους ο Βαρθολομαίος. Γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την Ελληνική Δικαιοσύνη και την Εκκλησία μας.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Φάρμακα-δολοφόνοι. Φαρμακευτικές εταιρείες στο εδώλιο για επικίνδυνα σκευάσματα. Καταδίκες από τα δικαστήρια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 133.000 ευρώ για κάθε γυναίκα και νέο επιχειρηματία. Επανέρχονται τα προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

    ΕΘΝΟΣ: Απειλή σχίσματος προ των πυλών. Το Φανάρι τεντώνει το σχοινί - Ανυποχώρητος ο Χριστόδουλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Δεν ''έσβησαν'' οι επιφυλάξεις του Φαναρίου. Το Πατριαρχείο επιμένει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων με την πράξη του 1928 για τις σχέσεις του με την Εκκλησία της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έστειλε αδιάβαστο τον Σημίτη σπίτι του. Εκπληκτικός και αποκαλυπτικός ο Καραμανλής στη Βουλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Το τέλος του Σημίτη. Βουλή: Συντριπτική νίκη Καραμανλή σε ουσία και εντυπώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Άσπρο - μαύρο. Βουλή: Έναρξη προεκλογικής περιόδου σε οξείς τόνους.

    ΕΣΤΙΑ: Όλη η αλήθεια για την οικονομία. Ο Καραμανλής απεκάλυψε τα κυβερνητικά ψεύδη.

    Espresso: Παραμορφώθηκε το πρόσωπό της με το Βοτοχ. Το τίμημα της ομορφιάς πλήρωσε σύζυγος μεγαλοεπιχειρηματία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το όνειδος της κατάρτισης. Στην Ελλάδα των θαυμάτων στήθηκε μια εφήμερη ''βιομηχανία'' δήθεν εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προεκλογική αντιπαράθεση για την οικονομία στη Βουλή. Σε προσωπική κόντρα Σημίτη-Καραμανλή εξελίχθηκε η συζήτηση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σκληρό ροκ για δύο στη Βουλή. Επίθεση Σημίτη στη Δεξιά.

    ΝΙΚΗ: Κρυφό και αντιλαϊκό το πρόγραμμα της ΝΔ. Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η πολιτική για τα κέρδη του κεφαλαίου η αιτία των προβλημάτων. Στη Βουλή η οικονομία.

    Traffic News: Έδιωξαν την Άντζελα (Δημητρίου) από την κηδεία. Χαμός στην αρμένικη εκκλησία με την παρουσία της τραγουδίστριας.

    Η ΧΩΡΑ: Σφυροκόπημα Καραμανλή. Με ατράνταχτα επιχειρήματα έκανε φύλλο και φτερό τις κατηγορίες του πρωθυπουργού και ξεσκέπασε την οικονομική του πολιτική.

    City Press: Εκλογική μονομαχία στη Βουλή.

    MetroRAMA: Πεδίο προεκλογικής μάχης η οικονομία. Βγήκαν ''μαχαίρια'' κατά τη συζήτηση των αρχηγών χθες στο Κοινοβούλιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φταίμε για την ταλαιπωρία. Έρευνα της ΚΕΔΚΕ: Ομολογούν οι δήμαρχοι.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αποκαλύψεις -επιτέλους- στη Βουλή. Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση αλλά με στοιχεία.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Προεκλογικός άνεμος φύσηξε στη Βουλή. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την πορεία της οικονομίας.

    [03] Βουλή - Συζήτηση για την οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι ''σαν δυο ξένοι στην ίδια χώρα Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής διασταύρωσαν στη Βουλή τα ξίφη τους με αφορμή τη συζήτηση για την Οικονομία. Όλα πάνε καλά, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο λαός δεν θα επιτρέψει επιστροφή στο παρελθόν. Όλα μαύρα τα είδε ο Κ. Καραμανλής ο οποίος υποσχέθηκε αλλαγή νοοτροπίας και διαδικασιών χωρίς όμως συγκεκριμένες προτάσεις.

    Κολοζώφ (ΚΚΕ) και Κωνσταντόπουλος (ΣΥΝ) επέκριναν με σφοδρότητα την οικονομική πολιτική αμφοτέρων''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Δεξιά ότι καταστροφολογεί και αποτελεί κίνδυνο για την ευημερία των πολιτών και την πρόοδο της χώρας. Ενώ ο Κ. Καραμανλής ακολουθώντας το σκληρό ροκ επέμενε στη σκανδαλολογία''.

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ''έγγραφα - φωτιά της ΕΕ και μεγάλων διεθνών οργανισμών που ανατρέπουν εκ βάθρων τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για ανοδική πορεία της οικονομίας, παρουσίασε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής''.

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει ότι ''ένα προς ένα ανέτρεψε χθες στη Βουλή ο Κ. Καραμανλής τα επιχειρήματα Σημίτη για την ''Ελλάδα της ευημερίας''.

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι ''για καταστροφολογία διαστρέβλωση στοιχείων και ως υπερβολικά ασόβαρο κατηγόρησε τον αρχηγό της ΝΔ ο πρωθυπουργός ενώ του καταλόγισε ότι η κατάργηση του ΑΣΕΠ που θέλει είναι για να βολέψει τα ''δικά μας παιδιά''.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, η οποία έχει ψυχή και δεν αναδεικνύεται από τεχνοκρατικές προσεγγίσεις και ερμηνείες των αριθμών μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος''.

    ΤΟ metroRAMA ισχυρίζεται ότι ''ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έργο της κυβέρνησης είναι ''μια σύγχρονη κοινωνία με όραμα την ισχυρή Ελλάδα'. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. ΚΑραμανλής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι έχει εγκαθιδρύσει ''κομματικό κράτος''.

    Η City Press γράφει ότι δήλωσαν ''Σημίτης: η οικονομία πάει καλά, αφήστε μας να ολοκληρώσουμε το έργο. Καραμανλής: Η χώρα σε οικονομική κρίση, εμπιστευτείτε μας να σας βγάλουμε από αυτή''.

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει ότι ''είναι ομολογουμένως θλιβερό για έναν πρωθυπουργό να αρνείται τόσο επίμονα την πραγματικότητα, επειδή δεν θέλει να παραδεχθή ότι η πολιτική του απέτυχε. Ο κ. Σημίτης αυτό ακριβώς πράττει. Στη χθεσινή συζήτηση της Βουλής κατέφυγε σε κωμικά επιχειρήματα για να πείση τον ελληνικό λαό ότι η οικονομία ευημερεί όταν οι πάντες γνωρίζουν ότι ισχύει το αντίθετο''.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι ''ανελέητο σφυροκόπημα στη Βουλή. Γεύση ήττα πήρε ο πρωθυπουργός. Ο αρχηγός της ΝΔ τον κατατρόπωσε σε όλους τους τομείς''.

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, ''η ένταση και η αντιπαράθεση στη σημερινή συζήτηση επικεντρώθηκαν στα θέματα των δαπανών όταν υπήρξαν κατηγορίες προς την κυβέρνηση για τήρηση ''διπλών βιβλίων'' και αδιαφάνειας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής''.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι ''όσο εφαρμόζεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου τα χρόνια που έρχονται θα είναι όλο και πιο δύσκολα για το λαό και η κατάσταση θα χειροτερεύει. Αυτή η πολιτική του δικομματισμού πρέπει να ανατραπεί''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ σημειώνει ότι ''ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του απέδωσε - ούτε λίγο ούτε πολύ - την εξαιρετικώς δεινή κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας σε ...ανησυχίες που ως είπε καλλιεργούνται συστηματικά από τη ΝΔ''.

    [04] Φάρμακα δολοφόνοι

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι '' αρκετές φορές τα ελληνικά δικαστήρια έχουν καταδικάσει φαρμακευτικές εταιρίες επειδή κάποια σκευάσματά τους όχι μόνο δεν γιάτρεψαν τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκαν αλλά τελικά κατάφεραν να τους ''εκτελέσουν''. Κατά παράβαση των αυστηρών διατάξεως της νομοθεσίας που προστατεύει τον καταναλωτή, ορισμένες εταιρίες έχουν εν γνώσει τους διαθέσει στην ελληνική αγορά ελαττωματικής σύνθεσης φάρμακα ,στις συσκευασίες των οποίων όπως και στο φυλλάδιο με τις οδηγίες χρήσης, ''λησμόνησαν'' να γράψουν ότι η λήψη τους εγκυμονεί τον κίνδυνο σοβαρότατων παρενεργειών ακόμα και θανάτου''.

    [05] Προγράμματα κατάρτισης

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''μόνο στην Ελλάδα των θαυμάτων θα μπορούσε να συμβεί . Η χώρα μας εμφανίζεται βάσει των προγραμμάτων και των επίσημων στατιστικών να έχει επανεκπαιδεύσει περισσότερους από 300.000 ανέργους, τα δύο τρίτα, δηλαδή, αλλά η σχετική έκθεση της Κομισιόν διαπιστώνει πως μόλις το 1,5% του εργατικού δυναμικού έχει απολαύσει πραγματικά τέτοιες υπηρεσίες. Τα υπόλοιπα μοιάζουν εικόνα μαγική, ένας κύκλος πλαστών υπηρεσιών προσφερόμενες από επιχειρήσεις κομματικών στελεχών και ''φίλων'' της εξουσίας οι οποίες απορρόφησαν πακτωλό πόρων ύψους 8,5 δισ ευρώ στην τελευταία δεκαετία''.

    [06] Σχέσεις Φαναρίου-Ελλαδικής Εκκλησίας

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "οξύνονται οι σχέσεις Οικουμενικού Πατριαρχείου και Ελλαδικής Εκκλησίας. Η απειλή σχίσματος πλανάται στον ορίζοντα. Το Φανάρι τεντώνει το σχοινί και επιμένει να ζητά προς έγκριση τον κατάλογο των εκλογίμων αρχιερέων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος φέρεται εξαιρετικά δυσαρεστημένος και παραμένει ανυποχώρητος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) αναφέρει ότι "παραμένει αμετακίνητο το Φανάρι. Φουντώνει ο "ιερός πόλεμος" Αποστολή εκ νέου της λίστας των εκλογίμων προς έγκρισιν -και όχι "για τα καθ' υμάς"- απαιτεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "οι προσπάθειες από πολλές πλευρές για ειρηνική επίλυση της διαφοράς ανάμεσα στο Οικ. Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος απέτυχαν. Το Φανάρι επιμένει στην αποστολή προς έγκριση του καταλόγου των εκλογίμων, κάτι που έως σήμερα ποτέ δεν εφαρμόστηκε".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "σύμφωνα με πληροφορίες στην χθεσινή συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε να απαντήσει στην Εκκλησία της Ελλάδος σε μία πολυσέλιδη επιστολή, σκληρού περιεχομένου, η οποία απ' ό,τι φαίνεται θα ανοίξει τους "Ασκούς του Αιόλου" αφού θα εμφανίζεται υπεράνω νόμων και κράτους".

    Η Traffic news εκτιμά ότι "επίσης αναμένεται ότι θα εφιστά την προσοχή της Εκκλησίας της Ελλάδας ώστε να μην προχωρήσει σε μεμονωμένες ενέργειες που θα αφορούν την εκλογή νέων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Ελευθερουπόλεως, διότι αυτές θα είναι αντικανονικές".

    [07] Ενίσχυση επιχειρηματικότητας

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει ότι "επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 483,4 εκατ. ευρώ για υφιστάμενες αλλά και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει εγκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω 13 Προγραμμάτων που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη είτε θα προκηρυχθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. Πρόκειται για Προγράμματα-Δράσεις που εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ), στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ".

    [08] Κυπριακό

    H ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "στην Ελλάδα και στην Κύπρο όλοι επιθυμούν την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο, στη διεθνή κοινότητα υπάρχουν χώρες που μπορούν να βοηθήσουν και δεν το πράττουν. Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "αντικρίζοντας κατάματα την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς και τις λεπτές ισορροπίες που φαίνεται να διαμορφώνονται εν όψει της 1ης Μαϊου, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Λευκωσία προσβλέπει σε διαπραγματεύσεις μόνο μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν επιδιώκοντας μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, χωρίς ωστόσο να είναι σίγουρη ότι η λύση αυτή θα είναι και δίκαιη".

    [09] Ναυτικό- θητεία

    Η Espresso υπογραμμίζει ότι "ένα μήνα λιγότερη θητεία και 10ήμερη άδεια ήταν τα "δώρα" του υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, στους 630 νεοσύλλεκτους ναύτες της τελευταίας ΕΣΣΙ του 2003, που ορκίστηκαν χθες στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως του Ναυτικού, στον Πόρο. Έτσι, αντί για 15 θα υπηρετήσουν 14 μήνες".

    [10] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 28/11/2003

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:" Αντιπαράθεση για 10 δισ. ευρώ. Βουλή: Συζήτηση για την οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:" Ανένδοτος Τρισέ-Πρόντι κατά EcoFin. Κλιμακώνεται ο ευρωπαϊκός εμφύλιος".

    ΚΕΡΔΟΣ:" Μειώστε τις τιμές για να μείνετε στην αγορά. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος μιλά στο "Κ" για τις επιχειρήσεις και τις εκλογές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:" Εως και 28% η βελτίωση κερδοφορίας στο 9μηνο. Τα πρώτα στοιχεία από τις δημοσιευόμενες καταστάσεις".

    [11] Αγορά - Οικονομία

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ υποστηρίζει ότι "όσοι κάνουν αυξήσεις τιμών θα χάσουν μερίδια στην αγορά. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις πρέπει να εκσυγχρονισθούν, να μειώσουν τις τιμές και να προχωρήσουν σε επενδύσεις τεχνολογίας, γνώσης και κατάρτισης του προσωπικού τους. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν οι επιχειρηματίες, σύμφωνα με όσα τονίζει σε συνέντευξή του στο "Κ" ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 28 November 2003 - 23:27:54 UTC