Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-01-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/01/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Τροπολογία Πάχτα
  • [04] Δημοσκοπήσεις
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Ανατιμήσεις
  • [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [08] Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Πρόεδρος

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/01/2004

    Ο αντίκτυπος από την τροπολογία Πάχτα, οι νέες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές, το Κυπριακό και οι ανατιμήσεις στην αγορά, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Βιομηχανία σκανδάλων. Μετά το Πόρτο Καρράς νέα πρόκληση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Τα 'οράματα' έγιναν εφιάλτες. 'Βράζει' εναντίον του διαδόχου το 'Σημιτικό' ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 10,5% κόστισε ο Πάχτας στο ΠΑΣΟΚ. Στο 19,1% η διαφορά στην παράσταση νίκης, μετά τη θύελλα των αποκαλύψεων.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΜασΚΑΡΑτα. Καρναβαλικές εξελίξεις στην κυβέρνηση. Συνεχόμενα λάθη από τον πανικόβλητο διάδοχο.

    Η ΑΥΓΗ: Στον Στέγκο και ο χρυσός. 'Αφεντικό' της Χαλκιδικής με τη βούλα της Αθήνας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: 10 δάση αποχαρακτήρισε ο Παυλόπουλος για λογαριασμό μεγαλοεργολάβων. Βιομηχανία οικοπεδοποίησης δασικών εκτάσεων έναντι αδράς αμοιβής είχε στήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Δημοσκόπηση-γρίφος. Το ΠΑΣΟΚ μειώνει τη διαφορά σε 2,2% αλλά η ΝΔ αυξάνει την παράσταση νίκης. Κλιμακώνεται ο εκλογικός αγώνας με αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ομολογία σήψης και παρακμής. Να πως γίνονται οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΘΝΟΣ: 'Πράσινο' στον Γιώργο για τολμηρές αλλαγές. Γκάλοπ Metron Analysis: Κλείνει κι άλλο η ψαλίδα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (2,2%) - Σοκ από την υπόθεση Πάχτα - 'Ναι' στην απόφαση Γιώργου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αιτία πολέμου το Πόρτο ...Φαγάς μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Η επίμαχη... ντροπολογία οδηγεί το κυβερνών κόμμα στα Δικαστήρια και σε αλληλοσφαγή των στελεχών του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταγγελίες σεισμός εναντίον Γ. Παπανδρέου και της παρέας. Από τον καρατομηθέντα βουλευτής Αχαϊας του ΠΑΣΟΚ Αλ. Χρυσανθακόπουλο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Διαχειριστής της διαφθοράς. Γ. Παπανδρέου: Ο εμφύλιος αναδεικνύει το αμαρτωλό καθεστώς του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οταν η Βουλή δεν βουλεύεται. Καταλύεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Αρθρο-παρέμβαση της 'Ε' μετά το Χάος-Καρράς.

    ΕΣΤΙΑ: Ζήτημα ηθικής τάξεως. Ο Γ. Παπανδρέου υπέγραψε ανάλογη τροπολογία.

    Espresso: Τζούλια Παπαδημητρίου: Ο Τόλης δεν θέλει να δει το παιδί μας. 8 χρόνια έχει να το συναντήσει.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κρίση κλονίζει το ΠΑΣΟΚ. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι η υπόθεση Πάχτα - Εκθετος ο Ανθόπουλος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: 'Μετασεισμοί' της υπόθεσης Πάχτα. Νέο τοπίο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ζεστό-κρύο για ΠΑΣΟΚ από 2 νέα γκαλοπ. Πριν και μετά την τροπολογία.

    ΝΙΚΗ: Πολιτική απόφαση. Δήλωση από τις Βρυξέλλες του Γ. Παπανδρέου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: Ενωτικά ψηφοδέλτια αγώνα αντεπίθεσης στο δικομματισμό.

    Traffic News: Σεξουαλική επίθεση στον Τσαλίκη στην πίστα. Του την 'έπεσαν' 15 θαυμάστριες.

    Η ΧΩΡΑ: Ιδού ο φάκελος του Κ. Στέγγου. Τι έγινε με τις 23 εταιρείες και τις μετοχές-φούσκες του Χρηματιστηρίου.

    City Press: Και νέα 'δουλειά' Παυλόπουλου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υποστήριξε ως νομικός σύμβουλος το 2002 την προσπάθεια του ξενοδοχειακού συγκροτήματος 'ΣΑΝΗ' να διεκδικήσεις τον αποχαρακτηρισμό 1.000 στρεμμάτων δασικής γης στη Χαλκιδική.

    MetroRAMA: Ισχυροί 'μετασεισμοί' στο κυβερνών κόμμα. Αντιδρούν έντονα οι διαγραφέντες-Μήνυση από Κίρκο για πλαστογραφία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δυσωδία από τις αποκαλύψεις στη Βουλή για την τροπολογία Πάχτα.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διαλύεται το σύστημα εξουσίας. Ποιούς διώχνει-Ποιούς ενισχύει ο Γ. Παπανδρέου.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σείονται τα θεμέλια του ΠΑΣΟΚ. Δραματικές διεργασίες.

    [03] Τροπολογία Πάχτα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''τριγμούς στο κυβερνών κόμμα εξακολουθεί να προκαλεί η υπόθεση της τροπολογίας Πάχτα, που οδήγησε στην αποπομπή του υφυπουργού και εννέα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ''.

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, ''τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξεως ανακύπτει πλέον και για τον ίδιο τον κ. Γ. Παπανδρέου. Μόλις προ μηνός συνυπέγραψε μια τροπολογία, για την οποία απεπέμφθη ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Πάχτας και διεγράφησαν εννέα βουλευτές από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ''.

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι ''ο ασκός του Αιόλου άνοιξε στο ΠΑΣΟΚ με τον χειρισμό της ''υπόθεσης Πόρτο Καρράς'' από τον τρόπο προώθησης της σκανδαλώδους τροπολογίας στη Βουλή μέχρι τον αυτοκρατορικό τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από τον Γ. Παπανδρέου''.

    Η ESPRESSO σημειώνει ότι ''να μην αφήσει ''γκρίζες σκιές'' η υπόθεση Πάχτα επεδίωξε ο Γ. Παπανδρέου, φαίνεται όμως οτι το στόχος του παραήταν φιλόδοξος. Παρά το γεγονός οτι ελήφθη μια σκληρή πολιτική απόφαση οι εντυπώσεις στην κοινή γνώμη παρέμειναν''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ εκτιμά ότι ''απρόβλεπτες διαστάσεις στην πολιτική αντιπαράθεση δίνει στην εκλογική αναμέτρηση η ''τροπολογία Πάχτα'' με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στον τοίχο προσπαθώντας να δώσει ''συμβολικό πολιτικό νόημα'' με τον αποκλεισμό των εμπλεκομένων βουλευτών από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ''.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει ότι ''απίστευτες διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στο κυβερνών κόμμα μετά την πολιτική έκρηξη των τελευταίων ημερών. Η επίμαχη τροπολογία Πάχτα ήλθε σαν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που άναψε φωτιά μεγάλη και έφερε το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τον σκανδαλώδη βίο του''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σε άρθρο -παρέμβασή της επισημαίνει ότι '' όταν η Βουλή δεν βουλεύεται, δεν συζητεί διεξοδικά και δεν αναλύει όσα της προτείνονται , ψηφίζονται νομοσχέδια και τροπολογίες που έχουν συνταχθεί κατά την κρίση των αρμοδίων υπουργών ή καθ΄υπαγόρευση ή ακόμη από συμφέροντα και άμεσα ενδιαφερόμενους. Τότε η Βουλή συνεδριάζει με άδεια έδρανα, απλώς για να δικαιολογείται η συνταγματική πρόβλεψη οτι συζητεί''.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά ότι ''επιχείρηση ''κλείστε τους τα στόματα'' ήταν η αποστολή της τριμελούς επιτροπής του ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους πέντε από τους εννέα βουλευτές που εμπλέκονται στην ''υπόθεση Πάχτα''.

    [04] Δημοσκοπήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''προβάδισμα 2,2 ποσοστιαίες μονάδες καταγράφεται υπέρ της ΝΔ σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρία ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ και η οποία παρουσιάσθηκε χθες από τον ΑΝΤ1. Στην ίδια έρευνα η ΝΔ υπερέχει με 8,6 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης, ενώ εμφανίζεται στην συνείδηση του εκλογικού σώματος ως το κόμμα των μη προνομιούχων''.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι ''ένας στους δύο Ελληνες πιστεύει ότι η τροπολογία για το ''Πόρτο Καρράς'' ήταν αντικείμενο διαπλοκής και τιμωρεί αναλόγως το ΠΑΣΟΚ. Η παράσταση νίκης για τη ΝΔ εκτοξεύθηκε στα ύψη αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''ψυχρολουσία επεφύλαξαν οι δημοσκοπήσεις για το ΠΑΣΟΚ μετά το σάλο για την τροπολογία Πάχτα. Ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως διαμήνυσε οτι δεν πρόκειται να αλλάξει απόφαση για τους δέκα''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) προσθέτει ότι ''ξεκάθαρη και παγιωμένη υπεροχή 2,2% μονάδων διατηρεί η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου των Ελλήνων πολιτών όπως αυτή καταγράφηκε στη δημοσκόπηση της εταιρίας ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1''.

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι ''μειωμένη στο 2,2% είναι η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρίας ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο της κάλπης''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ σημειώνει ότι ''μια νέα δημοσκόπηση τα ευρήματα της οποίας κοινοποιήθηκαν χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό Antenna επιβεβαιώνει το αμφίρροπό της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης. Το ΠΑΟΣΚ διατηρεί χαμηλά τη διαφορά καθώς στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται μόνο 2,2 ποσοστιαίες μονάδες''.

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι ''πράσινο φως'' στον Γιώργο Παπανδρέου για τολμηρές αλλαγές δίνουν οι πολίτες μέσω της δημοσκόπησης της ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ για την τηλεόραση του ''Αντέννα'', μετά το σοκ της υπόθεσης Πάχτα και ενώ έως τότε (οπότε και ολοκληρώθηκε η δημοσκόπηση ) το ΠΑΣΟΚ συνέχιζε να αντιστρέφει το πολιτικό κλίμα''.

    [05] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι 'ασάφεια στις θέσεις της Αγκυρας, σχετικά με το Κυπριακό επισημαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να διευκρινίσει εάν αποδέχεται το πλαίσιο του σχεδίου Αννάν και αν οι θέσεις της για το ζήτημα είναι συμβατές με την κοινοτική νομοθεσία'.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι 'το δεύτερο και πιο ουσιαστικό βήμα για την εκτροπή του Κυπριακού από το πλαίσιο που θέτει ο ΟΗΕ έκανε χθες ο Τ. Ερντογάν'.

    Η City Press γράφει οτι 'να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της για το Κυπριακό και να απαντήσει αν αποδέχεται το πλαίσιο του σχεδίου Αννάν κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι'.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι 'τη μετατόπιση του διεθνούς ενδιαφέροντος για την επίλυση του Κυπριακού από τον ΟΗΕ στην Ουάσιγκτον επιδιώκει η τουρκική ηγεσία τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στοχεύοντας σε 'αναπροσαρμογή' του σχεδίου Αννάν στα μέτρα και τα σταθμά της Αγκυρας'.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι 'η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη των επιλογών της στο Κυπριακό, καθώς ο 'διεθνής παράγων' κλιμακώνει τις πιέσεις, ζητώντας από τη Λευκωσία 'περισσότερη ευελιξία', προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος πριν την τυπική ένταξη του νησιού στην ΕΕ'.

    [06] Ανατιμήσεις

    Η ΧΩΡΑ επισημαίνει οτι 'εκτός ελέγχου οι τιμές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και υπηρεσίες κατά τις τελευταίες ημέρες. Βροχή οι ανατιμήσεις σε όλη την αγορά, τραγικές οι συνέπειες στους δείκτες του τιμάριθμου'.

    Το Metrorama προσθέτει οτι 'ελλείψεις στην αγορά και ανατιμήσεις στα οπωροκηπευτικά προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία. Εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν σε μεγάλες αγροτικές καλλιέργειες οι αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών άγγιξαν το 33%'.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι 'το κύμα των ανατιμήσεων, που με νύχια και με δόντια, προσπαθεί να κρατήσει στον 'πάγο' -τουλάχιστον μέχρι και την εκλογική αναμέτρηση- ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης, συμπληρώνει η αγορά των οπωροκηπευτικών, οι τιμές των οποίων οδηγούνται στα ύψη'.

    Η Traffic news υπογραμμίζει οτι 'νέες επιθέσεις στην τσέπη του δέχεται ο καταναλωτής από το κύμα των ανατιμήσεων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα ράφια των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις κινούνται ακόμα και σε υψηλότερα επίπεδα του πληθωρισμού'.

    [07] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Παραλυτικά συμπτώματα. Εκτός ελέγχου η κατάθεση τροπολογιών. Η ΝΔ δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει, πλην του συνταξιοδοτικού, σε καμία άλλη συζήτηση ν/σ στη Βουλή''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:'' Κομματικά παίγνια στο χρηματιστήριο. Περίεργα επιθετική η ΝΔ και υποχωρητική η κυβέρνηση".

    ΚΕΡΔΟΣ:'' Τα πέντε αγκάθια για τη νέα κυβέρνηση. Αλυτα παραμένουν τα βασικά προβλήματα της οικονομίας''.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Μόλις κατά 0,1% έπεσε ο πληθωρισμός το 2003. Η έλλειψη διαρθρωτικών αλλαγών τον κράτησε στο 3,5%".

    [08] Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς-Πρόεδρος

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ υποστηρίζει ότι "οι αντιδράσεις της ΝΔ μπλοκάρισαν χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το διορισμό νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η θητεία του σημερινού προέδρου του κ. Στ. Θωμαδάκη, λήγει στις 2 Φεβρουαρίου και ο ίδιος, σύμφωνα με το νόμο, δεν δικαιούται ανανέωση της θητείας δεδομένου ότι έχει υπηρετήσει δύο πενταετίες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 27 January 2004 - 21:02:20 UTC