Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-04-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] Ελληνική Εκκλησία - Οικουμενικό Πατριαρχείο
  • [03] Κυπριακό
  • [04] ΕΕ-Διεύρυνση
  • [05] Εφορία - Ελεγχοι
  • [06] Νέα Δημοκρατία
  • [07] Δήμοι - Εταιρίες τηλεφωνίας
  • [08] Εορτασμός Πρωτομαγιάς
  • [09] Ολυμπιακοί Αγώνες-Αδειες υπαλλήλων
  • [10] Οικονομία
  • [11] Μερική απασχόληση
  • [12] Νοσοκομεία-Προσωπικό
  • [13] Δικαιοσύνη

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Το Κυπριακό, η έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και οι σχέσεις ελληνικής εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    Tίτλοι εφημερίδων:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κάθαρση τώρα. Καθολική απαίτηση να σπάσει το απόστημα στον Τύπο και στη Δικαιοσύνη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Στον αέρα ο προϋπολογισμός 2004 λέει ο Ν. Γκαργκάνας. Λόγω φοβερών ελλειμμάτων που άφησε το ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φθηνά τηλέφωνα και από τους δήμους. Πρωτοποριακό πρόγραμμα για σταθερά και κινητά.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πριμ και κίνητρα για νοσοκομεία που θα... πετάνε! Τι θα παίρνουν οι γιατροί που θα πηγαίνουν στην επαρχία.

    Η ΑΥΓΗ: Πρωτομαγιά: Αγώνας για δουλειά και ειρήνη. Αύριο Σάββατο, στις 11, στο Σύνταγμα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εβαλε βόμβα στη ΝΔ ο Εβερτ. Οργή Καραμανλή για τις ''πρωτοβουλίες'' του τέως Προέδρου.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: ''Βόμβα'' Εβερτ. Η πρώτη κρίση στην κυβερνητική παράταξη. Με σκληρή δήλωσή του ακυρώνει τον διορισμό κρατικού τραπεζίτη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δικαιοσύνη άλλου Τύπου. Οταν η τέταρτη εξουσία επηρεάζει τις δικαστικές αποφάσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Η Εφορία καλεί 800.000 για ρύθμιση. Σαφάρι της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Γιωργάκη πες αλεύρι... Ο Ισμαήλ Τζεμ σε γυρεύει. Με αφορμή το ''γη και ύδωρ'' του Γ. Παπανδρέου και πριν φτάσουμε στην λαϊκή έκφραση ''Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα''.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 6,9 μπροστά η ΝΔ για τις ευρωεκλογές. GPO: Διευρύνεται η ψαλίδα στο πρώτο γκάλοπ μετά τις εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Και τώρα +10. Ιστορική διεύρυνση αύριο. Ποιά τα νέα μέλη.

    ΕΣΤΙΑ: Ακοπο μετάλλιο των Ολυμπιακών 1896. Το σχέδιο του Γ. Ροϊλού δεν κατετέθη εμπροθέσμως!

    Espresso: Φως στα ερωτικά όργια της Λάρισας. Το βιβλίο που καίει. Το κύκλωμα και η ροζ γκαρσονιέρα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μήνυμα Γκαργκάνα για την οικονομία. Ευελιξία στην εργασία, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, αλλαγή τρόπου αυξήσεων και ιδιωτικοποιήσεις.

    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: Εκκλησιαστικό: Πολιτικά τα κίνητρα Χριστόδουλου. Στα άκρα η κόντρα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φοροελαφρύνσεις υπό προϋποθέσεις. ''Καμπανάκι'' της Τράπεζας της Ελλάδας για έλλειμμα-πληθωρισμό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αστρονομικές αυξήσεις στα ξενοδοχεία. Σε όλη τη χώρα. Από 50% έως 300% με πρόσχημα το 2004.

    ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Αγ(ρ)ια κόντρα εξουσίας. Ημέρα κρίσης στο Φανάρι, ανυποχώρητοι Βαρθολομαίος-Χριστόδουλος.

    ΝΙΚΗ: Ισες αποστάσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαψεύδει τους κινδυνολόγους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 1η Μάη 2004. Ολοι στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

    Traffic News: Ολοι θέλουν να ''σκοτώσουν'' τον Μουρατίδη. Πέταξε χολή και βέλη εναντίον όλων.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιές συμβάσεις ανανεώνονται για μερική απασχόληση. Κλείνει αμέσως η εκκρεμότητα με τις 13.000 προσλήψεις.

    City Press: 5 προειδοποιήσεις από τον Γκαργκάνα. Η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία.

    MetroRAMA: Διακοπές στην... Αθήνα για χιλιάδες εργαζόμενους. ''Παγώνουν'' οι άδειες στις υπηρεσίες αιχμής δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μπλόκο σε ΑΦΜ για το χαράτσι. Η Νομαρχία Χαλκιδικής για το τέλος Β' κατοικίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε Ιμβρο και Τένεδο ο Κ. Καραμανλής. Εξισορροπώντας την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στη Θράκη.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ο Αβραμόπουλος εξορμά για τον τουρισμό μας. Στη Θεσσαλονίκη χθες μεγάλη σύσκεψη για την τουριστική ανάπτυξη στη Βόρεια Ελλάδα.

    [02] Ελληνική Εκκλησία - Οικουμενικό Πατριαρχείο

    H TRAFFIC NEWS υποστηρίζει ότι ''το ρόλο του Φαναρίου εξήρε χθες και απευθυνόμενος προς το νέο μητροπολίτη Κοζάνης Παύλο, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος σε μια προσπάθεια-και όπως επισήμαιναν εκκλησιαστικοί κύκλοι- να ρίξει τους τόνους που κατά το τελευταίο διάστημα και αναφορικά με τις σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το Πατριαρχείο είναι αρκετά υψηλοί''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους τάσσεται η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, ενώ ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εμφανίζεται ως κομματικός ιεράρχης. Αυτό δείχνει τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρίας Global Link που διενεργήθηκε από τα ΝΕΑ με αφορμή τη διαμάχη ανάμεσα στον Χριστόδουλο και τον Βαρθολομαίο για τις μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Υπερ του διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους τάσσεται το 61% ''.

    [03] Κυπριακό

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι '' σε υποχώρηση αναγκάστηκε η Βρετανία, όταν διαπίστωσε πως η προσπάθειά της να θεωρηθεί από την ΕΕ η ''Πράσινη Γραμμή'' στην Κύπρο ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα έχει αρνητικά αποτελέσματα''.

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι ''παρά την περιρρέουσα κινδυνολογία, για τα ''επίχειρα'' της απόρριψης του σχεδίου Αναν από τον κυπριακό λαό, εν τέλει, το Συμβούλιο Ασφαλείας προέβη στην έκδοση μιας ανακοίνωσης με ''ισορροπημένο'' και ''αδύναμο'' περιεχόμενο όπως χαρακτηρίζεται από διπλωματικές πηγές''.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι '' ο πάσης πλευράς γνωστός για την αμερικανοκίνητη διπλωματική νοοτροπία, αντίληψη και πρακτική, Γιωργάκης Παπανδρέου, έκανε το λάθος!...Είπε ότι η Κυβέρνηση''έχει δώσει γη και ύδωρ στην Τουρκία!'' Ποιος μιλάει όμως; Ομιλεί εκείνος ο οποίος πριν από αρκετά χρόνια, έχει δηλώσει ότι η μισή συνείδησή του είναι αμερικανική και η άλλη μισή (μόνον!) ελληνική''.

    [04] ΕΕ-Διεύρυνση

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ''η ιστορικής σημασίας διεύρυνση με την ένταξη αύριο 10 ακόμη χωρών δεν γίνεται χωρίς προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να οξυνθούν στο άμεσο μέλλον αν δεν αντιμετωπιστούν με πνεύμα κατανόησης ώστε να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό η περιπόθητη σύγκλιση. Είναι άμεσος ο κίνδυνος να έχουμε μια Ευρώπη ''πολλών ταχυτήτων'' ή ''πυρήνων'' όπως φοβούνται πολλοί αν δεν γίνει συντονισμένη προσπάθεια για να καλυφθούν οι ανισότητες μεταξύ χωρών -μελών και περιοχών''.

    [05] Εφορία - Ελεγχοι

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ γράφει ότι ''σαφάρι ξεκινά η κυβέρνηση για αύξηση των δημοσίων εσόδων. Προωθεί ρύθμιση με την οποία η Εφορία θα καλέσει περίπου 800.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες για ρύθμιση εκκρεμοτήτων τους. Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να υποβάλουν μέχρι σήμερα τον προγραμματισμό του ελεγκτικού τους έργου''.

    [06] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι ''ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ κατά 6,9 εκατοστιαίες μονάδες εν όψει ευρωεκλογών καταγράφει η πρώτη μετά τις πρόσφατες εκλογές πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Greek Public Opinion για τον ''Ε.Τ''. Εξαιρετικά ενισχυμένη είναι και η εικόνα του Κ. Καραμανλή, στον οποίο οι πολίτες δίνουν πίστωση χρόνου για να εφαρμόσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ''.

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι ''βραδυφλεγή βόμβα για τη ΝΔ συνιστούν οι πολιτικές παρεμβάσεις του Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος λειτουργεί με απόλυτη αυτονομία και όπως φαίνεται αντιπολιτευτικά προς την ηγεσία του κόμματος. Η επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ εναντίον του στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή Αγγελου Φιλιππίδη δεν εξέπληξε τους συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι από μέρες περίμεναν το χτύπημα και ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τους λόγους που οδήγησαν τον τέως πρόεδρο της ΝΔ σε έναν ιδιότυπο ανταρτοπόλεμο''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ προσθέτει ότι ''ο κ. Εβερτ προκάλεσε σάλο και κατ΄ουσίαν την πρώτη κρίση στον κυβερνητικό χώρο καθώς συνέδεσε την παρέμβασή του - που συνοδεύθηκε με εντυπωσιακό παρασκήνιο- με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για ''κάθαρση στο Χρηματιστήριο''.

    [07] Δήμοι - Εταιρίες τηλεφωνίας

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ''δημοτικές επιχειρήσεις θ΄αγοράζουν χονδρικώς πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας από τις εταιρίες του κλάδου και θα τα διαθέτουν στους πολίτες. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα θ΄αρχίσει να υλοποιείται από τα μέσα καλοκαιριού''.

    [08] Εορτασμός Πρωτομαγιάς

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "με 24ωρη απεργία, με συνθήματα κατά του πολέμου, του νεοφιλελευθερισμού, υπέρ του αγώνα τιμούν αύριο Σάββατο την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "με τις μηχανές στο φουλ και χωρίς σταματημό, οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δίνουν αποφασιστικά, μέχρι την τελευταία στιγμή, τη μάχη για το γιορτασμό της ταξικής, αγωνιστικής, διεθνιστικής, αντιιμπεριαλιστικής φετινής Πρωτομαγιάς".

    [09] Ολυμπιακοί Αγώνες-Αδειες υπαλλήλων

    Το Metrorama γράφει οτι "αναστέλλονται από 20 Ιουλίου έως 10 Σεπτεμβρίου οι άδειες χιλιάδων δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων που εργάζονται σε υπηρεσίες αιχμής, λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Αυτό αποφασίστηκε χθες, σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, κατά την οποία εξετάστηκε το θέμα της χορήγησης θερινών αδειών στους δημόσιους υπάλλήλους την περίοδο των Αγώνων".

    [10] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία αποκάλυψης του πλήθους των ελλειμμάτων και σε χρόνο ανασχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας ανέδειξε χθες με την ετήσια έκθεσή του τις υστερήσεις της ελληνικής οικονομίας, τις ανισορροπίες που έμειναν ακάλυπτες μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη, για να καταλήξει πως προέχει η διεύρυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και δυναμική".

    Η City Press εκτιμά οτι "η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία της οικονομίας είναι γεμάτη από προειδοποιήσεις για τις δυσκολίες που έρχονται. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γκαργκάνας παρεμβαίνει ζητώντας μια πιο σφιχτή οικονομική πολιτική, που θα συνδυάζεται με πολιτικά επώδυνες διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης και της Κοινωνικής Ασφάλισης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι "μετέωρος βρίσκεται ο Προϋπολογισμός του 2004 μετά τις αρνητικές όσο και ανησυχητικές διαπιστώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την πορεία των οικονομικών μεγεθών το προηγούμενο έτος".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει οτι "οχι σε φορολογικές ελαφρύνσεις εάν δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη μείωση των δημοσίων δαπανών, λέει στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ για το 2003 ο Διοικητής της Ν. Γκαργκάνας χαρακτηρίζοντας "απαράβατη προϋποθεση" για θέσπιση μέτρων περαιτέρω μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης την αντισταθμιστική μείωση μη παραγωγικών δαπανών".

    Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται οτι "στην προτροπή του Διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος ήδη αντέδρασε εντονώτατα η ΓΣΕΕ. Η οποία όμως μέχρι στιγμής δεν έχει προτείνει τίποτε το συγκεκριμένο για τον εξορθολογισμό του δημοσίου τομέως της χώρας μας, ο οποίος είναι ο πλέον αντιπαραγωγικός από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρώπης των 25. Το μόνο που μονίμως απαιτούν τα συνδικαλιστικά σωματεία είναι αυξήσεις".

    [11] Μερική απασχόληση

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "με απόφαση εξπρές του υπουργού Εσωτερικών κλείνει το θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων που υπηρετούν σε δήμους και στον δημόσιο τομέα. Ο Πρ. Παυλοπουλος ανακοίνωσε οτι θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση των 13.000 προσλήψεων με μερική απασχόληση, ενώ γίνονται προσπάθειες εφαρμογής του θεσμού προκειμένου να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας".

    [12] Νοσοκομεία-Προσωπικό

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ τονίζει οτι "ειδικά μπόνους καθιερώνει το υπουργείο Υγείας (και έξτρα κίνητρα) για τους γιατρούς που θα διορίζονται στα νοσοκομεία της επαρχίας με προφανή στόχο να αναβαθμιστεί η προσφερόμενη περίθαλψη ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Ο πόλεμος εν τω μεταξύ για την έξωση των ράντζων έχει αρχίσει και μέχρι τον Σεπτέμβριο οι αρμόδιοι δεσμεύονται πως το ζήτημα θα έχει λυθεί".

    [13] Δικαιοσύνη

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ "ανάμεσα σε αυτούς τους τίμιους δικαστές φαίνεται οτι "φωλιάζει" και μια μειοψηφία που δημιουργεί πρόβλημα στο σύνολο του δικαστικού κλάδου. Αυτή η πολύ μικρή, θέλουμε να πιστεύουμε, μειοψηφία πρέπει να παταχθεί. Το μαχαίρι πρέπει κάποτε να φτάσει στο κόκαλο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει οτι "η ευκαιρία είναι μοναδική, ο χώρος του Τύπου είναι ανάγκη να αποβάλει από τους κόλπους του όλους αυτούς που εκβιάζουν με τη δύναμη της γραφίδας επιχειρηματίες, πολίτες, πολιτικούς και δικαστές".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 30 April 2004 - 22:51:48 UTC