Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-09-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

CONTENTS
  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ
  • [02] Tιτλοι εφημερίδων
  • [03] Επεισόδια Ελλήνων-Αλβανών
  • [04] Κυβέρνηση - Μέτρα
  • [05] Οικουμενικό Πατριαρχείο - "Γκρίζοι Λύκοι"
  • [06] Εκλογή προέδρου Δημοκρατίας - Σενάρια
  • [07] ΠΑΣΟΚ
  • [08] Κυβέρνηση - Επιχειρηματίες - Καταγγελίες

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Τα θλιβερά επεισόδια μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Ελλάδας και Αλβανίας , τα μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα του Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και οι προκλήσεις των "Γκρίζων Λύκων " κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία,είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Tιτλοι εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για γυναίκες, νέους. Πάνω από 50% η χρηματοδότηση μέσω του Γ΄ΚΠΣ. Νέα προγράμματα για να ιδρύσετε την επιχείρησή σας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Πριμοδοτούνται 40.000 έκτακτοι. Για μόνιμη θέση στο Δημόσιο. Τέλη Σεπτέμβρη ο νόμος για αυξημένα μόρια στους συμβασιούχους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Γκρίζοι Λύκοι" σε Τίρανα, Πόλη, Αθήνα. Εθνο-χούλιγκαν δυναμιτίζουν την ειρηνική συμβίωση των λαών.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Δάνεια : Τα 10 φθηνά στεγαστικά...Οδηγός επιτοκίων για όλες τις Τράπεζες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Επικίνδυνος παροξυσμός. Από Αλβανούς και Τούρκους. Ανθελληνικό ντελίριο σε Τίρανα και Αθήνα. Εισβολή των "Γκρίζων Λύκων " στο Φανάρι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γενναία μέτρα για τις επιχειρήσεις. Πρώτο μέλημα Καραμανλή, η τόνωση της επιχειρηματικότητας.

    ΕΘΝΟΣ: Ξέσπασμα φανατικών με αφορμή το ποδόσφαιρο. Προκλήσεις και βίαια επεισόδια από ακραία στοιχεία σε πολλές πόλεις Αλβανίας και Ελλάδας, με πρόσχημα ένα ματς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Άλλα τα λόγια του πατρός άλλα της θυγατέρας.Ο Κώστας Μητσοτάκης προτείνει σφίξιμο του ζωναριού και εκλογές τον Μάρτη ενώ η Ντόρα ούτε λιτότητα, ούτε εκλογές βλέπει την άνοιξη ως σωστή επιλογή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εντείνεται η αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου. Την ώρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ζητούσε να κατέβουν από το τρένο όσοι διαφωνούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι αποφάσεις για παροχές- φόρους. ΔΕΘ: Εξαγγελίες για μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εθνικές ντόπες. Και νεκρός Αλβανός από θερμοκέφαλο στη Ζάκυνθο.

    ΕΣΤΙΑ: Επικίνδυνα επεισόδια. Προκλητικές εκδηλώσεις Αλβανών κατά της Ελλάδος.

    ESPRESSO: Το αβυσσαλέο μίσος των Αλβανών έφερε την αιματοχυσία. Ο φανατισμός των γειτόνων μας πήρε εθνικιστικές διαστάσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Θρήνος και ...ρεζιλίκια. Ξεπερνούν τους 350 οι νεκροί στην Οσετία. Ελληνοαλβανικός "πόλεμος" για το ποδόσφαιρο.

    TRAFFIC NEWS: Ρούλα Κορομηλά: Είμαι ο Γκάλης της TV. Εγώ άνοιξα το χορό των "χοντρών" μεταγραφών στην τηλεόραση.

    Η ΧΩΡΑ: Όμηρος η κυβέρνηση των βαρόνων της διαπλοκής; Αντί για ρήξη και σύγκρουση με τη διαφθορά , ο πλήρης εναγκαλισμός.

    City Press: Βία με αφορμή το ματς της Εθνικής. Εκτεταμένα επεισόδια ακολούθησαν τον αγώνα Αλβανίας- Ελλάδας (2-1) στα Τίρανα.

    Μetro: Έρχεται "μποναμάς". Πριμοδότηση για τους συμβασιούχους ετοιμάζει η κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ιστορίες φρίκης. Φόβοι για 700 νεκρούς στο σχολείο της Μπεσλάν.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Γ. Παπανδρέου κατά Ευ. Βενιζέλου. Για συστηματική διαφοροποίηση από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Επεισόδια Ελλήνων-Αλβανών

    Η City Press υποστηρίζει ότι "εκτεταμένα επεισόδια ακολούθησαν τον αγώνα Αλβανίας-Ελλάδας (2-1) στα Τίρανα. Συμπλοκές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έλληνας ομογενής σκότωσε Αλβανό στη Ζάκυνθο και τραυμάτισε άλλους δύο. Καθυστερημένη και ελλιπής παρέμβαση της ΕΛΑΣ. Το μείγμα εθνικισμού και χουλιγκανισμού χάλασε την ωραία εικόνα των Ολυμπιακών Αγώνων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "τα επεισόδια στην Αθήνα, αλλά και τις άλλες πόλεις, οι βίαιες αντιπαραθέσεις και το τραγικό συμβάν στη Ζάκυνθο, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την αντίστοιχη της Αλβανίας στα Τίρανα, δίνουν την αίσθηση ότι στην Ελλάδα επικρατεί κλίμα εθνικισμού και μισαλλοδοξίας. Υπάρχουν άραγε ηθικοί αυτουργοί για όσα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου; Υπάρχουν βεβαίως. Είναι ορισμένοι μεγαλοπαράγοντες, κάποια ΜΜΕ, αλλά και πολιτικοί, που πυροδοτούν τον χουλιγκανισμό, δίνουν ιδεολογική κάλυψη και ταύτιση αθλητικών επιτυχιών και αποτυχιών με ιδέες εθνικιστικού περιεχομένου, που οδηγούν τα πλήθη σε πράξεις παραληρήματος ή στα όρια της "εθνικής τραγωδίας".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ακραία στοιχεία πρωτοστάτησαν στα επεισόδια σε πόλεις της Αλβανίας και της Ελλάδας. Αφορμή για το ξέσπασμα των φανατικών το ποδόσφαιρο".

    Η Espresso σημειώνει ότι "με οργανωμένο σχέδιο χτύπησαν οι UCKάδες. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές πυροδότησαν τα βίαια επεισόδια και έδωσαν τη γραμμή για τις προκλήσεις, πετυχαίνοντας το στόχο τους: να σπείρουν το μίσος στους δύο λαούς".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "τα προκλητικά επεισόδια που σημειώθηκαν πριν και μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας-Ελλάδος, πρέπει να μας προβληματίσουν πολλαπλώς. Εφ' ενός λόγω της συμπεριφοράς των Αλβανών φιλάθλων, που υποδηλώνει εχθρικές τάσεις κατά της Ελλάδος. Και αφ' ετέρου λόγω των σοβαρών εθνικών κινδύνων που συνεπάγεται πλέον η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού Αλβανών στην χώρα μας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "οι εθνο-χούλιγκαν τριών "μεγάλων ιδεών" της Βαλκανικής συναντήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο σταυροδρόμι του μίσους. Από τη μια, ήταν ο αλβανικός εθνικισμός (που ενισχύθηκε από το πολιτικό μάρκετινγκ που έκανε ο τυχοδιώκτης πρωθυπουργός Φάτος Νάνο) κι εκφράστηκε με αποδοκιμασίες στον ελληνικό Εθνικό Ύμνο μέσα στο γήπεδο. Από την άλλη, είναι ο τουρκικός εθνικισμός, που εξεφράσθη από μια δράκα "Γκρίζων Λύκων" που προέβησαν σε απρέπειες κατά του Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "επικίνδυνες φωτιές επιχειρούν να ανάψουν, υποδαυλίζοντας θερμοκέφαλα εθνικιστικά σύνδρομα, στήνοντας "δρώμενα" προκλήσεων και ερεθίζοντας ψυχολογίες όχλου, οι εγκάθετοι των εντός και εκτός συνόρων ανθελληνικών κέντρων, που, αθόρυβα, καρτερικά και μεθοδικά απεργάζονται σχέδια τεχνητής κλιμάκωσης σοβινιστικών εντάσεων με τελικό στόχο την πρόκληση συνθηκών κοινωνικής αποσταθεροποίησης και τρόμου".

    Τα ΝΕΑ ισχυρίζονται ότι "η κυβέρνηση φάνηκε ανήμπορη να αντιδράσει και αρκέστηκε να καταδικάσει -κατόπιν εορτής- τις βιαιότητες, ενώ απέφυγε να πάρει θέση για τους υπευθύνους των επεισοδίων. Αντίθετα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης έριξε λάδι στη φωτιά. Η εκρηκτική ατμόσφαιρα ήρθε σε μια εποχή που οι σχέσεις Αθήνας-Τιράνων έχουν σχεδόν πλήρως εξομαλυνθεί. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βοηθούν τη γείτονα να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αλβανοί μετανάστες δουλεύουν νόμιμα στη χώρα. Πάντως το κλίμα του φανατισμού καλλιέργησε και η αλβανική πολιτική ηγεσία".

    [04] Κυβέρνηση - Μέτρα

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του για την επόμενη χρονιά θα δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από το βήμα της 69ης Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Η ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι, πάντως, εκείνη που θα κλέψει την παράσταση, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε γενναία μέτρα τόνωσης της επιχειρηματικότητα τόσο μέσω της αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου όσο και μέσω άμεσων φορολογικών ενισχύσεων για το σύνολο των επιχειρήσεων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "αυξήσεις λίγο πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα ασθενών οικονομικά ομάδων του πληθυσμού προγραμματίζει η κυβέρνηση για το έτος 2005. Στη φορολογία των φυσικών προσώπων αναμένονται όμως επιβαρύνσεις".

    Σύμφωνα με το metro , "πριμοδότηση της τάξης του 50% και άνω, θα λάβουν σύμφωνα με πληροφορίες οι συμβασιούχοι που θα διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους στο Δημόσιο μέσα από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στην κατεύθυνση αυτή κινείται η λύση που θα δώσει η κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "πριμ 50% στους συμβασιούχους του δημοσίου τομέα που δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου προβλέπει διάταξη που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης που θα κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βουλή. Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς 35.000-40.000 έκτακτοι του Δημοσίου αναμένεται να επωφεληθούν από τη μοριοδότηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) εκτιμά ότι "μια νέα ευκαιρία θα έχουν το επόμενο διάστημα οι νέοι και οι γυναίκες για να ξεκινήσουν τη λειτουργία της δικής τους επιχείρησης, αφενός με χρηματοδότηση έως και 50% μέσω εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων και αφετέρου με ταχύτερες και απλούστερες γραφειοκρατικές διαδικασίες".

    [05] Οικουμενικό Πατριαρχείο - "Γκρίζοι Λύκοι"

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ γράφει ότι "Τούρκοι εθνικιστές κρατώντας ρόπαλα και πέτρες έστησαν εικονική δίκη έξω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και αποφάσισαν "κρεμάλα στον Βαρθολομαίο". Τους διέλυσε η αστυνομία, κάνοντας χρήση δακρυγόνων".

    [06] Εκλογή προέδρου Δημοκρατίας - Σενάρια

    Η TRAFFIC NEWS αναφέρει ότι "την 3η εκλογική αναμέτρηση των πολιτικών κομμάτων μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο φαίνεται να προωθεί το πολιτικό παρασκήνιο, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2005. Τα σενάρια που θέλουν τη χώρα να πηγαίνει σε πρόωρες εκλογές τον επόμενο Μάρτη υπογράφονται τώρα και από κορυφαία στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, εκτιμώντας ο καθένας ότι θα είναι μια "τρίτη "ευκαιρία, είτε για να παγώσουν τη λαϊκή εντολή των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που προηγήθηκαν είτε για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να ανατρέψουν τα δεδομένα και να μοιράσουν διαφορετικά την πίτα της εξουσίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "με δύο συνεντεύξεις του χθες σε διαφορετικές αθηναϊκές εφημερίδες ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η θυγατέρα του δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τα ίδια θέματα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις και απόψεις".

    [07] ΠΑΣΟΚ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "εντείνεται το κύμα αμφισβήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου επιχείρησε την Παρασκευή από το Θέατρο Βράχων του Βύρωνα να στείλει μήνυμα σε όσους τον αμφισβητούν , επαναλαμβάνοντας μια παλαιά δήλωση του πατέρα του και ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου:"Σε όποιον δεν αρέσει, ας κατέβει τώρα από το τρένο".

    [08] Κυβέρνηση - Επιχειρηματίες - Καταγγελίες

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "ξεχάστηκαν πολύ γρήγορα κατά τα φαινόμενα η "σεμνότητα και ταπεινότητα" και το "νέο ήθος και ύφος στην εξουσία". Δυστυχώς η νέα διακυβέρνηση δίνει τα πακέτα των έργων και των προμηθειών του δημοσίου στους βαρόνους της διαπλοκής, κάνοντας τους πολίτες να αγανακτούν και χιλιάδες νεοδημοκράτες να παραμένουν πολίτες β΄κατηγορίας. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά η ΝΔ υποσχόταν πάταξη της διαφθοράς. Τεράστια τα νέα κονδύλια και δάνεια που χορηγούνται στους βαρόνους".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 7 September 2004 - 20:17:10 UTC