Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-11-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Πολυτεχνείο
  • [04] Προεδρικές εκλογές
  • [05] Κυπριακό
  • [06] Μπλόκο στις πτήσεις για κατεχόμενα
  • [07] Ασφαλιστικό
  • [08] Προϋπολογισμός
  • [09] Πιστοληπτική ικανότητα
  • [10] Ελληνική οικονομία
  • [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [12] Ελλάδα-S&P

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/11/2004

    Η χθεσινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, η πορεία της ελληνικής οικονομίας και η απόφαση της εταιρίας Standard and Poor's, ο προϋπολογισμός και το ασφαλιστικό είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης):Προνόμια στη θητεία για τα παιδιά αναπήρων. Μέσα στο Νοέμβριο το νομοσχέδιο στη Βουλή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος):Μισθοί- Συντάξεις. Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Προϋπολογισμός 2005. Φρένο στην κρατική σπατάλη. Περιθώριο δύο χρόνια για μείωση του ελλείμματος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:Ο Αλογοσκούφης "κόντυνε" τον Σημίτη. Η Ελλάδα καθάρισε στις Βρυξέλλες από τα πλαστά στοιχεία του ΠΑΣΟΚ χωρίς απώλειες.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ:Ανατροπή στο Ασφαλιστικό. Στο ΙΚΑ μετατάσσονται όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι. Συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών.

    Η ΑΥΓΗ:Νέο κύμα ανεργίας σε κατασκευές, τουρισμό, βιομηχανία. ΙΟΒΕ: Αρνητικές οι προβλέψεις των επιχειρηματιών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ:Μας περνάνε για ....μαλάκες οι τσιμεντοβιομήχανοι! Ληστεύουν τον κόσμο οι τσιμεντάδες...

    ΤΟ ΒΗΜΑ:Θύελλα στις τράπεζες. Το Ασφαλιστικό ξεσηκώνει τους υπαλλήλους. Αντιδράσεις της ΟΤΟΕ για το σχέδιο μετάταξης στο ΙΚΑ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ:Τι θα αλλάξει στο συνταξιοδοτικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Τι ζητούν οι τράπεζες- Τι θέλει η κυβέρνηση.

    ΕΘΝΟΣ:Υποβάθμιση ράπισμα για την οικονομία μας. Απογραφή:Η πρώτη σοβαρή συνέπεια ήρθε από το εξωτερικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Περισσότεροι αστυνομικοί απ΄τους διαδηλωτές. Χλωμές και άτονες οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο και στη πορεία. Πανταχού παρόντες οι γνωστοί μασκοφόροι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:Εφιάλτης η πτώση του δολαρίου για τους υπουργούς Οικονομίας της Ε. Ένωσης. Θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή οικονομία αφού υπονομεύει τις εξαγωγές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:Συντάξεις-εξπρές από ειδική ομάδα. Υπ. Απασχόλησης: Σώμα 900 υπαλλήλων του ΙΚΑ παίρνει την κατάσταση στα χέρια του.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ:Το γήπεδο "ζει". 31 χρόνια μετά στα γήπεδα η Ελλάδα ξανά αναστενάζει.

    ΕΣΤΙΑ:Τα ψέματα και η αλήθεια. Η πραγματική κατάστασις της ελληνικής οικονομίας.

    ESPRESSO:Στημένη παγίδα στο Τζαμί! Το βρόμικο παιχνίδι των φανατικών Μουσουλμάνων στην Ξάνθη. Πώς ξεσηκώθηκε ο όχλος κατά των πρωταγωνιστών του σίριαλ "Αρχιπέλαγος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:Το Δημόσιο πωλεί γη. Τίτλοι για 90.000 καταπατημένα. Παραχωρούνται στους "κατόχους" τους έναντι 310 ευρώ το στρέμμα κατά μέσον όρο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ειρηνική και υποτονική η πορεία ....για την Επέτειο του Πολυτεχνείου. Τριάντα ένα χρόνια μετά.

    ΤΑ ΝΕΑ:Πήραμε την κάτω βόλτα.... Κορυφαίος, οίκος υποβάθμισε την οικονομία.

    Η ΝΙΚΗ:Επιχείρηση "σκούπα". Μπαράζ ελέγχων από την εφορία για έσοδα. Οξύτατες αντιδράσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο απ΄όλη την αντιπολίτευση, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΣΕΒ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Επεμβάσεις -φακέλωμα ανθρωποκυνηγητό-προπαγάνδα. Αντιλαϊκά μέτρα αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    TRAFFIC NEWS: "Πήγαν να με βιάσουν". Σοκαρισμένη η σύζυγος του Γιώργου Βογιατζή, καταγγέλλει. Απέσυρε τις μηνύσεις ο ιμάμης. Επιμένουν στη δική τους εκδοχή οι μουσουλμάνοι.

    Η ΧΩΡΑ:Τι γίνεται με το ασφαλιστικό των τραπεζών. Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και όρια ηλικίας. Όλο το σχέδιο για την λύση στα προβλήματα των τραπεζοϋπαλλήλων.

    City Press:Ασφαλιστικός λαβύρινθος. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης διαβεβαιώνει ότι δεν ανοίγει το ασφαλιστικό.

    Μetro:Κανένα περιθώριο για παροχές το 2005. Σαφές μήνυμα για τις προτεραιότητες και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής έστειλε χθες ο Γ. Αλογοσκούφης.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέο κύμα λαθρομεταναστών. Χιλιάδες περιμένουν στην Τουρκία για να μπουν στην Ελλάδα.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:Ενίσχυση κεντρικής αγοράς Θεσσαλονίκης. Όπως δεσμεύτηκε χθες ο κ. Παπαθανασίου.

    [03] Πολυτεχνείο

    H TRAFFIC NEWS γράφει ότι "μικροεπεισόδια μεταξύ ομάδων διαδηλωτών που συμμετείχαν στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, σημειώθηκαν χθες το βράδυ στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την εξέγερση του Πολυτεχνείου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "τα χρόνια περνούν, τα ήθη αλλάζουν, τα πάθη αμβλύνονται αλλά και η μνήμη χάνει τη σφριγηλότητά της. Τα γεγονότα, ακόμη και τα πιο συγκλονιστικά, μεταβάλλονται σε μικρο-εορτασμούς, φθίνουν. Επέτειος 31η της εξέγερσης του Πολυτεχνείου χθες αλλά η εθνική ποδοσφαίρου κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους απ΄όσους πήραν μέρος στην καθιερωμένη πορεία, για να δικαιωθεί το ρηθέν ότι η Ελλάδα στα γήπεδα αναστενάζει..."

    [04] Προεδρικές εκλογές

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά ότι "ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο των εκλογών για τον πρωθυπουργό παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών. Ο κ. Καραμανλής εξετάζει πολύ σοβαρά τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του να προσφύγει και πάλι στις κάλπες με στόχο, όπως του προτείνουν, να εμπεδώσει την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό για δύο 4ετίες".

    [05] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες την πρόταση της Κομισιόν για χρηματοδοτική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την ΕΕ με το ποσό των 259 ευρώ για το διάστημα 2004-06".

    Η ESPRESSO αναφέρει ότι "χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ θα λάβουν οι Τουρκοκύπριοι στο διάστημα 2004-06 μετά τη χθεσινή απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου όπως άλλωστε πρότεινε και η Κομισιόν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την έκθεση της Γερμανίδας ευρωβουλευτού Μέχτιλντ Ρότε και έδωσε έτσι το πράσινο φως για ένα ακόμη μέτρο της ΕΕ στην κατεύθυνση της άρσης της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "υπερψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ένταξη της κατεχόμενης Κύπρου στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Ανασυγκρότησης Βαλκανίων, δρομολογώντας τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης του νησιού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) σημειώνει ότι "την άμεση κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων τόσο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ όσο για τα ζητήματα που προκύπτουν σε Ελλάδα και Κύπρο από την έλλειψη συνεργασίας της γείτονος επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στις επαφές που είχε σε Παρίσι, Χάγη και Λουξεμβούργο επανέλαβε ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, η οποία πρωτίστως εξαρτάται από την ίδια".

    [06] Μπλόκο στις πτήσεις για κατεχόμενα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι "μαύρες πλερέζες" φόρεσαν στα Κατεχόμενα μετά την απόφαση της αμερικανικής εταιρίας American Airlines να μην πραγματοποιήσει πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Η δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων ήταν χθες διάχυτη, καθώς πίστευαν ότι οι απευθείας πτήσεις με τις ΗΠΑ θα αποτελούσαν μορφή έμμεσης αναγνώρισης και εξόδου από την "απομόνωση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαγόρευσε τις πτήσεις στα Κατεχόμενα της Κύπρου. Το γεγονός προκάλεσε ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία".

    [07] Ασφαλιστικό

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υποστηρίζει ότι "επιλύεται οριστικά ο "γόρδιος δεσμός" του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων με τη μετάταξή τους στο ΙΚΑ. Το μοντέλο της Εμπορικής Τράπεζας στην οποία θα χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο και την τράπεζα το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων, επιλέγεται ως λύση για το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων".

    Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "πρόταση τομή για το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων θεωρείται το σχέδιο που εκπονεί η Εμπορική Τράπεζα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μειώνονται σημαντικά οι ασφαλιστικές εισφορές των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ παράλληλα αναπροσαρμόζονται αυξητικά οι μισθοί και οι συντάξεις τους".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σοβαρές και δυσμενείς ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς χιλιάδων τραπεζοϋπαλλήλων θα επιφέρει η "λύση-πακέτο" για το ασφαλιστικό των Τραπεζών που δρομολογεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των σημαντικότερων τραπεζών (Αλφα, Εθνική, Εμπορική)".

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "τις θυελλώδεις αντιδράσεις των τραπεζοϋπαλλήλων προκαλούν τα σχέδια μεταφοράς τους στο ΙΚΑ. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έσπευσε να αποστασιοποιηθεί, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ανάμειξη στο άνοιγμα του Ασφαλιστικού, ώστε να μην επωμισθεί το πολιτικό κόστος της διαφαινόμενης κοινωνικής έντασης".

    [08] Προϋπολογισμός

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "η οικονομική πολιτική, που θα εφαρμοστεί το 2005, περιγράφεται στον κρατικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. Κεντρικό στοιχείο είναι η μείωση του ελλείμματος από το 5,3% στο 2,8% του ΑΕΠ και του χρέους από το 112,1% στο 109,5%".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει ότι "κύριος προσδιοριστικός παράγοντας της εκτέλεσης του νέου Προϋπολογισμού για την επίτευξη των στόχων αποκλιμάκωσης του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, είναι η συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και η όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των φορολογουμένων από τη φορολογία εισοδήματος".

    [09] Πιστοληπτική ικανότητα

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι "στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητος της ελληνικής οικονομίας προχώρησε χθες ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος "Standard & Poor's", μία ημέρα μετά την έκδοση του επισήμου κειμένου συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ στο οποίο επεσημαίνετο ότι κατά τα τελευταία επτά έτη η Ελλάς ευρίσκετο εκτός των στόχων του Συμφώνου Σταθερότητος και Αναπτύξεως".

    Η METRO ισχυρίζεται ότι "υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον διεθνή οίκο Standard & Poor's. Μία μόλις ημέρα μετά τη συνεδρίαση του ECOFIN το οποίο ζήτησε τη λήψη διορθωτικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος ο διεθνής οίκος επισήμανε ότι η υποβάθμιση (από Α+ σε Α) αντανακλά την έλλειψη στρατηγικής για την επίτευξη ταχείας και μακροπρόθεσμης βελτίωσης στα δημοσιονομικά της χώρας".

    Η City Press υπογραμμίζει ότι "ο διεθνής οίκος Standard & Poor's προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας επικαλούμενος τη δημοσιονομική απογραφή και τον "άτολμο" προϋπολογισμό. Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει ακριβότερος ο δανεισμός μας".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "η πρώτη σοβαρή συνέπεια από την απογραφή ήρθε. Υποβάθμιση-ράπισμα για την Οικονομία μας".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "φωτιές ανάβει η απόφαση διεθνούς οίκου αξιολόγησης να υποβιβάσει σε χαμηλότερη κατηγορία την ελληνική οικονομία. Απόφαση που επιβαρύνει το κόστος του δανεισμού της χώρας, ενώ ενδέχεται να αυξήσει και τα επιτόκια. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά τους πανηγυρισμούς Αλογοσκούφη για τα αποτελέσματα του ECOFIN".

    [10] Ελληνική οικονομία

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ένα νέο μπαράζ φορολογικών ελέγχων ετοιμάζεται να εξαπολύσει η Εφορία με κύριο στόχο τους... συνήθεις υπόπτους ελεύθερους επαγγελματίες, τις υποθέσεις κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, αλλά και τις αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει ότι "οι Αμερικανοί διεμήνυσαν στους Ευρωπαίους υπουργούς ότι προέχει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της χώρας τους, ενώ κάνουν υποδείξεις στην Ευρώπη. Η υπονόμευση των εξαγωγών αποτελεί υπονόμευση και της ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "όλες οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν" δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Ecofin το οποίο έδωσε διετή προθεσμία στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ".

    [11] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ακριβότερος ο δανεισμός. Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υποβάθμιση-κόλαφος από S&P. Επικίνδυνο κενό αποτελεσματικής οικονομικής πολιτικής διαπιστώνει ο διεθνής οίκος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στηρίξτε τις επιχειρήσεις να βγουν στο εξωτερικό. Ερευνα του ΣΕΒ για τις προσδοκίες από τους κρατικούς φορείς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μείωση του αξιόχρεου της Ελλάδας από S&P. Η πιστοληπτική μας ικανότητα και στο μικροσκόπιο της FITCH".

    [12] Ελλάδα-S&P

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "Νέα πίεση για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε χθες από το εξωτερικό, με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τη Standard & Poor's. Μία μόλις ημέρα μετά το ECOFIN, το οποίο ζήτησε τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων για τη μείωση του ελλείμματος, ο διεθνής οίκος επισήμανε ότι η υποβάθμιση (από Α+ σε Α) αντανακλά την έλλειψη στρατηγικής για την επίτευξη ταχείας και μακροπρόθεσμης βελτίωσης στα δημοσιονομικά της χώρας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 18 November 2004 - 22:34:00 UTC