Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-08-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/8/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Αεροπορικό δυστύχημα
  • [04] Κοντομηνάς

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/8/2005

    Η πτώση του μοιραίου αεροσκάφους Μπόινγκ 737 της κυπριακής εταιρίας "Helios" και ο θάνατος 121 ατόμων είναι το θέμα που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Η νεκροψία λύνει το μυστήριο. Οι πολίτες απαιτούν ΑΜΕΣΑ δικαιοσύνη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Όλες οι εκδοχές για την τραγωδία. Ιπτάμενο φέρετρο το μοιραίο Μπόινγκ της εταιρείας "Ήλιος".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θρίλερ. Ζωντανοί μέχρι τη στιγμή της συντριβής. Ο ιατροδικαστής πυκνώνει το μυστήριο της πτώσης του Μπόινγκ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διενεργείται οικονομικός έλεγχος στον ALPHA του Κοντομηνά. Έρχεται το τέλος του Αρχιαπατεώνα. Να προσέξουν οι Αρχές μην το σκάσει!!!

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Σπαραγμός, οργή, μυστήριο. Πτήση με πιλότο το θάνατο για 121 ψυχές.

    ΕΘΝΟΣ: Τι είδαμε στο πιλοτήριο. Μόνο στο "ΕΘΝΟΣ" το βίντεο-ντοκουμέντο των F-16.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Έχοντας μορφή ενός Μπόιγκ-737 έστειλε στον άλλο κόσμο 121 ανύποπτες και αθώες ψυχές βυθίζοντας δύο χώρες στο πένθος και την θλίψη και... Ο χάρος βγήκε παγανιά σε Ελλάδα - Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ήταν ζωντανοί. Βόμβα από τον ιατροδικαστή Φίλιππο Κοτσάφτη. Ανέτρεψε όλα τα σενάρια με τις δηλώσεις του ότι οι επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους ζούσαν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 8 γιατί για 121 ψυχές. Προβληματικό Μπόινγκ 737 βύθισε σε πένθος Ελλάδα και Κύπρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 γιατί. 121 χαμένες ζωές "ερωτούν" τον Ήλιο της συμφοράς.

    ΕΣΤΙΑ: Πολλά ερωτήματα για το δυστύχημα. Τουλάχιστον έξι άτομα ζούσαν κατά την στιγμή της πτώσεως.

    ESPRESSO: Τα ντοκουμέντα της φρίκης. Φωτογραφίες-σοκ λίγα λεπτά μετά τη συντριβή. Εικόνες που συγκλονίζουν, πριν φτάσουν τα συνεργεία διάσωσης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ζωντανοί ως το τέλος. Οι ιατροδικαστές ανατρέπουν τα σενάρια.

    TRAFFIC NEWS: Εν ψυχρώ δολοφονία. Πάγωσαν στα 35.000 πόδια. Τι είδαν οι πιλότοι των F-16. Βρέθηκαν αγκαλιασμένα τέσσερα μικρά αγγελούδια.

    Η ΧΩΡΑ: Μυστήριο. Βάλτε φυλακή τους εγκληματίες. Ευθύνες στην εταιρεία και στο υπουργείο Μεταφορών της Κύπρου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Έστειλαν στο θάνατο 121 ψυχές. Υπήρχαν ζωντανοί επιβάτες στο αεροσκάφος την ώρα της πρόσκρουσης.

    [03] Αεροπορικό δυστύχημα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υποστηρίζει ότι "άργησε να παρέμβει ο εισαγγελέας στην Κύπρο , ο οποίος θα πρέπει να διατάξει άμεσα προκαταρκτική έρευνα για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπονται από τους διεθνείς κανονισμούς για την πτήση των αεροσκαφών στην περίπτωση του μοιραίου αεροσκάφους που κατέπεσε στο Γραμματικό. Κυρίως θα πρέπει να δοθεί βάρος σε αυτούς που έχουν να κάνουν με την έκδοση πιστοποιητικού αξιοπλοΐας για το συγκεκριμένο αεροσκάφος".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "δύο μέρες μετά τη συγκλονιστική αεροπορική τραγωδία, τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά καθώς κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει την καθυστέρηση στην αντίδραση των δύο χειριστών του αεροσκάφους. Φως στα αίτια του σοβαρότερου αεροπορικού δυστυχήματος στην Ελλάδα αναμένεται να ρίξουν τα λεγόμενα "μαύρα" κουτιά του αεροσκάφους αν και το περιεχόμενο ενός εκ των δύο φαίνεται να έχει υποστεί μεγάλη φθορά".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η κυβέρνηση με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τόνους επιμένει ότι "δεν χρειάστηκε να καταρρίψει" το κυπριακό αεροσκάφος , το οποίο "...πρόλαβε και έπεσε μόνο του" (σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους) σε μη κατοικημένη περιοχή κοντά στο Γραμματικό ενώ είχε πορεία "καρφί" για την Αθήνα".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ "αποτελεί ατύχημα η χρονική στιγμή κατά την οποία συνέβη το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά χρονικά δυστύχημα, το οποίο αποδίδεται μέχρι στιγμής σε εγκληματικές παραλείψεις στο σύστημα συντήρησης του αεροσκάφους. Οι πολιτικές επιπτώσεις του δυστυχήματος θα περιορισθούν στην πρόκληση κυβερνητικής κρίσης στην Κύπρο καθώς εκ των πραγμάτων θα προκύψουν βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Η υπόθεση, όπως εξελίχθηκε αφορά το κύρος της κυπριακής δημοκρατίας που πρέπει να τραβήξει τα χαλινάρια σε ορισμένους επιχειρηματίες - πειρατές των αιθέρων. Από ελληνικής κυβερνητικής πλευράς η κινητοποίηση που έγινε από τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλος, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό υπήρξε πρωτοφανής. Και η κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση αμέσως ότι θα ενεργούσε σωστά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "όσο εξελίσσεται η έρευνα των αρμόδιων αρχών και αξιοποιούνται τα ευρήματα στον τόπο της συντριβής "φωτίζονται " περισσότερες πλευρές της τραγωδίας. Ωστόσο, πολλά και σημαντικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Η επίσημη ενημέρωση για τις συνθήκες του δυστυχήματος και οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις αρμόδιες αρχές και εμπειρογνώμονες δημιουργούν σειρά ερωτηματικών στα οποία πιθανότατα θα ρίξει φως η έρευνα που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής. Ως τότε όμως μια σειρά από "γιατί" ταλανίζουν την κοινή γνώμη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει ότι "άμεση και άψογη η αντίδραση της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής. Μυστήριο με αεροσυνοδό η οποία εθεάθη στο πιλοτήριο. Οι ιατροδικαστές λένε ότι κάποιοι επιβάτες πέθαναν την ώρα της πρόσκρουσης. Το DNA αποκαλύπτει την ταυτότητα των θυμάτων που δεν αναγνωρίστηκαν. Ξεκληρίστηκαν και δύο οικογένειες Ελλήνων. Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "σε συνδυασμό τεχνικών βλαβών στα συστήματα ψύξης - θέρμανσης με παράλληλη απότομη αποσυμπίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τις αισθήσεις τους το πλήρωμα και οι επιβάτες, οφείλεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η συντριβή του αεροπλάνου".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "από το μηδέν εξετάζονται πλέον τα σενάρια της αποσυμπίεσης σχετικά με την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία με το αεροπλάνο - φέρετρο της εταιρείας Ήλιος. Οι ιατροδικαστές κατέληξαν ότι οι επιβάτες ήταν ζωντανοί τη στιγμή της μοιραίας πρόσκρουσης".

    Σύμφωνα με την TRAFFIC "εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία στα ρεπορτάζ που έκαναν σχετικά με την αεροπορική τραγωδία, άφηναν να εννοηθεί ότι τα F-16 ήταν αυτά που κατέρριψαν το κυπριακό Μπόινγκ 737, για να μην πέσει σε κατοικημένη περιοχή. Μάλιστα αυτό το ενδεχόμενο - να καταρρίφθηκε το αεροπλάνο από τα δύο μαχητικά - εξετάζεται ως από τα πιο πιθανά στο εξωτερικό. Οι ρεπόρτερ μεγάλων ειδησεογραφικών σταθμών όπως του CNN, στις μεταδόσεις τους, ήταν σαν να φωτογράφιζαν το παραπάνω συμβάν ως το πιο πιθανό ενδεχόμενο".

    Η ESPRESSO τονίζει ότι "την "τρελή", όπως τη χαρακτηρίζουν, πορεία που ακολούθησε το αεροσκάφος της "ΗΛΙΟΣ" πριν συντριβεί, όπως αυτή έχει καταγραφεί από τα ραντάρ, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν ακόμα οι Έλληνες επιτελείς, χωρίς όμως να έχουν φθάσει σε κανένα οριστικό συμπέρασμα...".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ ισχυρίζεται ότι "σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει τα ακριβή αίτια της αεροπορικής τραγωδίας που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής κοντά στο Γραμματικό με αεροσκάφος της κυπριακής εταιρίας Helios, στο οποίο επέβαιναν 115 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα. Οι πρώτες νεκροψίες από τις οποίες προκύπτει ότι υπήρχαν επιβάτες εν ζωή την ώρα της συντριβής του αεροσκάφους επιτείνουν τη σύγχυση και το μυστήριο σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν κατά το χρονικό διάστημα που αυτό πετούσε ακυβέρνητο. Την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων δυσχεραίνει και το γεγονός ότι είχε βρεθεί μόνο το κέλυφος από το δεύτερο μαύρο κουτί. Στην Κύπρο οι αποκαλύψεις για το αεροσκάφος-φέρετρο οδήγησαν σε παρέμβαση του εισαγγελέα, ενώ ανείπωτος είναι ο θρήνος, καθώς ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες".

    Η ΧΩΡΑ σημειώνει "πώς είδαν οι πιλότοι των F-16 δύο άτομα στο cockpit, ενώ όλοι είχαν παγώσει στα 34.000 πόδια; Γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ να βγουν οι λίστες επιβατών; Γιατί επιμένει το CNN σε εμπλοκή της Πολεμικής μας Αεροπορίας; Πώς σκέφτηκε ο φαρσέρ που συνελήφθη να πει στην TV ότι όλοι είχαν παγώσει και ο πιλότος ήταν νεκρός και μελανιασμένος;".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "ο χάρος βγήκε παγανιά σε Ελλάδα και Κύπρο με την μορφή ενός αεροσκάφους με βαρύ ιστορικό παρελθόν. Βύθισε σε πένθος και οδύνη δύο χώρες όπου στη δεύτερη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της κήρυξε τριήμερο πένθος. Προφητικό και το άρθρο της "Ε.Ω." για τα προσωπικά δεδομένα τα οποία κράτησαν σε αγωνία ώρες τους συγγενείς των άτυχων επιβατών".

    Η ΕΣΤΙΑ υπογραμμίζει ότι "πολλαπλασιάζονται συνεχώς τα ερωτήματα σχετικώς με την αεροπορική τραγωδία που συνετάραξε προχθές το Πανελλήνιο και όλον τον κόσμο. Και τούτο καθώς αργά χθες το βράδυ τα δεδομένα που έδωσε στην δημοσιότητα ο ιατροδικαστής κ. Φίλιππος Κουτσάφτης ανατρέπουν πολλές από τις αρχικές εντυπώσεις και εκτιμήσεις για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος".

    [04] Κοντομηνάς

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει ότι "να προσέξουν πάρα πολύ οι ελεγκτές, μην τους εξαπατήσει με τίποτα πλαστά στοιχεία...Εμείς ξέρουμε ότι το ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ που έφαγε ο απατεώνας στην Αφρική, ερχόταν μέσω Offshore εταιρειών, μία εκ των οποίων ήταν η MVP στο Κεντρικό κατάστημα της Πίστεως και της EUROBANK στο Μαρούσι. Νο λογαριασμού 02600208400020094810178, ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ επίσης, που βρήκε το άλλο ΛΑΜΟΓΙΟ, ο Ψαρράς, τα 10 εκατομμύρια ευρώ και "αγόρασε" το 25% του ALPHA..."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Tuesday, 16 August 2005 - 22:45:51 UTC