Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-09-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/9/2005
  • [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [03] Ολυμπιακή Αεροπορία
  • [04] Μεταρρυθμίσεις
  • [05] ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ
  • [06] Γ. Παπανδρέου
  • [07] Κυπριακό-Σκοπιανό

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/9/2005

    Το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Επιδοτήσεις για μικρές επιχειρήσεις. Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 10 στόχους. Σε εφαρμογή από 2005-2008.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Άλλοι έφαγαν και άλλοι πληρώνουν... το λογαριασμό. Κεραυνοί των Βρυξελλών κατά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στα 470 ευρώ η κατώτερη σύνταξη. Αποκλειστικό: Πρώτο βήμα για την καθιέρωση του ελαχίστου εισοδήματος.

    Η ΑΥΓΗ: Μέτωπο σωτηρίας της Ολυμπιακής. Αλ. Αλαβάνος: Συντονισμός κοινωνικών - πολιτικών δυνάμεων για τον εθνικό αερομεταφορέα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο Αρχιεισαγγελέας του Μονάχου κ. Anton Winkler δήλωσε στην "Αυριανή": Διενεργούνται ανακρίσεις για την απάτη εναντίον 4 Διευθυντών της "INTERAMERICAN".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Γ. Παπανδρέου προς την κυβέρνηση: "Δώσατε φτώχεια στον αγρότη, ακρίβεια στον καταναλωτή και πλούτο στον μεσάζοντα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Τα σχέδια εδάφους αέρος για την Ο.Α. Οι διαβουλεύσεις, το παρασκήνιο, οι αντιδράσεις.

    ΕΘΝΟΣ: Ανατροπές σε συντάξεις, ακίνητα, συλλογικές συμβάσεις. Ο Γ. Αλογοσκούφης υλοποιεί τις "μεταρρυθμίσεις" Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αφού αντάλλαξαν απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό κράτησαν τις ίδιες θέσεις για Κυπριακό, Σκοπιανό και "Σφύριξαν κλέφτικα" Μπους και Ανάν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προκλητικοί οι ένοχοι της χρεοκοπίας της "Ολυμπιακής". Εκτοξεύουν βαριές και αναπόδεικτες κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιχείρηση διάσωσης για την Ολυμπιακή. Οι Βρυξέλλες έστειλαν το λογαριασμό για τα εγκλήματα της τελευταίας δεκαετίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τυφλή πτήση με 6 φαύλους κύκλους. "Βέρτιγκο" στην κυβέρνηση για το σχέδιο σωτηρίας.

    ΕΣΤΙΑ: Τα 60 χρόνια του ΟΗΕ. Σήμερα ένθετο το φύλλο της "Εστίας" με την ιστορική έκδοση.

    ESPRESSO: Γιατί χώρισα με Σπυρόπουλο και τα 'φτιαξα με τον Νοράι. Η Δήμητρα Λιάνη σπάει τη σιωπή της και μιλάει για τους έρωτές της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναστολή "εκτέλεσης" για Ολυμπιακή. Η Κομισιόν δίνει προθεσμία στην Αθήνα για σχέδιο εκκαθάρισης - πώλησης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Η αρχή του τέλους. Καταδικαστική η απόφαση της Κομισιόν.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ευρωπαράθυρο σωτηρίας, παρ΄ότι στην κυβέρνηση... Βιάστηκαν να ξεγράψουν την Ο.Α.

    Η ΝΙΚΗ: Απαξίωση με δόλο. Επικοινωνιακή απάτη με τις ζημιές της Ολυμπιακής.

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Η Ολυμπιακή πεθαίνει στον αέρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το ΚΚΕ για την "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ". Απειθαρχία στην πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης.

    TRAFFIC NEWS: Σκληρή επίθεση από τον Χατζηνικολάου:Υπονομεύουν τον ALPHA γιατί είναι πρώτος.

    Η ΧΩΡΑ: ΔΑΚΕ, αγρότες κατά Μαξίμου. Πυρά για ανεργία και χαριστικές ρυθμίσεις.

    City Press: Ρεκόρ σπατάλης σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ.

    Μetro: Σε "κενό αέρος" οι Ο.Α. Ανοιχτά όλα τα σενάρια μετά την καταδικαστική απόφαση της Κομισιόν.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σχολεία χωρίς φως, νερό, τηλέφωνο. Παραδίδονται και λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Στοιβάζονται στις τάξεις των ιδιωτικών. Οδηγία του υπ. Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι οι μαθητές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 30.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Πριμ για το πετρέλαιο και μείωση στους φόρους. Από τα περισσότερα κράτη της ΕΕ.

    [03] Ολυμπιακή Αεροπορία

    Η METRO γράφει ότι "σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, για τους εργαζόμενους ισχύει η δέσμευση Καραμανλή από το βήμα της ΔΕΘ, ότι κανείς δεν θα μείνει στον δρόμο. Μεταξύ των μέτρων που μελετώνται είναι η πρόωρη συνταξιοδότηση με κίνητρα, οι μετατάξεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και η επιδοτούμενη επανεκπαίδευση των εργαζομένων".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν ότι "παράθυρο για τη σωτηρία της Ολυμπιακής άνοιξε η χθεσινή απόφαση της Κομισιόν, εκθέτοντας κυβερνητικά στελέχη που μιλούσαν για λουκέτο. Ωστόσο στην κυβέρνηση φαίνεται να υπάρχουν δύο γραμμές για το μέλλον της εταιρείας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την πώληση της Ολυμπιακής, παρά το γεγονός ότι η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το λογαριασμό της προηγούμενης δεκαετίας δυσχεραίνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Εξετάζεται σενάριο σύμπραξης κρατικών τραπεζών και ιδιώτη με στόχο τη διάσωση της εταιρίας".

    H ESPRESSO σημειώνει ότι "αν και καταχρεωμένη, υπάρχουν δύο μνηστήρες που τη θέλουν, ίσως γιατί προβλέπουν ότι μπορεί να υπάρξει ελπιδοφόρο μέλλον. Ο λόγος για τις Ο.Α. και τις δύο εταιρείες- Olympic Investors-York Capital και Klesch & Company- που συνεχίζουν να εκδηλώνουν κάποιο ενδιαφέρον".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "είναι όντως πολύ δυσάρεστη η κατάστασις που διαμορφώνεται για την Ολυμπιακή, μετά την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν είναι αστείο να κλείση μία επιχείρησις με ιστορία μισού αιώνος, ούτε να χάσουν την εργασία τους χιλιάδες εργαζόμενοι. Όμως όσοι εξακολουθούν να συνηγορούν υπέρ της διατηρήσεως της Ολυμπιακής υπό την σημερινή μορφή της, παραβλέπουν τον κύριο λόγο για τον οποίο εξεδόθη η χθεσινή απόφασις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Η Ολυμπιακή παρεβίαζε συστηματικά τους κανόνες του ανταγωνισμού".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "μικρό "παράθυρο ευκαιρίας" για την τελική αντιμετώπιση του ακανθώδους, επί δέκα και πλέον έτη, προβλήματος της "ολυμπιακής" άνοιξε με τη χθεσινή της απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κυβέρνηση επωμίζεται πλέον ως εκ τούτου, το βάρος της εξεύρεσης της πλέον συμφέρουσα για τη χώρα λύσης. Ειδικότερα η επίσημη απαίτηση της Κομισιόν , ο εθνικός αερομεταφορέας να επιστρέψει στο Δημόσιο από τα άδεια ταμεία του ποσό άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, δεν οδηγεί αποκλειστικώς στην εκκαθάριση της εταιρείας εν λειτουργία. Αντιθέτως, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο εξέλιξης του διαγωνισμού για την πώληση των "Ολυμπιακών Αερογραμμών" που δεν είναι επιβαρημένες με υπέρογκα χρέη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά ότι "πρέπει να κηρυχτεί απειθαρχία σε κάθε επιλογή και εντολή της ΕΕ. Απειθαρχία στις πολιτικές που ασκεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Καταδίκη των επιλογών και του ΠΑΣΟΚ. Τα παραπάνω τόνισε χτες η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων της "Ολυμπιακής" στο αεροδρόμιο των Σπάτων".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "τον συντονισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, των εργαζομένων πρότεινε ο Αλ. Αλαβάνος για να σωθεί η Ολυμπιακή και να έχει η Ελλάδα - όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης- δημόσιο εθνικό αερομεταφορέα".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "η αρχή του τέλους για την Ολυμπιακή, ξεκίνησε με την απόφαση της Κομισιόν, για τις παράνομες επιδοτήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις προς την εταιρεία ύψους άνω των 500 εκ. ευρώ το διάστημα 2002-2004 είναι αντίθετες προς το κοινοτικό δίκαιο και πρέπει να επιστραφούν. Το ακριβές ποσό του προστίμου πάντως, είναι διαπραγματεύσιμο".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ σημειώνει ότι "τα δισεκατομμύρια ευρώ που σπατάλησαν επί μια δεκαετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα τρία προγράμματα εξυγίανσης της Ολυμπιακής πρέπει να επιστραφούν από την εταιρία στο ελληνικό δημόσιο. Όπως, λοιπόν γίνεται αντιληπτό το μέλλον της εταιρίας είναι δυσοίωνο και πλέον η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση. Άλλοι έτρωγαν τόσα χρόνια κι άλλοι καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό για την Ολυμπιακή".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ υποστηρίζει ότι η αρχή του τέλους της Ολυμπιακής Αεροπορίας σήμανε με τη χθεσινή απόφαση της Κομισιόν , σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να επιστρέψει 540 εκατ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο - παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι η Ολυμπιακή έλαβε παράνομες επιχορηγήσεις περίπου 700 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο, από τα οποία τα 310 εκατ. είναι άμεσα καταβλητέα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "μετέωρο το βήμα της κυβέρνησης μετά την απόφαση της Κομισιόν για την "Ολυμπιακή" που άρχισε την τυφλή πτήση ανάμεσα σε έξι φαύλους πλέον κύκλους. Συνεδριάζει σήμερα η διυπουργική επιτροπή, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός. Προσφυγή στο Ευρωδικαστήριο προτείνει το ΠΑΣΟΚ . Δυναμική κινητοποίηση των εργαζομένων χθες που απειλούν με αποκλεισμούς των αεροδρομίων αν μπει "λουκέτο" στην εταιρεία. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα, λέει η διοίκηση της εταιρείας, αναταραχή στην αγορά βλέπουν αεροπορικές εταιρείες και "Ελευθέριος Βενιζέλος. Παρά το βαρύ κλίμα 15.000 προκρατήσεις θέσεων στις Αερογραμμές το τελευταίο διήμερο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "η θρασύτητα δεν έχει όρια. Και σε ό,τι αφορά το θέμα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" το θράσος των αξιωματούχων του ΠΑΣΟΚ έχει ξεπεράσει τα εσκαμμένα".

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS "κόβει" τα φτερά της Ολυμπιακής οριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την καταδικαστική απόφαση κατά της εταιρείας που έλαβε όπως άλλωστε αναμενόταν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "σοβαρές αναταράξεις αλλά και εξελίξεις για το μέλλον της Ολυμπιακής δρομολογεί η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων για την επιβολή προστίμου - μαμούθ. Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει επί τάπητος όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του εθνικού αερομεταφορέα. Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες, ωστόσο σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές λύσεις".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ακόμη και με επικοινωνιακού χαρακτήρα λαθροχειρίες, που στόχο έχουν να ...εκβιάσουν τη συναίνεση της κοινής γνώμης, επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει το ξεπούλημα της Ολυμπιακής αντί "πινακίου φακής".

    [04] Μεταρρυθμίσεις

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "με πρόσχημα την ενίσχυση της απασχόλησης υιοθετείται αίτημα του ΣΕΒ για διαφορετικούς τύπους συμβάσεων και ανοίγει "κερκόπορτα" για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Με δόλωμα την καθιέρωση ομιχλώδους "κατώτατης εθνικής σύνταξης" επιχειρούνται περικοπές στο ύψος των συντάξεων. Εισάγεται, ακόμα, επιβολή φόρου κατοχής για τα ακίνητα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "στα 470 ευρώ θα ανέλθει η κατώτατη σύνταξη, με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την αύξηση των συντάξεων. Παρά τη δυσχερή κατάσταση που κληρονόμησε η κυβέρνηση, ρυθμίζει με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο πολλά συνταξιοδοτικά θέματα υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) ισχυρίζεται ότι "το προσχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων στην οικονομία για το διάστημα 2005-2008 με δέκα στόχους-τομές, παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Η αύξηση της απασχόλησης, η μείωση του ελλείμματος, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η επέκταση των βιομηχανικών περιοχών, οι αποκρατικοποιήσεις, η θέσπιση κατώτατης εθνικής σύνταξης, οι παροχές σε είδος για τους οικονομικά ασθενέστερους συνταξιούχους, η θεσμοθέτηση των "ελαστικών συμβάσεων" εργασίας, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων αποτελούν τις κύριες διαρθρωτικές και θεσμικές τομές της ελληνικής κυβέρνησης".

    [05] ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ

    Σύμφωνα με την City Press "40 εκατ. ευρώ για μελέτες. Πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο για επενδύσεις που δεν οδηγούν πουθενά. Νέες αναθέσεις 1,5 δισ. ευρώ το επόμενο δωδεκάμηνο. Ετήσιες ζημιές στον ΟΣΕ 500 εκατ. ευρώ. Ο πακτωλός του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ στερεί τα αναγκαία κονδύλια για την ολοκλήρωση της ΠΑΘΕ και την επέκταση του Μετρό της Αθήνας".

    [06] Γ. Παπανδρέου

    Το ΒΗΜΑ σημειώνει ότι "στο τρίπτυχο "φτώχεια στον αγρότη - ακρίβεια στον καταναλωτή - κέρδη στους μεσάζοντες" συνόψισε την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή ο κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Κ. Καραμανλή διερωτώμενος σε πόσα Συμβούλια υπουργών Γεωργίας της ΕΕ παρέστη, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα έκανε, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ελλήνων αγροτών. Αντί άλλης απάντησης ο αρμόδιος υπουργός κ. Ευ. Μπασιάκος θεώρησε σκόπιμο να αναφερθεί στις διακοπές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ".

    [07] Κυπριακό-Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευρισκόμενος στην Ν. Υόρκη είχε σειρά επαφών με αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων. Συνάντησε τον ΓΓ του ΟΗΕ και μαζί με τους άλλους ηγέτες τον εδεξιώθη ο πρόεδρος Μπους. Και με τους δύο άνδρες συζήτησε το Κυπριακό, το Σκοπιανό, όπως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες σε αυτές τις περιπτώσεις. Ανάν και Μπους δεν έφυγαν από τις θέσεις που είχαν για τα δύο ζητήματα, απλώς για μια ακόμη φορά σφύριξαν κατά το κοινώς λεγόμενο κλέφτικα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 15 September 2005 - 21:19:07 UTC