Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-02-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/2/2007
  • [02] Χρηματιστήρια
  • [03] Εκλογές
  • [04] Αλογοσκούφης
  • [05] Παιδεία
  • [06] Προσλήψεις
  • [07] Καταληψίες
  • [08] Επιτροπή Σοφών
  • [09] Γ. Σουφλιάς
  • [10] Δωροδοκία
  • [11] Ιερά Σύνοδος
  • [12] Παράκρουση
  • [13] Βαγγέλης Μεϊμαράκης

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/2/2007

    Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας, η έμμεση συναίνεση του Γιώργου Παπανδρέου στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στα ΑΕΙ, η προαναγγελία αλλαγών και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από τον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλο, η έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας της χώρας μας από το ΕΚΟΦΙΝ και οι νύξεις Αλογοσκούφη για το τι θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές, η αναγγελία εκλογών από τις Βρυξέλλες δια στόματος Αλμούνια, καθώς και ο πανικός που επεκράτησε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κουκουλοφόροι κράτησαν επί 5ωρο φυλακισμένους τους καθηγητές στην ΑΣΟΕΕ. Επειδή διαφώνησαν με την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ για συνέχιση της απεργίας.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Παράθυρο για αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο. Αυστηρό μήνυμα Γιαννάκου στις συντεχνίες που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 6.791 προσλήψεις στο Δημόσιο. Όλες οι νέες προκηρύξεις και οι εγκρίσεις.

    Η ΑΥΓΗ: Αναγγελία εκλογών μέσω... Βρυξελλών! Δηλώσεις Αλμούνια μετά από συνάντηση με Αλογοσκούφη.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δρακόντειος νόμος για πάταξη της διαφθοράς και στον ιδιωτικό τομέα. Στην φυλακή όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Σύνδρομο της Κίνας κλονίζει τις αγορές. Πανικός στα χρηματιστήρια.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Βγαίνουμε από την επιτήρηση. Το ECOFIN έδωσε το "πράσινο φως".

    ΕΘΝΟΣ: Παιχνίδι και με τις Πανελλαδικές. Η κυβέρνηση αναγγέλλει νεφελώδη σχέδια για την "επόμενη τετραετία".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Με λόγια... του αέρα δεν ασχολείται η Ιερά Σύνοδος. Δεν συζήτησε καν την επιστολή των 10 Μητροπολιτών περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης γιατί δόθηκε στον Τύπο πριν λάβει η Δ.Ι.Σ. γνώση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σύνταξη μετά τα 65 για νέους εργαζομένους κάτω των 35 ετών. Νέα πρόταση-βόμβα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Σοφών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πάει Λύκειο η Μαριέττα. Επεκτείνεται η μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κρυφό χαρτί για συντάξεις - φόρους. Νύξεις Αλογοσκούφη για το τι έρχεται μετά τις εκλογές.

    ΕΣΤΙΑ: Νομοθετική παράκρουσις. Απώλεια φοιτητικής ιδιότητος λόγω θανάτου.

    ESPRESSO: Ο Ρέμος αγοράζει Ηρακλή. Παίρνει το... ρόπαλο ο δημοφιλής τραγουδιστής.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δειλό "ναι" Παπανδρέου στις αλλαγές για τα ΑΕΙ. Κυβέρνηση: Μεταρρύθμιση και στη δευτεροβάθμια τη β' 4ετία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προαναγγελία αλλαγών στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ την επόμενη τετραετία. Αποσύνδεση του Λυκείου από τα Πανεπιστήμια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πρόωρες εκλογές προκήρυξε ο... Αλμούνια. Δήλωση με νόημα στις Βρυξέλλες.

    Η ΝΙΚΗ: Πρόωρες μέσω Βρυξελλών. Για επικείμενες εκλογές μίλησε ο Αλμούνια.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Απροκάλυπτη συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τις αντιδραστικές αλλαγές. Στη Βουλή ο νέος νόμος-πλαίσιο.

    ΧΩΡΑ: Στη φυλακή και οι ιδιώτες που θα δίνουν φακελάκια. Νομοσχέδιο για πάταξη της διαφθοράς.

    TRAFFIC NEWS: Του... τα "ζύγιζε". Η απίστευτη ζήλεια σαραντάρας για τον σύζυγό της.

    City Press: ΑΕΙ - ΤΕΙ: Φθίνουν οι καταλήψεις.

    Metro: Μεταρρύθμιση και στα λύκεια. Οι αλλαγές θα γίνουν αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, διαμηνύει η κυβέρνηση.

    Metropolis: "Φρένο" στη δωροδοκία με αυστηρές ποινές.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κατάργηση των πανελληνίων δρομολογεί η κυβέρνηση, αλλά μετά τις εκλογές.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Στηρίζουν... απεργούν και πληρώνονται! Έντονες αντιδράσεις προκαλούν οι κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών, φοιτητές, λειτουργοί της Μ. Εκπαίδευσης αλλά και συνάδελφοί τους τονίζουν ότι "γίνονται εκ του ασφαλούς και χωρίς παρακράτηση μισθού".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: 7.783 νέες θέσεις σε δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ. Όλες οι πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Όχι φυλακή για χρέη στο δημόσιο. Ιστορική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

    [02] Χρηματιστήρια

    ΤΟ ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "μαύρη Τρίτη" χθες στα χρηματιστήρια μετά την απόφαση της Κίνας να φρενάρει την κερδοσκοπία. Το ντόμινο ξεκίνησε από τη Σανγκάη (υποχώρησε 9%), σάρωσε την Ευρώπη και το ΧΑ (έχασε 4,05%) και έφθασε στη Γουόλ Στριτ. Ο Dow Jones έπεσε 3,29% μεταδίδοντας φόβους για μίνι κραχ".

    [03] Εκλογές

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "στην Αθήνα η κυβέρνηση απαντά στερεότυπα ότι "οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους", αλλά στις Βρυξέλλες ο Γ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν Χ. Αλμούνια ότι "επίκεινται εκλογές και το ασφαλιστικό θα τεθεί μετά". Η αναφορά αυτή του Ευρωπαίου αξιωματούχου προκάλεσε αμηχανία στο Μαξίμου, διότι αποκαλύπτεται ο κυβερνητικός χειρισμός για τις εκλογές".

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ "τις ενδόμυχες προθέσεις της κυβέρνησης περί επίσπευσης των εκλογών, που του εκμυστηρεύτηκε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, πρόδωσε λίγη ώρα μετά τη συνομιλία τους στην πρωτεύουσα του Βελγίου ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίν Αλμούνια".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "το σχέδιο της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές αποκάλυψε χθες, από τις Βρυξέλλες, ο Χοακίν Αλμούνια ύστερα από το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον Γιώργο Αλογοσκούφη".

    [04] Αλογοσκούφης

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι " το "πράσινο φως" δόθηκε χθες από το Ecofin για άρση της κοινοτικής επιτήρησης της Ελλάδας, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος, εγκρίνοντας παράλληλα το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) 2006-2009".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει ότι "τα κρυφά χαρτιά του για συντάξεις - φόρους την επόμενη τετραετία μισάνοιξε στις Βρυξέλλες ο Γ. Αλογοσκούφης, εμφανώς ικανοποιημένος από την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας και την πιθανότητα για έξοδο από την επιτήρηση μέχρι τον Ιούνιο, προκαλώντας αντιπολίτευση και συνδικάτα, που μιλούν για ανομολόγητα σχέδια της κυβέρνησης".

    [05] Παιδεία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "με τον πυρήνα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συμφώνησε εμμέσως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, παρεμβαίνοντας χθες στην έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας στη Βουλή. Παρά τον καταγγελτικό λόγο που χρησιμοποίησε, ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, αλλά πρότεινε την υιοθέτηση τεσσάρων προτάσεων για την αυτοτέλεια των ΑΕΙ, τον έλεγχο και τη συνεχή αξιολόγησή τους, τον τρόπο διοίκησής τους και το άσυλο".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "σε Πανεπιστήμια υποταγμένα στον ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα οδηγεί ο νέος νόμος - πλαίσιο. Αυτό τόνισαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Προς επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης έσπευσαν τόσο η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου".

    Η ΑΝΩ ΚΑΤΩ αναφέρει ότι "αυστηρό μήνυμα στις συντεχνίες και τις δυναμικές μειοψηφίες που επιχειρούν να εμποδίσουν την υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έστειλε από το βήμα της Βουλής η Μαριέττα Γιαννάκου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αντιδράσεις τους δεν πρόκειται να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας".

    Η City Press σημειώνει: "δυναμική υπέρ ανοιχτών πανεπιστημίων δημιουργείται μεταξύ των διδασκόντων. Ήττα των ακραίων στοιχείων στις εκλογές για την ΠΟΣΔΕΠ, ενίσχυση των προσκείμενων σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την επόμενη τετραετία".

    ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι " τα Πανεπιστήμια θα καθορίζουν τον αριθμό των φοιτητών σε κάθε τμήμα. Θα διενεργούνται "κάποιου είδους" εξετάσεις, ίσως και από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, με εγγυητή αντικειμενικότητας το υπουργείο Παιδείας. Θα εξακολουθεί να ισχύει η βάση του "10".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "νέες αλλαγές στο χώρο της Παιδείας, αυτή τη φορά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, όπου έκανε λόγο για αποσύνδεση του Λυκείου από τα πανεπιστήμια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη βελτίωση τόσο της Ανώτατης όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και προς τούτο παρέπεμψε ενδεικτικά σε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπέρ ενός "ποιοτικότερου Λυκείου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μετά το νόμο -πλαίσιο για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως δήλωσε χθες ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, στα σχέδια της κυβέρνησης με ορίζοντας την επόμενη τετραετία είναι η αυτονόμηση του Λυκείου από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις και η καθιέρωση ενός αντικειμενικού συστήματος εισαγωγής των μαθητών στα πανεπιστήμια".

    Η metro αναφέρει ότι "νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα αφορά αλλαγές και στον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση, αναθαρρημένη από τη θετική απήχηση που είχε στην κοινωνία ο νόμος-πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Την πρόθεση της κυβέρνησης να διευρύνει τις αλλαγές στην Παιδεία αποκάλυψε ουσιαστικά χθες ο εκπρόσωπός της Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής στην εκπαίδευση είναι η αυτονόμηση του λυκείου από το πανεπιστήμιο".

    [06] Προσλήψεις

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "προκηρύσσονται 6.791 προσλήψεις σε φορείς του Δημοσίου. Αναλυτικά: 428 στο Δήμο Θεσσαλονίκης, 400 στο υπουργείο Πολιτισμού, 350 στην Επαγγελματική Κατάρτιση, 283 στα ΕΛΤΑ, 160 στο ΥΠΕΠΘ, 153 στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, 100 στις Ολυμπιακές Αερογραμμές και 71 στην ΕΟΕ".

    [07] Καταληψίες

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "πλέον οι καταληψίες ξεπέρασαν κάθε όριο, καθώς αν και μειοψηφίες τρομοκρατούν την πλειοψηφία των πανεπιστημιακών και των φοιτητών που θέλουν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Χθες όμηροι για πέντε ώρες ήταν οι καθηγητές της συγκλήτου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Βενιέρης μάλιστα έκανε λόγο για αδικαιολόγητη ομηρία".

    [08] Επιτροπή Σοφών

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "πυρ ομαδόν από τους συνδικαλιστές. Σφοδρή επίθεση και από τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ εναντίον του προέδρου της Επιτροπής Σοφών, αλλά και εναντίον των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης. Εντέχνως αποστασιοποιείται χωρίς να απορρίπτει η κυβέρνηση. Αμηχανία".

    [09] Γ. Σουφλιάς

    Η Traffic News τονίζει ότι "οι ρύποι στις πόλεις, το λιώσιμο των πάγων και η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας απειλούν τις οργανωμένες ανθρώπινες κοινωνίες. Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα η Πολιτεία δεν μένει άπραγη. Η Ελλάδα εφαρμόζει ολοκληρωμένη πολιτική κατά της παγκόσμιας θέρμανσης, υλοποιώντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κιότο, διαβεβαίωσε ο Γ. Σουφλιάς και απαντώντας σε προειδοποιήσεις του Ευρωπαίου επίτροπου Περιβάλλοντος Σταύρου Δήμα".

    [10] Δωροδοκία

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ επισημαίνει ότι "ως ποινικό αδίκημα θα αντιμετωπίζεται πλέον η δωροδοκία και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και παρουσίασε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσης Παπαληγούρας".

    Η Metropolis προσθέτει ότι "χαλινάρι" στα φακελάκια, τις μίζες και τις "εξυπηρετήσεις" φιλοδοξεί να βάλει το νομοσχέδιο κατά της διαφθοράς που ενέκρινε ομοφώνως η κυβερνητική επιτροπή. Κύρια σημεία, η ποινικοποίηση για πρώτη φορά της δωροδοκίας και της αλλοίωσης τιμολογίου".

    Η ΧΩΡΑ υπογραμμίζει ότι "ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια θα αντιμετωπίζει στο εξής όποιος συλλαμβάνεται για δωροδοκία και στον ιδιωτικό τομέα. Θα λογίζεται ως ποινικό αδίκημα, δηλαδή, το "φακελάκι" και στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τη διάταξη-σταθμό για την πάταξη της διαφθοράς, που περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εγκρίθηκε χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή".

    [11] Ιερά Σύνοδος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "άνδρας γενναίος, πνευματικός, με Εκκλησιαστικό ήθος απέδειξε χθες ότι είναι ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Κατά την συνεδρίαση της ΔΙΣ αποφλοιωμένος κακιών και παθών συγχώρεσε τον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομο, ο οποίος είχε εξαπολύσει μύδρους κατά του Μακαριωτάτου, φθάνοντας στο σημείο να τον κατηγορήσει ότι ενέχεται στο Παραδικαστικό Κύκλωμα. Την στάση του αυτή εξήραν και τα υπόλοιπα μέλη της Ιεράς Συνόδου".

    [12] Παράκρουση

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "οι νομοθέτες στην χώρα μας φαίνεται ότι τελούν υπό παράκρουση. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι στον Νόμο-πλαίσιο για την ανωτάτη εκπαίδευση, έφθασαν στο σημείο να περιλάβουν διάταξη που προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου ενός φοιτητή, αυτός χάνει την φοιτητική του ιδιότητα".

    [13] Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    Η Espresso αναφέρει ότι "κάτω από τη νεραντζιά που βρίσκεται μπροστά από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξέφρασε το θυμό και την οργή του για την πολιτική διάσταση που προσέλαβε η υπόθεση του gay ταξίαρχου της Αεροπορίας Στρατού με το κόκκινο στρινγκ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον βουλευτή Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 28 February 2007 - 21:33:57 UTC