Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 07-11-29

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/11/2007
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 29/11/2007

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι πέντε άξονες στους οποίους αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση ως προς την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Ειδικότερα: η πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών, η αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών, οι ενοποιήσεις των Ταμείων, οι αναπηρικές συντάξεις και η καθιέρωση κινήτρων παραμονής στην εργασία.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ασφαλιστικό: Δώρο 5 χρόνια για τρίτεκνες μητέρες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πέντε έτη πλασματικής ασφάλισης με εξαγορά (6 μήνες παραπάνω σε σχέση με το ισχύον καθεστώς) σκοπεύει να δώσει ως "δώρο" η κυβέρνηση σε εργαζόμενες που θα αποκτήσουν τρία παιδιά με το νέο ασφαλιστικό, για να συνταξιοδοτηθούν με 32 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας αλλά και χωρίς καμία δυνατότητα πρόωρης εξόδου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "6.533 θέσεις στο Δημόσιο. Οι ειδικότητες - τα προσόντα - οι προθεσμίες".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "προκηρύσσονται μέσα στο Δεκέμβριο 2.688 νέες θέσεις μόνιμου διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων, σε φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα".

    Η ΑΥΓΗ: "Οι γυναίκες στο στόχαστρο της κυβέρνησης τώρα! Μετά τα αποθεματικά των ταμείων".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "με τη μέθοδο του "σαλαμιού" ξεδιπλώνει η κυβέρνηση τη νεοφιλελεύθερη επίθεση εναντίον των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των πολιτών".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διαγραφή Βενιζέλου προαναγγέλλει ο Γιώργος, ενώ τον έκοψε και από το Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο. Δεν πρόκειται να ανεχθεί διαφοροποιήσεις, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο σε συνέντευξη που έδωσε στον "Real FM" και τον Νίκο Χατζηνικολάου".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "διαγραφή του Ευ. Βενιζέλου "έδειξε" ο Γιώργος Παπανδρέου στέλνοντας χθες, νέο μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση. "Αυτό θα το δείτε στην πράξη", προειδοποίησε από το μικρόφωνο του "Real FM" και την συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου, σχετικά με τις διαφοροποιήσεις που είναι έτοιμος να δεχτεί από τον Ευ. Βενιζέλο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Οι πέντε άξονες των αλλαγών στις συντάξεις. Η σύγκρουση για το Ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "υπό την πίεση των αντιδράσεων η κυβέρνηση λειαίνει την ασφαλιστική "μεταρρύθμιση". Περιορίζεται να νομοθετήσει για: την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών, την αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών, τις ενοποιήσεις των Ταμείων, τις αναπηρικές συντάξεις και την καθιέρωση κινήτρων παραμονής στην εργασία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "75.000 θέσεις για γυναίκες και νέους. Όλο το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΑΕΔ για το 2008".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πάνω από 75.000 θέσεις απασχόλησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας περιλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΑΕΔ για το 2008, το οποίο εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και απεστάλη στον υπουργό Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα".

    ΕΘΝΟΣ: "Ασφάλισε την κόρη του στον ΟΤΕ. Αποκάλυψη-βόμβα για τον υπουργό Απασχόλησης".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "παρότι στην (πολιτική) καθημερινότητά του ο Βασίλης Μαγγίνας προβάλλει το προφίλ του άκαμπτου πολιτικού, εκτός Βουλής ο υπουργός Απασχόλησης φαίνεται ότι εμφανίζει πολύ πιο ήπιες και καταδεκτικές συμπεριφορές, ιδίως όταν πρόκειται για την επαγγελματική αποκατάσταση συγγενικών του προσώπων (α' βαθμού)".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα βλαστοκύτταρα και η ασθένεια του Αρχιεπισκόπου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "επιστολή Έλληνα ιατρού προς την εφημερίδα υποστηρίζει ότι "ο πρώην Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Καλλίνικος επισκεπτόταν συχνά Επιστημονικό Κέντρο για τα θέματα της υγείας του και είχε γίνει λόγος ότι προχωρούσε και στην αλλαγή κυττάρων του, με τα λεγόμενα ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ. Υπήρχε φήμη ότι ο συνοδεύων τον κ. Καλλίνικο, Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, προχωρούσε κι αυτός στην ίδια αλλαγή κυττάρων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στα χέρια του Καραμανλή η τύχη του Ασφαλιστικού. Ενώ οι διαφωνούντες βουλευτές της ΝΔ έκαναν στροφή 180 μοιρών".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στα χέρια του Καραμανλή η τύχη του Ασφαλιστικού μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων, στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "11 προτάσεις στο τραπέζι του ασφαλιστικού. Δέσμευση Β. Μαγγίνα για διατήρηση της 5ετίας στις συντάξεις ΙΚΑ-Δημοσίου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "στη διατήρηση της πενταετίας, όσον αφορά στον υπολογισμό του ύψους των συντάξεων και μισθωτών του ΙΚΑ και του Δημοσίου, κατέληξε η κυβέρνηση. Αυτό ξεκαθάρισε ο υπ. Απασχόλησης, κ. Β. Μαγγίνας, στους βουλευτές της ΝΔ το βράδυ της Τρίτης, στη Ρηγίλλης, αναλαμβάνοντας σαφή δέσμευση ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στα 6 μέτρα στήνουν τις συντάξεις. Ασφαλιστικό: Τέλος ο διάλογος, χαμένοι πάλι οι ασφαλισμένοι".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις συζητήσεις στη Βουλή. Μεγάλοι χαμένοι, οι γυναίκες, κυρίως οι μητέρες ανηλίκων, τα βαρέα και ανθυγιεινά, οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων. Η κυβέρνηση επιμένει στη δήμευση των εσόδων από τα υγιή Ταμεία, ενώ ο Β. Μαγγίνας αποφεύγει να δεσμευτεί εάν μαζί με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης θα μειωθούν και οι συντάξεις. Μετά τη μαζική κινητοποίηση των δημοσιογράφων οι εργαζόμενοι συντονίζονται για τις 12 Δεκεμβρίου".

    ΕΣΤΙΑ: "Ξεκάθαρες θέσεις για το ασφαλιστικό. Η ασάφεια δυσχεραίνει την αντιμετώπισή του".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "πολλοί κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δεν έχει καταθέσει σαφείς προτάσεις για το ασφαλιστικό. Σε κάποιο βαθμό έχουν δίκαιο. Όλη αυτή η ιστορία του κοινωνικού διαλόγου, που υποτίθεται ότι ολοκληρώθηκε χθες, όχι μόνο δεν βοήθησε να αποσαφηνισθούν οι κυβερνητικές θέσεις, αλλά τις κατέστησε ακόμη πιο ασαφείς".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ανατροπή για τα 547 βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ευνοϊκή ρύθμιση για μητέρες".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση σταδιακά αποκρυσταλλώνει τις προτάσεις της για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας, ανακοίνωσε τη δραστική αλλαγή του σημερινού καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, προσέφερε κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και αποσαφήνισε τις προθέσεις της κυβέρνησης για τις εργαζόμενες μητέρες".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σε 5 άξονες η πρόταση της κυβέρνησης. "Δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας τόνισε ότι δεν αλλάζουν τα 37 χρόνια για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, αλλά αντιθέτως θα συνυπολογίζεται η ασφάλιση σε όλα τα Ταμεία, καθώς και η στρατιωτική θητεία. Για τις μητέρες ανακοίνωσε αύξηση του πλασματικού χρόνου ασφάλισης, με ανώτατο όριο τα πέντε χρόνια και επέκταση του μέτρου σε σχεδόν όλα τα ταμεία".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κόβουν τη σύνταξη σε μητέρες ανηλίκων. Βόμβες Μαγγίνα στη Βουλή".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "στην προκρούστεια κλίνη του Ασφαλιστικού σχεδιάζει η κυβέρνηση να βάλει τις συντάξεις των μητέρων με ανήλικα παιδιά αυξάνοντας τα όρια ηλικίας έως και 17 χρόνια".

    Η ΝΙΚΗ: "Χτυπάνε και τις μητέρες. 17 χρόνια δουλειά επιπλέον για τις εργαζόμενες γυναίκες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν τώρα και οι εργαζόμενες μητέρες, καθώς ο Βασ. Μαγγίνας άφησε χθες να φανεί ότι μελετάει ρυθμίσεις που θα δυσχεράνουν την πρόωρη συνταξιοδότησή τους, ακόμα και στην περίπτωση που τα τέκνα τους είναι ανήλικα. Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν οι δικηγόροι και οι μηχανικοί".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ:"Κόψτε τους τη φόρα! Αποφασισμένη η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη ληστεία μετά φόνου ταμείων και συντάξεων".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πάνω από 25 τρισεκατομμύρια δραχμές (περισσότερα από 70 δισ. ευρώ) ληστεύτηκαν τις τρεις δεκαετίες, από το 1950 ώς το 1982, κατά τις οποίες τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων παρέμεναν υποχρεωτικά και ατόκως, με βάση τον νόμο 1611/1950, στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου οι κυβερνήσεις όλης εκείνης της περιόδου να τα αξιοποιήσουν για την ...ανάπτυξη του τόπου, κατά πώς ισχυρίζονταν".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ ανοίγουμε πλατύ διάλογο μέσα στο λαό".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μετά τις εκλογές, που εκδηλώθηκαν και μέσω της ψήφου θετικές διεργασίες αποκόλλησης από τη λογική των μονοδρόμων στη συνείδηση του λαού, βαθύτερες και ευρύτερες από όσο έδειξε η ψήφος, υπάρχει ένας εντατικός προβληματισμός και ανιχνεύονται σχέδια, ώστε το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής των μονοκομματικών κυβερνήσεων να περάσει στη μορφή του διπολισμού".

    Η ΧΩΡΑ: "Στο στόχαστρο οι γυναίκες, βαρέα- ανθυγιεινά. Καθησυχαστικός χθες στη Βουλή ο Β. Μαγγίνας".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καθησυχαστικός, αλλά χωρίς να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι θα ισχύει στην πρόωρη συνταξιοδότηση, στην εξίσωση ηλικίας για τις γυναίκες ή στα βαρέα ανθυγιεινά και τις αναπηρικές συντάξεις, εμφανίστηκε ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας στη Βουλή".

    City Press: "Μέτρα υπέρ των ασφαλισμένων. Αλλαγή τακτικής από την κυβέρνηση εξαιτίας των λαϊκών αντιδράσεων και του πολιτικού κόστους".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την τακτική του καρότου και του μαστιγίου επιχειρεί να εφαρμόσει πλέον η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, μετά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων".

    Metro: "Ανατροπές και κίνητρα. Το μήνυμα αυτό δίνουν οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "αναγνώριση 5 πλασματικών ετών στις εργαζόμενες μητέρες, έναντι αύξησης της άδειας μητρότητας, αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και προσαύξηση της τελικής σύνταξης κατά 3,3% για τους παραμένοντες πλέον των 65 ετών στην εργασία τους περιλαμβάνονται στις προτάσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό".

    Metropolis: "Ασφαλιστικό: προωθούνται αλλαγές σε πέντε άξονες".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "εκσυγχρονισμό του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, αλλαγή στη χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων, προστασία της μητρότητας, κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων. Σε αυτούς τους πέντε άξονες περιγράφεται η πρόταση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " 20 αλλαγές στο κυκλοφοριακό. Θεσσαλονίκη: Τα πάνω κάτω φέρνει το μετρό".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Προαιρετική... σύνταξη στα 68".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ασφαλιστικό: "Μαχαίρι" στις πρόωρες συντάξεις για τις γυναίκες".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "500 εκατομμύρια ευρώ για 2 εκατομμύρια φτωχούς. Το κράτος προικοδοτεί το Ταμείο Συνοχής".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μείωση εισφορών για εργασία έως τα 68 έτη. Κίνητρα για εθελοντική παραμονή επί τριετία μετά τη συμπλήρωση των 65 χρόνων".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ψαλίδι" στη λίστα των 537 βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας υποστηρίζοντας ότι είναι απαράδεκτο το 32% του εργατικού δυναμικού να υπάγεται στο καθεστώς αυτό".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ξέσπασμα στις αγορές με οδηγό τις τράπεζες. Σήμα για ανοδική αντίδραση στα χρηματιστήρια από Fed-Citigroup".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με καταλύτη τις εξελίξεις στη Citigroup και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Fed για ευέλικτη νομισματική πολιτική λόγω της αβεβαιότητας, οι αγορές αντέδρασαν ανοδικά με τους τραπεζικούς τίτλους να πρωταγωνιστούν. Κέρδη 1,79% και για το Χ.Α.".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ψαλιδίζονται τα αφορολόγητα όρια για την πρώτη κατοικία. Θέμα ημερών η κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πλαφόν όχι μόνο στην επιφάνεια αλλά και στο ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα απαλλάσσεται από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο καταθέτει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σχέδιο για νέο "πακέτο" μέτρων στο ασφαλιστικό. Προτάσεις Μαγγίνα στη Βουλή για ύψος συντάξεων, ηλικίες και μητέρες".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι " δραστικές περικοπές σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και αναπηρικές συντάξεις, πλασματικό χρόνο μέχρι 5 έτη για μητέρες και μείωση εισφορών τόσο στην περίοδο της ανατροφής παιδιών, όσο και για όσους παραμείνουν στην ασφάλιση πέραν του υποχρεωτικού χρόνου, για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, περιελάμβαναν οι προτάσεις του υπουργού Απασχόλησης Β. Μαγγίνα, για το ασφαλιστικό στη χθεσινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 29 November 2007 - 23:50:26 UTC