Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-02-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 6/2/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 6/2/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Το Ασφαλιστικό και η δήλωση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλου, η υπόθεση της SIEMENS, οι διεργασίες ενόψει της αυριανής εκλογής Αρχιεπισκόπου,το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη μετατροπή σε κακούργημα από πλημμέλημα των αδικημάτων ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και η ερμηνεία των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κακούργημα το "λάδωμα" στο Δημόσιο. Επιτέλους δραστικά μέτρα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η διαφθορά στο... εκτελεστικό απόσπασμα! Στον Κορυδαλλό θα οδηγούνται όσοι δωροδοκούνται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Με το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετατρέπονται σε κακουργήματα από πλημμελήματα, όλα τα αδικήματα ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας βουλευτών, δημόσιων λειτουργών, καθώς και αιρετών εκπροσώπων στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μελών του Κοινοβουλίου και των συμβουλίων των ΟΤΕ (εθνικών, αλλοδαπών και διεθνών)".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "8.770 νέες προσλήψεις. Μόνιμο και εποχικό προσωπικό".

    Η εφημερίδα αναφέρει "προκηρύξεις - εγκρίσεις για: 730 στο Δήμο Αθηναίων, 700 στον ΕΛΓΑ, 609 στην Ολυμπιακή Αεροπορία, 570 στην ΕΛ.ΑΣ, 307 στον ΟΣΕ, 278 στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, 224 στο υπουργείο Υγείας, 103 στο ΤΥΔΚΥ και 50 στην Ολυμπιακή Αεροπλοϊα. Με γραπτό διαγωνισμό 962 διοικητικοί στο υπουργείο Οικονομικών".

    Η ΑΥΓΗ: "Δίνουν 912 εκατ. ευρώ για να κλείσουν την Ολυμπιακή. Αναλογιστική μελέτη που δημοσιοποίησε η υπ. Απασχόλησης".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μετά τα λιμάνια, η κυβέρνηση δρομολογεί άλλο ένα χτύπημα στον χώρο των δημόσιων μεταφορών - τη διάλυση της Ολυμπιακής. Η υπ. Απασχόλησης δημοσιοποίησε χθες αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα με την οποία διαλύονται οι τρεις εταιρείες που συναποτελούν τον εθνικό αερομεταφορέα (Ολυμπιακές Αερογραμμές, Ολυμπιακή Αεροπλοϊα, Ολυμπιακή Αεροπορία - υπηρεσίες ΑΕ) και το προσωπικό κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Να προλάβουν τον εισαγγελέα και για να μην γίνουν ρεζίλι και για να μην εξευτελιστούν τελείως στα μάτια του κόσμου... Να διώξουν τα κόμματα τους υπουργούς και τα στελέχη που λαδώθηκαν από τη Siemens".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι ηγεσίες των κομμάτων γνωρίζουν τους λαδιάρηδες πρώην υπουργούς, διοικητές ΔΕΚΟ και άλλα κορυφαία στελέχη που τσέπωσαν από την SIEMENS τις μίζες των δισεκατομμυρίων, είτε εργολαβικά, για τις ανάγκες των εκλογικών ταμείων, είτε και για λογαριασμό τους. Γνωρίζουν τα πάντα".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κόμματα εν καμίνω. Η φθορά πυροδοτεί εντάσεις. Αμφισβητήσεις στη ΝΔ, αγωνία στο ΠΑΣΟΚ, προσδοκίες στην Αριστερά".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "στο καμίνι της αμφισβήτησης βρίσκονται τα κόμματα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν αθροιστικά τα χαμηλότερα ποσοστά τους από τη Μεταπολίτευση και ταυτοχρόνως τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια των πολιτών. Αυτά της Αριστεράς καλούνται να δώσουν πειστικές εναλλακτικές απαντήσεις, μη αποκλείοντας ακόμη και συμμετοχή τους στη διαχείριση της εξουσίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κακούργημα η δωροδοκία. Νόμος - πέλεκυς για τους επίορκους κρατικούς λειτουργούς".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε κακούργημα μετατρέπεται η δωροδοκία (παθητική ή ενεργητική) εφ' όσον αφορά βουλευτές ή άλλους δημόσιους λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων και όλων των αιρετών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης κατατέθηκε ήδη στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και προβλέπει επίσης την άμεση κατάσχεση της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των εμπλεκομένων, άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προς διερεύνηση των καταγγελιών, πλήρη προστασία για τους καταγγέλλοντες ή άλλους κρίσιμους μάρτυρες".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέα τροπή στο Ασφαλιστικό. Πρώτο κυβερνητικό ρήγμα στο παρά 5' των τελικών ρυθμίσεων".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο πλευρό των μηχανικών για το θέμα της ενοποίησης του Ταμείου τους τάχθηκε χθες ο υφυπουργός Δημ. Έργων κ. Θεμ. Ξανθόπουλος. Ο υφυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του ΤΕΕ και εκπροσωπώντας τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, ζήτησε να μη θιγούν τα υγιή Ταμεία. Εκτιμάται ότι οι θέσεις του απηχούν τις απόψεις Σουφλιά".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενώ οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης και Δημητριάδος θα κρίνουν την εκλογή, μέχρι στιγμής ...Η πλάστιγγα γέρνει προς Ευστάθιο".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "συσκέψεις ιεραρχών, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και "παζάρια" συνθέτουν το σκηνικό στους κόλπους της Εκκλησίας, λίγες ώρες πριν από την εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βόμβα" υφυπουργού εναντίον Πετραλιά. Βαθύ ρήγμα στην κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πολιτική... ανασφάλεια στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν οι αναταράξεις για το Ασφαλιστικό. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, με δήλωση - βόμβα εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τις σχεδιαζόμενες ενοποιήσεις ασφαλιστικών Ταμείων".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ρήγμα Σουφλιά στο ασφαλιστικό. Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει τις ενοποιήσεις των Ταμείων, ο ΥΠΕΧΩΔΕ εκφράζει διαφωνίες μέσω... αντιπροσώπου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ρήγμα στο κυβερνητικό μέτωπο για το ασφαλιστικό προκάλεσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ενώ αναπτύσσεται το τελικό στάδιο των πολιτικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για τη μεταρρύθμιση και παράλληλα αρχίζει νέος κύκλος αναμέτρησης της κυβέρνησης με τα συνδικάτα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βιλαέτια για το Ασφαλιστικό. Γκρίνιες και ο κάθε υπουργός φροντίζει τους δικούς του".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ρήγματα στην κυβέρνηση από το Ασφαλιστικό. Διαφοροποιήθηκε ανοικτά στο σχέδιο Πετραλιά για ενοποίηση Ταμείων ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος, άμεσος συνεργάτης του Γ. Σουφλιά. Με χωριστά νομοσχέδια οι ρυθμίσεις ενστόλων και δημ. υπαλλήλων. "Συμμαχίες" υπουργών με κλάδους ασφαλισμένων, που εκδηλώνονται στο επισφαλές περιβάλλον της υποχώρησης του δικομματισμού και της οριακής πλειοψηφίας της ΝΔ στη Βουλή, με άγνωστη εξέλιξη".

    ΕΣΤΙΑ: "Η χώρα δεσμία των συντεχνιών. Η λιπόψυχη Κυβέρνησις απλώς παρακολουθεί".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "τίποτε δεν μπορεί να προχωρήση σε αυτήν την χώρα. Η Ελλάς είναι δεσμία των συντεχνιών. Και μιας Κυβερνήσεως, που παρά τα όσα είχε δηλώσει παλαιότερα ο Πρωθυπουργός, δεν έχει το πολιτικό θάρρος να συγκρουσθή ευθέως με τις συντεχνίες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αμερικανική πρόταση για διπλή ονομασία της ΠΓΔΜ. Σύνθετο όνομα για σχέσεις με Ελλάδα και Οργανισμούς".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πρόταση διπλής ονομασίας για την ΠΓΔΜ έχει επεξεργαστεί, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί από την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στην Ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη, στη συνάντηση που θα έχουν την προσεχή Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον και προβλέπει σύνθετη ονομασία για τις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Σκοπίων, καθώς και για την παρουσία της γειτονικής Δημοκρατίας στους διεθνείς Οργανισμούς".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Διάσπαση" στην Ιεραρχία πριν την εκλογή. Δυο τρισάγια για τον Χριστόδουλο".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με δύο διαφορετικά τρισάγια τίμησαν την μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει και την εικόνα της Ιεραρχίας όπου επικρατεί πλήρης διάσπαση εν όψει των επικείμενων εκλογών. Οι ομάδες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν συμπαγείς παρουσιάζουν διαρροές προς τα διάφορα στρατόπεδα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κατεδαφίζει το Ασφαλιστικό ο Σουφλιάς. Αντίθετος στην ενοποίηση των Ταμείων".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "η πρώτη δημόσια προσπάθεια κατεδάφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, έγινε χθες από τον κ. Γ. Σουφλιά που από την πρώτη στιγμή είχε αφήσει να εννοηθεί ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τις ενοποιήσεις των υγιών Ταμείων. Η ηχηρή παρέμβαση Σουφλιά έγινε μέσω του πιο έμπιστου συνεργάτη του και υφυπουργού κ. Θ. Ξανθόπουλου".

    Η ΝΙΚΗ: "Συναγερμός στο ΠΑΣΟΚ. Αναζητούνται τα αίτια της μεγάλης βουτιάς".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "προβληματισμός επικρατεί σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, καθώς και η τελευταία δημοσκόπηση καταγράφει νέα πτώση της αποδοχής των δύο κομμάτων εξουσίας από τους ψηφοφόρους. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ. Την ίδια ώρα, οι πολίτες δεν πείθονται από τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θεωρούν "φθαρμένο κόμμα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαϊκή αντεπίθεση στην αντιασφαλιστική επίθεση. Ούτε χαμένη στιγμή στη δράση για την απεργία στις 13 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο μέτωπο της Κοινωνικής Ασφάλισης επιβεβαιώνουν αυτό που μόνο το ΚΚΕ είχε από την πρώτη στιγμή αναδείξει. Ότι η επίθεση στα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων οξύνεται από τη ΝΔ, στη βάση των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΧΩΡΑ: "Γαϊτανάκι λαδώματος. Ο ένας πράσινος υπουργός δείχνει τον άλλον".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έπεσαν οι μάσκες χθες στη Βουλή! Με μια κίνηση που δείχνει ατολμία και φόβο, το Κίνημα αποφάσισε την ύστατη στιγμή να μη συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με πρόσχημα την άρνηση του Κώστα Καραμανλή να έρθει στην επιτροπή. Απεδείχθη περίτρανα πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να έρθουν στο φως οι ημέρες των υπουργών του".

    City Press: "ΠΑΣΟΚ. Συσπείρωση με σκληρή αντιπολίτευση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων οδηγούν σε σκλήρυνση της πολιτικής του κ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, καταγγέλλοντας την κυβερνητική τακτική".

    Metro: "Τα παίζουν όλα για όλα. Παζάρια και παρασκήνιο κυριαρχούν 24 ώρες πριν από την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "με τέσσερις υποψηφιότητες, τρεις προς το παρόν "απουσίες" και υπό τη σκιά των καταγγελιών περί εκβιασμών, εισέρχονται στην τελική ευθεία οι διεργασίες για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος".

    Metropolis: "Κόντρα για το περιβάλλον".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "νέο πεδίο αντιπαράθεσης μηχανικών - ΥΠΕΧΩΔΕ καθίστανται οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ειδικότερα το πλαίσιο που θα τις διέπει. Οι μηχανικοί, με την εμπειρία του Εθνικού Χωροταξικού, ζητούν διασφάλιση των όρων διαλόγου σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως η "πράσινη" ενέργεια. Ποιες όμως είναι οι μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τι πλεονεκτήματα έχουν;".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " 76.049 αιτήσεις για 1.707 θέσεις. Αμόκ για πρόσληψη σε Δημόσιο- ΑΤΕ".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Δίσεκτο μέχρι στιγμής το 2008 για το Μαξίμου".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο Άνθιμος της ακριτικής Ελλάδας το φαβορί του ΛΑΟΥ αλλά και όλων των υπεύθυνων αρχιερέων".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Με "ώριμα" σχέδια 17 δισ. ξεκινά το Μάρτιο το ΕΣΠΑ".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με δεξαμενή "ώριμων" έργων ύψους 17 δισ. ευρώ, τα οποία μπορούν να ενταχθούν στα νέα επιχειρησιακά προγράμματα, ξεκινά τον Μάρτιο η υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013 (ΕΣΠΑ). Στόχος της κυβέρνησης τον Μάρτιο να ξεκινήσει ο διάλογος τις εντάξεις έργων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μαζικές πωλήσεις μετοχών. "Προσγειώνεται" η οικονομία των ΗΠΑ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ύφεση στην αμερικανική οικονομία έχει ήδη ξεκινήσει. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τα στοιχεία για τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 της αμερικανικής οικονομίας".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ενώ οι αγορές κατέρρεαν, η Morgan Stanley απεφάνθη....Ασφαλές καταφύγιο η Ελλάδα για τους διεθνείς επενδυτές".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πανικός πωλήσεων κλόνισε και χθες τα διεθνή χρηματιστήρια από τον φόβο της ύφεσης, βυθίζοντας βαθιά στο κόκκινο τους δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Και ενώ οι επενδυτές έντρομοι αναζητούν ασφαλή καταφύγια, η Morgan Stanley δείχνει την Ελλάδα".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αρνητικές ειδήσεις "βύθισαν" τις χρηματιστηριακές αγορές".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η είδηση πως ο τομέας υπηρεσιών στις Ηνωμένες ΠΟλιτείες, "βυθίστηκε" σε ύφεση τον Ιανουάριο, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων στην Ευρωζώνη, κλόνισαν το εύθραυστο επενδυτικό κλίμα σε όλα τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια προκαλώντας την απότομη πτώση".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 6 February 2008 - 16:49:48 UTC