Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-02-21

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/2/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21/2/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι έντονες διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η έκθεση του Νίκου Γκαργκάνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η υπόθεση της Ζίμενς, που από σήμερα περνά στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκοπιανό: Πυρετός διαβουλεύσεων για το όνομα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πυρετός" διαβουλεύσεων επικρατεί σε Αθήνα και Σκόπια ώστε να τοποθετηθούν οι δύο χώρες στη νέα πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Προέχει η ενότητα όλων των Ελλήνων. Στην κρισιμότερη φάση του το μέγα εθνικό μας ζήτημα".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στους διπλωματικούς χειρισμούς για τη διευθέτηση της εκκρεμότητας του ονόματος των Σκοπίων αναζητεί η κυβέρνηση την επομένη της κατάθεσης της νέας πρότασης Νίμιτς".

    Η ΑΥΓΗ: "Πειρασμοί και αγκάθια για το Μακεδονικό. Οι ΗΠΑ πιέζουν για λύση πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "λύση που μοιάζει με τελεσίγραφο προωθεί ο αμερικανικός παράγων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα μαύρα τετράδια της SIEMENS στα χέρια των Ελλήνων Δικαστών που βρίσκονται στο Μόναχο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα χέρα της ελληνικής Δικαιοσύνης βρίσκεται από σήμερα το καυτό υλικό από τη δικαστική έρευνα που διεξάγεται στην Γερμανία για τις μίζες της SIEMENS".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ολόκληρο το κείμενο της πρότασης Νίμιτς. Διακομματική συναίνεση επιδιώκει ο κ. Καραμανλής. Πλαίσιο λύσης που προβλέπει διπλή ονομασία για τα Σκόπια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "το "Βήμα" δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το κείμενο της πρότασης του αμερικανού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας των Σκοπίων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Σκληρό πόκερ με 4 όχι για διπλή ονομασία. 14 ημέρες δύσκολων και λεπτών διαπραγματεύσεων".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή βρίσκεται το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μετά την υποβολή, προχθές, της νέας πρότασης Νίμιτς, καθώς ανοίγει πλέον μια σύντομη περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων πάνω στις ιδέες που κόμισε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ".

    ΕΘΝΟΣ: "Γκρίζες ζώνες στο πακέτο Νίμιτς. Περιορισμοί στη χρήση του όρου "Μακεδονία" και για την Ελλάδα".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σοβαρά ερωτηματικά δημιουργούν τα "γκρίζα" σημεία του πακέτου Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τρέχει και δεν φτάνει η Υπουργός Εξωτερικών να βρει όνομα αποδεκτό και μέσα και έξω αλλά ...Δεν βρίσκει λάδι για τα βαφτίσια η Ντόρα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το μόνο που γνωρίζουμε επίσημα για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του διαμεσολαβητού Μάθιου Νίμιτς είναι ότι έριξε στα δύο τραπέζια Ελλήνων - Σκοπιανών σχετικά με το όνομα "δέσμη ιδεών" και τίποτε άλλο. Τα ονόματα που κυκλοφορούν προέρχονται από πηγές και δεν είναι τίποτα επίσημο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Δημοψήφισμα τώρα για τα Σκόπια. Δεν μπορεί να γίνονται υποχωρήσεις και απαράδεκτοι συμβιβασμοί ερήμην του λαού".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων παίρνει αρνητική τροπή για τη χώρα μας και εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τα κρυφά σημεία της πρότασης Νίμιτς. "Αστερίσκος" - αγκάθι η απαγόρευση χρήσης του όρου Μακεδονία και από την Ελλάδα με εξαίρεση τους εμπορικούς σκοπούς".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "γκρίζα σημεία, δύο ονόματα ευνοϊκά για την Αθήνα (Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας) και τρία ευνοϊκά για τα Σκόπια (Συνταγματική, Δημοκρατική (Λαϊκή) και Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας) περιλαμβάνει η πρόταση διπλής ονομασίας του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μακεδονική σαλάτα με... βέτο. Αθήνα και Σκόπια περιμένουν ποιος θα απορρίψει πρώτος".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ξεκάθαρα πράγματα ζήτησε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής από τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί λύση του προβλήματος των Σκοπίων".

    ΕΣΤΙΑ: "Έντονη ανησυχία για την οικονομία. Σε επιδείνωση οι κυριώτεροι δείκτες".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε επιδείνωση βρίσκονται οι κυριώτεροι δείκτες της ελληνικής οικονομίας και ήδη επικρατεί έντονη ανησυχία για την περαιτέρω εξέλιξή τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι ασάφειες της πρότασης Νίμιτς τώρα στο τραπέζι. Θετικά και αρνητικά στοιχεία".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πολλές ασάφειες, που χρήζουν διευκρινίσεων και θα απαιτήσουν εντατική διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζουν την πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Διπλωματικό θρίλερ...Σε δημοψήφισμα προσανατολίζονται τα Σκόπια".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πυρετός διαβουλεύσεων στις δύο πρωτεύουσες Αθήνα και Σκόπια μετά την κατάθεση των προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Γερμανική βόμβα για τις μίζες της Ζίμενς. 14 μήνες κλείνει τα μάτια η κυβέρνηση".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ολιγωρία της ελληνικής Δικαιοσύνης για τις μίζες της Ζίμενς προκύπτει από τη συνέντευξη του εισαγγελέα του Μονάχου κ. Ζόμερφελντ".

    Η ΝΙΚΗ: "Δύο γερά χαρτιά βγάζει ο Γιώργος. Μπροστά πάλι Βενιζέλος, Σκανδαλίδης. Δυναμώνει η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα βήμα προς την οριστική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, δίνοντας σημαντικούς ρόλους στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Κώστα Σκανδαλίδη".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ:"Δυο ...παλούκια κι ένας γρίφος. Η κυβέρνηση "ξύπνησε" από τη Ζαχοπουλειάδα κρατώντας στο χέρι τις βόμβες Σκοπίων - Κοσσυφοπεδίου και την ανατροπή στην Κύπρο".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "μπορεί να χορτάσει ο ...Νίμιτς και να μείνει ήσυχος ο ...Καρατζαφέρης; Αν η διπλωματία εξαντλήσει τις απίστευτες ελαστικές δυνατότητες που διαθέτει, όλα γίνονται".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καινούρια φωτιά με τη δημιουργία προτεκτοράτων από τους ιμπεριαλιστές. Απειλητικές για τους λαούς οι εξελίξεις στα Βαλκάνια".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μας απειλεί καινούρια φωτιά από τις εξελίξεις που οδηγούν στη δημιουργία προτεκτοράτων στα Βαλκάνια, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η ΠΓΔΜ".

    Η ΧΩΡΑ: "500.000 γυναίκες με μπόνους στη σύνταξη. Όχι της Πετραλιά στην εξίσωση των ορίων ηλικίας".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οριστικό όχι στην εξίσωση προς τα πάνω των ορίων ηλικίας μεταξύ γυναικών και αντρών, για την οποία γνωμοδότησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε χθες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά"

    City Press: "Πιο δύσκολο το 2008. Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μάλλον αρνητικές ήταν οι προβλέψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν. Γκαργκάνα για το 2008, κατά την παρουσία της ετήσιας έκθεσής του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη νομισματική πολιτική".

    Metro: "Επιφυλάξεις και άρνηση. Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών δρομολογεί η στάση των κομμάτων στο Σκοπιανό".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "έντονες επιφυλάξεις απέναντι στην πρόταση Νίμιτς για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ εξέφρασαν χθες οι πολιτικοί αρχηγοί , που ενημερώθηκαν από την υπουργό Εξωτερικών σχετικά με τις ονομασίες που προτείνονται από την πλευρά του ΟΗΕ για τα Σκόπια".

    Metropolis: "Καμπανάκι" για οικονομία".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "κοντά στο 4% θα παραμείνει ο πληθωρισμός στους προσεχείς μήνες όπως επισημαίνει σε έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική του 2007-08 ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκος Γκαργκάνας".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μας πάγωσε η...ακρίβεια. "Στεγνή" από πετρέλαιο θέρμανσης η Θεσσαλονίκη".

    ΕΓΝΑΤΙΑ: "Σκληρό πόκερ" για το Σκοπιανό".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τελεσίγραφο Καραμανλή. Ξεκαθάρισε στον Νίμιτς ότι δεν θα δεχθούμε "σαλαμοποίηση" της διαδικασίας".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Δεν αντέχει άλλο η χωματερή Ταγαράδων. Ως το Μάρτη τα "ψωμιά " της".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Προσγείωση ....στο 3,7% της ανάπτυξης το 2008. Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας και άνοδο του πληθωρισμού".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαφές μήνυμα ότι η οικονομική πολιτική οφείλει να είναι ευέλικτη σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού έστειλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η οικονομία διολισθαίνει. Δραματική προειδοποίηση από την ΤτΕ. Ν. Γκαργκάνας: Ο υπερδανεισμός υπονομεύει τα εισοδήματα του "αύριο".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η οικονομία. Όπως προβλέπει η ΤτΕ, οι ρυθμοί ανάπτυξης επιβραδύνονται, οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται και η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί, όπως δείχνει και η εκρηκτική αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πιέσεις στην οικονομία από εγγενείς αδυναμίες. Κάτω ο ρυθμός ανάπτυξης - πάνω πληθωρισμός και έλλειμμα ισοζυγίου".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αντιμέτωπη τόσο με εξωτερικούς όσο και κυρίως με εσωτερικούς "εχθρούς" είναι η ελληνική οικονομία, της οποίας όλα τα βασικά μεγέθη θα επιδεινωθούν το 2008 υπό την πίεση του αβέβαιου και δυσμενούς εξωτερικού περιβάλλοντος και των σοβαρών διαρθρωτικών της αδυναμιών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ψαλίδι" σε αυξήσεις μισθών συστήσει η Τράπεζα Ελλάδος. Νίκος Γκαργκάνας: Οδηγός η παραγωγικότητα στις αναπροσαρμογές".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "συγκρατημένες μισθολογικές αυξήσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που δεν θα υπερβαίνουν την αύξηση της παραγωγικότητας, συστήσει στους κοινωνικούς εταίρους ο διοικητής της ΤτΕ Νίκος Γκαργκάνας προκειμένου να αποτραπούν πληθωριστικές πιέσεις".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 21 February 2008 - 21:08:24 UTC