Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-03-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/3/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/3/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ και οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων, η σχετική συζήτηση στη Βουλή, το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι νέοι μισθοί με αυξήσεις 12,42%. Αναλυτικοί πίνακες με όλες τις αποδοχές μετά τη Συλλογική Σύμβαση".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αυξήσεις μισθών σε τρεις δόσεις, κατά 3,45% αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2008, 3% από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και 5,5% από τον Μάιο του 2009, προβλέπει η συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών για τη νέα διετούς διάρκειας Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ)".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πόκερ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ με κερδισμένη τη ΝΔ. Τριήμερη "μάχη" στη Βουλή και ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Παρασκευής".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου επιχείρησε χθες να επαναφέρει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του το χαμένο αίσθημα αυτοπεποίθησης στο οποίο έχει βυθιστεί εδώ και μήνες".

    Η ΑΥΓΗ: "Κοινωνικό και πολιτικό μπλόκο στην κυβέρνηση. Ξεπέρασαν τις 100.000 οι υπογραφές για δημοψήφισμα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δυναμώνει η πίεση στην κυβέρνηση. Καθώς υποχωρεί η επιρροή της στην κοινωνία και τη Βουλή, αποτυγχάνει, ακόμη, να ψηφίσει στο σύνολό του το ασφαλιστικό. Χθες ο Αλ. Αλαβάνος μαζί με τους Φ. Κουβέλη και Γ. Δραγασάκη επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξέθεσαν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντισυνταγματικότητα του ασφαλιστικού διευκρινίζοντας ότι δεν υποδεικνύουν στον Κ. Παπούλια τι να πράξει".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κίνηση απελπισίας η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Γιώργος. Πήρε την πρωτοβουλία για να μην τον λένε ουρά του Αλαβάνου".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "κίνηση απελπισίας συνιστά η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου στην εναγώνια προσπάθειά του να δείξει ότι μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες, σε μία περίοδο κατά την οποία τον κατηγορούν ότι έχει γίνει ουρά του Αλαβάνου".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Το ΠΑΣΟΚ ξυπνάει! Αιφνιδίασε με πρόταση μομφής την Κυβέρνηση".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "ολική επαναφορά" στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέτυχε χθες το ΠΑΣΟΚ. Η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προκάλεσε την εκ νέου αναβολή της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ συμπαγές έπειτα από πολλούς μήνες και δημιούργησε εκνευρισμό στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κουβέντα να γίνεται. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χωρίς πολιτική ουσία".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερο δώρο στον πρωθυπουργό και στη Νέα Δημοκρατία, από τη πρόταση μομφής που κατέθεσε χθες στη Βουλή. Μια πρόταση η οποία χαρακτηρίζεται "κίνηση απελπισίας μπροστά στα καθημερινά αδιέξοδα του ΠΑΣΟΚ, και στην απειλή του Συνασπισμού" από πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες και όχι μόνο".

    ΕΘΝΟΣ: "Διπλό μπλόκο στον αντιασφαλιστικό νόμο. Μετά το δημοψήφισμα, πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πίσω από τη "γραμμή" ότι η κίνηση Παπανδρέου είχε ως μόνο πολιτικό στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλ. Αλαβάνο θα οχυρωθεί η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε, χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά του πρωθυπουργού".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δημοψήφισμα" ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ και ξεκίνησε το... Ράλυ εντυπώσεων από την Αντιπολίτευση".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε στο τραπέζι το "Δημοψήφισμα" για το ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ για να μην μείνει εκτός αντιπολιτευτικού νυμφώνος κατέφυγε στην πρόταση δυσπιστίας. Εγιναν πρωτίστως και προσπάθειες να εμπλακεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά λόγια "κενά περιεχομένου". Η πρόταση δυσπιστίας ή μομφής όπως συνηθίζεται να λέγεται έγινε ευπρόσδεκτη από την Κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χέρι βοηθείας από Γιώργο στον Κώστα. Η πρόταση μομφής συσπειρώνει τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γύρω από τους αρχηγούς τους".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ βγάζει την κυβέρνηση από το αδιέξοδο και της δίνει παράταση ζωής για έξι μήνες. Ξεπερνάει τον σκόπελο του Ασφαλιστικού και γλυτώνει για έξι μήνες (η κυβέρνηση) πρόταση μομφής για το Σκοπιανό. Στοιχίζει τους βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γύρω από τους αρχηγούς τους, ενώ ενισχύει τη θέση του Γ. Παπανδρέου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Σταματάει την αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μισό βήμα πριν από το βέτο. Εκμηδενίζει τις πιθανότητες λύσης στο Σκοπιανό η πρόταση Νίμιτς".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η μεταμεσονύκτια απόρριψη της τελικής πρότασης Νίμιτς από την Αθήνα, με προσωπική απόφαση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, ανοίγει το δρόμο για ένα δύσκολο βέτο στη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι την επόμενη εβδομάδα. Μούδιασμα στην Αθήνα από το "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)", σιγή ασυρμάτου στην ΠΓΔΜ και έκπληξη για το ελληνικό "όχι" στην Ουάσιγκτον δημιουργούν εκρηκτικό διπλωματικό περιβάλλον λίγες μέρες πριν από την ώρα της κρίσης για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στριμώχνουν τον Καραμανλή. Μομφή ΠΑΣΟΚ στο αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η πρόταση μομφής από το ΠΑΣΟΚ για την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την πρόταση του ΣΥΝ για δημοψήφισμα, στριμώχνουν τον Κ. Καραμανλή και καθυστερεί η ψήφιση του Ασφαλιστικού. Παράλληλα, αναδεικνύει έναν ιδιότυπο "πόλεμο" μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την αντιπολιτευτική πρωτοκαθεδρία. Ειρωνικά σχολίασε ο Α. Αλαβάνος την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ενώ έμμεσα παρότρυνε τον Κ. Παπούλια να αναπέμψει το Ασφαλιστικό".

    ΕΣΤΙΑ: "Απαράδεκτη αντιπολίτευσις. Πρότασις μομφής, δημοψήφισμα, πεζοδρόμιο".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "η στάσις του ΠΑΣΟΚ αλλά και του συνόλου της αντιπολιτεύσεως είναι απαράδεκτη. Κατ΄ ουσίαν τα κόμματα αυτά αμφισβητούν το δικαίωμα να νομοθετή ή νομίμως εκλεγμένη Κυβέρνησις, που εν προκειμένω διαθέτει και νωπή λαϊκή εντολή. Και το πράττουν αυτό επισείοντας την απειλή για γενικώτερη πολιτική και κοινωνική αναστάτωση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συμφωνία κοινωνικής ειρήνης ΣΕΒ-ΓΣΕΕ. Υπέγραψαν Συλλογική Σύμβαση με αύξηση 12,42% εντός διετίας".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε συνθήκες εργασιακής ειρήνης για την επόμενη διετία οδηγείται ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας μετά τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των εκπροσώπων των εργαζομένων για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Στην πρωτοφανή απειλή ότι "όποιος βάλει την υπογραφή του θα το πληρώσει, θα ματώσει" προέβη χθες το ΠΑΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ και διαφώνησε με τη σύμβαση".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ευχάριστη δυσπιστία. Γιατί κατέθεσε πρόταση μομφής ο Γ. Παπανδρέου".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τα συνδικάτα να μαζέψουν υπογραφές για το δημοψήφισμα, δίνει στην κυβέρνηση νέο επιχείρημα έναντι στις πιέσεις από τις ΗΠΑ για την υπόθεση των Σκοπίων ενώ εσωκομματικά ο Γιώργος Παπανδρέου ελπίζει ότι, με αυτό τον τρόπο θα φανεί ότι οδηγεί τις εξελίξεις και ότι καθορίζει την ατζέντα, στα μάτια των ψηφοφόρων του κόμματός του που φεύγουν προς τον Αλέξη Τσίπρα...".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αιφνιδίασε τη ΝΔ, δίχασε τον ΣΥΝ. Πρεμιέρα αντιπολίτευσης με πρόταση μομφής".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "το κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς που είχε, μέχρι χθες τουλάχιστον, την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό σκηνικό με την πρόταση για δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό, όχι μόνο αιφνιδιάστηκε και αντέδρασε σπασμωδικά (με κορυφαία την αντίδραση του Αλ. Αλαβάνου), αλλά και διχάστηκε μεταξύ εκείνων που τάχθηκαν υπέρ της στήριξης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ και εκείνων που επέμεναν στην ανοιχτή καταγγελία της πρωτοβουλίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    Η ΝΙΚΗ: "Απολογηθείτε κε Καραμανλή. Το ΠΑΣΟΚ μπλοκάρει και αποκαλύπτει όλα τα ύπουλα σχέδια της κυβέρνησης".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η κίνηση είχε πολλαπλά οφέλη για το ΠΑΣΟΚ: Στριμώχνει τον Κ. Καραμανλή, οδηγεί σε αναβολή την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και δίνει στη Χαριλάου Τρικούπη την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων έναντι του ΣΥΝ. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με ενωτική φωνή. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος".

    ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Τρικλοποδιά στη ...Θάτσερ. Η -έστω- καθυστερημένη αφύπνιση της αντιπολίτευσης και η οργή της κοινωνίας αναγκάζουν τον Καραμανλή να το ξανασκεφτεί".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "ο νεοφιλελευθερισμός που θα διαπνέει το δεύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων το οποίο ετοιμάζει και έχει εξαγγείλει ο Καραμανλής, απειλεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του. Ωστόσο η κοινωνική αντίδραση φουσκώνει, το ασφαλιστικό παραμένει επικίνδυνα στην επικαιρότητα ύστερα από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα και την πρόταση μομφής εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, και τον Καραμανλή αρχίζουν να τον ζώνουν τα φίδια".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παραπλανούν το λαό οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την πρόταση μομφής".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη, σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση και τους αγώνες, να επιβάλει την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου. Να φέρει νέους αντεργατικούς νόμους, να επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, αναζητώντας λύση στο όνομα της FYROM, προσφέρει γην και ύδωρ στα σχέδια των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή".

    Η ΧΩΡΑ: " Πήρε φωτιά το κόστος ζωής μας, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "φωτιά στην τσέπη των καταναλωτών βάζουν ο "εισαγόμενος" πληθωρισμός και η πολύχρονη απουσία οικονομικής πολιτικής ικανής να ανακόψει την ξέφρενη πορεία των ανατιμήσεων. Μια τετραμελής οικογένεια, σύμφωνα με έρευνα χρειάζεται για να ζήσει 3.000 ευρώ τον μήνα".

    City Press: "Μισθοί: Διετής συμφωνία ΓΣΕΕ-εργοδοτών".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι μισθοί θα αυξηθούν αναδρομικά από 1/1/2008 κατά 3,45%. Η δεύτερη αύξηση ύψους 3% θα δοθεί την 1/9/2008 και η τρίτη την 1/5/2009 και θα έχει ύψος 5,5%. Παράλληλα, ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται πλέον στα 740 από 658 ευρώ, το κατώτατο ημερομίσθιο ανέρχεται στα 33,04 από 29,29 ευρώ και οι μεικτές ετήσιες κατώτατες αποδοχές, που ήταν το 2007 9.066 ευρώ , γίνονται το 2008 9.630 ευρώ και την 1/5/2009 10.185 ευρώ".

    Metropolis: "Στο 3,4% η αύξηση των μισθών".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε συμφωνία ήρθαν στα συνδικάτα και οι εργοδοτικές οργανώσεις για διετή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που αφορά την περίοδο 2008-2009. Στα 739 ευρώ θα διαμορφωθεί ο κατώτερος μισθός από το Μάιο του 2009, τη στιγμή που σήμερα φθάνει τα 679 ευρώ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πυρετός" στο πολιτικό σκηνικό. Πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Όχι, κ. Νίμιτς! Άδικη η πρότασή σας και η Ελλάδα δεν θα πάρει..."

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Συμφωνία για μισθούς με δίκαιο συμβιβασμό".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διετή εργασιακή ειρήνη, η οποία διασφαλίζει ηρεμία στην οικονομία, αποφάσισαν χθες εργοδότες και εργαζόμενοι. Η υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αφορά τη διετία 2008-2009 και προβλέπει τη χορήγηση συνολικών μισθολογικών αυξήσεων 12,42% και δίνει την εντύπωση δίκαιου συμβιβασμού, δεδομένων και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σήμα κινδύνου από Ε.Ε. Προσοχή στις τιμές, έλλειμμα, ανάπτυξη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην εαρινή έκθεσή της θα αμφισβητεί τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το ΑΕΠ, τον πληθωρισμό, τα φορολογικά έσοδα και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί κάτω από 3,8% φέτος, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει 4%".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο έλεος του πληθωρισμού. Η ανάπτυξη αντέχει, αλλά το πετρέλαιο και τα τρόφιμα θα μας κάψουν".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "κυριολεκτικά στο έλεος του πληθωρισμού βρίσκεται, πλέον, η χώρα, καθώς τίποτε δεν δείχνει αποκλιμάκωση και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε και πως θα υποχωρήσουν οι εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμφώνησαν εργασιακή ειρήνη για δύο χρόνια. Αυξήσεις μισθών 3,45% από 1/1/08, 3% από 1/9/08 και 5,5% από 1/5/09".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "συμφωνία για νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας επήλθε μεταξύ των εκπροσώπων της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Thursday, 27 March 2008 - 21:56:58 UTC