Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 08-06-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/6/2008
  • [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/6/2008

    Ποια θέματα κυριαρχούν: Το σκάνδαλο της Siemens και οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, οι βάσεις και το πως διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα εισόδου σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και η υφιστάμενη κρίση στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία.

    Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "STOP σε 15 καταχρηστικούς όρους των Τραπεζών. Με δραστική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "μέτρα - ανάσα για τους καταναλωτές δανειολήπτες και τελεσίγραφο στις τράπεζες για μείωση των επιτοκίων των πιστωτικών καρτών, από τον υπουργό Ανάπτυξης Χ. Φώλια".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ξάφρισε τη μίζα εν πτήσει προς Αθήνα. Ο μεταφορέας 2 βαλιτσών γεμάτων μάρκα, που θα χρησιμοποιούνταν για δωροδοκίες στην Ελλάδα, κράτησε για τον εαυτό του το δικό του "δώρο".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με ταχύτητα φωτός τρέχουν οι εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο της Siemens, καθώς καθημερινά ο εισαγγελέας προσθέτει νέα πρόσωπα στη λίστα των μαρτύρων και των υπόπτων".

    Η ΑΥΓΗ: "Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο: Άλλη πορεία για τη χώρα ζητεί η πλειοψηφία".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "νέο άλμα της απογοήτευσης των πολιτών για την πορεία της χώρας καταγράφει το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Το 56% (αύξηση κατά 12% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο), η καθαρή, απόλυτη πλειοψηφία εκτιμά ότι "τα πράγματα στη χώρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση". Η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση κατρακυλά κατά δώδεκα μονάδες, στο 34%. Πρώτα προβλήματα για την κοινωνία μας θεωρούνται η ανεργία και η ακρίβεια, ενώ μόνον το 20% πιστεύει ότι θα βελτιωθεί η οικονομική του κατάσταση το επόμενο δωδεκάμηνο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πρωταθλητής της μίζας ο Τρεπεκλής. Με το καλημέρα άρπαξε προκαταβολικά 6.500.000 ευρώ για υπηρεσίες διαμεσολάβησης".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε κεντρικό ζητούμενο της δικαστικής έρευνας για τις μίζες της SIEMENS αναδεικνύεται το ερώτημα που κατέληξε η προμήθεια - μαμούθ των 6,5 εκατ. ευρώ που πήρε προκαταβολικά από την SAIC ο στενός φίλος και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου Γιώργος Τρεπεκλής για τις υπηρεσίες διαμεσολάβησής του στην τότε κυβέρνηση αφού δεν είχε καμία συμμετοχή στο έργο".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Το τρενάκι της μίζας. Συνωστισμός στην πόρτα του Εισαγγελέα. Φυγόκεντρες δυνάμεις αναπτύσσονται στα κόμματα. Κάθε ημέρα εμπλέκονται νέα πρόσωπα στο σκάνδαλο της Siemens".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "πριν από έναν μήνα ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ, πρόσωπο - κλειδί στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens, είχε πει ότι "δεν γινόταν δουλειά στην Ελλάδα χωρίς μίζα". Μέσα σε λίγες ημέρες ο ισχυρισμός του επιβεβαιώθηκε. Έξω από την πόρτα του εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου που χειρίζεται την υπόθεση επικρατεί συνωστισμός. Οι ύποπτοι έχουν πλέον ξεπεράσει τους τριάντα. Και δεν είναι μόνο στελέχη του ΟΤΕ ή του υπερεθνικού κολοσσού. Οι έρευνες επεκτείνονται πλέον και σε πολιτικά πρόσωπα προκαλώντας σεισμικές δονήσεις στα δύο μεγάλα κόμματα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Βάσεις: Πού πέφτουν, που ανεβαίνουν. Τι δείχνουν οι βαθμολογίες και τα στατιστικά στοιχεία του υπ. Παιδείας".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πτωτική πορεία στις περισσότερες σχολές αναμένεται να ακολουθήσουν οι βάσεις, όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία τα οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για τις επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Περίπου 30.000 υποψήφιοι θα βρεθούν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ πάνω από 7.000 θέσεις θα παραμείνουν κενές στα ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης της περιφέρειας".

    ΕΘΝΟΣ: "Ασανσέρ οι βάσεις εισαγωγής. Στα προπέρσινα επίπεδα κινούνται οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σαφής και πιθανότατα μεγάλη άνοδος βάσεων φαίνεται ότι θα υπάρξει στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ βέβαιη θεωρείται η πτώση στο 5ο Πεδίο. Βαθμολογικό "Βατερλό" σημειώθηκε στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η πρώτη ήττα, με ...σκορ 2-1, του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου χθες στην εκλογή των τριών νέων Μητροπολιτών ...Προσάραξε μεταξύ Πάρου και Νάξου".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η εκκλησία βρήκε την... ευστάθειά της" παρατηρούσαν με νόημα πολλοί Αρχιερείς μετά τη χθεσινή εκλογή νέων Μητροπολιτών Λευκάδας και Ιθάκης, Θηβών και Λεβαδείας και Παροναξίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βουλιάζει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού. Σε έξι μήνες αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι πρώτοι έντονοι κραδασμοί θα σημειωθούν το 2014, ενώ το 2018 δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους μερισματούχους του, καθώς το έλλειμμα θα εκτιναχθεί στα 412 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε για το ελληνικό Πεντάγωνο ο διεθνής αναλογιστικός οίκος "Delloitte".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βραχυκύκλωμα σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ από τη Siemens. Η εμπλοκή Τσουκάτου αφορμή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών στη Χαριλάου Τρικούπη. Πολλές "γραμμές" στην κυβέρνηση".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "η κούρσα των βάσεων στις σχολές των κεντρικών ιδρυμάτων είχε ξεκινήσει από το Μάρτιο που ανακοινώθηκε η μείωση των θέσεων. Τα εύκολα θέματα βοήθησαν τη θεωρητική κατεύθυνση να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο. Η βάση της Νομικής Αθήνας εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 19.000 μόρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "2,3 εκ. μίζες και επί ΝΔ. Siemens: Στο φως οι μαύρες διαδρομές για το C4i".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ντοκουμέντα για 4 πληρωμές 2.348.400 ευρώ τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο 2004 για "υπηρεσίες" της εταιρείας "Krhoma" για το σύστημα C4i των Ολυμπιακών αποκαλύπτει η "Ε". Στο μεταξύ, προκύπτει ότι "γαλάζιο" πολιτικό χρήμα πέρασε από τα χέρια χρηματιστή, τον οποίο θα κατονομάσει εμπλεκόμενος επιχειρηματίας. Όσον αφορά τον Θ. Τσουκάτο, επιμένει ότι το 1 εκατ. μάρκα δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και ζητεί να εξετασθεί κατ' αντιπαράσταση με όσους τα μετέφεραν ή τα παρέλαβαν".

    ΕΣΤΙΑ: "Πολιτικά ανθρωπάκια. Ουδείς ευθύνεται για την παρούσα σήψη".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "επί ημέρες παρακολουθούμε να παρελαύνουν στην τηλεόραση πολιτικά ανθρωπάκια και να μας λένε ότι το πολιτικό σύστημα είναι σάπιο. Μα τα ανθρωπάκια αυτά που ανήκουν; Δεν είναι και αυτά μέλη του σάπιου πολιτικού συστήματος; Δεν αποτελούν το πολιτικό σύστημα που τώρα καταγγέλλουν;".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Έρευνες για Μετρό και Siemens ζητεί η ΕΕ. Ξανανοίγει ο φάκελος των φρεγατών. Επιβαρυντική κατάθεση για Τσουκάτο".

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέα τροπή, με απρόβλεπτες συνέπειες, προσλαμβάνει και πάλι η υπόθεση Siemens: Μετά τα στοιχεία που προσκόμισαν χθες στην Αθήνα εισαγγελείς και εκπρόσωποι της Eurojust και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF), ανοίγει εκ νέου ο φάκελος του εκσυγχρονισμού των έξι ολλανδικών φρεγατών".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Δικαιώνονται οι δανειολήπτες...για 15 καταχρηστικούς όρους συναλλαγών. Απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη συμμόρφωση των τραπεζών".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "απόφαση με θέμα την απαγόρευση αναγραφής γενικών όρων συναλλαγών που έχουν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις στις συμβάσεις που συνάπτουν τα πιστωτικά ιδρύματα με τους δανειολήπτες υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας και ο υφυπουργός κ. Γ. Βλάχος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ακόμα πιο ψηλά οι περιζήτητες Σχολές. Βαθμολογίες δύο ταχυτήτων στις Πανελλαδικές".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "άνοδο βάσεων στις κεντρικές περιζήτητες Σχολές των τεσσάρων από τα πέντε επιστημονικά πεδία, μικρές αυξομειώσεις στα τμήματα μεσαίας ζήτησης κα πτώσης στις χαμηλόβαθμες Σχολές της περιφέρειας δείχνουν οι βαθμολογίες που ανακοινώθηκαν χθες".

    Η ΝΙΚΗ: " Ακάλυπτος ο "στρατηγός". Ύπουλα χτυπήματα σημιτικών στον Παπανδρέου. Ο Τσουκάτος παραδέχεται ότι δεν έχει αποδείξεις."

    Η εφημερίδα γράφει ότι "προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο πήρε ο Θοδ. Τσουκάτος, ο οποίος δια του συνηγόρου του παραδέχθηκε ότι δεν έχει αποδείξεις πως η μίζα του 1 εκατ. μάρκων κατέληξε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι θα δικαιωθεί από άλλες μαρτυρικές καταθέσεις. Συνεχίζονται τα χτυπήματα του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ" προς τον Γιώργο Παπανδρέου και η Χαριλάου Τρικούπη απαντά ότι όλα πρέπει να έρθουν στο φως".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νίκη μεταναστών εργατών στη βιοτεχνία ιματισμού "LADY FASHION". Η ταξική συσπείρωση και αλληλεγγύη έφεραν αποτέλεσμα".

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στην επιχείρηση όπου η εργοδοσία με τα τσιράκια της χτύπησε - μέχρι αίματος- τους μετανάστες που αρνήθηκαν να δουλέψουν Κυριακή και τους συναδέλφους τους που έσπευσαν να τους υπερασπιστούν, οι εργάτες με μπροστάρη το κλαδικό τους Σωματείο και τη συμπαράσταση άλλων ταξικών Συνδικάτων της Αθήνας, έβαλαν λουκέτο χτες το ξημέρωμα και συγκεντρώθηκαν στην πύλη αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αυτονόητα".

    Η ΧΩΡΑ: " Οι 13 διαδρομές του "μαύρου χρήματος". Καταθέσεις - σοκ για τον πακτωλό που μοίραζε η SIEMENS".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τις 13 "μυστικές" διαδρομές του "μαύρου χρήματος" των ταμείων της Siemens προς την Ελλάδα, τον ρόλο πολιτικών προσώπων και επιχειρηματιών σε πλήθος κρατικών συμβάσεων και τον απίστευτο χορό των εκατομμυρίων ευρώ της "μίζας" φέρνει στο φως της δημοσιότητας από σήμερα η "Χώρα", σε μια έρευνα που θα συζητηθεί και θα προκαλέσει...σεισμό!".

    City Press: "Πανελλαδικές εξετάσεις: Τι κρύβουν οι βαθμολογίες".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, "από τις 11 το πρωί χθες στα σχολεία της χώρας έχουν αναρτηθεί οι βαθμολογείς των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου θα κληθούν να καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία με τις σχολές προτίμησής τους, ενώ οι βάσεις εισαγωγής στις σχολές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου".

    Metro: "Πρόθυμοι για μετανάστες. Σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες δηλώνουν έτοιμοι να αλλάξουν πόλη ή χώρα".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρόθυμοι να μετακινηθούν σε άλλη πόλη ή χώρα εμφανίζονται οι Έλληνες, προκειμένου να εξασφαλίσουν εργασία με καλύτερους όρους, σύμφωνα με έρευνα της Manpower".

    Metropolis: "Ανέβασαν τον πήχυ έριξαν τις βάσεις".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "τέλος έλαβε η αγωνία των 90.508 υποψηφίων μαθητών, καθώς χθες ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων, για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ , την προσεχή χρονιά".

    [02] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: " Πρόσθετο βάρος 1,7 δισ. για εισαγωγές καυσίμων. Επιδείνωση του ισοζυγίου λόγω εκτίναξης κατά 46,7% των δαπανών για αγορά πετρελαίου".

    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σημαντικό "πλήγμα" στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχουν επιφέρει οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις των καυσίμων διεθνώς, με δεδομένη την υψηλή εξάρτηση της χώρας από τη συγκεκριμένα μορφή ενέργειας".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εκτροχιάζεται η οικονομία. Μετέωρη η εκτέλεση του προϋπολογισμού".

    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αβέβαιος για την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο Γ. Αλογοσκούφης. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησής του το φθινόπωρο. Η υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας οδήγησε σε αύξηση 5,7% στο έλλειμμα του ισοζυγίου στο 4μηνο. Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στο 6% έφθασαν τα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας! Όσο- όσο πληρώνουν οι τράπεζες για να προσελκύσουν χρήμα".

    Η εφημερίδα γράφει ότι "αποδόσεις που ξεπερνούν ακόμη και το φράγμα του...6% που έσπασε πολύ πρόσφατη η Citi, ανεβάζοντας τον πήχη στις προθεσμιακές, προσφέρουν οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να αντλήσουν ρευστότητα, αξιοποιώντας το καταθετικό τους πελατολόγιο".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στον "αέρα" η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Γ. Αλογοσκούφης: Δεν μπορώ να δεσμευθώ για την πορεία του".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι "προβλήματα αντιμετωπίζει η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς η υστέρηση των εσόδων και οι υπερβάσεων δαπανών είναι σημαντικές. Η χθεσινή αναφορά του ΥΠΟΙΟ Γ. Αλογοσκούφη στη Βουλή ότι "αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευτώ για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού", καταδεικνύει το πρόβλημα".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 25 June 2008 - 18:28:31 UTC