Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 12/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Υγεία Πρωθυπουργού

  • [3] Πολιτικές εξελίξεις

  • [4] Κυπριακό

  • [5] Αμυντική συνεργασία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 12/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η επιδείνωση της υγείας του Πρωθυπουργού και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ μονοπωλούν κυριαρχούν και σήμερα στην ειδησεογραφία του αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Άφθονη διούρηση ... Χυτήρη. Αποκλείει ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ενώ επικίνδυνη λοίμωξη ξαναρίχνει τον Πρωθυπουργό.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Άμεσος κίνδυνος απο τον άγνωστο ιό. Ξαφνική επιδείνωση της υγείας του Ανδρέα. Ανησυχία και για την καρδιά".

    Η ΑΥΓΗ: "Εμπλοκή στα σενάρια. Αλλάζει και πάλι στο σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μην παίζετε άλλο με τη χώρα. Ο τόπος χρειάζεται γρήγορα νέα κυβέρνηση και νέο πρωθυπουργό".

    ΕΘΝΟΣ: "Σοκ με νέα λοίμωξη. Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Ανδρέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Ανδρέας στη γραμμή πυρός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καταρρέει ο ηγεμών. Δηλώσεις-σόκ απο το Θεόδωρο Πάγκαλο για τον Ανδρέα Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γιατροί: τον χάνουμε αν δε νικήσουμε τη νέα λοίμωξη. Στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν διαδοχή για όλα τα ενδεχόμενα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Δραματική ανατροπή. 40 κρίσιμες ώρες για τον Ανδρέα απο τη νέα λοίμωξη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι πολιτικές εξελίξεις επιταχύνονται".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ολοι αγωνιούν. Το πιο κρίσιμο 24ωρο στις 22 μέρες νοσηλείας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Η αλήθεια για το δράμα του Ανδρέα. Μηχανική υποστήριξη μετά τη νέα επιδείνωση. Νυχτερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου για τα σενάρια διαδοχής".

    ΝΙΚΗ: "Κεντρώοι στα άκρα. Αυθαίρετη η πρόταση για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το ΠΑΣΟΚ και η πλειοψηφία των βουλευτών καταδικάζουν την κίνηση".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μαριονέτες της ολιγαρχίας οι κυβερνώντες. Τα διαπιστευτήριά του στο ΣΕΒ δίνει το ΠΑΣΟΚ".

    [2] Υγεία Πρωθυπουργού

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "τις κρισιμότερες στιγμές απο τη στιγμή που εισήχθη στο Ωνάσειο περνάει απο χθες το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου. Η κατάστασή του χαρακτηρίστηκε επικίνδυνη απο το σύμβουλο νεφρολόγο του ΩΚΚ κ. Δημήτρη Βλαχάκο, ο οποίος και ανακοίνωσε τις δυσάρεστες εξελίξεις χθες το βράδυ. Ο αιφνίδιος πυρετός που εκδηλώθηκε στις 2.00 μ.μ. το μεσημέρι σήμανε την πρώτη επιπλοκή που φοβόντουσαν οι θεράποντες ιατροί. Μια νέα λοίμωξη είχε ήδη εμφανιστεί. Η νέα λοίμωξη ήταν αναμενόμενη όχι μόνο γιατί εμφανίζεται σε ασθενείς που νοσηλεύονται πάνω απο μια εβδομάδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας αλλά και γιατί η φυσική αντίσταση του οργανισμού του πρωθυπουργού την 22η ημέρα νοσηλείας του είναι ιδιαίτερα εξασθενημένη. Ακόμη δεν έχει εντοπισθεί η εστίας της λοίμωξης, η οποία μπορεί να βρίσκεται στο αναπνευστικό, στο γαστρεντερικό ή στο ουροποιητικό σύστημα ή ακόμα και στο αίμα. Η επικινδυνότερη λοίμωξη που φοβούνται ιδιαίτερα οι θεράποντες ιατροί του είναι στους πνεύμονες. Ωστόσο απο τις πρώτες ακτινογραφίες γεννιούνται ελπίδες οτι η λοίμωξη μάλλον δεν προέρχεται απο το αναπνευστικό σύστημα. Τα πρώτα αποτελέσματα των καλλιεργειών και άλλων εργαστηριακών εξετάσεων αναμένονται σήμερα. Εφόσον η λοίμωξη αυτή ελεγχθεί σημαίνει οτι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα ξεπεραστεί".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ που επικαλείται "έγκυρη ιατρική πηγή, τις πρώτες πρωινές ώρες, η λοίμωξη ελέγχθηκε και ο πυρετός ακολούθησε καθοδική πορεία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σε επικίνδυνο δρόμο μπήκε απο χθες το μεσημέρι η υγεία του Πρωθυπουργού. Εάν η λοίμωξη που του εκδηλώθηκε δεν ελεγχθεί άμεσα τότε η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και όλα πλέον είναι πιθανά να συμβούν δήλωσε στην "Ε" κορυφαίος γιατρός που παρακολουθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου απο την πρώτη στιγμή. Από την πρώτη στιγμή που εμφανίσθηκε ο πυρετός γύρω στις 2 το μεσημέρι χθες ο Πρωθυπουργός μπήκε στον αναπνευστήρα και του χορηγούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Σήμερα το απόγευμα οι γιατροί περιμένουν να δουν την αντίδραση απο τη χορήγηση των αντιβιοτικών. Αν είναι θετική, οι ελπίδες ξανάρχονται. Αν όχι τότε η ζωή του πρωθυπουργού κινδυνεύει".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "καθοριστικό για τη ζωή του Πρωθυπουργού κρίνεται το πρώτο 24ωρο μετά τη νέα λοίμωξη, ενώ τα φαινόμενα διανοητικής σύγχυσης που είχε παρουσιάσει προχθές το βράδυ και χθες το πρωί αναμένεται να ενταθούν. Μετά τη διπλή πλέον τεχνητή υποστήριξη (σε πνεύμονες και νεφρούς) διαλύεται το ... τεχνητό κλίμα ευφορίας που καλλιεργούσαν ορισμένα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός εμφάνισε απο την Κυριακή το βράδυ -και αφού είχε περάσει μια μέρα με πολύ καλή επικοινωνία με το περιβάλλον του- φαινόμενα διανοητικής σύγχυσης. Ως χαρακτηριστικό της κατάστασης αναφέρεται οτι δεν αναγνώρισε θεράποντες γιατρούς που τον επισκέφθηκαν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζουν οτι "ο Πρωθυπουργός δεν έχει πλέον επαφή με το περιβάλλον και δεν αναγνωρίζει τα πρόσωπα που τον πλησιάζουν".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "Ο πρωθυπουργός που πριν απο τη λοίμωξη χαρακτηριζόταν "οριακός ασθενής" που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ άσχημης εξέλιξης και σχετικά σταθερής χθες χαρακτηριζόταν απο θεράποντες ιατρούς του "ασθενής σε κρίσιμη κατάσταση". Η χορήγηση αντιβιοτικών όμως θα έχει επιπτώσεις σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού και θα προκαλέσει αιμορραγίες ενώ έχει ήδη προκαλέσει διάρροια, παρότι δεν έγινε καμία αναφορά έστω και άτυπα απο τους γιατρούς".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "η αγωνιώδης προσπάθεια των γιατρών να κρατήσουν στη ζωή με όλα τα μέσα τον Ανδρέα Παπανδρέου από χθες το απόγευμα μπήκε σε νέα φάση. Στα εργαστήρια του Ωνασείου αναζητείται ο ιός ο οποίος προκάλεσε σοβαρή λοίμωξη η οποία ανέστρεψε το κλίμα αισιοδοξίας που είχαν δημιουργήσει γιατροί και πολιτικοί. Το πιο ανησυχητικό για την εξέλιξη της υγείας του πρωθυπουργού είναι οτι και η αριστερή κοιλία της καρδιάς στην οποία "δουλεύει" η βαλβίδα που έχει τοποθετήσει απο το 1988 ο Μαγντί Γιακούμπ παρουσιάζει προβλήματα".

    Δύο απο τους θεράποντες γιατρούς φέρονται σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ να δήλωσαν στα παιδία του πρωθυπουργού χθες το απόγευμα οτι "είναι η πιο σοβαρή κρίση που περνά φοβόμαστε οτι τον χάνουμε. Είναι επίτευγμα που ζει ακόμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "Αυτή η νέα επιδείνωσης της υγείας μεταβάλει το πολιτικό παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ. Νέες ισορροπίες και συμμαχίες, ... τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο ΩΚΚ όπου ο Ανδρέας βρίσκεται στη γραμμή πυρός".

    "Από λοίμωξη-φονιάς απειλείται η ζωή του πρωθυπουργού του οποίου η κατάσταση της υγείας επιδεινώθηκε άρδην, δημιουργώντας πάλι σύννεφα ανησυχίας ύστερα απο ένα διήμερο αισιοδοξίας", σημειώνει η ΑΥΡΙΑΝΗ.

    [3] Πολιτικές εξελίξεις

    Εν αναμονή της εξέλιξης της υγείας του Πρωθυπουργού μετά τη χθεσινή επιδείνωσή της, τελεί το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του σημερινού τύπου, τα οποία υπογραμμίζουν τη σύγκληση της κυβερνητικής επιτροπής απο τον αναπληρώνων τον Πρωθυπουργό, Ακη Τσοχατζόπουλο προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι ελληνικές θέσεις για τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης την Παρασκευή, την πρωτοβουλία των αποκαλούμενων "κεντρογενών" βουλευτών του Κινήματος, τη συνεδρίαση του ΕΓ και τη στάση της Νέας Δημοκρατίας".

    Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ οτι επικρατεί "ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στο ΠΑΣΟΚ εν αναμονή των εξελίξεων".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "η πορεία της υγείας του Πρωθυπουργού αναμένεται να "οδηγήσει" την κούρσα των εξελίξεως και πάντως καμιά τάση -πλην των κεντρογενών- δεν πρόκειται να θέσει άμεσο θέμα αντικατάστασης του Ανδρέα Παπανδρέου".

    "Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ, συζητήθηκαν τα σενάρια διαδοχής. Επισημάνθηκε οτι αν εκλείψει ο πρωθυπουργός τότε θα πρέπει να υπάρξουν αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του οργάνου που θα κηρύξει την έναρξη των διαδικασιών εκλογής νέου πρωθυπουργού, της ΚΕ που θα καθορίσει τις κατευθύνσεις που θα πρέπει να υπάρξουν για την επιλογή του διαδόχου του κ. Παπανδρέου και της ΚΟ που θα δώσει το όνομα του νέου προέδρου της Κυβέρνησης. Αν παραταθεί η ασθένεια του Πρωθυπουργού χωρίς να υπάρξει αποθεραπεία τότε η Πολιτική Γραμματεία και το ΕΓ θα επανεξετάσουν το θέμα και θα προτείνουν την αρμόζουσα λύση. Αν πάει στην Εκάλη ο πρωθυπουργός, τότε θα πάρει ο ίδιος τις αναγκαίες πρωτοβουλίες".

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του κ. Χαραλαμπόπουλου σε εκπομπή στον ΑΝΤΕΝΑ εάν του ζητηθεί, είναι σαφές, είπε οτι δεν θα μπορούσε να αρνηθεί να είναι μεταβατικός Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής και υπεράνω τάσεων και ομάδων, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι διάσπασης απο μια άμεση και "εν θερμώ" εκλογή. Ο κ. Χαραλαμπόπουλος τόνισε ακόμη οτι "η όποια εκλογή απο την ΚΟ θα είναι μεταβατική, δεδομένου οτι το συνέδριο θα είναι εκείνο το οποίο θα εκλέξει τον οριστικό πρόεδρο και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι η "αιφνίδια επιδείνωση της υγείας του Πρωθυπουργού θέτει πλέον σε νέα βάση τις διαδικασίες για τη διαδοχή του, καθώς απομακρύνεται ίσως και οριστικά η έξοδος απο το ΩΝΑΣΕΙΟ και η επάνοδος στην οικεία του απ' όπου αναμενόταν να συμβάλει με τη θέλησή του μέσα στο Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο στην πλήρωση του κενού που έχει δημιουργηθεί".

    Η ΝΙΚΗ επικρίνει με δριμύτητα "τους "κεντρογενείς" βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προωθούν λύσεις εξωθεσμικού χαρακτήρα. Οι μεθοδεύσεις τους προκαλούν την έντονη αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "το κείμενο επρόκειτο να δημοσιοποιηθεί χθες αλλά μετά τα νεότερα απο το Ωνάσειο αποφασίστηκε να τηρηθεί στάση αναμονής, αν και κάποιοι πιστεύουν οτι τελικά μπορεί οι σχετικές διεργασίες να ξεπεραστούν εκ των πραγμάτων. Πρόθεση των συντακτών του κειμένου είναι να επιδιώξουν τη συλλογή όσο γίνεται περισσοτέρων υπογραφών απο κυβερνητικούς βουλευτές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ χαρακτηρίζει "δειλούς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αποδεικνύονται άτολμοι, μίζεροι και κατώτεροι των περιστάσεων και δεν ενδιαφέρονται για την πορεία της χώρας και για την παρατεταμένη ακυβερνησία".

    Στο σχόλιό της η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει μεταξύ άλλων οτι "η παρατεινόμενη ασθένεια του Πρωθυπουργού δεν είναι μόνο ανθρώπινο θέμα, αλλά και μείζον πολιτικό, καθώς έχει επίπτωση στη διακυβέρνηση της χώρας. Ισχυρίζεται η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου οτι τα πάντα λειτουργούν ομαλά και δεν υπάρχει πρόβλημα στην πορεία του κυβερνητικού έργου. Ο ισχυρισμός όμως δεν συνοδεύεται και απο αποδείξεις. Η απόδειξη θα είναι να συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και να τηρείται ενήμερη η Βουλή και δι αυτής η κοινή γνώμη".

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "η επιδείνωση της υγείας του Πρωθυπουργού παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα. Τα σενάρια για καθοδηγημένη απο τον ίδιο διαδικασία διαδοχής αναστέλλονται. Η ανωμαλία (πολιτική αλλά και συνταγματική σύμφωνα με τη γνώμη συνταγματολόγων) παρατεταμένης αναπλήρωσης του Πρωθυπουργού αποκτά νέα διάσταση καθώς δεν επιβεβαιώνεται η αισιοδοξία του προεδρικού περιβάλλοντος οτι ο κ. Παπανδρέου "ανακάπτει και θα επιστρέψει στην Εκάλη τα Χριστούγεννα".

    [4] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει το "συνδυασμένο ενδιαφέρον ΗΠΑ - Ρωσίας" που έχει εκδηλωθεί για την επίλυση του Κυπριακού. "Η Ουάσιγκτον τονίζει προς κάθε κατεύθυνση οτι είναι έτοιμη να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό και περιμένει το πρόβλημα να λυθεί μέσα στο 1996 και το μήνυμα φαίνεται οτι έφθασε και στη Μόσχα, η οποία έστειλε στη Λευκωσία τον υφυπουργό εξωτερικών Σεργκέϊ Κριλόφ. Η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας πραγματοποιείται δύο μόλις 24ωρα μετά την επίσκεψη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου Ρ. Μπίτι, η οποία, εντελώς αιφνίδια θα έλεγε κανείς, κατέληξε στο έγγραφο που διαβίβασε ο Ντενκτάς και με το οποίο αποδέχεται να υποστηρίξει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με αντάλλαγμα όμως την αποδοχή απο τους Ελληνοκύπριους της τουρκικής ερμηνείας, της πολιτικής ισότητας και των εγγυήσεων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει τη δήλωση του Σεργκέι Κριλόφ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη οτι "η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του ΣΑ έχει υποχρέωση να προωθήσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο".

    [5] Αμυντική συνεργασία

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "πρωτόκολλο συνεργασίας στον αμυντικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας θα υπογραφεί αύριο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας. Σήμερα αναμενόταν στην Αθήνα για το σκοπό αυτό ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αλβανίας στρατηγός Κόσοβα προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του ναυάρχου Χρήστου Λυμπέρη. Βούλγαροι αξιωματικοί θα επιθεωρήσουν σήμερα μονάδες στην Κρήτη στα πλαίσια της συνθήκης για τη μείωση των εξοπλισμών στην Ευρώπη".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Tuesday, 12 December 1995 - 12:06:24