Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 20/12/95

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/12/1995


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] ΟΟΣΑ

  • [3] Κυπριακό

  • [4] Υγεία Πρωθυπουργού

  • [5] Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/12/1995 (ΑΠΕ):

    Η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού, οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, η έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, η συζήτηση στη βουλή για τον προϋπολογισμό και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ελεύθερος ο σφαγέας του Κορυδαλλού. Ανήκουστο δικαστικό σκάνδαλο. Ξερίζωσε την καρδιά του Καραμούτη και τον αθώωσαν".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βίαιο επεισόδιο Δήμητρας-Γιωργάκη. Σήκωσαν στο πόδι το ΩΝΑΣΕΙΟ".

    Η ΑΥΓΗ: "Ύστατη μάχη. Κι άλλη λοίμωξη στο αναπνευστικό του Ανδρέα Παπανδρέου. Η σύζυγός του επιδιώκει να κατευθύνει τη διαδοχή".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σκότωσε τον Ανδρέα η Μιμή. Το αποκάλυψαν τα παιδιά του μετά απο άγριο καυγά χθες στο ΩΝΑΣΕΙΟ"

    ΕΘΝΟΣ: "Απελπισία στο ΩΝΑΣΕΙΟ. Δύο γιατροί του συμβουλίου αποκαλύπτουν την αλήθεια για τον Ανδρέα. Νέα λοίμωξη στους πνεύμονες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τα κεφάλια μέσα για τρεις ημέρες. Ο προϋπολογισμός παγώνει τις εξελίξεις μέχρι την Παρασκευή"

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Η Μιμή τον ξέκανε. Συγκλονιστικά αποκαλυπτικά στοιχεία εναντίον της".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Θανάσιμη επιδείνωση. Πνευμονική λοίμωξη χτύπησε τον Πρωθυπουργό. Κρυφό χαρτί έβγαλε η Μιμή. Η "αυλή" αρνείται παραίτηση Ανδρέα. Το κόμμα οδεύει σε κατάργησή του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στο έλεος των ιών. Στα όριά τους τα ζωτικά όργανα του Ανδρέα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "ΟΟΣΑ: πάτε καλά ... αλλά. Οι στόχοι της σύγκλισης υπαγορεύουν να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Αγωνία και συσπείρωση. Κορυφώνονται οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Πρωθυπουργού. Ο πρώτος λόγος στην Κεντρική Επιτροπή για τις εξελίξεις".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Τέταρτη λοίμωξη απειλεί τον Ανδρέα. Υπογλυκαιμική κρίση τρόμαξε τους γιατρούς".

    ΝΙΚΗ: "Συμφωνία για τις εξελίξεις. Ο Ακης ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ. Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σκληρότερα μέτρα προστάζει τώρα ο ΟΟΣΑ. Συγχαρητήρια αλλά και νέες κατευθύνσεις απο τα ιμπεριαλιστικά κέντρα".

    [2] ΟΟΣΑ

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "θετική κρίνεται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης η χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και προβλέπει οτι οι στόχοι θα επιτευχθούν ενώ ζητά να συνεχιστεί η υπάρχουσα πολιτική. Τα μεγέθη -κατά την ίδια έκθεση- βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η έκθεση κρίνει θετικά την πορεία της οικονομίας το 1995 κάνοντας λόγο για αύξηση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ελληνική οικονομία, αλλά και επενδυτική έκρηξη τόσο μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων αλλά και των δημοσίων. Τονίζεται ακόμα οτι το μειωμένο κόστος των τραπεζικών κεφαλαίων δανεισμού και η συγκράτηση των αμοιβών θα στηρίξουν τις ιδιωτικές επενδύσεις ενώ ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων επενδύσεων αναμένεται να καλυφθεί απο το δεύτερο πακέτο Ντελόρ. Ταυτόχρονα όμως εκτιμά οτι υπάρχει κόπωση απο την προσαρμογή στο δημοσιονομικό τομέα ενώ υπογραμμίζεται οτι δεν πρέπει να επιδιωχθεί μια πολύ βιαστική μείωση των επιτοκίων γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στον πληθωρισμό και το ισοζύγιο συναλλαγών".

    "Πρόοδο στα περισσότερα μέτωπα της Οικονομίας και αυξημένη εμπιστοσύνη των αγορών διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, αλλά εμμέσως συνιστά τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων αποφυγή των παροχών και τονίζει οτι έστω και μικρή χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ή πολύ βιαστική πτώση των επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης και να αντιστρέψει τη θετική πορεία", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    "Τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων στο δημοσιονομικό τομέα ζητεί με την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα τονίζεται οτι: "χωρίς την υιοθέτηση συμπληρωματικών μέτρων στο τέλος του 1997 το δημόσιο έλλειμμα θα κινείται στο 7,5% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος και ο πληθωρισμός πάνω απο 100% του ΑΕΠ και το 6% αντίστοιχα", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "ανεπαρκείς θεωρεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τους μέχρι σήμερα ρυθμούς της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας προκειμένου να προσεγγίσει η Ελλάδα τα κριτήρια "σύγκλισης" του Μάαστριχτ και συνιστά την παραπέρα κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων. Το μήνυμα αυτό αποτελεί η ετήσια έκθεση του Οργανισμού που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη νέα κυβερνητική επέλαση ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα. Ταυτόχρονα, η έκθεση δεν παραλείπει να δώσει τα συγχαρητήριά της προς την κυβέρνηση για τις μέχρι σήμερα επιδόσεις της στην επιβολή της μονόπλευρης λιτότητας".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "Ο Αμερικανός διαπραγματευτής Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα μεταβεί στην Κύπρο στο τέλος Γενάρη και θα προσπαθήσει να βρει τρόπο για την απεμπλοκή του Κυπριακού δήλωσε τηλεφωνικά χτες στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. "Μπορώ να επιβεβαιώσω πως θα μεταβεί στην Κύπρο στο τέλος Γενάρη για ειρηνευτικές συνομιλίες" δήλωσε ο Αρικ Σβαν. Ο Χόλμπρουκ, που θεωρείται ο αρχιτέκτονας του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Βοσνία, δήλωσε στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Πόστ" πως θα αρχίσει διπλωματικές προσπάθειες στην ανατολική Μεσόγειο σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. "Προτιθέμεθα να κάνουμε το 1996 χρονιά της μεγάλης προσπάθειας για την Κύπρο", είπε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "35 Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο Κλίντον τον καλούν να επανεξετάσει την απόφασή του και εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στην προτεινόμενη πώληση. Ταυτόχρονα, απευθύνουν έκκληση στον Κλίντον, εάν προχωρήσει τελικά στην υλοποίηση της απόφασής του να μην συνδέσει με σαφείς όρους για τη χρήση και τη μεταφορά των πυραύλων. Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Μάικ Μπιλιράκης σε γραπτή δήλωσή του , τόνισε πως είναι αντίθετος με την πώληση των πυραύλων καθώς η Τουρκία έχει βεβαρημένο μητρώο καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλεί τις γειτονικές της χώρες".

    [4] Υγεία Πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "το ανοσοποιητικό σύστημα του Πρωθυπουργού είναι πλέον κάτω του μηδενός" δήλωναν χθες οι θεράποντες ιατροί. Εξετάσεις έδειξαν πύκνωση και στους δύο πνεύμονες -ενδεικτικό πνευμονίας- με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται στην ταυτόχρονη στήριξη πνευμόνων, καρδιάς και νεφρών του ασθενούς με το ειδικό σύγχρονο μηχάνημα ΜΠΕΝΕΤ. Αν οι γιατροί δεν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια νέα πνευμονία με αντιβιοτικά, τόνισε χθες ειδικός, τότε ο ασθενής καταλήγει σε πλήρη αναπνευστική ανεπάρκεια μη αναστρέψιμη".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "νέα πνευμονία εμφάνισε χθες ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι θεράποντες ιατροί δεν έχουν πλέον άλλα "όπλα" για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που διαμορφώνεται. Ο Α. Παπανδρέου που κλείνει σήμερα ακριβώς ένα μήνα νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ωνασείου αναπνέει και πάλι με την υποστήριξη του αναπνευστήρα χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αποσύνδεσής του. Η πρόγνωση των θεραπόντων ιατρών είναι απαισιόδοξη".

    "Δραματική, χαρακτηρίζει το ΕΘΝΟΣ, την κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού. Στο ΩΝΑΣΕΙΟ, γράφει, επικρατεί απελπισία ενώ δύο θεράποντες ιατροί δήλωσαν "ελάχιστα είναι τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "κρίσιμες ώρες περνά ο πρωθυπουργός στο "ΩΝΑΣΕΙΟ" αφού ο κίνδυνος μιας νέας λοίμωξης εξακολουθεί να τον απειλεί. Σύμφωνα με το βραδινό ιατρικό ανακοινωθέν "η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού δεν έχει μεταβληθεί".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε χθες το μεσημέρι η υγεία του πρωθυπουργού Αν. Παπανδρέου, ο οποίος συμπληρώνει σήμερα ένα μήνα νοσηλείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Η νέα λοίμωξη του αναπνευστικού που έπληξε χθες τον σε οριακή κατάσταση οργανισμό του, ίσως οδηγήσει τους γιατρούς στην τοποθέτηση του ασθενούς σε μηχάνημα πολλαπλής υποστήριξης όλων των οργάνων".

    "Έκδηλα συμπτώματα νέας λοίμωξης παρουσίασε χθες ο Πρωθυπουργός", αναφέρει ο ΛΟΓΟΣ.

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "σε μοιραίο χτύπημα για την εύθραυστη υγεία του πρωθυπουργού της χώρας, μπορεί να αποβεί η χθεσινή εμφάνιση της νέας δεύτερης λοίμωξης στο αναπνευστικό, με ταυτόχρονη αναζωπύρωση των παλαιοτέρων. Ο εξασθενημένος οργανισμός του δεν αντιδρά στη νέα λοίμωξη του αναπνευστικού και, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, όλα τα ζωτικά όργανα βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο".

    Σύμφωνα με την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "μόνο σ' ένα θαύμα ελπίζουν πια οι γιατροί του Ανδρέα Παπανδρέου ο οποίος περνάει τις πιο κρίσιμες στιγμές της ζωής του . Οι γιατροί, μετά και τη χθεσινή λοίμωξη -που αποδείχτηκε οτι είναι αναζωπύρωση της πνευμονίας- σηκώνουν τα χέρια ψηλά: "έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο" δήλωσε χθες θεράπων ιατρός, ενώ συνάδελφός του συμπλήρωνε: "χάσαμε την επαφή".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "χάνει δυστυχώς το παιχνίδι με τη ζωή ο πρωθυπουργός, ενώ φήμες που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν μέχρι αργά μιλούσαν για σηψαιμία που παρουσίασε ο ασθενής μη αναστρέψιμη".

    [5] Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "πλήρη κάλυψη στις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες κατατείνουν στην άρση του πολιτικού αδιεξόδου έδωσε χθες το ΠΑΣΟΚ καθιστώντας σαφές πως ο,τι κάνει είναι "νόμιμο και θεμιτό" κατά την έκφραση του γραμματέα του Κ. Σκανδαλίδη. Βεβαίως η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη αδιεξόδου αλλά απλώς πολιτικού προβλήματος που δημιουργείται απο την παρατεταμένη απουσία του Πρωθυπουργού απο την ενεργό δράση. Ομως θεωρεί οτι αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται επιτυχώς".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "απολύτως νόμιμες και θεμιτές θεωρεί το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ τις κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη συζήτηση του προβλήματος που έχει ανακύψει με την παράταση της ασθένειας του πρωθυπουργού. Πάντως, το ανώτατο όργανο του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασε χθες προχώρησε στην ομόφωνη διαπίστωση οτι παρόντος του Πρωθυπουργού η οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό πρέπει να γίνει με την απόλυτη συγκατάθεση του κ. Ανδρέας Παπανδρέου και οτι οποιοσδήποτε "εκβιασμός των πραγμάτων" οδηγεί σε διάσπαση του κόμματος και εκλογές. Η επισήμανση αυτή απο τα μέλη του ΕΓ αποτελεί ουσιαστικά απάντηση σε απόψεις ορισμένων πλευρών (στελεχών, βουλευτών αλλά και συνταγματολόγων) οτι σε περίπτωση που παρατείνεται η ασθένεια του πρωθυπουργού λύση μπορεί να δώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα πιθανώς και ύστερα απο γνωμάτευση ιατρών. Παρά τη στάση αναμονής που επιβάλουν η ρευστότητα της κατάστασης και οι διακυμάνσεις της υγείας του κ. Α. Παπανδρέου το ΕΓ προσπαθεί να έχει τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις. Αποφάσισε όχι ομόφωνα να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή μέσα στον Ιανουάριο ενώ δεν όρισε ούτε το θέμα ούτε την ακριβή ημερομηνία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει στην πολιτική σκηνή η ασθένεια του πρωθυπουργού θα επιδιώξει να δώσει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ μετά τις γιορτές".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "τον πρώτο ρόλο θα έχει η Κεντρική Επιτροπή. Επίσης χθες στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για τη δρομολόγηση των εξελίξεων. Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν καθώς το όργανο θα συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη Πέμπτη".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η σύνοδος της ΚΕ θα αποτελέσει πιθανότατα την απαρχή των διαδικασιών για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ επισφραγίστηκε η απόφαση όλων των πλευρών του ΠΑΣΟΚ για δρομολόγηση εξελίξεων στο θέμα διαδοχής του Α. Παπανδρέου εντός του Ιανουαρίου".

    "Το ενδεχόμενο να υποβάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός την παραίτησή του μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή και πριν απο την εκκίνηση οποιασδήποτε ενδοκομματικής διαδικασίας για την αντικατάστασή τους φέρεται να μεθοδεύει το στενό περιβάλλον ή μέρος αυτού του κ. Α. Παπανδρέου", σημειώνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Wednesday, 20 December 1995 - 12:57:38