Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 11/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Θέμα ΠΓΔΜ

  • [3] Ελληνικός πρωταθλητισμός

  • [4] Συνέδριο βαλκανικής συνεργασίας

  • [5] Απόδραση από τις φυλακές Κέρκυρας


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 11/03/1996 (ΑΠΕ)

    Το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι επιτυχίες Ελλήνων αθλητών στο στίβο και στο βόλεϊ, το συνέδριο της βαλκανικής συνεργασίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και η ομαδική απόδραση 44 κρατουμένων από τις φυλακές της Κέρκυρας αποτελούν τους ειδησεογραφικούς άξονες του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χρυσά νιάτα. Υπάρχει και η Ελλάδα της ελπίδας. Οι πρωταθλητές μας σηκώνουν ψηλά τη σημαία και το εθνικό μας γόητρο".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο νέος οικιστικός νόμος. Τα "παράθυρα" για να χτίσετε. Τι προβλέπει για εκτός σχεδίου -συνεταιρισμούς".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τρελάθηκε ο Ανδρέας. Θέλει να κάνει πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τη Μιμή".

    ΕΘΝΟΣ: "Ταμείο για όλους το Δημόσιο. Ενοποίηση 25 επικουρικών. Τετρακόσιες χιλιάδες υπάλληλοι στο νέο φορέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μαθήματα στον καθηγητή από τον Αντώνη. Για τη Μακεδονία θα μιλήσει με τον Πρωθυπουργό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σημεία και τέρατα σε έκθεση-σόκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ΙΚΑ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επαρση σημαίας από τους αθλητές. Η Ελλάδα σηκώθηκε επιτέλους από το βυθό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανάσα απο χρυσά νιάτα, τα καλά νέα. Ας είναι καλά αθλητές και Θρύλος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "20 λάθη που καίνε φορολογούμενους. Προσοχή στις δηλώσεις".

    ΝΙΚΗ: "Τρύπα στην ΕΛ.ΑΣ. Μετροπόντικας στις φυλακές της Κέρκυρας. Οργή Βενιζέλου για την απόδραση".

    [2] Θέμα ΠΓΔΜ

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ θα συζητήσει σήμερα για όλα τα θέματα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του Οργάνου κυρίως για τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων, γράφουν οι εφημερίδες.

    Βιάζεται η κυβέρνηση να "κλείσει" το Σκοπιανό όσο πιο γρήγορα γίνεται και με τις λιγότερες δυνατόν αντιδράσεις, ενώ έχει ζητήσει τη βοήθεια και των εταίρων μας στην ΕΕ, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Δριμύτατες επιθέσεις δέχθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που πέρασε η κυβέρνηση για την ανεύθυνη στάση που τηρεί στο θέμα των Σκοπίων, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την απορία του για την ταχεία μεταστροφή του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο επίμαχο θέμα. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού για τη στάση της κυβέρνησης στο Σκοπιανό.

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται ότι ωριμάζει στο ΠΑΣΟΚ η ιδέα της αποδοχής σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, καθώς όλα δείχνουν ότι η πλευρά Αρσένη δε φαίνεται να αντιδρά, ενώ η πλευρά Τσοχατζόπουλου δείχνει να την αποδέχεται.

    Ο πρωθυπουργός δίνει εξηγήσεις στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ για το συμβιβασμό σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ και ο Θεόδωρος Πάγκαλος για τον αφοπλισμό, υποστηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτοντας ότι έκτακτο ΚΥΣΕΑ ζητά ο Αρσένης. Η ίδια εφημερίδα παρουσιάζει και τη δήλωση του Μ. Εβερτ ο οποίος τόνισε πως "δεν δεχόμαστε τετελεσμένα γεγονότα στα εθνικά θέματα".

    Ο Σημίτης αρχίζει από το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας για το Σκοπιανό, εκτιμά η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτοντας ότι ο Πάγκαλος ζήτησε χθες από τους ομολόγους του στην ΕΕ να πιέσουν τα Σκόπια και να μετακινηθούν από την αδιάλλακτη θέση τους στο όνομα για να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στην πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για δημοψήφισμα στο θέμα των Σκοπίων, ο οποίος ζήτησε να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Η εφημερίδα προσθέτει τη δήλωση του Νίκου Κωνσταντόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο αποτελεί λύση η σύνθετη ονομασία.

    Την παρέμβαση της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις Αθηνών-Σκοπίων, που θα αρχίσουν τον επόμενο μήνα στη Ν. Υόρκη για το θέμα της ονομασίας, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος στη συζήτηση που είχε στο άτυπο συμβούλιο των "15" που έγινε στο Παλέρμο, γράφουν ΤΑ ΝΕΑ. Τον πρώτο κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων θα έχει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος έχει ήδη διαμηνύσει να σταματήσουν οι δηλώσεις για το θέμα διότι αυτές βλάπτουν την εθνική υπόθεση, προσθέτει η εφημερίδα.

    [3] Ελληνικός πρωταθλητισμός

    Δημοσιότητα δίνεται στις εφημερίδες από το επίτευγμα της Κατερίνας Θάνου, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Στίβο. Ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ευρώπης στο βόλεϊ. Αλεξόπουλος και Μπακογιάννη κέρδισαν αργυρά μετάλλια, ενώ τα αδέλφια Βασδέκη και ο Παπούλιας χάλκινα, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου στη Στοκχόλμη.

    Χρυσό στα 60 μέτρα πέτυχε η Θάνου στο ευρωπαϊκό κλειστού στίβου, γράφει ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Τραγούδησε όλη η Ελλάδα για τον άθλο του Ολυμπιακού που με 3-2 σετ νίκησε τους Γερμανούς της Μπάγερ Βούπερταλ στο βόλεϊ κατακτώντας τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στο άθλημα, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Ελληνική άνοιξη με τις επιτυχίες στο στίβο σημειώθηκε στη Στοκχόλμη, γράφει το ΕΘΝΟΣ.

    "Η Ελλάδα σηκώθηκε επιτέλους από το βυθό. Επαρση σημαίας από τους αθλητές", γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.

    Διψασμένος για επιτυχίες ο ελληνικός λαός παρακολουθούσε συνεπαρμένος από τα χρυσά νιάτα του στίβου την ανεπανάληπτη συγκομιδή έξι μεταλλίων στον πανευρωπαϊκό στίβο και φούσκωνε επιτέλους τα στήθη του. Να'χε και από αλλού τέτοιες ανάσες αυτός ο τόπος... σημειώνει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    "Χρυσή" αναδείχθηκε η Θάνου,"ασημένια" η Μπακογιάννη και "χάλκινη" η Βασδέκη στη Στοκχόλμη, ενώ ο Ολυμπιακός γιόρτασε τα 71 του χρόνια με την κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων, σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ.

    [4] Συνέδριο βαλκανικής συνεργασίας

    Το "βαλκανικό Νταβός", το συνέδριο με θέμα "Ελλάδα και Βαλκάνια: επιχειρηματική συνεργασία", που αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα για τη διαβαλκανική συνεργασία, όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, αρχίζει σήμερα στη Θεσσαλονίκη, γράφουν οι εφημερίδες.

    Η σημαντική παρουσία πολιτικών, οικονομικών και επιχειρηματικών παραγόντων από τις χώρες των Βαλκανίων, δίνει στο συνέδριο ιδιαίτερη σημασία και για το λόγο αυτό έχουν δείξει ενδιαφέρον οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και των περισσότερων χωρών της ΕΕ, σημειώνει το ΕΘΝΟΣ. Η παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, πολλών υπουργών της κυβέρνησης, των αντιπροέδρων των κυβερνήσεων της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, υπουργών και κυβερνητικών στελεχών από βαλκανικές χώρες, καθώς και του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέϊ Κόζιρεφ θα δώσει εκτός των άλλων την ευκαιρία και για επαφές υψηλού επιπέδου, προσθέτει η ίδια εφημερίδα.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα αναφερθεί επιπλέον στις προσπάθειες για σταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή καθώς και στις δυνατότητες ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των κρατών, σημειώνει η ΝΙΚΗ.

    [5] Απόδραση από τις φυλακές Κέρκυρας

    Παρά τα έκτακτα μέτρα ομάδα 44 κρατουμένων, κυρίως Αλβανοί, δραπέτευσαν από σήραγγα στην Κέρκυρα απο τους οποίους 16 συνελήφθησαν και γύρισαν στα κελιά, γράφει το σύνολο των εφημερίδων.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Monday, 11 March 1996 - 10:00:12