Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 26/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Τουρκία - Ελλάδα - ΕΕ

  • [3] ΗΠΑ - Ταξιδιωτική οδηγία

  • [4] Τουρκικές προκλήσεις

  • [5] Κυπριακό - ΕΕ

  • [6] Κυπριακό - ΣΑ

  • [7] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου

  • [8] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

  • [9] Συνέντευξη Σαμαρά


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 26/03/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα αποτελέσματα του συμβουλίου υπουργών εξωτερικών της ΕΕ δεσπόζουν στην ειδησεογραφία του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σπάει το απόστημα της τοκογλυφίας. Ασύδοτα κυκλώματα λυμαίνονται τους Ελληνες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φάγαμε 'τρελό' κρέας. Λέει ψέματα η κυβέρνηση".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Καυτοί λογαριασμοί Ανδρέα και Μιμής. Φθάνει η ώρα να λογοδοτήσουν στο λαό και στη Δικαιοσύνη".

    ΕΘΝΟΣ: "Γυμνός ο Γιλμάζ. Ομολογεί η Αγκυρα την επιθετικότητά της. Δεν δέχθηκε το ψήφισμα των "15". Αναβλήθηκε το Συμβούλιο Σύνδεσης".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μας πέρασαν για βόδια και μας σφάζουν. Οι εταίροι μας στέλνουν στη Χάγη με σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εσκαψε το λάκκο του ο Γιλμάζ. Με το ένα χέρι πρόσφερε κλάδο ελαίας και με το άλλο μπαρούτι".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Που είναι η σημαία σας; Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ξέχασαν να γιορτάσουν την 25η Μαρτίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γιόκ Γιλμάζ στους "15". Μπλόκο στο χρήμα. Αποκαλυπτήρια μετά την επίθεση φιλίας. Απέρριψε ομόφωνο σχέδιο συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Επιστροφές από τη ΔΕΗ με συμψηφισμό. Η Βάσω Παπανδρέου μιλάει στα ΝΕΑ".

    ΝΙΚΗ: "Η ημισέληνος στη σκιά του βέτο. Ελληνικό 'όχι' στη χρηματοδότηση της Αγκυρας. Τουρκικό... ναυάγιο στις Βρυξέλλες".

    [2] Τουρκία - Ελλάδα - ΕΕ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η απροθυμία της Αγκυρας να δεσμευτεί επί του αυτονόητου σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και των διεθνών συνθηκών οδήγησε σε αναβολή του προγραμματισμένου για σήμερα Συμβουλίου Σύνδεσης. Η ελληνική διπλωματία δεν επείσθη από την 'επίθεση φιλίας' του Μεσούτ Γιλμάζ ούτε υπέκυψε στις έντονες πιέσεις που δέχθηκε στο χθεσινό συμβούλιο των '15' υπουργών Εξωτερικών. Η Αθήνα αναμένει από την Τουρκία έργα και όχι λόγια ώστε να άρει τις επιφυλάξεις της στη ροή κοινοτικών χρημάτων προς τη γείτονα.

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κατηγορεί τον Τούρκο πρωθυπουργό ότι επιχείρησε να εξαπατήσει τους "15" με τις δηλώσεις τους για διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα παρόλες τις αντίθετες προβλέψεις κέρδισε τελικά τη μάχη στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών εξωτερικών για το Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία που είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί σήμερα. Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε λόγο για μυστηριώδεις διαβουλεύσεις και πιέσεις στην ιταλική προεδρία από πολλούς και διάφορους ευρωπαϊκούς και εξω-ευρωπαϊκούς παράγοντες".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο Γιλμάζ έμεινε γυμνός. Πριν αλέκτορα φωνήσαι αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες πως ο Τούρκος πρωθυπουργός με τις προτάσεις του για διάλογο δεν πραγματοποιούσε παρά ένα διπλωματικό ελιγμό έναντι της Διεθνούς Κοινότητας και σε καμία περίπτωση δεν εγκατέλειπε τις πάγιες θέσεις της τουρκικής επεκτατικότητας. Το κείμενο που τελικά οι 15 έκαναν δεκτό ανέφερε "όσον αφορά αυτό το θέμα το Συμβούλιο συμφώνησε ότι οι παρακάτω αρχές θα πρέπει να εφαρμοσθούν: Η εγκατάλειψη χρήσης βίας ή η απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις. Ο σεβασμός της αρχής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς πρακτικής. Η αναζήτηση του αναγκαίου μηχανισμού σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Διακήρυξη Ειρήνης για την επίλυση των διαφορών, ειδικώς του Διεθνούς Δικαστηρίου ή άλλων μηχανισμών για την επίλυση διαφορών που θα συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές. Η εφαρμογή των αρχών καλής γειτονίας. Η αναζήτηση διαλόγου πάνω στις γραμμές που έχουν προκύψει από τις διμερείς επαφές ο οποίος θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για διμερείς σχέσεις με προοπτική τη δημιουργία μηχανισμού πρόληψης των κρίσεων. Το Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να συμφωνήσει με αυτές τις αρχές".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "το κείμενο αυτό, εκτιμάται ως μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας αφού οι απόψεις και οι προϋποθέσεις που έθετε έγιναν δεκτές στο σύνολό τους αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα επέτυχε ν'αναστρέψει το δυσμενές προς αυτή κλίμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "έσκαψε τον λάκκο του ο Γιλμάζ. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, ξεγυμνώθηκε στα σαλόνια της ΕΕ δύο ημέρες μετά τις δηλώσεις 'φιλίας' που απηύθυνε προς την ελληνική πλευρά. Χθες το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών απέτυχε να αποσπάσει τη συναίνεση της Τουρκίας, η οποία ουσιαστικά αρνήθηκε να δεχθεί τους όρους για την ειρήνη που ακόμη και ο κ Γιλμάζ πρότεινε στις διφορούμενες δηλώσεις του. Ετσι αποδείχθηκε περίτρανα ότι η Τουρκία δεν είχε πραγματική πρόθεση να αλλάξει στάση αλλά αντίθετα προσπάθησε να θολώσει τα νερά και να πετύχει την απεμπλοκή της οικονομικής βοήθειας δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για να σύρει την Ελλάδα σε διμερή διάλογο με τριτεγγυητή τις ΗΠΑ".

    "Η κυβέρνηση, επισημαίνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, έφθασε χθες κοντά στην επιτυχία όσον αφορά την υιοθέτηση από τους '15' μιας κοινής θέσης με ευνοϊκές για τη χώρα μας θέσεις, εν όψει του προγραμματισθέντος για σήμερα Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας αλλά τελικά η ιταλική προεδρία άκουσε την Αγκυρα και την... Ουάσιγκτον με αποτέλεσμα να απομονωθεί η χώρα μας και να αναβληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου απέρριψε χθες και προχθές τα υποκριτικά ανοίγματα προς την Ελλάδα του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος προσπάθησε να επηρεάσει την ΕΕ υπέρ των τουρκικών θέσεων και συμφερόντων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "οι ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται πίσω από τις προτάσεις Γιλμάζ τις οποίες απορρίπτει η κυβέρνηση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "το Συμβούλιο Σύνδεσης αναβλήθηκε εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Αγκυρας. Ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος μίλησε για "δοκιμασία" και πιέσεις προς την ελληνική και τουρκική πλευρά αφήνοντας υπονοούμενα και για αμερικανική παρέμβαση".

    ΤΑ ΝΕΑ υπογραμμίζουν την αναφορά του κ. Πάγκαλου για συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να παρουσιαστεί ο Τούρκος πρωθυπουργός ότι έγινε "από λύκος αρνί". Στο σχόλιό τους προειδοποιούν τους Ευρωπαίους εταίρους μας "να μην έχουν την παραμικρή αμφιβολία πως η Τουρκία θα επωφεληθεί για να επαναλάβει και να διαιωνίσει τις προκλήσεις της εις βάρος της Ελλάδας. Κι αν σήμερα η χώρα μας καλείται πάλι να 'επιδείξει καλή θέληση', αύριο η ευθύνη θα βαρύνει συνολικά τα μέλη της κοινότητας για όσα παρά πάσα ελπίδα - δύσκολα και απευκταία προκύψουν".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υποστηρίζει ότι θα είναι "μπούμερανγκ για την Ελλάδα η αναβολή" και επισημαίνει ότι "οι εταίροι μας, αφού επέδειξαν μια αλληλεγγύη λίγων ωρών στην Ελλάδα, στη συνέχεια και ενώπιον των αντιδράσεων της Αγκυρας αναγκάσθηκαν να την αποσύρουν επαναρχίζοντας τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση για το 'ξεμπλοκάρισμα' της κοινοτικής βοήθειας προς την Τουρκία".

    [3] ΗΠΑ - Ταξιδιωτική οδηγία

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Συνεχίζουν τις προκλήσεις" γράφουν ότι "προβληματίζεται το υπουργείο Μεταφορών για το κατά πόσο θα επιτρέψει τελικά την έλευση κλιμακίου του αμερικανικού υπουργείου Μεταφορών στην Ελλάδα μετά την αιφνιδιαστική έκδοση δημόσιας προειδοποίησης από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια του αεροδρομίου του Ελληνικού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "το ωμό και προκλητικό αυτό αμερικανικό μήνυμα έχει τρεις, κυρίως, αποδέκτες: Τους "14" της ΕΕ προς τους οποίους υπενθυμίζει ποιες διαθέσεις τρέφει η Ουάσιγκτον απέναντι στον 15ο εταίρους τους - την Ελλάδα - ώστε στις σχετικές μετά ελληνοτουρκικά αποφάσεις τους, να συνεκτιμηθούν οι διαθέσεις αυτές. Την Τουρκίας προς την οποία παρέχει 'συμμαχική' και 'φιλική' υπηρεσία, στη βάση της λογικής: Αφού οι Κούρκοι απειλούν σοβαρά τον τουρκικό τουρισμό, ζημιώνουμε κι εμείς τον ελληνικό, ώστε να υπάρξει... ισορροπία... Την Ελλάδα και ειδικά τον κ. Σημίτη προς τον οποίο ουσιαστικά διαμηνύουν, ότι αφού επιμένει - μετά τις ευχαριστίες του - να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ή πρέπει να φέρνει μαζί του "γήν και ύδωρ" ή να οφείλει να αντιμετωπίσει θερμό καλοκαίρι..".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του τονίζει ότι "ο Αμερικανός αρμόδιος που απεφάσισε ότι τα ελληνικά αεροδρόμια δεν είναι ασφαλή (από πλευράς τρομοκρατικών ενεργειών) και εξέδωσε και άτυπη ταξιδιωτική οδηγία, ή είναι κακόβουλος ή έχει πλήρη άγνοια της καταστάσεως. Αποτελεί πλήγμα για την ελληνική οικονομία και συνεπώς είναι εχθρική. Οι φίλοι μας στην Ουάσιγκτον πρέπει να γνωρίζουν ότι όλα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό τείνουν να δημιουργήσουν πάλι στο σύνολο της κοινής γνώμης στην Ελλάδα ισχυρό αντιαμερικανικό κλίμα".

    [4] Τουρκικές προκλήσεις

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Γιλμάζ επιχειρούσε με τη συνέντευξή του να εμφανισθεί με νέο πρόσωπο απέναντι στην Ελλάδα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη - τρία ζεύγη - προχωρούσαν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Μάλιστα ένα ζεύγος F-16 αντέδρασε κατά την αναχαίτισή του από ελληνικά αεροσκάφη βορειοδυτικά της Σάμου και της Ικαρίας με αποτέλεσμα να υπάρξει εμπλοκή (εικονική αερομαχία)".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "πάνω από πέντε φορές τα τουρκικά πολεμικά πλοία μπήκαν χθες το πρωί στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμια. Μάλιστα, μια τουρκική πυραυλάκατος έφτασε σε απόσταση μικρότερη από χίλιες γιάρδες από την Κάλυμνο. Λόγω όμως της έγκαιρης επέμβασης των πυραυλακάτων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τα τουρκικά πλοία δεν παρέμεναν για αρκετή ώρα μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά πλοία απωθήθηκαν από τα ελληνικά χωρίς να φέρουν καμία αντίσταση".

    [5] Κυπριακό - ΕΕ

    "Αξιόλογη, αντικειμενική και θετική χαρακτήρισε, σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος την έκθεση που παρουσίασε στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών ο εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας Ντι Ρομπέρτο και η οποία αναφερόταν σε όλα τα εκκρεμή θέματα. Επισήμανε την άποψη του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Μιχαηλίδη ότι οι διακοινοτικές συνομιλίες μπορούν ν'αρχίσουν με ορισμένες προϋποθέσεις που ο Ντι Ρομπέρτο θεωρεί ρεαλιστικές".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "αναμένεται στην Λευκωσία την ερχόμενη Τετάρτη ο συντονιστής της ιταλικής προεδρίας για το Κυπριακό, Φεντερίκο Ντι Ρομπέρτο. Οι λόγοι της αιφνιδιαστικής αυτής επίσκεψης δεν έγιναν ακόμη γνωστοί, η συνέχεια όμως του ταξιδιού θα είναι στην Αγκυρα και στην Αθήνα".

    [6] Κυπριακό - ΣΑ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ο πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί σε άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ύστερα από παραστάσεις τόσο μονίμων όσο και αιρετών μελών του Σώματος για να ενημερωθούν επί των πρωτοβουλιών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της ΕΕ. Θα πρέπει, πρόσθεσε, να υπάρχει, συντονισμός των πρωτοβουλιών, γιατί δεν είναι δυνατόν να διεξάγονται χωρικά 3-4 πρωτοβουλίες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, επιδιώκει συντονισμό των πρωτοβουλιών των ΗΠΑ και της Ευρώπης για να υπάρξει πρακτική κινητικότητα και όχι φαινομενική, όπως προηγουμένως".

    [7] Συνέντευξη Βάσως Παπανδρέου

    Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ η υπουργός Ανάπτυξης κα Βάσω Παπανδρέου τονίζει ότι "το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από το κυβερνητικό του έργο στις εκλογές του 1997 και όχι από τις "επιδόσεις" των στελεχών του στα εσωκομματικά. Για τον Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρει ότι "είναι το μεγάλο πολιτικό και ιστορικό κεφάλαιο του ΠΑΣΟΚ, κι όσο διάστημα ο ίδιος θέλει και μπορεί, θα είναι χωρίς δεύτερη κουβέντα ο πρόεδρός μας". Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τονίζει ότι "η εκλογή του προσωποποίησε μια διάθεση του ΠΑΣΟΚ να επανασυνδεθεί με την κοινωνία - μ'έναν τρόπο, βεβαίως εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την εποχή Παπανδρέου. Ε, αυτό ακριβώς πιστεύω ότι πρέπει να εκφραστεί και στο επικείμενο συνέδριο - και θεωρώ ότι οι σύνεδροι θα βρουν τρόπο να το δείξουν". Για τα τιμολόγια της ΔΕΗ η κα Παπανδρέου προαναγγέλλει ότι "ως τα τέλη του μήνα θα είμαστε έτοιμοι για μια νέα τιμολογιακή πολιτική", ενώ για τις περιπτώσεις καταναλωτών που αδικήθηκαν θα υπάρξει συμψηφισμός".

    [8] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "μετά την επίσκεψη του Ελληνα προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου στην Αλβανία την περασμένη εβδομάδα την πρώτη επίσκεψη Ελληνα Προέδρου στην χώρα οι σχέσεις με την Ελλάδα παραμένουν ψυχρές καθώς εξακολουθούν να εκκρεμούν θέματα σημαντικά και για τις δύο πλευρές δήλωσαν χθες Αλβανοί διπλωμάτες".

    [9] Συνέντευξη Σαμαρά

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς αναφέρει ότι "η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εξαντλήσει την τετραετία και υπάρχουν πολλοί εξωθεσμικοί κυρίως παράγοντες που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές, γιατί πολύ απλά εκλογές και ανεμπόδιστη κατανομή του πακέτου Ντελόρ δεν πάνε μαζί. Γι αυτό και από πλευράς συμμαχιών μπορεί να δούμε να ξετυλίγονται και τα πιο παράξενα ακόμα σενάρια. Για το Σκοπιανό ο κ. Σαμαράς ζητά ψηφοφορία στη Βουλή, δημοψήφισμα και σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών διότι όπως δηλώνει αν δεν συμβούν αυτά τα τρία δεν νομιμοποιείται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή πορείας. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τάσσεται κατά της "συνολικής προ-αποδοχής ότι για κάθε διαφορά με την Αγκυρα θα πρέπει να καταλήγουμε στη Χάγη" τονίζοντας ότι με την τακτική αυτή "θα μετατρέψουμε ολόκληρες ελληνικές περιοχές σε καθεστώς μόνιμης αμφισβήτησης". Για την επιλογή Πάγκαλου στο ΥΠΕΞ ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, λέει ότι αποκαλύπτει την πραγματική άποψη και βούληση του κ. Σημίτη για τα εθνικά μας θέματα. Βέβαια - συνεχίζει - η πολιτική Πάγκαλου θα έλεγα ότι μοιάζει σε πολλές θέσεις με τις απόψεις Μητσοτάκη. Τώρα, καταλήγει ο κ. Σαμαράς, είναι πρόβλημα του κ. Σημίτη αν επέλεξε την έκδοση Πάγκαλου και δεν προτίμησε την original του κ. Μητσοτάκη για το υπουργείο Εξωτερικών".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 26 March 1996 - 10:30:27