Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 27/03/96

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

Athens Press Review (ELOT 928) Directory

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/03/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

  • [2] Παραβιάσεις στο Αιγαίο

  • [3] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ

  • [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

  • [5] ΗΠΑ - ασφάλεια αεροδρομίων

  • [6] Επίσκεψη Αρσένη - Βοσνία


  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/03/1996 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η στάση της ΕΕ και των ΗΠΑ και η ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τρέλα με τις ... τρελές αγελάδες. 20 τόνοι ύποπτο κρέας στην αγορά".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Τιμωρία από τη ΔΕΗ. Θα ακριβύνει κι άλλο το ρεύμα. Ερχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο.".

    Η ΑΥΓΗ: "Από τις Βρυξέλλες στην Ουάσιγκτον τα ελληνοτουρκικά".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οργιο λαθρεμπορίου χρυσού και διαμαντιών".

    ΕΘΝΟΣ: "Φάϊναλ-φόρ στο ΠΑΣΟΚ. Γκάλοπ:ποιοί πιέζουν για την αντιπροεδρία. Εκπληξη Βενιζέλου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παζάρι για το Αιγαίο με κόκα-κόλα. Η "περήφανη" εξωτερική πολιτική όπως διετυπώθη από τον Θεόδωρο Πάγκαλο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χαράτσι για το περιβάλλον. Ο Λαλιώτης μας χρεώνει 10 δισεκατομμύρια στα τιμολόγια της ΔΕΗ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Χανούμ η Χίλαρυ. Προσκύνησε τον Κεμάλ. Υποκλίθηκε στον Ντεμιρέλ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η Θάτσερ τρέλανε τις αγελάδες. Μετέβαλαν τα φυτοφάγα σε σαρκοβόρα. Η φύση εκδικήθηκε. Από το 1986 έλεγχοι στοπ ελέω νεοφιλελευθερισμού".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προκαλεί περίσκεψη ο Γιλμάζ. Η Αθήνα βρίσκει και θετικά στοιχεία στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μαγνήτης οι μετοχές ΟΤΕ. Δύο με τρεις φορές θα υπερκαλυφθεί η δημόσια εγγραφή".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κι όμως μπήκαν τρελές αγελάδες. Μπλόκαραν 20 τόνους κρέατος στην αγορά".

    ΝΙΚΗ: "Επιφυλακή για την υγεία. Κερδοσκοπούν με τις "τρελές αγελάδες".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χωρίς τέλος τα κυβερνητικά αδιέξοδα. Αποτέλεσμα συνεννόησης ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας στις τελευταίες εξελίξεις".

    [2] Παραβιάσεις στο Αιγαίο

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "χωρίς να υποβάλουν σχέδια πτήσεως και παραβαίνοντας τους διεθνείς κανόνες εναέριας κυκλοφορίας, διείσδυσε χθες στο Αιγαίο μεγάλος αριθμός αμερικανικών και τουρκικών αεροσκαφών που παίρνουν μέρος στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Ντίσταντ Θάντερ". Στα Δωδεκάνησα όμως συνέχισαν τις προκλητικές τους πτήσεις οι Τούρκοι. Δύο τουρκικοί σχηματισμοί - που δεν έπαιρναν μέρος στην άσκηση- παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο ανατολικά της Καλύμνου".

    [3] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "η άρνηση της Αγκυρας να δεσμευτεί επί αυτονόητων διεθνών αρχών και κανόνων που διατυπώνονται στο κείμενο των 15 υπουργών Εξωτερικών δεν δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο Κώστας Σημίτης απέρριψε την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Μεσούτ Γιλμάζ για επίσκεψη στην Αγκυρα ζητώντας από την τουρκική πλευρά να αποδεχθεί στην πράξη το σεβασμό και την τήρηση βασικών κανόνων που θα συντελέσουν στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Η Τουρκία, ενοχλημένη πάντως από την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης ανακοίνωσε χθες ότι "θα επανεκτιμήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο του αμοιβαίου συμφέροντος".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία τις τελευταίες εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την μη πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας ενώ χαρακτηρίζουν πολιτικό ελιγμό Γιλμάζ και την πρόσκληση για συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών. Το όλο θέμα, όμως προκαλεί ήδη σοβαρούς εσωτερικούς κραδασμούς στην Τουρκία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ θεωρεί ότι "η Ελληνική Διπλωματία πέτυχε νίκη - στα σημεία - με την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ αλλά τους προσεχείς μήνες θα απαιτηθούν συνεχείς πρωτοβουλίες επαναβεβαιώσεως της κοινωνικής αλληλεγγύης και απόκρουσης των αμερικανικών πιέσεων για ελληνοτουρκικό διάλογο. Εντονη δυσαρέσκεια με προσεκτικές διπλωματικές διατυπώσεις, εξέφρασε χθες η Γαλλία για την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ επισημαίνει ότι "μπορεί η Τουρκία να έχασε προσωρινά τα 375 εκατ. ECU από το "βέτο" της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όμως ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ με την ανοχή των Ευρωπαίων εταίρων μας συνεχίζει να προκαλεί. Ο απόηχος του προχθεσινού συμβουλίου άφησε την Αθήνα με ανάμεικτα συναισθήματα καθώς αφενός απεφεύχθη το χειρότερο ωστόσο η στάση της Ευρώπης και των ΗΠΑ δείχνει ότι πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν στη διπλωματική μάχη με την Τουρκία. Τα συμφέροντα που στηρίζουν την τελωνειακή ένωση καλλιεργούν πλέον ένα αρνητικό κλίμα για τα συμφέροντα της χώρας μας. Ηδη χθες τρεις χώρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την ελληνική στάση, ενώ δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν τη θετική στροφή της Τουρκίας η οποία δεν "εκτιμήθηκε σωστά" από την Ελλάδα. Η Γερμανία η Γαλλία και η Ιταλία παραβαίνοντας κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης κατέστησαν χθες σαφές ότι η τελωνειακή ένωση δεν συνδέεται με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα με το σκεπτικό ότι αποτελούν διμερές θέμα το οποία θα πρέπει να απασχολήσει τις δύο χώρες και όχι τις σχέσεις της κοινότητας με την Τουρκία".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "όπως επισήμαιναν διπλωματικοί κύκλοι, η τελική στάση του κ. Γιλμάζ έδειξε ότι η τουρκική πλευρά - αν και προσπάθησε να εμφανισθεί πως προσφέρει "κλάδο ελαίας" στην Αθήνα - δεν προτίθεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση για την αποκλιμάκωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ετσι, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης στην ανάδειξη, σε σχέση με την Τουρκία, των αρχών του Διεθνούς Δικαίου φαίνεται να αποδίδει καρπούς, καθώς εκ των πραγμάτων, αν και κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουν να στηρίξουν την Αγκυρα "με νύχια και με δόντια" δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στη διεθνή έννομη τάξη. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου της ΕΕ Χάνς Βάν ντε Μπρούκ δήλωσε ότι θα ήταν ευπρόσδεκτη μια αμερικανική διαμεσολάβηση για τα ελληνοτουρκικά".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "η Αγκυρα χθες αποφάσισε να επιτεθεί και στην ΕΕ ενοχλημένη προφανώς από το γεγονός ότι υιοθετήθηκε κοινή θέση των 15. Σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται ότι "η μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της ΕΕ έναντι της Τελωνειακής Ενωσης συνιστά στάση που έχει νομικές συνέπειες". Λίγη ώρα μετά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωνε ότι η Αγκυρα "θα επανεκτιμήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ" με σκοπό να πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης, που δεν έγινε χθες από την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε την Κοινή δήλωση των 15. Οι παλινωδίες της Αγκυρας δείχνουν ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στη διαμόρφωση τακτικής τούτη των ώρα. Προσπάθειά της είναι να ανοίξει ένα ρήγμα, οδηγώντας την κατάσταση σε διάλογο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και μόνο. Η Αθήνα πέτυχε όμως αυτή τη φορά να δείξει εμπράκτως ότι η Αγκυρα αλλά λέει και άλλα εννοεί. Η πίεση όμως θα συνεχιστεί τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και τους Αμερικανούς".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "νέο 'μέτωπο' στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά και την ΕΕ αναμένεται να προκαλέσει η επ'αόριστον αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι υιοθέτησαν μεν τις ελληνικές θέσεις αλλά απέφυγαν επιμελώς - κατόπιν και των έντονων αμερικανικών παρεμβάσεων - να πείσουν την Αγκυρα να δεσμευθεί ότι θα εγκαταλείψει την επεκτατική πολιτική της κατά της χώρας μας".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει την ύπαρξη και θετικών στοιχείων στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Γιλμάζ αλλά ζητεί από την Αγκυρα να καταδείξει εμπράκτως ότι αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και σέβεται τις συμφωνίες. Οι αντιρρήσεις της Τουρκίας που οδήγησαν στην αναβολή του Συμβουλίου Συνδέσεως δημιουργούν την εντύπωση οτι το "άνοιγμα" του Τούρκου πρωθυπουργού είναι απλώς ένας ακόμη ελιγμός. Η εμπλοκή που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες αποδίδεται από ορισμένους σε κακούς χειρισμούς της ιταλικής προεδρίας, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Κίνκελ υποστήριξε ότι το αδιέξοδο που σημειώθηκε στο Συμβούλιο Σύνδεσης ίσως πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την κατάργηση της ομοφωνίας, ενω το Παρίσι υποστήριξε ότι η τελωνειακή ένωση και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι δύο διαφορετικά θέματα".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "σύμφωνα με εσωτερικής κυκλοφορίας ενημερωτικό σημείωμα του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις επιτρόπου Χάνς βαν ντεν Μπρούκ οι 15 ΥΠΕΞ στην προχθεσινή σύνοδό τους για την προετοιμασία του Συμβουλίου Σύνδεσης με την Τουρκία έκαναν 'ιδιαίτερη μνεία' στη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ 'αναφορικά με τη διένεξη μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας σχετικά με συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου πελάγους'. Το συμβούλιο υπουργών χαρακτήρισε αυτή τη δήλωση ως 'πολύ σημαντική' και 'θετική'. Ομως 'θεωρήθηκε αναγκαίο να δώσουν ένα χρονικό περιθώριο μελέτης της προκειμένου να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Σύνδεσης (με την Τουρκία ) - που η (ιταλική) προεδρία προτίθεται να συγκαλέσει λίαν συντόμως - και συνεχίζοντας πάντα να εργάζονται για την προετοιμασία του, να καταλήξει σε ουσιαστικά αποτελέσματα που να επιτρέπουν τη διαπίστωση (των "15") μιας βελτίωσης της πολιτικής κατάστασης (στην Τουρκία) και των υπολοίπων προβλημάτων που εξακολουθούν να παραμένουν εκκρεμή στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης (της χώρας αυτής με την ΕΕ)".

    "Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, μιλώντας χθες σε εκδήλωση, σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, τόνισε ότι για να αντιμετωπιστεί ο τουρκικός επεκτατισμός χρειάζονται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Προώθηση νέων αμυντικών συμμαχιών, έξω από τις παραδοσιακές (ΕΕ, ΝΑΤΟ), με χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα εξαιτίας της Τουρκίας, όπως είναι η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, η Αρμενία, η Συρία και η Βουλγαρία και επίπονη διαπραγματευτική καμπάνια σε Ευρώπη και ΗΠΑ για να αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "μετά τους μουσουλμάνους της Θράκης, η Αγκυρα τώρα βάζει θέμα "καταπίεσης" και για τους μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω. Η πρεσβεία της Τουρκίας στη Μ. Βρετανία με έγγραφό της προς τα υπουργείο Εξωτερικών των ευρωπαϊκών χωρών, αναφέρει ότι ".. η τουρκική μειονότητα της Δωδεκανήσου καταπιέζεται και κακοποιείται από τους Ελληνες, ενώ απειλείται και η περιουσία τους...". Ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Παρασκευάς κάλεσε χθες στο γραφείο του το γενικό πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο, Αττίλα Σουνάι και του ζήτησε να εκφράσει εγγράφως τις απόψεις του για το θέμα αυτό που ανακινεί τώρα η χώρα του στο εξωτερικό, για τους Ελληνες μουσουλμάνους της Ρόδου και της Κω. Ο Τούρκος πρόξενος προφορικά ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα καταπίεσης και κακοποίησης, αρνήθηκε όμως να καταθέσει την παραδοχή αυτή γραπτώς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι ήταν "απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την τουρκική "επίθεση φιλίας" η ελληνική κυβέρνηση, αναζητά τρόπους διαφυγής από μια πορεία η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε διμερείς συνομιλίες με την Αγκυρα (πιθανότατα υπό την αιγίδα ης Ουάσιγκτον)επί κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μ Γιλμάζ αξιοποιούνται ήδη από τον αμερικανικό παράγοντα αλλά και από τους εταίρους της Ελλάδας στην ΕΕ οι οποίοι "παίζουν " με το χαρτί της Αγκυρας στην περιοχή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφερόμενη σε χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου γράφει ότι "εμφανίστηκε διατεθειμένος να αρχίσει "διάλογο με την Τουρκία".

    [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    "Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ,Γεράσιμος Αρσένης σε εκδήλωση ζήτησε όπως οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν και να είναι σκληρές. Η Ελλάδα να παραμείνει στην πάγια θέση όπως αυτή διαμορφώθηκε στην υπό τον κ. Καραμανλή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων και όταν φθάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα τότε θα δούμε το θέμα, τότε θα δούμε τι θα απορρίψουμε και τι θα κρατήσουμε", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

    [5] ΗΠΑ - ασφάλεια αεροδρομίων

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "οι προκλητικές "προφάσεις" Πέννα για την ασφάλεια των επιβατών επί "εδάφους" στοχεύουν στην αναθεώρηση σχετικής με τη χώρα μας διακρατικής συμφωνίας που είχε αρχικά υπογραφεί το 1946 αναθεωρήθηκε από τον Α. Παπανδρέου το 1984 και είχε επαναδιατυπωθεί το 1991 από Κ. Μητσοτάκη.

    [6] Επίσκεψη Αρσένη - Βοσνία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "για το Σαράγεβο αναχωρεί σήμερα το πρωί ο υπουργός Αμυνας Γερ. Αρσένης ο οποίος ξεκινάει διήμερη επίσκεψη στη Βοσνία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα επισκεφτεί το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα που έχει σταλεί εκεί στα πλαίσια της Νατοϊκής δύναμης για την εφαρμογή της Συνθήκης του Ντέιτον και θα έχει επαφές με αξιωματούχους του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 27 March 1996 - 10:43:08