Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/07/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/07/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Οικονομία
  • [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [6] Ελλάδα - Ρουμανία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/07/1996 (ΑΠΕ)

    Η πορεία της οικονομίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η αυριανή εκλογή της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καίνε" τα αυτοκίνητα! Ασυνείδητοι πρατηριούχοι νοθεύουν βενζίνη και λάδια".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φώς-τηλέφωνο στα αυθαίρετα. Ετοιμο το νομοσχέδιο. Αρχισαν οι προεκλογικές παροχές".

    Η ΑΥΓΗ: "Προϋπολογισμός μέσω εκλογών; Φόβοι για απόκλιση 300-450 δις στα δημόσια έσοδα φέτος".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Με παραίτηση απείλησε ο Λαλιώτης. Επέμεινε να διορίσει κολλητό της Μιμής στη νευραλγική θέση του υπεύθυνου για τα μεγάλα δημόσια έργα".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέα φωτιά για σπίτια στα δάση. Συμβούλιο της Επικρατείας: κατεδαφιστέα τα κτίσματα πριν και μετά το 1975!".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χωρίς Μάκη αλλά με Ακη ο Σημίτης. Εκοψε από την Πολιτική Γραμματεία τον Αρσένη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξετίναξε τους υπουργούς. Συγκλονιστικές καταγγελίες του προέδρου του ΟΑΣΑ Τάσου Χριστοδουλάκη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κατεβάζει ρολά η αγορά, ενώ η Κοινότητα διατάζει σφαγές στο Δημόσιο Τομέα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τράμπα φόρων με επιτόκια. Νέες ιδέες Παπαδόπουλου εν όψει προϋπολογισμού".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αναμένεται αντίδραση Αρσένη. Θεωρεί "ανθενωτικό" τον αποκλεισμό του από την Γραμματεία του ΕΓ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ριζικές αλλαγές στο κόμμα και στην κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα ο Κώστας Σημίτης. Προτείνει θέση αντιπροέδρου στον Ακη Τσοχατζόπουλο".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μαζέψτε τους φόρους λέει η ΕΟΚ. Δυσκολίες στην κατάρτιση του προϋπολογισμού".

    ΝΙΚΗ: "Θα μας βρείτε απέναντι αν προσπαθήσετε να αλλοιώσετε τη φυσιογνωμία του Κινήματος. Αυστηρή προειδοποίηση προς Σημίτη από τον Γιώργο Παναγιωτακόπουλο".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Συμμορφωθείτε "ευρωπαϊκά" - "εκσυγχρονιστικά". Συστάσεις του ΕΚΟΦΙΝ προς την ελληνική κυβέρνηση".

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του σΤΑ ΝΕΑ εκφράζει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης "για την ύπαρξη μιας κυβέρνησης στην Τουρκία σταθερής, να διαθέτει πλειοψηφία και να μην χρειάζεται να είναι έρμαιο των οποιωνδήποτε δημαγωγικών εκστρατειών ή των οποιωνδήποτε πιέσεων του στρατιωτικού, διπλωματικού ή άλλου κατεστημένου". Κατά τον κ. Πάγκαλο, δεν εκφράζει την προοπτική αυτή "η συμμαχία Τσιλέρ-Ερμπακάν, την οποία θεωρεί ευκαιριακή". Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της κυρίας Τσιλέρ στην κρίση των Ιμια "ανεύθυνη μέχρις εγκληματικότητας". "Εάν ήμασταν και εμείς εξίσου ανεύθυνοι, επισημαίνει ο κ. Πάγκαλος, "θα θρηνούσαμε χιλιάδες ζωές". "Δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε", προσθέτει, "και τίποτε δεν μας έχει δείξει ότι η κυρία Τσιλέρ έχει καταλάβει την ευθύνη της σε όλο αυτό το θέμα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "τραγωδία για την Ελλάδα και την Τουρκία και πλήγμα για τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα ήταν σύμφωνα με τον Μπίλ Κλίντον μια ενδεχόμενη σύρραξη μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό αναφέρει ο Αμερικανός πρόεδρος σε επιστολή του προς ηγετικά στελέχη της ομογένειας στις ΗΠΑ και παράλληλα τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την παραπομπή του θέματος των Ιμίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Κλίντον καταδίκασε επίσης την αμφισβήτηση της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ για την Κύπρο επανέλαβε την προσωπική του δέσμευση ότι θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος. Για το σκοπό αυτό, σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος στέλνει τον Ουόρεν Μπίτι στην περιοχή για διαβουλεύσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "διάλογο με Τουρκία επαναρχίζει η κυβέρνηση Σημίτη παρά τις αντίθετες διακηρύξεις της και τα δημοκοπικά "μολών λαβέ" που ακούστηκαν ενόψει του ΠΑΣΟΚικού συνεδρίου ευθυγραμμιζόμενη απόλυτα στα αμερικανικά σχέδια και τις υπαγορεύσεις του ΝΑΤΟ διαπραγματεύεται ήδη καθεστώς συγκυριαρχίας στο Αιγαίο κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο των μέτρων αποτροπής κρίσεων. Ταυτόχρονα, επανέρχεται στη φόρμουλα των απευθείας παζαρεμάτων με τους Τούρκους. ενδεικτικό της νοοτροπίας αλλά και της κυβερνητικής στρατηγικής είναι το γεγονός ότι ο υπουργός εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος συναντήθηκε μυστικά με τον Τούρκο ομόλογό του το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σόφια και είχαν συνομιλίες για τις διμερείς σχέσεις".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "διπλωματικοί κύκλοι επιβεβαίωναν χθες την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, τόνιζαν ωστόσο ότι δεν επρόκειτο για πολιτικό διάλογο. Η τουρκική πλευρά εξέθεσε, σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, τις γνωστές θέσεις της περί έναρξης απευθείας και εφόλης της ύλης διαλόγου οι οποίες όμως απερρίφθησαν από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Αθήνα επικαλέστηκε την αδιαλλαξία και προκλητικότητα της Τουρκικής πλευράς, αφενός στην άρνησή της να αποσύρει το κείμενο με την εμμονή της να μην παραπέμπει το θέμα των βραχονησίδων Ιμια στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφ όσον αρνείται να διευκρινίσει ότι δεν τις διεκδικεί. Στο πλαίσιο αυτό επομένως, τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι η όποια συνάντηση είναι "κοινωνικού" χαρακτήρα και σαφώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνέχεια ή επανέναρξη πολιτικού διαλόγου Αθηνών-Αγκυρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "υπέρ της επέκτασης των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο τάχθηκε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών πρέσβης Ομέρ Ακμπέλ προσθέτοντας ότι "η Αγκυρα είναι αισιόδοξη στο θέμα αυτό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας που τάχθηκε "υπέρ της ενεργοποιήσεως του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ θέτοντας τρεις όρους. Πρώτον, σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεύτερον, σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τρίτον συνολικό διάλογο Αθηνών-Αγκυρας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων θα βασίζεται σε μια "χρυσή τομή ανάμεσα στις ανάγκες που έχει το έθνος για την αναβάθμιση των εξοπλισμών, αλλά και την ανάγκη της πατρίδας να χρησιμοποιήσουμε πόρους για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας", τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Το νέο πρόγραμμα που θα καλύπτει την περίοδο 1996-2000 θα εγκριθεί σε λίγες βδομάδες από το ΚΥΣΕΑ και στη συνέχεια θα συζητηθεί στη διαρκή επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Αρσένη "για μια ακόμη φορά το πρόγραμμα αυτό θα δώσει σημασία στην καλή χρησιμοποίηση του υλικού και την άριστη εκπαίδευση του προσωπικού".

    [3] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "μήνα εντατικών διαβουλεύσεων γύρω από το Κυπριακό θεωρείται ο Ιούλιος αλλά στη Λευκωσία δεν υπάρχει και πολλή αισιοδοξία ότι οι εντατικές διαβουλεύσεις και επαφές θα μπορέσουν να σπάσουν το αδιέξοδο. Ενόψει των διαβουλεύσεων αυτών, ο Ραούφ Ντενκτάς οξύνει την αδιαλλαξία του ενώ η νέα τουρκική κυβέρνηση του Ερμπακάν και της Τσιλέρ δεν πιστεύεται ότι θα δεχτεί να εισέλθει σε ουσιαστική συζήτηση του Κυπριακού πέρα από τους κάποιους ελιγμούς στους οποίους θα προβεί για να πείσει τους Αμερικανούς για "τις καλές της προθέσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "κανένα καινούργιο στοιχεία δεν προσκόμισε από την Αγκυρα ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του χθες στη Λευκωσία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Κατά τη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο έγινε διεξοδική συζήτηση επί των πέντε βασικών θεμάτων που συνιστούν την ουσία του Κυπριακού. Ο Βρετανός αξιωματούχος επανέλαβε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερο για όλους να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αγκυρα. Εντός του 1996, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην ελεύθερη Κύπρο. Αυτό δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης".

    [4] Οικονομία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ αναγνώρισε χθες στην κυβέρνηση ότι κατά τη διετία 1994-95 έκανε προσπάθειες για τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων, αλλά στη γραπτή σύσταση που απέστειλε χθες προς την Αθήνα υπογραμμίζει ότι "η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τερματίσει το συντομότερο δυνατό τη σημερινή κατάσταση υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος ώστε η Ελλάδα να είναι έτοιμη να συμμετάσχει στο τρίτο στάδιο της ΟΙκονομικής και Νομισματικής Ενώσεως (ΟΝΕ) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες της Συνθήκης του Μάαστριχτ". Ανάλογες γραπτές συστάσεις έστειλε χθες το ΕΚΟΦΙΝ στις κυβερνήσεις 11 ακόμα κρατών-μελών που έχουν ελλείμματα άνω του 3% του ΕΠ όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για να μπορέσει να υλοποιηθεί η ΟΝΕ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "νέα πιο σκληρά οικονομικά 'μέτρα' απαίτησε χτες το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) από την ελληνική κυβέρνηση, προετοιμάζοντας το έδαφος για συνέχιση και εντατικοποίηση της άγριας πολιτικής λιτότητας, χωρίς τελειωμό, στο βωμό του Μάαστριχτ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "στην τελική ευθεία εισέρχεται το θέμα της περικοπής δεκάδων φοροαπαλλαγών καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος θα παραδώσει την ερχόμενη εβδομάδα στον πρωθυπουργό το σχέδιο νόμου με τις τελικές αποφάσεις. Η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή".

    [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "την ερχόμενη Πέμπτη 11 Ιουλίου αναμένεται να επαναληφθούν στην έδρα των Ην. Εθνών οι συνομιλίες Αθηνών-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Ν. Υόρκη ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων που θα γίνει υπό την αιγίδα του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Σάιρους Βάνς προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου".

    [6] Ελλάδα - Ρουμανία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η στενή συνεργασία Ελλάδας και Ρουμανίας για την προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας και την προώθηση των σχέσεων της Ρουμανίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ επιβεβαιώθηκε στις συζητήσεις που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τενοτόρ Μελεσκάνου με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ,τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον ομόλογό του, Θ. Πάγκαλο.

    Επιβεβαιώθηκε επίσης η ραγδαία αύξηση της διμερούς συνεργασίας στην οικονομία, το εμπόριο αλλά και σε θέματα επιστημονικά και πολιτιστικά. Συμφωνήθηκε επίσης ότι η Ελλάδα θα παρέχει στη Ρουμανία κάθε τεχνική βοήθεια για την προώθηση των σχέσεών της με την Ενωση και το ΝΑΤΟ".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 9 July 1996 - 14:00:13