Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 06/08/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/08/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΑΦΙΞΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ
  • [3] ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ
  • [4] ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ
  • [5] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΦΑΝΤΟΜ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/08/1996 (ΑΠΕ)

    Βασικό θέμα σχεδόν όλων των σημερινών εφημερίδων δεν είναι άλλο από την επιστροφή της καλύτερης ελληνικής ολυμπιακής αποστολής από το 1896, στην Αθήνα και τη γιορτή που ετοιμάζεται προς τιμή της στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι θεοί επιστρέφουν στην Ελλάδα."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δοξάστε τα χρυσά παιδιά. Υποδοχή ηρώων σήμερα στην Αθήνα."

    Η ΑΥΓΗ: "51 χρόνια μ(ετά) Χ(ιροσίμα). Η 'συμβίωση' της ανθρωπότητας με την πυρηνική απειλή συνεχίζεται."

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "'Εξω οι Μιμίκοι απ' τις λίστες. Με νέο πρόσωπο το ΠΑΣΟΚ θα βαδίσει στον προεκλογικό θρίαμβο και τη νέα εποχή."

    ΕΘΝΟΣ: "Τα 76 νησιά του Παραδείσου. Ζωή χωρίς φόρους στις ξεχασμένες γωνιές του Αιγαίου."

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο κ. Σημίτης αποφασίζει αν θα διεξαχθή το Φθινόπωρο η Ολυμπιάδα... εκλογών στην Ελλάδα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τρόμος στο Αιγαίο. Ο Εγκέλαδος σημαδεύει τέσσερα νησιά."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βρώμικες νύχτες στην Αστυνομία. Αξιωματικός κατηγορεί 'νονούς' και κατηγορείται."

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ε-Ε-Ερχονται. Μαγική νύχτα στο Καλλιμάρμαρο."

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Υπό κατηγορία 100.000 κάτοχοι καταλυτικών Ι.Χ.. Θα πληρώσουν έως και δύο εκατομμύρια λόγω εικονικής απόσυρσης (!)."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ημέρα θριάμβου. Οι 46 Ολυμπιονίκες φθάνουν σήμερα στην Αθήνα. Τιμές ηρώων στα 'χρυσά νιάτα' της Ελλάδας."

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αξιοι. Η Ελλάδα αγκαλιάζει τους Ολυμπιονίκες. Απόψε η μεγάλη γιορτή."

    ΝΙΚΗ: "Η Ελλάδα στεφανώνει τους ήρωες. Λαμπρή γιορτή στο Καλλιμάρμαρο για τους Ολυμπιονίκες."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σκόπιμη ασάφεια εκλογολογίας και αποπροσανατολισμού. Η κυβέρνηση αποφεύγει να διασαφηνίσει τις προθέσεις της."

    [2] ΑΦΙΞΗ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΩΝ

    Η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει για την υποδοχή των Ολυμπιονικών το βράδυ στο Καλλιμάρμαρο: "Τείχη για να γκρεμίσουμε δεν υπάρχουν στην Αθήνα, υπάρχει όμως πλήθος Ελλήνων που θα περιμένουν σήμερα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και στο Παναθηναϊκό Στάδιο για να αποθεώσουν τους Ολυμπιονίκες μας στους αγώνες της Ατλάντας"

    Για να φθάσουν στην κορυφή οι Ολυμπιονίκες μας, σημειώνει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "πέρασαν πέτρινα χρόνια. Χρόνια που δοκιμάστηκαν από την αδιαφορία και το φθόνο, ακόμα και από την πείνα. Δεν το έβαλαν κάτω, αλλά πάλεψαν με πείσμα και αποφασιστικότητα για να φθάσουν στην κορυφή και το κατάφεραν. Δοξάστε τους! ".

    Η εφημερίδα ΑΥΓΗ υπογραμμίζει ότι "το αυθόρμητο μεθύσι χαράς για τους Ολυμπιονίκες σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογεί το κλίμα της υπερβολής και των ακροτήτων, που συστηματικά καλλιεργείται αυτές τις ημέρες, ιδιαίτερα από τα ηλεκτρονικά μέσα ενώ η διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης της υποδοχής δυστυχώς εύκολα οδηγείται στην κακογουστιά και τον εύκολο εντυπωσιασμό του πλήθους".

    [3] ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ

    Για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ "ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση επιδόθηκε χθες σε συντονισμένη προσπάθεια να ρίξει τους τόνους της εκλογολογίας που έχει φουντώσει τις τελευταίες μέρες. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία επίσημη διάψευση του ενδεχομένου αυτού, γεγονός που ενισχύει τις ενδείξεις ότι η κυβέρνηση μελετά πολύ σοβαρά να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο".

    Η εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ φιλοξενεί δήλωση της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, σύμφωνα με την οποία "σκόπιμα και συνειδητά η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, αποφεύγουν να αποσαφηνίσουν τις προθέσεις τους, για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το Φθινόπωρο, αποσκοπώντας στην όσο γίνεται διατήρηση του ατού του εκλογικού αιφνιδιασμού από τη μία και στην αποπροσανατολιστική εκλογολογία από την άλλη.

    Αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών με τον Πρωθυπουργό, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι μόνο ο Γεράσιμος Αρσένης, "δημοσιοποίησε εμμέσως την άποψή του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, λέγοντας: "ό,τι ήταν να πούμε το είπαμε στο Συνέδριο", που σημαίνει ότι πρέπει - κατά τον κ. Αρσένη - να ισχύσουν οι δεσμεύσεις για εξάντληση της τετραετίας".

    [4] ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, "αντιδράσεις ακόμα και στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης, προκαλεί το ενδεχόμενο μετατροπής του ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί". Η εφημερίδα καταγράφει πληροφορίες που φέρουν τον υπουργό πολιτισμού, Ισμαήλ Καχραμάν, την υπουργό Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ και τον υπουργό Τουρισμού της Τουρκίας να αντιδρούν στην αλλαγή της λειτουργίας του ναού.

    Στην ίδια εκτίμηση προβαίνει και η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, η οποία καταγράφει δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οποίες "δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξή μας η Αγιά Σοφιά. Το σκαλίζουν για να βρουν θέμα".

    Στον προβληματισμό της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ αναφέρεται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δημοσιεύοντας δήλωσή της ότι έτσι "θα πάρουμε απέναντί μας το Χριστιανικό δυτικό κόσμο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "την άποψη αυτή συμμερίζονται και οι βουλευτές του κόμματος του Ορθού Δρόμου, οι οποίοι αντιτάσσονται στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας στο Ισλαμικό προσκύνημα".

    [5] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΦΑΝΤΟΜ

    Με αφορμή την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Αμυνας, Ελλάδας και Γερμανίας, Γεράσιμου Αρσένη και Φόλγκερ Ρύε, στα Χανιά, ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, υπενθυμίζει ότι "η Γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ανάθεση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Φάντομ, ενώ η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει τη γερμανική υποστήριξη κατά των παράλογων τουρκικών απαιτήσεων, αποκλεισμού της Γαύδου από τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια".

    Τα ΝΕΑ, γράφουν ότι "για τον εκσυγχρονισμό των Φάντομ, έχουν υποβάλει προσφορές μια αμερικανική και μια γερμανική εταιρία. Η πρώτη έχει κάνει χαμηλότερη οικονομική προσφορά, αλλά η ανταγωνίστριά της έχει υποβάλει ένσταση εις βάρος της για μη αποδοχή των όρων του διαγωνισμού.

    Πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ από τη Βόννη, ανέφεραν χθες ότι "ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, αναχωρώντας για τα Χανιά στις αποσκευές του έχει σχέδιο μνημονίου αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί σε επίπεδο υφυπουργών. Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική πλευρά, ο κ. Ρύε, θα προτείνει στον Γ. Αρσένη πρόγραμμα συμπαραγωγής με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για τα "αιρ-μπας", καθώς και ανάθεση εργασιών στην ΕΑΒ, σε περίπτωση που τελικά αναλάβει η γερμανική εταιρία "ΝΤΕΜΛΕΡ ΜΠΕΝΖ ΑΕΡΟΣΠΕ'Ι'Σ" τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ΦΑΝΤΟΜ F-4. Ωστόσο, η Βόννη κρατάει κλειστά τα χαρτιά της στην πρόταση της ελληνικής πλευράς, να της παραχωρηθούν 80 άρματα τύπου "Λέοπαρντ".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Tuesday, 6 August 1996 - 10:35:47