Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 06/09/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/09/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μεγάλα έργα
  • [3] Εκλογές
  • [4] 61η ΔΕΘ
  • [5] Οικονομική πολιτική
  • [6] Συνέντευξη Εβερτ
  • [7] Μήνυμα Κλίντον - Αντιδράσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/09/1996 (ΑΠΕ)

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, τα εγκαίνια του αεροδρομίου των Σπάτων από τον πρωθυπουργό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μυστρί και κορδέλες. Σε οπερέτα μετέβαλαν τις εκλογές".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ετσι, θα κυβερνήσω. Αποκλειστική συνέντευξη Εβερτ. Προτεραιότητα στα εθνικά θέματα και στην οικονομία. Θα ορκίσω 17 υπουργούς και 2 υφυπουργούς".

    Η ΑΥΓΗ: "Εγκαίνια-ρετρό στη ράχη των Σπάτων. Για δεύτερη συνεχόμενη προεκλογική περίοδο θεμελιώνεται το αεροδρόμιο".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Απομονώστε τους αποστάτες. Ψηφίζοντας Τσοβόλα βγάζετε πρωθυπουργό τον Εβερτ".

    ΕΘΝΟΣ: "Νέοι μισθοί. Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη: πάμε καλά, αποδίδει η οικονομική μας πολιτική".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενδοιασμούς για τους συνδυασμούς έχουν κορυφαία στελέχη στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σαρώνει ο Τσοβόλας. Πανικός στο εκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ και στην εκσυγχρονιστική του πτέρυγα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Γυάλινος τάφος για τον Σημίτη. Πενταπλάσιοι οι τηλεθεατές που 'ψήφισαν' Εβερτ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Εδρες: το ΠΡΟΠΟ των μικρών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ο τιμάριθμος 'παρεμβαίνει' προεκλογικώς. Με ύψος 8,5% και σε κλίμα παροχών καθιστά δυσκολότερη την 'επόμενη μέρα'."

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Απογείωση με 10 έργα. Μήνυμα κοσμογονίας τα Σπάτα με 22.000 θέσεις εργασίας. Προχωρούν εθνικοί δρόμοι, Μετρό, αέριο, Ρίο-Αντίρριο, Αχελλώος".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ο άγνωστος πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τα σχέδιά τους ως την ημέρα των εκλογών. Με 58% πρώτος σε δημοτικότητα ο Σημίτης".

    ΝΙΚΗ: "Ενας στους δύο λέει: Ναι στον Τσοβόλα".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Τεράστια δυναμική θα φέρει η ενίσχυση του ΚΚΕ".

    [2] Μεγάλα έργα

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "το νέο Διεθνή Αερολιμένων Αθηνών "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ" θεμελίωσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Οπως είπε κατά την ομιλία του ο κ. Σημίτης πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και θα συνδεθεί με νέες μορφές ανάπτυξης και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Ενισχύει την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και στον τομέα των αερομεταφορών. Κατοχυρώνει την Ελλάδα και την Αττική σε πύλη και γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική. Είναι το αναγκαίο σταυροδρόμι στη διακίνηση δεκάδων εκατομμυρίων συνανθρώπων μας και στη μεταφορά τεραστίου όγκου εμπορευμάτων. Είναι έργο που ενισχύει την απασχόληση. Γιατί δημιουργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στον ίδιο τον χώρο του, τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής όσο και κατά το στάδιο της λειτουργίας του".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "το διεθνές αεροδρόμιο Σπάτων 'Ελευθέριος Βενιζέλος', όπου θα απασχοληθούν 22.000 εργαζόμενοι, είναι το πρώτο δείγμα γραφής για την κοσμογονία που έρχεται με τα μεγάλα και μικρότερα έργα, που θα αλλάζουν την όψη της χώρας στο κατώφλι του 21ου αιώνα. Το ελληνικό δημόσιο κέρδισε πάνω από 100 δις δραχμές υπογράμμισε χθες ο Κ. Σημίτης εγκαινιάζοντας το αεροδρόμιο των 'μεγάλων οριζόντων' που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, θα ενισχύσει την απασχόληση και θα κατοχυρώσει την Ελλάδα ως πύλη και γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Ασία και Αφρική. Ανεμος δημιουργίας πνέει σε όλη την Ελλάδα πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στα 10 μεγάλα έργα που προχωρούν με γοργό ρυθμό. Τα έργα αυτά είναι: Εγνατία Οδός, οδικός άξονας Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, εκτροπή Αχελώου, Μετρό Αθήνας, Λεωφόρος Σταυρού-Ελευσίνας, βιολογικός καθαρισμός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σιδηρόδρομοι, Φυσικό Αέριο, Εθνικό Κτηματολόγιο".

    Στο σχόλιό του ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ο κ. Σημίτης τήρησε την παπανδρεϊκή παράδοση των ψεύτικων υποσχέσεων. Προσπάθησε να εμφανιστεί σαν ο πρωθυπουργός των μεγάλων έργων, ενώ είναι ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης των μεγάλων σκανδάλων. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μια τριετία μεγάλων σκανδάλων και ζητεί την ψήφο του ελληνικού λαού για ακόμη μεγαλύτερη λεηλασία του δημοσίου ταμείου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τον Παττακό μας θυμίζει η κυβέρνηση με τα εγκαίνια των έργων του αεροδρομίου των Σπάτων, που δεν είναι ο θεμέλιος λίθος, επειδή είχε τεθεί προ τριετίας. Ολο αυτά τα ακατανόητα έγιναν χθες στα Σπάτα με την προεκλογική φιέστα 'παπανδρεϊκού τύπου' που πραγματοποίησε χθες ο εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός Κ. Σημίτης 'εγκαινιάζοντας' για δεύτερη φορά το αεροδρόμιο των Σπάτων στο οποίο δίνεται το όνομα 'Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος'. Ο πρωθυπουργός του 'νέου ύφους και ήθους' με τη συνοδεία του υπουργού των εξαγγελιών Κ. Λαλιώτη φρόντισαν χθες να πιστοποιήσουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε μορφή".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "το αεροδρόμιο των Σπάτων που 'οραματίστηκε' ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και εγκαινίασε κατά την προεκλογική περίοδο του 1993 ο Κων. Μητσοτάκης, εγκαινίασε για δεύτερη φορά χθες ο Κων. Σημίτης. Οπου ο συνωστισμός επισήμως, η τελετή αγιασμού και ο θεμέλιος λίθος που έθεσε ο πρωθυπουργός υπενθύμισαν ότι βαδίζουμε προς τις τελευταίες ενδεχομένως εκλογές του αιώνα τηρώντας πιστά τις προεκλογικές συνταγές των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών".

    [3] Εκλογές

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "κρυμμένους άσους κρατούν τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στη σκληρή προεκλογική μάχη που διεξάγουν. Είναι τα μυστικά τους όπλα που θα εμφανίσουν τις επόμενες ημέρες στα πλαίσια της προσπάθειας να κερδίσουν τις εντυπώσεις και μαζί τον αέρα της νίκης. Στο ΠΑΣΟΚ ο πολιτικός λόγος θα έχει αφετηρία τις δεσμεύσεις του κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες ημέρες με κύρια αιχμή τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, τους αγρότες, τα εθνικά θέματα και την ανάπτυξη. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδιάζει την αντεπίθεση: οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μιλτιάδης Εβερτ θα επανέλθει σε πρώτη ευκαιρία - και μάλλον στη Θεσσαλονίκη - στο θεμάτων μέτρων για τους αγρότες και τους μικρομεσαίους 'κάνοντας την τελική επίθεση' όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το ίδιο στέλεχος. Στο οπλοστάσιο του κόμματος θα επιστρατευθεί και πάλι η αρνητική διαφήμιση - που τα στελέχη της Ρηγίλλης αποκαλούν 'ενημερωτική προσπάθεια' - η οποία θα θα συνεχισθεί μέσα από τη μετάδοση σπότ. Το επόμενο 'χτύπημα' προγραμματίζεται για το τριήμερο της παραμονής του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Σ'όλη τη διάρκεια της εκεί παραμονής του πρωθυπουργού, θα μεταδίδεται το σπότ με την περυσινή δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, που ήταν επικριτική για τον τότε υπουργό Βιομηχανίας Κώστα Σημίτη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει ότι "το κλίμα εφησυχασμού και ο φόβος των διαρροών προς μικρά κόμματα έχουν σημάνει 'συναγερμό' στο εκλογικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ και τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται ν'ανεβεί και άλλο το προεκλογικό κλίμα. Στην εκλογική μάχη μπήκαν χθες οι Ακης Τσοχατζόπουλςο και Γερ. Αρσένης οι οποίοι κάλεσαν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να συσπειρωθεί και πάλι όπως το 1993".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "κίνδυνος-θάνατος για τον τόπο και τη δημοκρατική παράταξη αποτελεί ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός του Δημήτρη Τσοβόλα, που έχει εξελιχθεί πλέον σε αγωγιάτη του Εβερτ και αβανταδόρο της Δεξιάς. Ο Δημήτρης Τσοβόλας ολισθαίνει σε ένα επικίνδυνο πολιτικό κατήφορο, αναζητώντας νεοαποστάτες ανάμεσα σε ανυποψίαστα στελέχη της δημοκρατικής παράταξης. Αυτός και οι συνεργάτες του ψαρεύουν στα θολά νερά και επιχειρούν ν'αρπάξουν ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η κατακόρυφη άνοδος της δημοτικότητας του προέδρου του ΔΗΚΚΙ Δημ. Τσοβόλα αποτελεί το εντυπωσιακότερο στοιχείο της έρευνας (γκάλοπ) την οποία διενήργησε η εταιρία "Metron Analysis" για λογαριασμό του ραδιοφωνικό σταθμού "Flash" επί συνόλου 1.230 ερωτηθέντων ατόμων κατά το χρονικό διάστημα 27 Αυγούστου-1η Σεπτεμβρίου. Ο Δ. Τσοβόλας εμφανίζεται με ευμενή απήχηση στο 48,6% των ατόμων που ρωτήθηκαν έναντι του 58,1% του Κ. Σημίτη και του 57% του Ν. Κωνσταντόπουλου. Ο Μ. Εβερτ στην 4η θέση με 31,9% λίγο πιο πάνω από τον Αντ. Σαμαρά (29%), ενώ ακολουθεί η Αλ. Παπαρήγα με 22,2%".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει ότι "το νέο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αλλά και τα απτά δείγματα της νέας πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν στείλει στην αγκαλιά του ΔΗΚΚΙ μάζες ψηφοφόρων του παλιού ΠΑΣΟΚ".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υπογραμμίζει τις χθεσινές δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα "ο ελληνικός λαός μπορεί να κόψει τον αέρα του δικομματισμού και ν'ανοίξει τα πανιά της αντίστασης και της αντεπίθεσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Το φρένο της αντίστασης και το γκάζι της αντεπίθεσης μπορεί να το εγγυηθεί το ΚΚΕ, σαν ένα κόμμα που παρεμβαίνει ενεργά στις μετεκλογικές εξελίξεις, στηρίζει τους αγώνες του λαού, βοηθά το λαό, υποβοηθά ακόμα περισσότερο στις διεργασίες και στο πολιτικό επίπεδο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "η διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα και τον Αύγουστο - υποχώρησε μόνο κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας, από 8,6% σε 8,5% - παρά τις αρχικές προσδοκίες για ενίσχυση των πτωτικών τάσεων, έρχεται να υπογραμμίσει την κρισιμότητα των οικονομικών εξελίξεων, εν όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. Επιπλέον η 'ανθεκτικότητα' του πληθωρισμού συνδυαζόμενη με τον χαρακτήρα που έλαβε η προεκλογική 'μάχη' κατά την οποία οι πολιτικές ηγεσίες εμφανίζονται υποχωρητικές στο πλήθος των αιτημάτων των εκλογέων όχι μόνο περιορίζει αλλά ενδεχομένως και ναρκοθετεί το πεδίο δράσης της νέας κυβέρνησης απ'όποιο κόμμα και αν προέρχεται αυτή".

    [4] 61η ΔΕΘ

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "ανοίγει από αύριο και μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου τις πύλες της η 61η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή 3.000 περίπου εκθετών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και του πλανήτη. Οι εκθεσιακοί χώροι και οι εγκαταστάσεις της 61ης ΔΕΘ καλύπτουν σε έκταση τα 180.000 τ.μ. και τα εκθέματα, προϊόντα και υπηρεσίες προέρχονται από όλους τους τομείς της παραγωγής με ιδιαίτερη έμφαση τα προϊόντα νέας τεχνολογίας. Ο συνολικός αριθμός των χωρών που εκπροσωπούνται ξεπερνά τις 40 από τις οποίες οι 17 είναι επίσημες κρατικές συμμετοχές. Μέσω εμπορικών οίκων απευθείας αντιπροσωπεύονται 10 χώρες και έμμεσα 29".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "με βασικά στοιχεία την ολόπλευρη ανάδειξη της κοινωνικής ευαισθησίας της κυβερνήσεώς του μέσα από σαφείς θέσεις και την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σηματοδοτεί σήμερα με την ευκαιρία των εγκαινίων της 61ης ΔΕΘ, τη 'νέα εποχή'."

    [5] Οικονομική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό για όλους τους εργαζόμενους θα εγγυηθεί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης για το 1997. Ο κ. Σημίτης εγκαινιάζει απόψε τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και αύριο το βράδυ θα αναλύσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Στην κεντρική αυτή ομιλία θα παρουσιάσει όλους τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που παραμένει σταθερή και θα επισημάνει ότι το 1997 δεν θα είναι χρονιά λιτότητας αλλά ανάπτυξης της οικονομίας που θα δώσει και τα περιθώρια να γίνουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Οι νέοι μισθοί στο Δημόσιο θα είναι αυξημένοι περίπου 2 μονάδες πάνω από τον αναμενόμενο πληθωρισμό που προβλέπεται να κινηθεί το 1997 σε ποσοστό 6,5% σε μέσα επίπεδα ενώ για πρώτη χρονιά θα εφαρμοστεί - στο πρώτο στάδιο- το ενιαίο μισθολόγιο. Στον ιδιωτικό τομέα που ισχύουν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις οι δυνατότητες αυξήσεων θα είναι μεγαλύτερες όσο αυξάνει η παραγωγικότητα και τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το 'κλειδί' για την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων χωρίς να διαταραχθεί η προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το 1996 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξηθεί κατά 2,6 ίσως και 2,7% ενώ το 1997 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πάνω από 3%".

    [6] Συνέντευξη Εβερτ

    Συνέντευξη εφόλης της ύλης του προέδρου της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ δημοσιεύει σήμερα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει την πεποίθησή του για μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επεδίωξε τις εκλογές προκειμένου 'να προλάβει τα δύσκολα αλλά και την προετοιμασία των μικρών κομμάτων' και οτι 'προτίμησε τη σιγουριά του μονόλογου, της αοριστολογίας και των γραπτών κειμένων'. Για τα εθνικά μας θέματα επισημαίνει οτι 'οι διαρκείς υποχωρήσεις και υπαναχωρήσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και κυρίως αυτής του κ. Σημίτη αποθρασύνουν τους γείτονές μας. Η ΝΔ, αναφέρει, θα προάγει τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων για μια ενιαία μακρόπνοη και αποτελεσματική στρατηγική'. Ο κ. Εβερτ αναφέρει ακόμη ότι 'η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποτελείται από 17 μόνο μέλη με μόνιμους υφυπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών'. Για τα μέτρα που έχει εξαγγείλει τονίζει ότι πρόκειται για 'συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε συγκεκριμένα χρονικά όρια'. Κατά τον κ. Εβερτ 'ο κ. Σημίτης ακολουθεί το "θατσερικό" μοντέλο' και κάνει αναφορά στο 'μοντέλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο, όπως τονίζει, όχι μόνο δεν είναι παρωχημένο αλλά έχει διαχρονική ισχύ'. Επίσης, προαναγγέλλει τη μεταφορά του υπουργείου Παιδείας στη Θεσσαλονίκη καθώς και όλων των οργανισμών που εποπτεύονται από το υπουργείο Γεωργίας στην επαρχία. Τέλος, αναφερόμενος στο ρόλο που θα διαδραματίσει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός 'αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο για τη ΝΔ και με την εμπειρία που έχει ο κ. Μητσοτάκης θα επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες του'."

    [7] Μήνυμα Κλίντον - Αντιδράσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "τη δυσφορία τους για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή του Ιράκ, όπως εκφράζεται στο σχετικό μήνυμα του Μπίλ Κλίντον εξέφρασε χθες η κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στη σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Μπίκας παρατήρησε ότι 'όσο μια χώρα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να έχει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή'. H ελληνική πλευρά υπενθυμίζει πάντως στην Ουάσιγκτον ότι 'οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και σε ο,τι αφορά στο θέμα των Ιμια θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης'."
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Friday, 6 September 1996 - 10:21:29