Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 16/10/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 16/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκία - ΝΑΤΟ
  • [3] Περιοδεία Τούρκου Πρέσβη
  • [4] Περιοδεία Πάγκαλου
  • [5] Ελληνοτουρκικά - Κύπρος
  • [6] ΕΕ - Οικουμενικό Πατριαρχείο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 16/10/1996 (ΑΠΕ)

    Η κηδεία του δολοφονηθέντος από τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, Πέτρου Κακουλή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η περιοδεία στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φυλάξτε τα παιδιά σας. Ταινία-σόκ προπαγανδίζει τη χρήση και προβάλλει ως πρότυπα τους εμπόρους ναρκωτικών".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αχρηστα 2.000.000 ΙΧ μετά την κατάργηση της βενζίνης σούπερ".

    Η ΑΥΓΗ: "Και άλλες μπίζνες με το Αγιον Ορος. Ενδιαφέρον Λάτση- Γλύξμπουργκ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Στάζει χολή η πορνό Μιμή. Θυελλώδης συνέντευξη στο περιοδικό CRASH".

    ΕΘΝΟΣ: "Παγώνουν τα 4 μέτρα για την Παιδεία. Ο Αρσένης αρνείται κόντρα με τον Γεώργιο Παπανδρέου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πανωφόρι βαρύ οι νέοι φόροι προκειμένου να καταρτιστεί ο νέος προϋπολογισμός".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Διαφωνίες υπουργών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δάνεια για μαγαζιά. Η Τράπεζα Πίστεως αρχίζει επίθεση με 100 δις".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Βιασμός στη μικρή οθόνη. Απαράδεκτο τηλεσόου στο βωμό της τηλεθέασης το δράμα του 8χρονου παιδιού".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Βυθίζεται η δημόσια παιδεία. Τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία. 18 δις δραχμές ζητά ο Αρσένης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αλμα τις τιμές του ΟΤΕ. Στις 11,5 δραχμές η αστική μονάδα από 1η Ιανουαρίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Δεν χωράνε φαγωμάρες. Σημίτης προς υπουργούς: μαζέψτε τα λουριά των υφυπουργών".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Αδέσποτα στο έλεος των συμμοριών. Αδιαφορούσαν οι πάντες για τα τρία παιδιά".

    ΝΙΚΗ: "Σημίτης - Αρσένης απέρριψαν το Γιωργάκη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:"Φοροκόλπα με στόχο το λαό".

    [2] Τουρκία - ΝΑΤΟ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "η Τουρκία απειλεί να ασκήσει βέτο στην προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αν δεν ενταχθεί ως πλήρες μέλος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό κατέστησε σαφές η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ χαιρετίζοντας την έναρξη της Διάσκεψη της Αττάλειας για την ασφάλεια και τη συνεργασία- ετήσια διεθνής συνάντηση υπό την αιγίδα του Ατλαντικού Συμβουλίου της Τουρκίας".

    [3] Περιοδεία Τούρκου Πρέσβη

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "καλά πληροφορημένες πηγές στην Τουρκία, ανέφεραν οτι η εκλογή των τριών μουσουλμάνων βουλευτών δεν προσέφερε ικανοποίηση στην Αγκυρα, αφού διακήρυξαν ότι τα ζητήματα που αφορούν τους ψηφοφόρους τους, τα συζητούν στη Βουλή και στα κόμματά τους".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "εξερχόμενοι από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ύστερα απο τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Παμίρ, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές κ. Γκαλίπ Γκαλίπ (ΠΑΣΟΚ) και ο κ. Μπιρόλ Ακήφογλου (ΝΔ) δήλωσαν ότι τα προβλήματα της μουσουλμανικής μειονότητας θα πρέπει να λυθούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τονίζοντας οτι είναι Ελληνες πολίτες".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "ψυχρολουσία υπέστη ο Τούρκος πρέσβης και πέφτει στο κενό το σκοτεινό σχέδιο της Αγκυρας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει ότι "σαφείς αποστάσεις από την πολιτική που προσπαθεί να προωθήσει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, που επισκέπτεται την περιοχή της Κομοτηνής, πήραν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές Γκαλίπ Γκαλίπ του ΠΑΣΟΚ και Μπιρό Ακήφογλου της Νέας Δημοκρατίας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "οι Μουσουλμάνοι βουλευτές εμφανίστηκαν αποστασιοποιημένοι από τη γραμμή της Αγκυρας", ενώ η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει ότι "εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι αν και είχε προσκληθεί, εντούτοις δεν επισκέφτηκε τον Τούρκο διπλωμάτη ο τρίτος μουσουλμάνος βουλευτής του Συνασπισμού στο Ν. Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά. Ο βουλευτής του Συνασπισμού δήλωσε ότι "δεν θέλησε" και οτι "δεν το θεώρησε σημαντικό".

    [4] Περιοδεία Πάγκαλου

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "επίσκεψη σε βαλκανικές πρωτεύουσες του χώρου της πρώην Γιουγκοσλαβίας πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Το πρόγραμμα των επισκέψεων περιλαμβάνει το Βελιγράδι, το Σαράγιεβο και το Ζάγκρεμπ. Κατά τις επαφές που θα πραγματοποιήσει ο κ. Πάγκαλος θα συζητηθούν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, οικονομικής συνεργασίας και θέματα προετοιμασίας της διυπουργικής των χωρών της Βαλκανικής, που θα συνέλθει στην Ελλάδα το ερχόμενο καλοκαίρι. Θεωρείται βέβαιο, επίσης, ότι κατά τις συναντήσεις του με τις ανώτατες πολιτικές ηγεσίες των χωρών αυτών, ο κ. Πάγκαλος θα συζητήσει ζητήματα που αφορούν την ειρήνη - Συνθήκη Ντέιτον - αλλά και θέματα που αφορούν την προετοιμασία επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη Γιουγκοσλαβία, τη Βοσνία και την Κροατία στο εγγύς μέλλον".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "μετά από απουσία πολλών μηνών, όσον αφορά τις επισκέψεις Ελλήνων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Γιουγκοσλαβία - κάτι που ερμηνεύθηκε από ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες της Γιουγκοσλαβίας ως ένδειξη ψύχρανσης των διμερών σχέσεων - πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του στη Βοσνία, τη Γιουγκοσλαβία και την Κροατία. Η πρώτη επίσημη περιοδεία του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών σ'αυτή την περιοχή σηματοδοτεί την αφετηρία νέων πρωτοβουλιών της Ελλάδας, τόσο προς την κατεύθυνση της πλήρους αποκατάστασης της ειρήνης στην περιοχή όσο και προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των διμερών σχέσεων".

    [5] Ελληνοτουρκικά - Κύπρος

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "για περίπου δεκαπέντε λεπτά οι Τούρκοι στρατιώτες κρατούσαν ως όμηρό τους τον Πέτρο Κακουλή πριν τον εκτελέσουν μετά από εντολή ανώτερων αξιωματικών του κατοχικού στρατού. Τη συγκλονιστική μαρτυρία, που καταδεικνύει ότι ο φόνος του 58χρονου Κακουλή ήταν προμελετημένος και καταρρίπτει κάθε τουρκικό ισχυρισμό, δίνει δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας, ο γεωργός Γεώργιος Μίστης, 59 χρόνων, επίσης από το Αυγόρου, που βρισκόταν κρυμμένος κοντά στη σκηνή από την ώρα της σύλληψης μέχρι τη στιγμή της αποτρόπαιης δολοφονίας".

    "Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες (ΑΠΕ), που επικαλείται η ΑΥΓΗ, κατά τη νεκροψία της σορού του Π. Κακουλή απο τους Τούρκους απεκόπη ένα μέρος του στήθους του προκειμένου να παρεμποδισθεί η διάγνωση περί της χαριστικής βολής, ενώ επιχειρώντας να αποδώσουν παράνομους σκοπούς στην είσοδό του στα κατεχόμενα τοποθέτησαν στο πτώμα του (μέσα στις μπότες) ένα μαχαίρι και ένα σύρμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "η ψυχραιμία όπλο της Κύπρου" και σημειώνει ότι "οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη δολοφονία "αλλά... με ίσες αποστάσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "συνήλθε χθες εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το σοβαρό επεισόδιο στην Κύπρο που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός άοπλου Κύπριου πολίτη και καταγγέλλει την αδικαιολόγητη πράξη, η οποία συμβάλλει μόνο στην αύξηση της έντασης στο νησί. Εξάλλου, χθες το γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε στη γερμανική Βουλή πρόταση ψηφίσματος για την επίλυση του Κυπριακού, όπου με προσεκτικό και κατευναστικό τρόπο επιρρίπτεται η ευθύνη για την κατάσταση στη συνεχιζόμενη κατοχή , ενώ καταδικάζεται η βία και ζητείται να ασκηθούν πιέσεις για διάλογο και συμβιβασμό".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "ΗΠΑ και Βρετανία πιέζουν να πέσει στα μαλακά ο φόνος. Συνιστούν στην Κύπρο να μην προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να μη σταματήσουν οι συνομιλίες, ενώ ο Χάνι αρνείται να ζητήσει εξηγήσεις από τον Ντενκτάς".

    "Στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, που επικαλούνται ΤΑ ΝΕΑ, εκτιμούν ότι οι Τούρκοι ίσως να σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες προκλήσεις χωρίς να αποκλείεται, μέσα στο 1996, και ένα θερμό επεισόδιο, είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "υπόγειος διπλωματικός διάλογος Ηνωμένων Πολιτειών-ψευδοκράτους ενισχύει την προκλητικότητα της Αγκυρας και του Τουρκοκύπριου εκπροσώπου κ. Ρ. Ντενκτάς σε μια περίοδο κρίσιμη για την ειρήνη στη Μεγαλόνησο. Οι επαφές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με την τουρκοκυπριακή πλευρά πραγματοποιούνται σε μέσο υπηρεσιακό επίπεδο, προλειαίνοντας το έδαφος για την επικείμενη αμερικανική πρωτοβουλία. Ο κ. Ε. Ετκίν είχε, προ ημερών, 'χρήσιμες συναντήσεις' στην Ουάσιγκτον. Εκτός από τις συσκέψεις με μέλη του φιλοτουρκικού λόμπι, ο κ. Ετκίν είχε μακρά συνομιλία με το διευθυντή Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Κ. Κάβανο, ο οποίος είχε αναδειχτεί σ' έναν από τους κορυφαίους σχεδιαστές της αμερικανικής πολιτικής στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία- Αγκυρα. Ο κ. Κάβανο φέρεται να απέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έναρξη στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και της Εθνοφρουράς, σύμφωνα με τις ιδέες που είχε παρουσιάσει, στα μέσα Ιουλίου, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, κ. Μ. Ολμπράιτ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι δύο στρατιωτικές ασκήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και στην Κύπρο, αλλά η ηρεμία που επικρατεί εξαιτίας των μη προκλήσεων από την πλευρά των γειτόνων μας προβληματίζει ιδιαίτερα στρατιωτικούς κύκλους. Οι ερμηνείες που δίνονται κάνουν λόγο για ηρεμία πριν απο κάποια καταιγίδα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "σενάρια πολέμου" στο Αιγαίο καταστρώνουν και πάλι οι Αμερικανοί με αφορμή την συνεχιζόμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και τις θηριωδίες του "Αττίλα" στην Κύπρο. Απόρρητη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου - το περιεχόμενο της οποίας δημοσίευσε χθες η τουρκική εφημερίδα "ΣΑΜΠΑΧ"- αναφέρει ότι υπάρχουν δύο λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία: ο πρώτος αφορά το ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο από 6 σε 12 ν.μ. και ο δεύτερος "κάποιο λάθος - όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- στην περιοχή των βραχονησίδων Ιμια".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος στην Κύπρο σε συνδυασμό με τις τουρκικές θέσεις για εκ περιτροπής προεδρία της Δημοκρατίας, βολιδοσκοπεί ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "οι βολιδοσκοπήσεις στις οποίες προβαίνει στη Λευκωσία ο ειδικός αντιπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης για το Κυπριακό περιστρέφονται σχεδόν όλες γύρω από τις γνωστές απαράδεκτες θέσεις του Ρ. Ντενκτάς. Ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε στον Ντ. Χάνεϊ πως δεν τίθεται θέμα να δεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά εκ περιτροπής προεδρία και ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης με Τούρκο αντιπρόεδρο και την ίδια σύνθεση του Υπουργικού Συμβούλιο, όπως προνοούσαν οι συμφωνίες του 1960".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στο άρθρο της σημειώνει ότι "ο διάλογος από τις αναμενόμενες πολύπλευρες μεσολαβητικές πρωτοβουλίες για το Κυπριακό, όταν διεξάγεται τη συνοδεία δολοφονιών έχει ως βέβαιον αποτέλεσμα την εδραίωση στη διεθνή κοινή γνώμη της απόψεως ότι οι δύο κοινότητες είναι αδύνατον να συμβιώσουν σε ενιαίο κυπριακό κράτος και άρα οδηγεί αντικειμενικά στη διαμόρφωση πλαισίου διαχωρισμού και όχι ενοποιήσεως του κυπριακού κράτους. Ουδείς θεωρεί επιτυχείς τις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ατελέσφορες ενδοκυπριακές συνομιλίες, τουλάχιστον μέχρι τώρα. Υπάρχουν ισχυρότατες επιφυλάξεις όμως για τη χρησιμότητα μεσολαβητικών προσπαθειών που τείνουν να αγνοήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο και να εκδηλωθούν σχεδόν εν κενώ, μη λαμβάνοντας επαρκώς υπ'όψιν το πολιτικό κεκτημένο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Απαιτείται μέγιστη εγρήγορση για να αποτραπούν δυσάρεστες εκπλήξεις".

    [6] ΕΕ - Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η Κομισιόν έστειλε πρόσκληση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να ανοίξει γραφείο στις Βρυξέλλες".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 16 October 1996 - 10:43:47