Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 30/10/96

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/10/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επιστολή Τσιλέρ
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Δίωξη για απόβαση στα Ιμια
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Αμυντικό Δόγμα
  • [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [8] Γερμανικές αποζημιώσεις
  • [9] Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/10/1996 (ΑΠΕ)

    Οι αντιδράσεις για την επιστολή Τσιλέρ προς τους 15 υπουργούς εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και το Κυπριακό, η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον τεσσάρων Τούρκων δημοσιογράφων για την απόβασή τους στα Ιμια, οι σχέσεις Ελλάδας-ΠΓΔΜ και οι εσωκομματικές εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία είναι οι ειδησεογραφικοί άξονες των σημερινών εφημερίδων. Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βύθισε τον αρχηγό ΓΕΝ. Παραιτήθηκε για το σόου στο 'Αβέρωφ'. Και άλλο θύμα της 'Ωραίας Ελένης'."

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βόμβα των ΗΠΑ στο Αιγαίο. Προάγγελος πιέσεων προς την Αθήνα".

    Η ΑΥΓΗ: "Εκτός Μάαστριχτ και η Γερμανία. Το 1997 δεν θα κατορθώσει να πιάσει τα κριτήρια της Συνθήκης".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ο Εβερτ έσωσε τη Μιμή απ' τη φυλακή. Ποια γραμμάτια ξοφλάει ο υπό προθεσμία πρόεδρος της ΝΔ;".

    ΕΘΝΟΣ: "Εκρηκτική κατάσταση στα σχολεία. Ξεσπούν απεργίες. Κενές 6.500 θέσεις δασκάλων-καθηγητών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χορωδία οι '3' και 'σόλο'... Εβερτ, αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χάσμα Προέδρου-Πρωθυπουργού. Γιατί η κυβέρνηση τρέμει τον Κωστή Στεφανόπουλο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μάθημα άνευ... διδασκάλων. Απειλείται παράταση σχολικού έτους και απεργία διαρκείας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κύριε Πάγκαλε ελέησον! Ομολόγησε στη Βουλή την παρανομία για Ψυχάρη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Οχι Παπαντωνίου σε Αρσένη στα κονδύλια για παιδεία. Απεργιακή έκρηξη εκπαιδευτικών το Νοέμβριο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Επικίνδυνο παιχνίδι γύρω από τα ομόλογα. Η φημολογία περί φορολόγησης προκάλεσε εκροές 500 εκατ. δολαρίων".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σήμα κινδύνου για τα ταμεία. Περισσότεροι οι συνταξιούχοι από τους εργαζόμενους".

    ΤΑ ΝΕΑ: "70 'φίρμες' σπάνε το ωράριο του Σαββάτου παρά τις αντιδράσεις των 'μικρών'."

    ΝΙΚΗ: "Ιερή συμμαχία για Ψυχάρη. Απίστευτος κυνισμός Μητσοτάκη-Πάγκαλου στη Βουλή".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εξι μέτρα ενίχυσης του λαϊκού εισοδήματος. Πρόταση νόμου κατέθεσε χθες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ".

    [2] Επιστολή Τσιλέρ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "κλάδο ελαίας, χωρίς πραγματικό αντίκρυσμα, τείνει προς την Ελλάδα η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλέρ με τη μακροσκελή επιστολή της προς το Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "στην εκτίμηση πως η επιστολή Τσιλέρ προς τους 15 υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ δεν απαντά στις επισημάνσεις του συμβουλίου υπουργών της Ενωσης, συνέπεσαν χθες η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση αλλά και η ιρλανδική προεδρία. Ειδικότερα, προσθέτει η εφημερίδα, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου από το Λουξεμβούργο - όπου συνεδρίασε το συμβούλιο υπουργών - παρά την παραλαβή της επιστολής Τσιλέρ ο προεδρεύων του συμβουλίου κ. Σπρίγκ επεσήμανε πως "η τουρκική πλευρά δεν έχει προς το παρόν αποστείλει την απάντησή της".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "στο κενό έπεσε η προσπάθεια της Τανσού Τσιλέρ να εμφανίσει ένα δήθεν διαλλακτικό προσωπείο με την επιστολή που απέστειλε προς τους ομολόγους της των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η επιστολή Τσιλέρ προς την Ε. Επιτροπή δεν αποτελεί απάντηση στα ερωτήματα που έχει θέσει η Κοινότητα στην Αγκυρα σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καλών σχέσεων που οφείλει να έχει με τις γειτονικές της χώρες", τονίζει η ελληνική κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ θεωρεί ότι "δεν τίθεται θέμα σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης της Ε. Ενωσης με την Τουρκία το Νοέμβριο" και προσθέτει ότι "η επιστολή Τσιλέρ προς τους 15 υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ δείχνει την ενόχληση της Τουρκίας απέναντι στα ψηφίσματα του Ε. Κοινοβουλίου, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι "η έναρξη στρατιωτικού διαλόγου σε υπηρεσιακό καταρχήν επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αποτελεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πρώτο βήμα της προαναγγελθείσας για μετά τις προεδρικές εκλογές, αμερικανικής πρωτοβουλίας με στόχο τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Στο θέμα, συνεχίζει η εφημερίδα, είχε αναφερθεί με έμμεσο τρόπο ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Αποστολάκης, αν και η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι το συγκεκριμένο. Το σκηνικό ενίσχυσαν δύο συνεντεύξεις. Αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, για επέκταση του μορατόριουμ και εκείνη του συμβούλου του Κλίντον, Τζόρτζ Στεφανόπουλου, για πρωτοβουλία μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, που θα συμβάλει θετικά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τον κίνδυνο η Ελλάδα και η Τουρκία να εμπλακούν σε πόλεμο, λόγω της εκρηκτικής κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο, το τελευταίο διάστημα, τόνισε στην ομιλία του προς την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στις 26 και 27 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση πρωτοβουλίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, τονίζοντας ότι όσο παραμένει ανοιχτό το θέμα, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης στην περιοχή".

    [4] Δίωξη για απόβαση στα Ιμια

    Το σύνολο των εφημερίδων αναφέρεται στην "ποινική δίωξη εναντίον των Τούρκων δημοσιογράφων-κομάντος που πάτησαν το πόδι τους στην ελληνική βραχονησίδα Ιμια στις 31-1-1996 που άσκησε η εισαγγελία πρωτοδικών της Κω. Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι: περιύβριση αρχής και συμβόλου και παράνομη είσοδος στη χώρα μας", προσθέτουν οι εφημερίδες.

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφουν ότι "μέχρι το Μάρτιο θα υπάρξει σοβαρή κινητικότητα στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, κατά την άποψη του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κόρνμπλουμ. Επίσης, ο πρόεδρος Κλίντον και οι επιτελείς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου μελετούν τρία σενάρια για το Κυπριακό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς, ο οποίος είπε είπε ότι προ εβδομάδος 14 επιφανή στελέχη του ελληνοαμερικανικού λόμπι συναντήθηκε με τον Κλίντον. Ειδικότερα οι ΗΠΑ μελετούν ως πρώτη τη γνωστή πρόταση Κληρίδη για ολική αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Ως δεύτερο σενάριο μελετάται η μετάπτωση των κατοχικών δυνάμεων σε δύναμη τύπου IFOR Βοσνίας, υπό νατοϊκή διοίκηση. Ως τρίτο σενάριο την αποδοχή εκ μέρους της Τουρκίας του ψηφίσματος 550 των Ηνωμένων Εθνών για επιστροφή των Βαροσίων και απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ έχει τίτλο "Υπέρ του Κλίντον είναι η ομογένεια και αναγνωρίζονται οι θέσεις του για τα ελληνοτουρκικά"'.

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "ενισχύεται συνεχώς από την πλευρά των ΗΠΑ και συγκεκριμένα του περιβάλλοντος του Μπίλ Κλίντον η φιλολογία για την 'αμερικανική παρέμβαση', προκειμένου να 'λυθεί' το Κυπριακό, μετά την ολοκλήρωση των εκλογών για την ανάδειξη αμερικανού προέδρου. Παράλληλα, διαφαίνεται πως οι προετοιμασίες και διαβουλεύσεις για την εν λόγω πρωτοβουλία, συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς και διερευνητικές επαφές με τα 'εμπλεκόμενα μέρη'. Χτες, τόσο ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όσο και ο σύμβουλος του Μπίλ Κλίντον, Τζόρτζ Στεφανόπουλος, μίλησαν για σημαντική πρωτοβουλία αμέσως μετά την 'βέβαιη επανεκλογή' του νυν προέδρου των ΗΠΑ. Οσον αφορά τα σενάρια αυτά, σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης, είπε πως η κυβέρνηση της Κύπρου δεν έχει ενημερωθεί για ο,τιδήποτε σχετικό, τονίζοντας ότι είναι πρόωρη οποιαδήποτε εκτίμηση".

    [6] Αμυντικό Δόγμα

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμούν πως "σφόδρα ενοχλημένοι από την αποφασιστικότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας-Κύπρου είναι οι Τούρκοι. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας Τουρχά Ταγιάν, προσθέτουν οι εφημερίδες, ο οποίος ισχυρίστηκε προκλητικότατα πως "η Ελλάδα επιθυμεί να προσαρτίσει την Κύπρο, να μετατρέψει το Αιγαίο σε 'ελληνική λίμνη' και να αφομοιώσει τους "Τούρκους της Δυτικής Θράκης". Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετέβη στον "ελληνοκυπριακό τομέα της νοτίου Κύπρου" όπου επιδόθηκε σε διάφορες δραστηριότητες στο πλαίσιο του Κοινού Αμυντικού Δόγματος", είπε ο κ. Ταγιάν και επεσήμανε: "η συμπεριφορά αυτού του είδους, αντίκειται στις αρχές καλής γειτονίας και του δικαίου γειτονικών χωρών καθώς και στις διεθνείς συμφωνίες".

    [7] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφουν ότι "υπέρ των ελληνικών θέσεων στο θέμα των Σκοπίων τάχθηκε από τη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς ενώ παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πλεονεκτικότερη θέση από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά τις επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Βοσνίας. "Η Ελλάδα έχει δίκιο να ονομάζει το βόρειο τμήμα της, Μακεδονία. Ο,τι είναι επιστημονικά και ιστορικά αποδεδειγμένο πρέπει να παραμείνει έτσι όπως είναι", τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Πλάβσιτς".

    [8] Γερμανικές αποζημιώσεις

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "τα μεγαθήρια της γερμανικής βιομηχανίας που καρπώθηκαν τα οφέλη από την καταναγκαστική εργασία εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού, εντός ή εκτός στρατοπέδων συγκέντρωσης, θα κληθούν να καταβάλουν το τίμημα της 'προικοδότησης' ενός ιδρύματος για την αποκατάσταση αυτής της κατηγορίας από τις ανατολικές κυρίως χώρες, αλλά και απο την Ελλάδα".

    Για το ίδιο θέμα η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "οι αιτήσεις αποζημιώσεως που έχουν υποβληθεί από Ελληνες, οι οποίοι υπέστησαν δεινά κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Ενδέχεται όμως να δοθούν εφάπαξ αποζημιώσεις σε όσους βρέθηκαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα διημερίδας που έγινε στη Στουτγάρδη, όπου εκρίθη ότι το θέμα μπορεί να λυθεί με απόφαση της γερμανικής βουλής. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης που διαπραγματεύεται με το γερμανικό κράτος για λογαριασμό των Εβραίων πρότεινε την καταβολή 10.000 μάρκων για όσους έκαναν καταναγκαστική εργασία σε στρατόπεδα και 5.000 μάρκων για όσους εργάσθηκαν καταναγκαστικά εκτός στρατοπέδων".

    [9] Συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΝΔ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφουν ότι "στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ έναντι της οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης θα επικεντρώσει ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ την ομιλία του κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "κορυφαία στελέχη και βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Μ. Εβερτ θα αναλάβουν να απαντήσουν με αυστηρό τρόπο στους κ. Γ. Σουφλιά και Σ. Μάνο, οι οποίοι πρόκειται κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ, αύριο, να επικρίνουν την ηγεσία του κόμματος".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Wednesday, 30 October 1996 - 10:27:05