Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κινητοποιήσεις - Αναβολή ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • [3] Κυπριακό - Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Ρωσικοί εξοπλισμοί
  • [5] Τουρκικές προκλήσεις
  • [6] Ομιλία Κλίντον
  • [7] Συνέντευξη Καστανίδη
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Ο.Ο.Σ.Α. - ελληνική οικονομία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αγροτών και εκπαιδευτικών, η αναβολή του υπουργικού συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πέφτω στηρίξτε με...! Δραματική έκκληση Σημίτη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σκούρα τα πράγματα. Διχασμένη η κυβέρνηση. Κλονίζεται ο Σημίτης και εκβιάζει".

    Η ΑΥΓΗ: "Διπλή σύγκρουση επιλέγει ο πρωθυπουργός για τους κοινωνικούς αγώνες αλλά και τις εσωκομματικές αμφισβητήσεις".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μπλόκα και στο ΠΑΣΟΚ. Συγκρούσεις και διαφωνίες ανέβαλαν την ΚΕ".

    ΕΘΝΟΣ: "Στον αέρα η χρονιά. Εκατό 'απουσίες' συμπληρώνουν οι μαθητές".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Κάμπινγκ" θα κάνουν στους κάμπους οι αγρότες. Είναι αποφασισμένοι για όλα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θεατής η ΝΔ στη διάλυση της χώρας".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εχασε και το μισό ΠΑΣΟΚ. Εντρομος ο Σημίτης φιμώνει υπουργούς, στελέχη".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "S0S Σημίτη και πανστρατιά. Προς στελέχη: κρίνεται το μέλλον της χώρας και του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Η Βάσω Παπανδρέου παραπλάνησε την κυβέρνηση για το καζίνο του Φλοίσβου".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Καταστολή της αγροτικής εξέγερσης με πολιτικά μέσα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Εκρηξη... ο Σημίτης 'επιστρατεύει' κόμμα και κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα απεργιακά μέτωπα".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση απο αγρότες, καθηγητές".

    ΝΙΚΗ: "Σφίγγουν οι... 'πόλοι' στο ΠΑΣΟΚ. Απεργίες και διαφωνίες αναβάλουν την ΚΕ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Λαϊκή κατακραυγή στην κυβερνητική πολιτική".

    [2] Κινητοποιήσεις - Αναβολή ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "μετά την απώλεια του ελέγχου των αγροτικών κινητοποιήσεων με αστυνομικά μέτρα, η κυβέρνηση, χωρίς να απαρνείται την έως τώρα επιλογή της, στρέφει την προσοχή της στα πολιτικά μέσα και επιχειρεί να μετατρέψει την όλη αντιπαράθεση σε ιδεολογικοπολιτική. Η στροφή και η σκλήρυνση της κυβερνητικής στάσης σημειώθηκε μετά τη διαπίστωση οτι το πρόβλημα έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις απο αυτές που υπολόγιζε η κυβέρνηση και την εκτίμηση οτι οι σκοποί είναι καθαρά πολιτικοί".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται οτι "τις δυσκολότερες στιγμές απο τον περασμένο Σεπτέμβριο περνάει η κυβέρνηση έχοντας να αντιμετωπίσει την κοινωνική 'έκρηξη' που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες. Ο πρωθυπουργός φέρεται προβληματισμένος απο την έκταση και την ένταση που έχουν πάρει οι απεργιακές κινητοποιήσεις και προσανατολίζεται άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών".

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι ο πρωθυπουργός "οδηγεί σε αδιέξοδο τις εξελίξεις καθοδηγούμενος απο την περίφημη κυβερνητική θεωρία του "κοινωνικού αυτοματισμού". Ο Πρωθυπουργός επιδεικνύει ταυτοχρόνως 'σιδηρά πυγμή' και προς το εσωτερικό του κόμματός του, απαιτώντας 'συστράτευση' και παραδεχόμενος την εμφάνιση τριβών, που για πρώτη φορά ελέγετο οτι θα μορφοποιηθούν σε εσωκομματική αντιπολίτευση στην αναβληθείσα, τελικώς Κεντρική Επιτροπή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "τη νικηφόρα έκβαση της αναμέτρησης με τους αγρότες αναδεικνύει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης! Στη βάση αυτή επιχειρεί να συσπειρώσει το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και να τις χρησιμοποιήσει ενάντια στους αγωνιζόμενους αγρότες σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να παίξει ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ το γνώριμο ρόλο του κυματοθραύστη των λαϊκών κινητοποιήσεων".

    Στο σχόλιό της η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι "οι εξελίξεις αυτές κλονίζουν συθέμελα το κυβερνών κόμμα. Τους τριγμούς και τους κλονισμούς εισπράττει πρώτος ο πρωθυπουργός, ο οποίος όμως αντιδρά προς το κόμμα καθ'ον τρόπο δρά η κυβέρνησή του προς τους απεργούς και ξεσηκωμένους πολίτες. Στην αρχή της θητείας του ο κ. Σημίτης αντιδρά και φέρεται ωσάν να αντιμετωπίζει το τέλος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "με αναβολή της συνόδου της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, όπου αναμένετο ν'ασκηθεί κριτική για την πολιτική της, με ενεργοποίηση όλων των πρωτοκλασάτων στελεχών της και πιθανότατη πλέον χρησιμοποίηση των ΜΑΤ θ'απαντήσει η κυβέρνηση στα επιχειρούμενα μπλόκα των αγροτών. Η Κεντρική Επιτροπή αναβλήθηκε για τις 21 και 22 του μηνός για να μην κυοφορηθούν τα σενάρια που ήθελαν αρκετά μέλη της να καταψηφίζουν την εισήγηση για τ'αγροτικά".

    [3] Κυπριακό - Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "αμερικανική μεσολάβηση για την επίλυση των προβλημάτων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία ζήτησε χθες ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Χάνς Βάν ντεν Μπρούκ επισημαίνοντας οτι η ΕΕ δεν μπορεί να παίξει εύκολα αυτόν τον ρόλο. Επισήμανε όμως οτι η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο των συνομιλιών για την Κύπρο που είναι υποψήφια για ένταξη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρεται σε πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική κυβέρνηση: ο πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον κ. Λ. Τσίλας είχε μια - ασυνήθιστα έντονη - ενημερωτική συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και έκρινε απαραίτητο να ταξιδέψει αμέσως στην Αθήνα για να ενημερώσει τον κ. Σημίτη. Η αμερικανική διπλωματία μετά την ελληνική και κυπριακή ασυνεννοησία για τους S-300 και το μορατόριουμ (παρασκηνιακή δέσμευση αναστολής αλλά μη επίσημη ανακοίνωση), αμφιβάλλει αν η κυβέρνηση Σημίτη είναι πρόθυμη να κινηθεί ταχέως, για υποχωρήσεις με σοβαρό κόστος. Το Φόρεϊν Οφις είχε διαγνώσει τον αμερικανικό προβληματισμό και αποφάσισε προ δεκαημέρου την αποστολή του αντιπροσώπου του για το Κυπριακό Σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "τα "καυτά " θέματα των τελευταίων ημερών, όπως το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι απειλές της Τσιλέρ οτι θα μπλοκάρει διεύρυνση του ΝΑΤΟ εάν η χώρα της δεν ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συζητά απο χθες στην Αγκυρα ο Χαβιέρ Σολάνα. Κύριος στόχος του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ η εξεύρεση τρόπων μείωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό ο Χ. Σολάνα προωθεί πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων η "θερμή" τηλεφωνική γραμμή Αθηνών-Αγκυρας-Βρυξελλών".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "η Αθήνα διαφοροποιήθηκε χθες απο την τοποθέτηση του προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών κ. Βάν Μίρλο ο οποίος είχε υποστηρίξει τη βελτίωση των σχέσεων της Ενωσης με την Τουρκία παρά τα προβλήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων που υπάρχουν επισείοντας μάλιστα και τον κίνδυνο διολίσθησης της χώρας αυτής στον ισλαμισμό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου δήλωσε χθες οτι δεν είναι τόσο ο θρησκευτικός προσανατολισμός της Τουρκίας το βασικό κριτήριο για τις σχέσεις της με την ΕΕ αλλά αυτό που αναμένει η Ενωση είναι η έμπρακτη συμμόρφωση της Αγκυρας με τους όρους που έχουν τεθεί και αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την πρόοδο στο Κυπριακό και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα των Ιμίων".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ,"τις σοβαρές αντιρρήσεις παραγόντων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην ακολουθούμενη απο την Αγκυρα πολιτική στο κυπριακό επισημαίνει η εφημερίδα 'Τζουμχουριέτ' που μεταφέρει τις απόψεις 'ανωτάτων αξιωματούχων'. Η στρατηγική που έχει επιλέξει η Αγκυρα σε σχέση τόσο με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ όσο και με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο οδηγούν σε αδιέξοδο, επισημαίνουν ανώτατοι διπλωματικοί και εκφράζουν την άποψη οτι μια τέτοια στρατηγική μπορεί να εξυπηρετεί σχέδια των ΗΠΑ για την αποκοπή της Τουρκίας απο την Ευρώπη και την ενσωμάτωσή της στη Μέση Ανατολή".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφερόμενος στη συνέντευξη του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη στη "Μιλιέτ" γράφει "ο επίτιμος ξαναχτύπησε. Διάλογο με τους Τούρκους ακόμη και για την επίλυση του Κυπριακού υποδεικνύει τώρα ο κ. Μητσοτάκης. Ξεπέρασε σε... 'ρεαλισμό' ακόμη και τον Χρήστο Ροζάκη, ζητώντας ουσιαστικά την αποδιεθνοποίηση του Κυπριακού και την επίλυσή του με διάλογο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε επιπλέον διάλογο με τους Τούρκους και για τα διμερή θέματα".

    [4] Ρωσικοί εξοπλισμοί

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "σειρά επαφών με επιτελείς του Πενταγώνου αλλά και εταιριών της Πολεμικής Βιομηχανίας ιδιωτικών και δημοσίων, έχει η ρωσική στρατιωτική αντιπροσωπεία που βρίσκεται απο τη Δευτέρα στη χώρα μας. Τον Μάρτιο στην Αθήνα τετραμελής επιτροπή ειδικών στα πυραυλικά συστήματα και την ηλεκτρονική τεχνολογία".

    [5] Τουρκικές προκλήσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ όπως και οι άλλες εφημερίδες τονίζουν οτι "οι Τούρκοι ξεπέρασαν κάθε όριο προκλητικότητας στο Αιγαίο, ειδικά μετά την κρίση των Ιμίων πριν ένα ακριβώς χρόνο. Αυτό προκύπτει απο τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Δ. Αποστολάκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τριπλασιάστηκαν το 1996 σε σχέση με το 1995 (αύξηση 306%), οι πτήσεις πάνω απο τα ελληνικά εδάφη επταπλασιάσθηκαν (737%), τα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη που εισχώρησαν στο Αιγαίο σχεδόν επταπλασιάσθηκαν (αύξηση 663%), οι εμπλοκές των τουρκικών αεροσκαφών σε εικονικές αερομαχίες σχεδόν τετραπλασιάσθηκαν (αύξηση 358,5%), ενώ οι ... απλές διεισδύσεις σχεδόν διπλασιάστηκαν (αύξηση 178%)".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν έντονα την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας καθώς επιβεβαιώνουν οτι η Αγκυρα χρησιμοποιεί την κλιμάκωση της έντασης για την προώθηση των επεκτατικών της στόχων".

    [6] Ομιλία Κλίντον

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "η εσωστρεφής ομιλία Κλίντον προς τους Αμερικανούς κατέγραψε κατά τον πλέον σαφή τρόπο οτι οι προτεραιότητες του αμερικανού προέδρου τη δεύτερη τετραετία του είναι περισσότερο σε ζητήματα εσωτερικής και λιγότερο εξωτερικής πολιτικής. Εξ ου και η επιλογή του στελεχικού δυναμικού και θα δώσει ένα πιο 'ελεύθερο χέρι' στις αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στις άλλες υπηρεσίες με την Μαντλίν Ολμπράϊτ να θεωρείται οτι θα έχει ουσιαστικότερο ρόλο στη χάραξη και εφαρμογή της πολιτικής, περισσότερο απ'ότι ο προκάτοχός της Γουόρεν Κρίστοφερ".

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν χαρακτηριστικά οτι "έμειναν με ανοιχτό το στόμα πολλοί διπλωμάτες και πολιτικοί στην Αθήνα απο την απόφαση του προέδρου Κλίντον να μην περιλάβει τελικά στις 'προγραμματικές δηλώσεις' της κυβέρνησής του συγκεκριμένα αναφορά για αμερικανική πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού. Σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης, αλλά και στις τελικές αποφάσεις που θα πάρει η αμερικανική κυβέρνηση, παίζει η βρετανική πλευρά, η οποία γνωρίζει καλύτερα απο κάθε άλλον το θέμα. Μάλιστα, η Βρετανία σε απόλυτη συνεννόηση με τις ΗΠΑ επιχειρεί να καταστήσει τα "10 σημεία των προτάσεων Ρίφκιντ" κοινό έδαφος μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς ώστε να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997 συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "η απόφαση του προέδρου Κλίντον να μην αναφέρει το Κυπριακό ή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην ετήσια ομιλία του προς το Κογκρέσο το βράδυ της Τρίτης (χθες τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) ήταν απόρροια της εκτίμησης που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους αρμόδιους κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης οτι τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν έχουν μέχρι στιγμής δώσει έμπρακτα δείγματα πως επιθυμούν την εμπλοκή των ΗΠΑ στην προσπάθεια επίλυσης των υφιστάμενων προβλημάτων, μια προσπάθεια που θα περιλαμβάνει παραχωρήσεις απο όλες τις πλευρές".

    [7] Συνέντευξη Καστανίδη

    "Δεν νοείται οποιοσδήποτε συμβιβασμός στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει και τη λέξη "Μακεδονία" ή παράγωγό της δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης. Ο κ. Καστανίδης τονίζει οτι "'και αν όλος ο κόσμος αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων με ονομασία που δεν αρμόζει στις ιστορικές περιστάσεις, αλλά και στα σημερινά δίκαια της Ελλάδας, η ίδια η Ελλάδα να μην υπογράψει ένα τέτοιο συμβιβασμό".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/02/1997 (ΑΠΕ)

    Οι απεργίες και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία και η αναφορά της έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α. για την ελληνική οικονομία είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-αγροτών. Κραδασμοί στην κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "'Ωρες ευθύνης' για όλους... Επισήμανση-έκκληση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στη δίνη των απεργιών η χώρα. Σκληραίνει τη στάση της η κυβέρνηση".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ανησυχία και παραινέσεις από την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α.. Φόβοι πληθωρισμού για τις εντεινόμενες πιέσεις αύξησης μισθών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εγκρίνει τη 'σκληρή δραχμή' ο Ο.Ο.Σ.Α. και βλέπει ανάπτυξη. Ενώ συνιστά περιοριστική πολιτική μισθών".

    [9] Ο.Ο.Σ.Α. - ελληνική οικονομία

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "πρόοδο σημείωσε, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα κατά το 1996, και με ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερου εκείνου του μέσου όρου της ΕΕ. Προβλέπεται δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος θα κυμανθεί στα 2,5%. Στην άνοδο των πραγματικών μισθών, σύμφωνα με τον οργανισμό, οφείλεται η καθυστέρηση της προόδου στη διαδικασία αποπληθωρισμού".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Thursday, 6 February 1997 - 15:12:17 UTC