Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αλβανία - Εξελίξεις - Πρωτοβουλίες
  • [3] Νέα Δημοκρατία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [6] Συνάντηση Πάγκαλου - Ολμπράϊτ
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] ΜΜΕ - προγράμματα εκσυγχρονισμού

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/03/1997 (ΑΠΕ)

    Οι εξελίξεις στην Αλβανία και οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της ΕΕ για την ομαλοποίηση της κατάστασης, οι χθεσινές εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ, η ομιλία Σημίτη στη Συνδιάσκεψη Αγροτικών Στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς και τα πορίσματα των κομμάτων για το καζίνο του Φλοίσβου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τραγωδία στη Βόρειο Ηπειρο. Κωμωδία στη Νέα Δημοκρατία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Πρώτες ενδείξεις για τη δύναμη των υποψηφίων στη ΝΔ μετά τις χθεσινές εκλογές 1.309 συνέδρων.

    Η ΑΥΓΗ: Να φύγει ο Μπερίσα απαιτεί ο εξεγερμένος αλβανικός λαός.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Υπουργός όμηρος της ΚΝΕ. Τα καλόπαιδα του Περισσού για μιάμιση ώρα προπηλάκιζαν τον Αρσένη.

    ΕΘΝΟΣ: Πόσα "κουκιά" πήραν οι 3 της ΝΔ στις χθεσινές εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Η τετράδα κληρώνει σήμερα. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ συναντώνται και τα λένε.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προσφυγιά στα σύνορα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ολοι δηλώνουν νικητές για τις χθεσινές εκλογές. Σήμερα το ενωτικό ραντεβού των "4".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΔ: οι ψήφοι των συνέδρων. Νικητές δηλώνουν οι υποψήφιοι πλην Πολύδωρα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η Βάσω Παπανδρέου στο εδώλιο της Βουλής. Η ΝΔ ζητά την παραπομπή της.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναβαθμίζεται διεθνώς ο ρόλος της Ελλάδος μετά την ενιαία και συνετή στάση όλων των κομμάτων στο Αλβανικό.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Πρωτοβουλίες ειρήνης. Σημαντικές αποφάσεις πήρε η κυβέρνηση για το αλβανικό.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το πακέτο των αποδοχών στο δημόσιο. Ολόκληρος ο νόμος για το μισθολόγιο.

    ΝΙΚΗ: Ο Νότος φλέγεται. Αλβανία ώρα μηδέν.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Το λόγο έχει μόνο ο αλβανικός λαός. Σχεδιασμοί ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ για κατάπνιξη της εξέγερσης.

    [2] Αλβανία - Εξελίξεις - Πρωτοβουλίες

    Η ΑΥΓΗ τονίζει οτι "αποφασισμένοι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εξεγερμένοι πολίτες στην Αυλώνα, τους Αγίους Σαράντα, το Δέλβινο και τα άλλα κέντρα αντίστασης στο καθεστώς του Μπερίσα, απαιτώντας την παραίτησή του και αψηφώντας τη μεγάλη κινητοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν διαμορφώσει ασφυκτικό κλοιό γύρω τους. Την ίδια ώρα η διεθνής κοινότητα προσανατολίζεται σε συμβιβαστική πολιτική λύση που δεν αμφισβητεί την προεδρία Μπερίσα αλλά προωθεί το σχηματισμό ευρείας κυβέρνησης τεχνοκρατών. Σήμερα ο εκπρόσωπος της ολλανδικής προεδρίας επισκέπτεται την Αθήνα και αύριο τα Τίρανα, ενώ Πάγκαλος-Ολμπράϊτ συναντώνται σήμερα στην Ουάσιγκτον".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "ανοικτό είναι πλέον το ενδεχόμενο της αποστολής στρατιωτικής πολυεθνικής δύναμης για την αποφυγή εμφύλιου πολέμου στην Αλβανία απο την ιταλική αλλά και την ελληνική κυβέρνηση, υπο την υψηλή εποπτεία των ΗΠΑ. Ανώτατη κυβερνητική πηγή άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης πάντα στο πλαίσιο πολυεθνικής συνεργασίας. Δήλωσε χαρακτηριστικά οτι αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι αυτής της ώρας αλλά θα υλοποιηθεί αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο. Χθες επίσης ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αλ. Ντίνι είπε στη Βουλή οτι ίσως κριθεί αναγκαία η αποστολή στρατιωτικής δύναμης, υπο την προϋπόθεση οτι θα το συζητήσουν οι αλβανικές αρχές. Ο Σαλί Μπερίσα βρίσκεται σε δυσχερή θέση καθώς εκατοντάδες αξιωματικοί ακόμα και ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν λιποταχτήσει και προσχωρήσει στους εξεγερθέντες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "την αναγνώριση και στήριξη των πρωτοβουλιών της Αθήνας, που εκδηλώθηκαν με ομόθυμη στάση του συνόλου του πολιτικού κόσμου, αντανακλά η δυναμική πλέον εκδήλωση της κοινοτικής παρέμβασης στο Αλβανικό. Ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Ολλανδίας κ. Βίμ Κόκ υπογράμμισε οτι έχει συνεχή επικοινωνία με τις κοινοτικές πρωτεύουσες "και κυρίως την Αθήνα". Παράλληλα ο προεδρεύων του Συμβουλίου Χάνς βαν Μίρλο θα έχει σήμερα διαβουλεύσεις στην ελληνική πρωτεύουσα πριν απο τη συνάντησή του με τον Σαλί Μπερίσα αύριο στα Τίρανα. Η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές οτι επιθυμεί τη σταθεροποίηση στην Αλβανία και την παροχή κοινοτικής οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, η ΕΕ όμως συνδυάζει τις υποσχέσεις συνδρομής με την άσκηση πίεσης".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "η κρίση στην Αλβανία ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ζάκ Σιράκ με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Βίκ Κόκ και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Μ. Μπαρνιέ με τον Γ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος ζήτησε απο τον ομόλογό του να μεταφέρει στον πρόεδρο Σιράκ εκ μέρους του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη την ανησυχία σε ο,τι αφορά την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Ο Κόκ δήλωσε στην έξοδό του απο το Μέγαρο των Ηλυσίων οτι η ΕΕ επιδιώκει την προώθηση πολιτικής λύσης και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις διάφορες πρωτεύουσες και ιδίως την Αθήνα, γιατί οι εξελίξεις αφορούν την ελληνική κυβέρνηση. Ο Κόκ τηλεφώνησε απο τα Ηλύσια στον Μπερίσα και σύμφωνα με το περιεχόμενο της συνομιλίες όπως πληροφόρησε ο Μ. Μπαρνιέ τον Γ. Παπανδρέου "ο Σ. Μπερίσα φάνηκε να σκέφτεται σοβαρά το θέμα της διενέργειας εκλογών". Ο Μπαρνιέ ανέφερε στον Γ. Παπανδρέου οτι "ο Κόκ έκανε μνεία στον Γάλλο πρόεδρο για το θέμα της ελληνικής μειονότητας". Σε συγκρούσεις σε Αυλώνα και Αγίους Σαράντα σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν τρεις. Οι Ενοπλες δυνάμεις της Αλβανίας είναι έτοιμες για εκτεταμένες επιχειρήσεις προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο των εξεγερμένων περιοχών του Νότου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας καθώς η διαβεβαίωση του Προέδρου Σ. Μπερίσα για την προστασία της έχει ως 'ημερομηνία λήξης' την προβολή του διεθνούς αιτήματος για παράδοσης της εξουσίας του σε οικουμενική κυβέρνηση. Τα βάσιμα σημεία για προβοκάτσια κατά των Βορειοηπειρωτών, που οδήγησαν τον πρωθυπουργό κ. Κ. Σημίτη στην εσπευσμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλβανό πρόεδρο, δείχνουν οτι ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η ελληνική πρωτοβουλία με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στην Αλβανία. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης μεταβαίνει, κατά πάσα πιθανότητα, το Σάββατο στα Τίρανα, για να μεταφέρει συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση του αδιεξόδου. Επίσης, η Ελλάδα προτείνει την πραγματοποίηση συνάντησης όλων των Αλβανών πολιτικών ηγετών στην Αθήνα μέσα στα επόμενα 24ωρα. Αμερικανικές διπλωματικές πηγές απέδωσαν χθες εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της στο Αλβανικό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αλβανική κρίση κινούνται στο εξής πλαίσιο: α) εξεύρεση πολιτικής λύσης. β) η διασφάλιση της σταθερότητας και της ομαλής πορείας της πολιτικής ζωής στην Αλβανία. Προς τούτο επιβάλλεται συνεννόηση μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων της γειτονικής χώρας. γ) η αποφυγή δημιουργίας αρνητικού κλίματος το οποίο θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική μειονότητα".

    "Ηδη, αναφέρει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, στήνονται οι πρώτοι καταυλισμοί για να υποδεχθούν τα καραβάνια προσφύγων. Ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών στην Αθήνα είχε συνεργασία με τους αρμοδίους υπουργούς ενώ σήμερα θα επισκεφθεί τους χώρους στους οποίους θα "στηθούν" οι καταυλισμοί κατά μήκος της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Αλλεπάλληλες συσκέψεις στα υπουργεία Εξωτερικών, Δημοσίας Τάξεως, Αμύνης και Υγείας για την αντιμετώπιση κύματος προσφύγων απο τη Νότια Αλβανία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "την απειλή τουρκικών 'αντιποίνων' στο Αιγαίο επισείουν τώρα οι Αμερικανοί, προκειμένου να πείσουν τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να απομακρύνει και την παραμικρή σκέψη απο το μυαλό του για μια δυναμικότερη παρέμβαση στην Αλβανία, ακόμη και αν η μειονότητα δεχθεί επίθεση απο τους εγκάθετους του Μπερίσα. Η προειδοποίηση μεταφέρθηκε ήδη στην Αθήνα δια της διπλωματικής οδού, ενώ αναμένεται να επαναληφθεί και στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα πρωθυπουργού με το Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ. Ο κ. Κόλ που είχε χθες με τη σειρά του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπίλ Κλίντον, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ, θα αναλάβει να 'συστήσει' στον Ελληνα συνομιλητή του πως "θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και να συμπορευθεί στις κινήσεις του με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ". Σε αντίθετη περίπτωση, Ουάσιγκτον και Βόννη καθιστούν σαφές πως δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν τις αντιδράσεις της Τουρκίας, που τις μέρες αυτές ζει τη δική της εσωτερική κρίση, και τους στρατηγούς της Αγκυρας, που ψάχνουν αφορμή για στρατιωτική αντιπαράθεση στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "ο φόβος του αγνώστου - αλλά και της εμπλοκής και του μοιραίου σφάλματος "α λα Βοσνία" - ο φόβος γενικά για τις προεκτάσεις του δράματος είναι αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας και των περισσότερων κυβερνήσεων απέναντι στα συμβαίνοντα στην Αλβανία. Ολοι - με πρώτες τις ΗΠΑ - φαίνεται να πιστεύουν οτι είναι εξαιρετικά δύσκολο να οργανωθεί οποιαδήποτε διεθνής παρέμβαση 'εν θερμώ' όσο δηλαδή στη χώρα και προπάντων στο Νότο επικρατεί το πλήρες χάος".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "επικίνδυνες γίνονται οι επιδιώξεις κύκλων στην Ελλάδα για ενεργό συμμετοχή στη 'μοιρασιά της λείας' με πρόσχημα την 'προστασία της ελληνικής μειονότητας' στην Αλβανία".

    Το ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει οτι "ο Μπερίσα χτυπά με μισθοφόρους. Τους μεταφέρουν λεωφορεία της αστυνομίας, φορτηγά χωρίς διακριτικά, καμία φορά και ελαφρά θωρακισμένα του στρατού. Επίσημα ονομάζονται "Ειδικές Δυνάμεις". Στην πραγματικότητα είναι οι πραιτωριανοί του Σαλί Μπερίσα. Στρατολογήθηκαν ανάμεσα στους φανατικούς ψηφοφόρους του Αλβανού προέδρου στις βόρειες περιοχές της χώρας. Ανάμεσά τους όμως είναι και πολλοί αιμοβόροι Κοσοβάροι, σκληροτράχηλοι αλβανοί του Κοσυφοπεδίου. Σχηματίστηκαν πριν απο μερικές ημέρες, οταν οι διαδηλωτές του Αυλώνα μετέτρεψαν τη διαμαρτυρία τους σε ανοιχτή εξέγερση εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος. Τώρα είναι αυτοί οι φανατικοί κουμπουροφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος που έχουν αναλάβει τις βρώμικες δουλειές στις πόλεις που σιγά σιγά πέφτουν κάτω απο τον έλεγχο της κυβέρνησης".

    [3] Νέα Δημοκρατία

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "την κωμωδία που παίζεται, αυτή την ώρα, στη ΝΔ αποκάλυψε η χθεσινή ψηφοφορία για την εκλογή των 1.309 συνέδρων. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έφερε "πόλεμο εκτιμήσεων" απο τα επιτελεία των υποψηφίων, που δήλωναν ικανοποιημένα απο τα "κουκιά" που μάζεψαν. Απο εκεί και πέρα, αρχίζουν τα πράγματα να μπερδεύονται. Ο καθένας απο τους υποψηφίους έδινε τα δικά του αποτελέσματα, που διέφεραν σημαντικά στους απόλυτους αριθμούς αλλά και στη σειρά εκλογής. Αναλυτικά τα επιτελεία έδιναν: Το επιτελείου του Γ. Σουφλιά έδινε οτι προηγείται συνολικά σε όλη την Ελλάδα με ποσοστό 49% και ακολουθούν, στη συνέχεια, ο Μ. Εβερτ με 28% και τρίτος ο Κ. Καραμανλής με 23%. Υποστηρικτές του Κ. Καραμανλή έδιναν οτι προηγείται με ποσοστό 44%, δεύτερος ο Μ. Εβερτ με 29% και ο Γ. Σουφλιάς με 27%. Η Ρηγίλλης έδινε πρώτο τον Εβερτ με 46% και τους άλλους δύο να παλεύουν "στήθος με στήθος".

    Ενδεικτική για τις εκτιμήσεις των τριών επιτελείων είναι η αναφορά που κάνουν ΤΑ ΝΕΑ: "πως γίνεται σε μια κούρσα να τρέχουν τρεις δρομείς και να φθάνουν και οι τρεις πρώτοι; τη συνταγή την ξέρουν στη ΝΔ. Εβερτ, Σουφλιάς και Καραμανλής δήλωναν τα ξημερώματα 'νικήσαμε' και μετρούσαν τους εκλέκτορες με τον τρόπο που μετρούν τη δύναμή τους οι πολιτικές νεολαίες στις φοιτητικές εκλογές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "σάρωσε ο Εβερτ στις εκλογές για την ανάδειξη 1.309 αντιπροσώπων. Πήρε 45% πανελλαδικά. Πρώτος στα αστικά κέντρα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει χαρακτηριστικά "ανέτρεψαν τα... Μαθηματικά τα επιτελεία των τριών υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ. Και οι τρεις (ο Βύρων Πολύδωρας απέφυγε να κάνει ανάλογους υπολογισμούς) έως αργά χθες το βράδυ θεωρούσαν εαυτόν νικητή. Μια απλή πρόσθεση των ποσοστών του κάθε υποψήφιου (σύμφωνα με όσα οι ίδιοι άφησαν να διαρρέει) μας έδινε ένα αποτέλεσμα που ξεπερνούσε το 150%".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "σήμερα συναντώνται οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ και τα λένε για το καταστατικό του κόμματος και όχι μόνο. Η τετράδα λοιπόν θα κληρώσει σήμερα ενώ δεκαπέντε ημέρες χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία απο την 21η Μαρτίου ημέρα που θα γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της φιλελεύθερης παράταξης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της τονίζει μεταξύ άλλων οτι ο απλός οπαδός της ΝΔ "πιστεύει πια οτι το κόμμα αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στο οριστικό ξέσπασμα της μόνιμης, πάγιας κακοδαιμονίας που το παρακολουθεί συνεχώς απο τη στιγμή που εγκατέλειψε την ηγεσία του ο ιδρυτής του Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και το οριστικό ξέσπασμα της αμφισβήτησης του αρχηγού, του εκάστοτε αρχηγού θα γίνει με την εκλογή του νέου αρχηγού απο το Συνέδριο".

    [4] Κυπριακό

    "Πληροφορίες απο έγκυρες πηγές, που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αναφέρουν οτι η κυπριακή κυβέρνηση έχει δικό της σχέδιο για το εδαφικό. Οι προτάσεις βελτιώνουν κατά πολύ το χάρτη Γκάλι, που προνοούσε έδαφος υπο τουρκοκυπριακή διοίκηση 28%. Η βασική φιλοσοφία είναι να επέλθουν τέτοιες αλλαγές στο χάρτη Γκάλι ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάπου 80-100 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι. Ο χάρτης που έχει καταρτίσει η κυπριακή κυβέρνηση προνοεί την επιστροφή της περιοχής Κυθρέας (στα βορειοανατολικά της Λευκωσίας) ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους γύρω στις 15.000 Ελληνοκύπριοι .Αναπροσαρμογές γίνονται και σε άλλες περιοχές, καθώς και στην περιοχή Καρπασίας στην οποία γίνεται εισήγηση για τη δημιουργία δύο μεγάλων θυλάκων που θα έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Εξάλλου η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει οτι η λεγόμενη τουρκική περιοχή δεν πρέπει να εφάπτεται της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας γιατί μια τέτοια διευθέτηση του Κυπριακού θα καθιστούσε για πάντα αιχμάλωτη στους Τούρκους την ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου. Οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς προνοούν έδαφος υπο τουρκοκυπριακή διοίκηση γύρω στο 25%".

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η επίτευξη συντονισμού στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού ήταν χθες στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, με τον Βρετανό ομόλογό του Μαλκολμ Ρίφκιντ. Μετά τη συνάντηση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε οτι η Βρετανία "βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ και με άλλες πλευρές και ανταλλάσσουν απόψεις για διάφορες θέσεις και χειρισμούς" ενώ δέχονται οτι η συμβολή όλων πρέπει να συντονίζεται με τον ΟΗΕ".

    [5] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "μη ικανοποιητικό θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ στην ολλανδική προεδρία. Επιστολή με την οποία η Αγκυρα επιχειρεί να απαντήσει θετικά στους όρους που της έθεσε η ΕΕ στις 15 Ιουλίου 1996. Η Τανσού Τσιλέρ πέρα απο κάποιες "λεκτικές διαφοροποιήσεις" παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην πάγια τουρκική επιδίωξη για διάλογο εφ'όλη της ύλης με την Αθήνα. Υστερα απο αυτή την εξέλιξη, η Αθήνα είναι εμφανές οτι δεν πρόκειται να δεχθεί την απελευθέρωση των κοινοτικών κονδυλίων που αφορούν την τελωνειακή σύνδεση της Τουρκίας, ούτε βέβαια να συναινέσει στη δημιουργία μιας 'ειδικής σχέσης' ΕΕ-Τουρκίας όταν το θέμα συζητηθεί σε λίγες μέρες στις Βρυξέλλες".

    [6] Συνάντηση Πάγκαλου - Ολμπράϊτ

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "ελληνοτουρκικά και Κυπριακό τίθενται επί τάπητος σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συνάντηση Θ. Πάγκαλου - Μ. Ολμπραϊτ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να ασκήσει έντονες πιέσεις αφενός για την υιοθέτηση μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο αφετέρου για την αποδοχή μορατόριουμ υπερπτήσεων στην Κύπρο".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/03/1997 (ΑΠΕ)

    Τα νέα προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου και οι σκέψεις για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ασανσέρ η Σοφοκλέους. 'Εκρηξη' τιμών μετά τη 'Μαύρη' Δευτέρα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Πρόβλημα η έλλειψη συντονισμού. Η κ. Β. Παπανδρέου για την καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ : "Κλίμα ευφορίας πάλι στο ΧΑΑ. Εντυπωσιακή άνοδος με 85 μετοχές στο limit up".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ενισχύσεις 100 δισ. στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Πέντε νέα κοινοτικά προγράμματα για επενδύσεις εκσυγχρονισμού".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προβληματίζει την Τ.τ.Ε νέος κύκλος μείωσης επιτοκίων. Η πτώση του πληθωρισμού στο 6,5 πιέζει την τιμή του χρήματος".

    [8] ΜΜΕ - προγράμματα εκσυγχρονισμού

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "τα προγράμματα, τα οποία από χθες προκηρύσσονται, αφορούν, όπως δήλωσε η υπουργός (κ. Β. Παπανδρέου) σε συνέντευξη Τύπου, την κοινοτική πρωτοβουλία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ποσόν 45 δισ. δρχ., μέτρα στα Περιφερειακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ύψους 30 δισ. δρχ., στα οποία μετέχουν 12 περιφέρειες, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις φθίνουσες περιοχές, με ποσόν 21 δισ. δρχ., μέτρα για τον τουρισμό και τις ΜΜΕ, ύψους 3 δισ δρχ., καθώς και την πρωτοβουλία URBAN, με 1,5 δισ. δρχ."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Thursday, 6 March 1997 - 15:36:41 UTC