Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-03-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/03/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΠΓΔΜ
  • [6] Οι εξελίξεις στην Αλβανία
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/03/1997
  • [8] Μείωση επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/03/1997 (ΑΠΕ)

    Οι προθέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και τους μισθούς, οι εξελίξεις στην Αλβανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι συναντήσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου της ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαζί ... Συμβόλαιο ενότητας στη συνάντηση Κώστα - Ψηλού.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μυστική συμφωνία Αθήνας - Γκλιγκόροφ για το όνομα.

    Η ΑΥΓΗ: Απευθείας διάλογο Αθήνας-Σκοπίων προτείνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τα σχέδια για τις συντάξεις. Ανοίγει το ασφαλιστικό.

    ΕΘΝΟΣ: Απάτες με πιστωτικές κάρτες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νικήτας (Κακλαμάνης): και εν τούτω νίκα ...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Υπόγειες διαδρομές στα εθνικά θέματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σχέσεις στοργής Καρμανλή-Μητσοτάκη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Μισθοί-συντάξεις : που το πάει ο Σημίτης;

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πολιτικό αντάρτικο των καθηγητών. Αρνούνται να εργαστούν με εντολή της ΟΛΜΕ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 6.500 ακίνητα στο σφυρί. Το δημόσιο καταφεύγει σε λύση ανάγκης για να βελτιώσει τα έσοδά του.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τέλος στους διπλούς μισθούς. Από τις τράπεζες θα πληρώνονται από τον ερχόμενο Ιούνιο οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επίθεση στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο από Αλβανούς που ήθελαν βίζα.

    ΝΙΚΗ: Θα στηρίξω και εσένα. Η ... συνήθης υπόσχεση Μητσοτάκη στη συνάντηση με Καραμανλή.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σήμα κινδύνου. Προκλητική πρωθυπουργική ομιλία σε συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ.

    [2] Συναντήσεις Καραμανλή

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "εγκλωβισμένος από το διχασμό του κόμματος στο παρελθόν ο Κώστας Καραμανλής αφιέρωσε ολόκληρη την πρώτη εβδομάδα της θητείας του σε κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης - ότι δήθεν γεφυρώνει το χάσμα που υπήρχε ανάμεσα στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα - απέφυγε όμως να πάρει έστω και μια απόφαση για την οργανωτική δομή ή την πολιτική του κόμματος σε τρέχοντα ζητήματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "νέες προοπτικές διαγράφονται για την ανασύνταξη και διεύρυνση του κεντροδεξιού χώρου. Η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κ. Καραμανλή με τον Κ. Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα θερμή, σηματοδοτώντας και τυπικά το τέλος της εσωστρέφειας. Ταυτόχρονα φαίνεται να σπάει ο πάγος στις σχέσεις ΝΔ-ΠΟΛ.ΑΝ., με τον Αντώνη Σαμαρά να είναι ανοιχτός καταρχήν σε "ισότιμο διάλογο".

    Κατά τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ "συμβόλαιο ενότητας και συνεργασίας υπέγραψαν Κ. Καραμανλής και Κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα χθες έγινε και η πρώτη προσέγγιση της νέας ηγεσίας με στελέχη που αποχώρησαν τα τελευταία χρόνια από τη ΝΔ. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Κ. Καραμανλή με τον πρώην υπουργό Ανδρέα Ανδριανόπουλο. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι δύο άνδρες στη συνομιλία που είχαν συμφώνησαν να υπάρξει νέα επικοινωνία για να συζητηθούν όλα τα προβλήματα που προκάλεσαν την αποχώρηση στελεχών τα τελευταία χρόνια από τη ΝΔ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "με αιφνιδιασμό και μπαράζ νεωτερισμών που προκαλούν εντύπωση σε πολιτικούς αλλά και απλούς πολίτες ο Κ. Καραμανλής έχει κατορθώσει ελάχιστες ώρες μετά την εκλογή του να ανατρέψει τη μέχρι την Κυριακή ισορροπία του πολιτικού συστήματος. Ο ίδιος παρά το γεγονός ότι δείχνει πως δεν βιάζεται και ότι μελετά προσεκτικά την κάθε του κίνηση έχει υποχρεώσει τους ταγούς της πολιτικής μας ζωής να τον παρακολουθούν και να αναμένουν με ζωηρό ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις του. Στελέχη μάλιστα της ΝΔ εκτιμούν ότι έχει κατορθώσει με τη στάση του να τηρούν στάση θετικής αναμονής τα μεσαία κοινωνικά στρώματα τα οποία ελπίζουν ότι θα επιστρέψουν και πάλι στη ΝΔ".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "ανοικτό υπό όρους αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί ο αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. στην πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του να επισκεφθεί την Αγκυρα, προοπτική που θα εξεταστεί αφού η πρόσκληση διατυπωθεί επίσημα δια της συνήθους διπλωματικής οδού. Διερευνητική πάντως των πραγματικών προθέσεων της Αγκυρας συνάντηση θα έχει ο πτέραρχος Τζογάνης με το στρατηγό Καρανταγί στο περιθώριο της Συνόδου των Αρχηγών των Επιτελείων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες".

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η επιφυλακτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς όπως είναι γνωστό, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας είναι αυτό που έχει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας απέναντι στην Ελλάδα. Και η πολιτική αυτή είναι που έχει οδηγήσει τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου. Ετσι, λοιπόν το "άνοιγμα" Καρανταγί και η πρόσκληση προς τον ομόλογό του, Αθ. Τζογάνη, ερμηνεύεται από την Αθήνα ως "ελιγμός" που αφορά στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, που διαδραματίζεται στην Αγκυρα και τις προσπάθειες να υπογραμμιστεί ο "δυτικός" και "ευρωπαϊκός" προσανατολισμός της χώρας αυτής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "η θεαματική όσο και ανούσια φραστική στροφή της τουρκικής διπλωματίας, οι υπόγειες κινήσεις στο Σκοπιανό μέσω των διαπραγματεύσεων στον ΟΗΕ, αλλά και οι έντονες διεργασίες στο Κυπριακό, δίνουν ανάγλυφη την εικόνα της παρασκηνιακής κινητικότητας για τα μεγάλα μέτωπα της ελληνικής διπλωματίας. Επισήμως η κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι παραμένει σταθερή στις πάγιες θέσεις της. Ωστόσο, οι πιέσεις από το εξωτερικό για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, αλλά και οι φωνές που ζητούν "κλείσιμο" του Σκοπιανού προκειμένου να επικεντρωθεί το ελληνικό ενδιαφέρον στην Τουρκία, σηματοδοτούν τη στροφή του υπουργείου εξωτερικών και δίνουν το πρόκριμα για σημαντικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον".

    Η ΑΥΓΗ υπογραμμίζει τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη μιλώντας στη Χίο, καλεσμένος της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ ότι "κατά περίπτωση θα πρέπει να κρίνονται οι πρωτοβουλίες πολιτών που προωθούν τη φιλία και τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας. Οποιαδήποτε προσέγγιση και συνεννόηση μεταξύ των δύο άλλων σε ζητήματα που δεν αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι ευπρόσδεκτη δεν έχουμε καμία αντίρρηση", σημείωσε. Παράλληλα τόνισε ότι "από την ημέρα εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία διπλασιάστηκαν και για πρώτη φορά στην ιστορία των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών, η Ελλάδα έχει εμπορικό πλεόνασμα με την Τουρκία".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "μια ενδιαφέρουσα παράμετρο της "προετοιμασίας" της γνωστής κινήσεως Καρανταγί δημοσίευσε η χθεσινή "Τζουμχουριέτ". Ιδιαίτερα περίεργο όμως είναι το δημοσίευμα της χθεσινής Τζουμχουριέτ η οποία επικαλείται "διπλωματικές πηγές της Αθήνας" που υποτίθεται ότι διετύπωσαν ισχυρισμούς για μυστική επίσκεψη Τούρκου στρατηγού την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και για συνάντησή του με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου. Στην ίδια ανταπόκριση αναφέρεται ότι μετά την επίσκεψη αυτή του Τούρκου στρατηγού το όνομα του οποίου δεν μνημονεύεται ο Τούρκος επιτελάρχης στρατηγός Καρανταγί έκανε τις γνωστές δηλώσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ ισχυρίζεται ότι "αν και η κυβέρνηση έσπευσε χθες να επαναλάβει τις επιφυλάξεις της στην "επίθεση φιλίας" που εξαπέλυσε ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καράνταγι, εν τούτοις φαίνεται ότι η ίδια ευνοεί τη διάνοιξη ενός διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στις ηγεσίες των ΕΔ των δύο χωρών".

    [4] Κυπριακό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "οι περιπλοκές στον διαρθρωμένο πολιτικό διάλογο Κύπρου-ΕΕ και οι προβλέψεις για την πραγματοποίηση των απευθείας διαπραγματεύσεων Κληρίδη-Ντενκτάς ως του τελικού σταδίου προς μια διευθέτηση του Κυπριακού σε συνάρτηση με ένα προεκλογικό κλίμα στο εσωτερικό μέτωπο προκαλούν μια ευρύτερη σύγχυση ως προς τη σταθερότητα στις ελληνικές θέσεις την ορθότητα και την πειστικότητά τους και τις προοπτικές μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού".

    [5] ΠΓΔΜ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "θετικό κλίμα με ευοίωνες προοπτικές σε όλους τους τομείς των ελληνοσκοπιανών σχέσεων προκάλεσε η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια και η αναμενόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στη γειτονική χώρα. Η ευφορία που ακολούθησε την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ελληνα υπουργού, επηρεάζει θετικά κυρίως τις ελληνικές εμπορικές και επενδυτικές δραστηριότητες στα Σκόπια. Οι επισκέψεις Πάγκαλου και Κωνσταντόπουλου, υπογραμμίζουν τοπικοί παράγοντες, πραγματοποιούνται στην κατάλληλη στιγμή που τα Σκόπια αναζητούν έμπιστο εταίρο για την οικονομική ανάκαμψη και για να αποτραπούν τυχόν σχέδια αποσταθεροποίησης στην περιοχή".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "την ανάγκη Ελλάδα και FYROM να πάνε σε απευθείας συνομιλίες χωρίς τη μεσολάβηση κανενός διεθνούς παράγοντα και να αναπτύξουν άμεσα πολύπλευρες σχέσεις σε επιμέρους τομείς επισήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στα Σκόπια με τον πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ. Στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της FYROM πάντως η επίσκεψη Κωνσταντόπουλου που ξεκίνησε από χθες ήταν δεύτερη είδηση. Πρώτη ήταν η δήλωση του Ελληνα κυβερνητικού εκπροσώπους Δημήτρη Ρέππα ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δεν θα επισκεφθεί τα Σκόπια πριν δοθεί λύση στο πρόβλημα του ονόματος".

    Κατά την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, "η κυβέρνηση Σημίτη, έχει συμφωνήσει να προχωρήσει σε "κλείσιμο" του Σκοπιανού στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Προϋπόθεση του "κλεισίματος" του εθνικού αυτού θέματος, είναι η συμφωνία των δύο μερών στην ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" την οποία έχει ήδη αποδεχθεί η κυβέρνηση Σημίτη".

    [6] Οι εξελίξεις στην Αλβανία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "με εκβιασμούς και ένα σατανικά καταστρωμένο σχέδιο επιβίωσης του ιδίου και των υποστηρικτών του ο πρόεδρος Μπερίσα επιχειρεί να πείσει τη Δύση πως: μετά από αυτόν είναι το χάος. Ωστόσο η Ουάσιγκτον όπου φθάνουν τα σχετικά "μηνύματα" τελεί σε εγρήγορση και έχει ενημερώσει τις άμεσα συνεργαζόμενες μαζί της χώρες για την εκτόνωση της κατάστασης κι όπως λέγεται η επίσκεψη Πάγκαλου, του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στα Σκόπια και το Βελιγράδι πρόσφατα υπαγορεύτηκε ακριβώς από τις εκτιμήσεις για τις επιδιώξεις Μπερίσα που μεταξύ άλλων αποβλέπουν και στην εξέγερση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/03/1997

    Αθήνα, Ελλάδα, 28/03/1997 (ΑΠΕ)

    Η μείωση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά και ο νέος διαγωνισμός για των πώληση της Τράπεζας Κρήτης είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών "Νέος κύκλος μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων μετά τις παρεμβάσεις στη χρηματαγορά της ΤτΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Το "μεγάλο παζάρι" για τις τράπεζες αρχίζει με το νέο διαγωνισμό για την Τράπεζα Κρήτης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τα χαμηλά επιτόκια οδηγούν στο ΧΑΑ - Μεγαλύτερες αποδόσεις αναζητούν οι επενδυτές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σημαντική μείωση επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αλλάζουν το σκηνικό τα νέα μέσα παρέμβασης της ΤτΕ - Πρώτη επίπτωση η μείωση των επιτοκίων".

    [8] Μείωση επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "η μεγάλη μείωση των επιτοκίων στην διατραπεζική αγορά, η σταθερή ανατίμηση του ECU, καθώς και η άνοδος της τιμής των ομολόγων στην δευτερογενή, χαρακτήρισαν την εικόνα της αγοράς της δραχμής και συναλλάγματος χθες, επομένη ημέρα των μέτρων της Τράπεζας της Ελλάδος για τον περιορισμό της ρευστότητας".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02c run on Friday, 28 March 1997 - 16:29:18 UTC