Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μέτρα κατά φοροφυγάδων
  • [3] Διαφθορά
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Σύνοδος Κορυφής
  • [6] Συνθήκη Σένγκεν
  • [7] Αναθεώρηση Συντάγματος
  • [8] Εκθεση ΟΟΣΑ
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Σύσκεψη οικονομικού επιτελείου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/06/1997 (ΑΠΕ)

    Ο διάλογος για την κεντροαριστερά, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι εκλογές στην Αλβανία και η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στα σαγόνια 1000 καρχαριών. Ομολογία αποτυχίας του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρύ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στροφή στα ακίνητα και στο Χρηματιστήριο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ποινικό αδίκημα το κάπνισμα.

    Η ΑΥΓΗ: Η Ευρώπη εκτός Μάαστριχτ. Προβλέψεις του ΟΟΣΑ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βουλιάζουν την Ολυμπιακή.

    ΕΘΝΟΣ: Απο τώρα οι μισθοί του 2000. Τριετείς συλλογικές συμβάσεις προτείνει η κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ελληνοτουρκικά και αναθεώρησις διχάζουν και ο Κωστάκης... ψαρόκολλα ψάχνει για τα κομμάτια της ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Τριγμοί στην ΕΛ.ΑΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γυναίκες στο Αγιον Ορος. Απειλεί το άβατο η Συνθήκη Σένγκεν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ριφιρί στην ΕΛ.ΑΣ. Εκλάπη απο τη Σήμανση ταινία για τις "λίστες ντροπής".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κατάσχονται περιουσίες οφειλετών στο Δημόσιο.

    Η ΕΣΤΙΑ: Θεσπίζονται μέτρα καταπολεμήσεως της διαφθοράς εις το Δημόσιον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επίθεση στο κύκλωμα φαρμάκων απο την κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αυξήσεις σε επιδόματα αστυνομικών - στρατιωτικών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Επιχείρηση τρόμου απο τον Μπερίσα για να μην ψηφίσουν στο Νότο.

    ΝΙΚΗ: Ανάσα 40 δις στην ενέργεια. Πρωτοποριακό πρόγραμμα επενδύσεων απο τη Βάσω.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ξεθεμελιώνεται το Σύστημα Υγείας καταγγέλλει η Ε.Ι.Ν.Α.Π..

    [2] Μέτρα κατά φοροφυγάδων

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε σημαντικές αποφάσεις για τους χρεοφειλέτες του δημοσίου κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Σε μια προσπάθεια εισροής εσόδων στον κρατικό κορβανά, η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή των νόμων με αυστηρότητα, και εντός δύο εβδομάδων, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα δοθούν εντολές για κατασχέσεις περιουσιών, απαγορεύσεις εξόδου απο τη χώρα και προσωποκρατήσεις σε όλους όσοι χρωστούν στο Δημόσιο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "δυο είναι τα αγκάθια για την κυβέρνηση στην οικονομία. Ο πληθωρισμός που χαρακτηρίζεται απο αβεβαιότητα τους επόμενους μήνες και τα έσοδα του προϋπολογισμού που στο πρώτο πεντάμηνο του έτους βρίσκονται κάτω απο το στόχο. Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η "κόπωση" των εσόδων και αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις για την ενίσχυσή τους".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό σχόλιό του υπογραμμίζει οτι "δύσκολα θα μπορέσει να αποφανθεί κανείς μετά βεβαιότητος αν ειναι η πέμπτη, η δέκατη ή η εικοστή φορά που η ίδια ακριβώς απειλή εκτοξεύεται απο πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Αλλά εκείνο που με απόλυτη βεβαιότητα μπορεί να προβλέψει κανείς ειναι οτι την ιδια ακριβώς τύχη με τις προηγούμενες περιπτώσεις θα έχει και αυτή η νέα απειλή εναντίον των χιλίων μεγάλο - οφειλετών του Δημοσίου που δεν επιδεικνύουν την παραμικρή διάθεση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους".

    Τα ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "Τελεσίγραφο λίγων εβδομάδων έστειλε χθες στους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Στην περίπτωση που δεν σπεύσουν να πληρώσουν τα χρέη τους τότε θα αρχίσει ανηλεές κυνηγητό απο την Εφορία με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών ακόμα και προσωποκράτηση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "ανησυχία εκφράζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς όλα δείχνουν οτι δύσκολα θα συνεχιστεί η πτωτική πορεία των προηγούμενων μηνών. Οι φόβοι αυτοί εκφράστηκαν και στη χθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ίδια σύσκεψη υπήρξε και σκεπτικισμός για την πορεία των εσόδων παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "με ποινή φυλάκισης απειλούνται οσοι δεν ξεπληρώνουν άμεσα τις οφειλές τους προς το δημόσιο αφού η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμού κυρίως με τους μεγαλοοφειλέτες, προκειμένου να ενισχυθούν τα φορολογικά έσοδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει οτι "προθεσμία μέχρι τέλος Ιουνίου για άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο έδωσε χθες ο υπουργός εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου. Ο κ. Παπαντωνίου κατέστησε σαφές οτι θα ενεργοποιηθεί πλήρως το νομικό "οπλοστάσιο" προκειμένου να εισπραχθούν τα συσσωρευμένα χρέη προς το δημόσιο που υπερβαίνουν το 1,5 τρισ. δρχ.".

    [3] Διαφθορά

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "νέον καθεστώς ελέγχου των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα διαφθοράς εις την κρατικήν μηχανήν, επιδιώκει να καθιερώση η Κυβέρνησις. Το θέμα αυτό θα συζητηθή είς την σημερινήν συνεδρίασιν του Υπουργικού Συμβουλίου, με πρωτοβουλίαν του υπουργού Εσωτερικών και Δημοσίας Διοικήσεως κ. Αλ. Παπαδοπούλου και με άμεσον στόχον να ανατραπή το καθεστώς "ατιμωρησίας" που, πρακτικώς, κυριαρχεί είς την Ελληνικήν δημοσίαν διοίκησιν".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "νέες προσεγγίσεις και διαδικασίες, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν η οποία τους διαβιβάστηκε προχθές μέσω του αξιωματούχου των Ην. Εθνών Γκούσταβ Φεϊσέλ".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "με ανεπίσημο δείπνο που θα παραθέσει στις 8 Ιουλίου ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προς τους κ.κ. Κληρίδη και Ντενκτάς θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες των δυο Κυπρίων ηγετών. Στην επιστολή που απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ υπενθυμίζεται η προσωπική του δέσμευση για την 'εξεύρεση μιας γρήγορης διευθέτησης στο Κυπριακό' και σημειώνεται πως η απόφασή του για τη σύγκληση των απευθείας συνομιλιών έτυχε της επιδοκιμασίας των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Το πρώτο ραντεβού Κληρίδη - Ντενκτάς" υπογραμμίζει οτι "το βράδυ της 8ης Ιουλίου ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ντενκτάς θα συναντηθούν 'πρόσωπο με πρόσωπο' για πρώτη φορά απο τον Οκτώβριο του 1994 στην οικία του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στη Νέα Υόρκη, όπου αρχίζει 'εθιμοτυπικά' ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών με επίσημο δείπνο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "οι απευθείας συνομιλίες θα διαρκέσουν οσο χρειαστεί για μια συνολική λύση του Κυπριακού, ηταν το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με την προχθεσινή του επιστολή - πρόσκληση των κυρίων Κληρίδη και Ντενκτάς στον πρώτο γύρο συνομιλιών που θα διεξαχθούν απο τις 9 εως τις 13 Ιουλίου σε τοποθεσία κοντά στη Νέα Υόρκη".

    [5] Σύνοδος Κορυφής

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η συμβιβαστική λύση που αρχίζει να διαφαίνεται μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Παρίσι με τον Γάλλο σοσιαλιστή πρωθυπουργό κ. Λιονέλ Ζοσπέν, ο προεδρεύων του Ε. Συμβουλίου πρωθυπουργός της Ολλανδίας κ. Βίμ Κόκ την Τρίτη και ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ζάκ Σαντέρ, χθες θα πρέπει να δημιουργεί κάποια ανακούφιση και στην ελληνική κυβέρνηση καθώς ενισχύονται οι πιθανότητες εγκρίσεως του "συμφώνου σταθερότητος" κατά τη σύνοδο κορυφής του Αμστερνταμ την προσεχή εβδομάδα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "κουτσουρεμένη" θα ειναι η συνθήκη του Αμστερνταμ την οποία θα υπογράψουν οι 15 τη δευτέρα κατά τη διάσκεψη κορυφής στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης καθώς απέτυχαν να συμφωνήσουν στο κυριότερο κομμάτι, τη μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, ενω εκείνα στα οποία συμφώνησαν βάζουν φρένο στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων".

    [6] Συνθήκη Σένγκεν

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ στο βασικό του σχόλιο γράφει οτι "ο αγώνας τώρα αρχίζει. Η αντισυνταγματική και καθ'όλα διάτρητη πράξη "επικύρωσης" της Συνθήκης Σένγεν απο την κοινοβουλευτική μειοψηφία των 142 ψήφων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μπορεί να ακυρωθεί στην πράξη. Το θέμα δεν έκλεισε με την τυπική επικύρωσή της, η οποία, εξάλλου, ειναι και αυτή καθ' αυτή στο αέρα, αφού δεν έγινε απο την πλειοψηφία των 151 βουλευτών, όπως απαιτείται απο το Σύνταγμα για την επικύρωση συνθηκών, που περιορίζουν την εθνική ανεξαρτησία".

    [7] Αναθεώρηση Συντάγματος

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "και ξαφνικά 'μυρίζει' εκλογές. Ολες τις τελευταίες ημέρες αναπτύσσεται εκ μέρους της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ μια περίεργη "εκλογολογία" με φόντο την αναθεώρηση του Συντάγματος και στόχο τον αιφνιδιασμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δυο πρώην αρχηγοί κόμματος και δυο νυν φαίνεται να συμπίπτουν στην εκτίμηση οτι η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές με την αιτιολογία της αναθεώρησης του Συντάγματος".

    [8] Εκθεση ΟΟΣΑ

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "εκτροχιασμό του πληθωρισμού απο τους κυβερνητικούς στόχους, έκρηξη των δαπανών για μισθούς πέρα απο τις προβλέψεις και τελικά αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί με βάση το πρόγραμμα σύγκλισης, προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση αντικατροπτίζει τη σκληρή πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία συνοδεύεται απο πολλά χαμόγελα και μικρή αποτελεσματικότητα".

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου είναι τα εξής: η σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου, οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για το δημόσιο έλλειμμα και η υπερκάλυψη της έκδοσης μετοχών του ΟΤΕ.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Ρυθμό ανάπτυξης 3,5% 'βλέπει' ο Γιάννος - Προβλέπει και νέα υποχώρηση πληθωρισμού-επιτοκίων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "'Ξεφεύγει' το δημόσιο έλλειμμα σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στο τραπέζι 3ετης εργασιακή ειρήνη - Γ. Παπαντωνίου: Δεν χρειάζονται άλλα μέτρα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για την οικονομία το 1997 - Αισιόδοξη η κυβέρνηση για την πορεία των οικονομικών μεγεθών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διαρθρωτικά μέτρα για να σπάσει ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού".

    [10] Σύσκεψη οικονομικού επιτελείου

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι"σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την διάρκεια της σύσκεψης εκδηλώθηκε προβληματισμός σχετικά με βασικά θέματα της οικονομικής πολιτικής. Ενα από τα θέματα αυτά είναι η πορεία των φορολογικών εσόδων. Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να κινήσει ταχύτατατο θέμα της είσπραξης των χρεών από 1000 και πλέον μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου, που οφείλουν γύρω στα 1,65 τρισ. δρχ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 13 June 1997 - 14:52:52 UTC