Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Κοινωνικός διάλογος
  • [4] Αλβανικό
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Εκθεση Σπράου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/06/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική και η έκθεση Σπράου, οι εκδηλώσεις στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κατάσταση στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δήμητρα στον Ανδρέα: Παλιόγερε. Τον έβριζε και τον χτυπούσε.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θάνατος στα "παράθυρα" της TV.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κακαουνάκης "πυροβολεί" Δήμητρα.

    Η ΑΥΓΗ: Παράταση λιτότητας... "κατ'εξακολούθησιν".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χορός δις στα χέρια της Μιμής.

    ΕΘΝΟΣ:Προαγωγές με νέα κριτήρια στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Απο 1ης Ιουλίου αρχίζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ρεσιτάλ φαυλότητας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρουκέτες Σπράου. Οικονομική τρομοκρατία απο τον άνθρωπο του Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Αριστερά είναι δεξιά". Ο Γιάννος Παπαντωνίου κάνει τη... μεγάλη ανατροπή μετά το Αμστερνταμ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πώς θα κρίνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

    Η ΕΣΤΙΑ: Εισήγησις δι έκτακτον εισφοράν προκαλεί ανησυχίαν είς την οικονομίαν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Βόμβα η έκθεση Σπράου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εισφορά 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων. Οι προτάσεις της έκθεσης Σπράου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ως το 2000 αυξήσεις με σταγονόμετρο. Κλείνουν τα παράθυρα για τους μισθούς.

    ΝΙΚΗ: Οι μισθοί στην πρέσα. Νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πάγωμα μισθών και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "η κυβέρνηση προκαταλαμβάνει την όποια εξέλιξη του 'κοινωνικού διαλόγου' και σπεύδει να προετοιμάσει το έδαφος για την προαποφασισμένη νέα λιτότητα - διετούς διάρκειας. Η έκθεση του πρωθυπουργικού συμβούλιου κ. Ι. Σπράου περιλαμβάνει σειρά μέτρων που ήδη υιοθετεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "Κεραυνόν εν αιθρία" δια την οικονομίαν αποτελούν αι προτάσεις της υπο τον Καθηγητήν κ. Ι Σπράον Επιτροπής προς την Κυβέρνησιν, δια την εισοδηματικήν πολιτικήν και την αποκλιμάκωσιν του πληθωρισμού, με εντυπωσιακωτέρας εξ αυτών, την χορήγησιν αυξήσεων εις τας αποδοχάς των εργαζομένων κατά 4% το 1998 και 3,5% το 1999 και την θέσπισιν εφ'άπαξ φόρου εις τας επιχειρήσεις".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "μετά δώδεκα έτη, ο καθηγητής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Ι. Σπράου, επανήλθε χθες με μια επιθετική, παλαιού τύπου πρόταση για ταχεία πτώση του πληθωρισμού, που θυμίζει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα του 1985 και μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα νέων αναταράξεων στο κυβερνών κόμμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "μια μέρα μετά την υπογραφή του συμβολαίου εξόντωσης με τη στυγνή λιτότητα και την άγρια φορολογία απο τον υπουργό Εθν. Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου και τη λοιπή 'κομπανία' του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση ξαναχτύπησε ρίχνοντας 'άδεια για να πιάσει γεμάτα' με την παρουσίασε απο το συμβούλιο διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και στενού φίλου του πρωθυπουργού Ιωάννη Σπράου έκθεσης που προτείνει μεταξύ άλλων έκτακτες εισφορές και άγρια λιτότητα το 1998 και το 1999 φθάνοντας μισθωτούς και συνταξιούχους στα όριά τους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Καύσων... 3 αστέρων για τον λαό" τονίζει οτι "με κινητοποιήσεις απειλούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέαν εάν ληφθούν υπόψι απο την κυβέρνησι τα μέτρα της εκθέσεως Σπράου".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο μεταξύ άλλων επισημαίνει οτι "ως απλό σχέδιο εμφανίσθηκε η έκθεση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού. Πλήν, όμως είναι ηλίου φαεινότερον οτι διαφορετικά θα λειτουργήσουν στην κοινή γνώμη διότι ως απόπειρα προϊδεασμού και βολιδοσκόπησης της θα εκληφθούν απ'όλους. Δικαιολογημένα μάλιστα αφού τον τελευταίο καιρό είναι συνήθης η πρακτική αυτή απο οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "οι αυξήσεις στις αποδοχές σε Δημόσιο και ιδιωτικές επιχειρήσεις να δίδονται με το σταγονόμετρο. Για το 1998 οι αυξήσεις συνολικά δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 4% και για το 1999 το 3,5%. Αυτό προτείνεται στην έκθεση της Επιτροπής Σπράου η οποία θα χρησιμοποιηθεί "ως ένα κεντρικό σημείο αναφοράς κατά τη συζήτηση της πολιτικής για τον πληθωρισμό και τα εισοδήματα για τα δύο προσεχή χρόνια".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι έρχεται "τυφώνας 18 μποφόρ να πλήξει εργαζόμενους και επιχειρηματίες σε μια νέα διετία λιτότητας και γυρίζει τη χώρα 12 χρόνια πίσω και στις 'αλήστου μνήμης' πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του τότε υπουργού Εθν. Οικονομίας Κ. Σημίτη".

    [3] Κοινωνικός διάλογος

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "διαφορετικό τρόπο πληρωμής των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του χρήστη, εξυγίανση των προβληματικών επιχειρήσεων και πώλησή τους μέσα σε επόμενα δύο χρόνια, καθώς και συγχώνευση των μικρών τραπεζών, προτείνει η κυβέρνηση στο σκέλος της ανάπτυξης. Στη σχετική συνάντηση της εκτελεστικής γραμματείας του κοινωνικού διαλόγου, που ασχολήθηκε με το σκέλος της Ανάπτυξης δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφωνίες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "αύξηση της ανεργίας αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, εκ περιτροπής εργασία, σημαντική αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, μαζικές απολύσεις στις τράπεζες, κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου και του 5ήμερου μαζί με διεύρυνση των παροχών προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες αποτελούν τα κύρια σημεία που κατά την κυβέρνηση θα οδηγήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη. Αυτό είναι το νόημα των προτάσεων που κατέθεσε στα πλαίσια του 'κοινωνικού διαλόγου' ο γενικός γραμματέας Επενδύσεων και Ανάπτυξης του υπουργείου Εθν. Οικονομίας Η. Πλασκοβίτης".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "έχοντας ως αδιαπραγμάτευτη βάση το πρόγραμμα σύγκλισης, η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου την πρότασή της για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην οικονομία με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ με τίτλο "Θέληση προσέγγισης στα εργασιακά" ισχυρίζεται οτι "με αντιθετικές (ευλόγως) θέσεις αλλά με διακηρυγμένη τη βούληση κυβέρνησης ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΑΔΕΔΥ Μικρομεσαίων επιχειρήσεων να διερευνήσουν και να συμβάλουν ωστε 'να επιτευχθεί συναίνεση και σύγκλιση στο μείζον θέμα των εργασιακών σχέσεων' εμφανίστηκαν έπειτα απο σχετική συζήτηση χθες στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου οι εκπρόσωποι όλων των φορέων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "την αποτυχία του κοινωνικού διαλόγου για την κοινωνική ασφάλιση, διατυπώνουν με δηλώσεις τους τα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν η αφετηρία την οποία επέλεξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο του διαλόγου που δεν είναι άλλο απο τον εκσυγχρονιστικό μονόλογο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: "Πριν αλέκτορα φωνήσαι, το παραβάν του 'κοινωνικού διαλόγου' σχίστηκε και αποκαλύφτηκε ο 'πολιτικός δόλος'. Ο πολυδιαφημισμένος λοιπόν κοινωνικός διάλογος στην 'πρεμιέρα' του για το Ασφαλιστικό αποκάλυψε τούτο: τον υπουργό Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να αποδέχεται το νεοφιλελεύθερο νεοδημοκράτικο νόμο 2084/92 του κ. Σιούφα. Και δεν είναι φυσικά μόνο το γεγονός οτι αποκαλύπτεται η νεοφιλελεύθερη στρατηγικής της κυβέρνησης η οποία προωθείται μέσω του κοινωνικού διαλόγου".

    [4] Αλβανικό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ με τίτλο "Μάχες με τους μαφιόζους" γράφει οτι "συναγερμός έχει σημάνει στα υπουργεία Αμυνας και εξωτερικών μετά τις τελευταίες επιθέσεις Αλβανών μαφιόζων κατά ελληνικών στόχων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σε εξαιρετικά ευαίσθητη και επικίνδυνη περίοδο έχει μπει το αλβανικό με αποτέλεσμα να εκφράζονται πλέον ανοιχτά φόβοι και ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι τόσο ως προς τις συνολικότερες εξελίξεις στη γείτονα χώρα όσο και ειδικότερα για την ασφάλεια της ελληνικής δύναμης στο πλαίσιο της πολυεθνικής στρατιωτικής αποστολής".

    [5] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Αιχμή του δόρατος οι αποφάσεις του '89" γράφει οτι "στο πλαίσιο που ορίζεται απο τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989, θα κινηθεί ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης κατά τις απευθείας συνομιλίες της Ν. Υόρκης".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 20/06/1997 (ΑΠΕ)

    Η έκθεση Σπράου για την οικονομική πολιτική και η πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ""Καύσωνας" για μισθωτούς και επιχειρήσεις - Εκτακτη εισφορά στα κέρδη των εταιριών προτείνει η επιτροπή Σπράου".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αλλα 'όπλα' κατά του πληθωρισμού με την έκθεση Σπράου για την οικονομική πολιτική".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πρόταση-σοκ για έκτακτη εισφορά. Γ. Παπαντωνίου: έχει αποκλεισθεί και ως σκέψη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόταση βόμβα για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις - "Το πόρισμα της Επιτροπής Σπράου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οδυνηρά μέτρα αποτροπής οδυνηρότερων εξελίξεων - Εγκριση των προτάσεων Σπράου θα ζητήσει και από τους κοινωνικούς εταίρους η κυβέρνηση".

    [7] Εκθεση Σπράου

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "πρόταση - σοκ για έκτακτη εισφορά 10% στα κέρδη των επιχειρήσεων και περιορισμό στις αυξήσεις των μισθών, περιέχει η έκθεση της Επιτροπής Σπράου για τον πληθωρισμό, που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον ίδιο τον καθηγητή, σε συνέντευξη Τύπου. Η πρόταση, που προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά αργά το απόγευμα, απορρίφθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, που δήλωσε ότι "η έκτακτη εισφορά έχει απορριφθεί και ως σκέψη... από την κυβέρνηση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 20 June 1997 - 14:47:16 UTC