Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 14 October 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Μέτρα φύλαξης συνόρων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    ΑΘήνα, Ελλάδα, 14/07/1997 (ΑΠΕ)

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και το μέτρο της απόσυρσης των ΙΧ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ονειρο τα φθηνά ΙΧ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θηλιά στα ακίνητα με το νέο οικοδομικό κανονισμό.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ερχεται ο στόλος. Χαρίσαμε το Αιγαίο στους αμερικανούς με τη συμφωνία της Μαδρίτης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σημίτη τράβα στην Αγκυρα. Κάνε αυτό που δεν τόλμησε κανένας Ελληνας πολιτικός.

    ΕΘΝΟΣ: ΙΧ-σκάφη. Τα νέα τεκμήρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τα ελληνοτουρκικά απο τη Μαδρίτη στη Χαριλάου Τρικούπη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κλίμα τρομοκρατίας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ: τα ίδια και χειρότερα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόροι-μισθοί. Εξι διλήμματα για τον Σημίτη.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πακέτο μέτρων για την οικονομία αποφασίζει η κυβέρνηση.

    Η ΕΣΤΙΑ: Χαώδης κατάστασις είς τα δημόσια νοσοκομεία απο τας απεργίας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιέζουν τοις μετρητοίς τα φαρμακεία.

    ΝΙΚΗ: Πυρετός στην υγεία. Φουντώνει η αναταραχή σε φαρμακεία - νοσοκομεία.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "έξι διλήμματα τίθενται στην κυβέρνηση Σημίτη για τις αυξήσεις μισθών (μέχρι 4,5-5%), τις φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλόμισθους και τον επιμερισμό των απωλειών στα μεσαία και ανώτερα εισοδήματα, την εισφορά στις επιχειρήσεις, την ελαστικότητα της αγοράς εργασίας ή την προώθηση του 35άωρου, την επιβολή ή όχι νέων φόρων και για το χτύπημα του πληθωρισμού με μείωση φόρων κατανάλωσης ή τιμολογίων ΔΕΚΟ. Στις αποφάσεις θα παίξουν ρόλο το Μάαστριχτ, οι δημοτικές εκλογές και οι ανάγκες για ήρεμο "εσωτερικό μέτωπο".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "το φθινόπωρο θεωρείται η χρονική περίοδος στην οποία αναμένεται να τοποθετηθεί το επόμενο βήμα στην εξομάλυνση των τουρκικών σχέσεων - και πιθανότερο 'θέμα' αναμένεται να είναι η υπόθεση των Ιμίων, με μια συμφωνία για παραπομπή του θέματος απο την Αγκυρα στη Χάγη, με άρση ταυτοχρόνως του ελληνικού βέτο για την κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών παραδέχονταν οτι μέχρι το φθινόπωρο θα υπάρξει ασφαλώς 'φρενήρης διπλωματία' καθώς ακόμη κι αυτή η 'απλή' θεωρητικά κίνηση Χάγης-βέτο απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και λεπτομερή διαπραγμάτευση".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ όμως γράφει οτι "άτυπη ομάδα εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της "Τρόικα" της ΕΕ (Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βρετανία) συγκροτείται εντός των προσεχών ημερών για την εποπτεία της προσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας και των συνομιλιών για το Κυπριακό. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζόν Κόρνμπλουμ (εκ των αρχιτεκτόνων της συμφωνίας Σημίτη-Ντεμιρέλ) βρίσκεται σε επαφή με ανώτερους αξιωματούχους των υπουργών εξωτερικών των τριών κοινοτικών χωρών. Η πρώτη συνάντηση έγινε στη Μαδρίτη την περασμένη Τετάρτη 9 Ιουλίου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ".

    "Σαφείς είναι πλέον οι ενδείξεις, γράφει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ, οτι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα 'πακέτο' κινήσεων. Ηδη αναμένονται στην Αθήνα και την Αγκυρα τρεις συνεργάτες της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκειμένου να διερευνήσουν το πλαίσιο που διαμόρφωσε το κείμενο της Μαδρίτης και προφανώς να χαράξουν το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα. Πρόκειται για τους Γκρέγκ Γκένινγκ, υπεύθυνο της υπηρεσίας σχεδιασμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μίριαμ Σάπρο και τον υποδιευθυντή Νότιας Ευρώπης Πίτ Πέτριχο. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συζητήσουν και μάλιστα με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη σε Αθήνα και Αγκυρα, τα επόμενα βήματα ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για επίλυση των βασικών ελληνοτουρκικών διαφορών. Το θέμα των Ιμίων, οι λεγόμενες γκρίζες ζώνες αλλά και η υφαλοκρηπίδα είναι τα ζητήματα που η Ουάσιγκτον θεωρεί οτι πρέπει να "τακτοποιηθούν " προκειμένου να "αποκατασταθεί η τάξη στο Αιγαίο".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "η προώθηση της συμφωνίας όπως φαίνεται, θα περιλαμβάνει τα 'μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης', κοινή συνάντηση των Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων, την παραπομπή στη Χάγη των Θεμάτων των Ιμίων και υφαλοκρηπίδας και την αποφυγή αντιπαραθετικών δηλώσεων. Επίσης αναμένεται να προχωρήσει ταχύτατα η συνεργασία σε διπλωματικό επίπεδο για 'δευτερεύοντα' θέματα οπως η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και οι οικονομικές σχέσεις στα οποία θεωρείται εύκολη η επίτευξη συμφωνιών. Ενεργό ρόλο προβλέπεται να αναλάβει και το ΝΑΤΟ απο το Σεπτέμβριο με επισκέψεις του Χ. Σολάνα στην Αθήνα και την Αγκυρα, ενώ για το Νοέμβριο προγραμματίζεται η νέα συνάντηση κορυφής Σημίτη-Ντεμιρέλ".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "τούτη την εβδομάδα αναμένεται το δεύτερο τουρκικό υπόμνημα προς την ευρωπαϊκή προεδρία στο πλαίσιο της διαδικασίας των επιτροπών εμπειρογνωμόνων, καθώς το αντίστοιχο ελληνικό βρίσκεται απο την περασμένη εβδομάδα στα χέρια του προεδρεύοντος ΥΠΕΞ. Η Αθήνα ευελπιστεί οτι το περιεχόμενό του θα περιλαμβάνει στοιχεία που θα προσφέρουν το ελάχιστον κοινό έδαφος, το οποίο έχει τεθεί ως όρος προκειμένου να υπάρξει απευθείας συνάντηση των τεσσάρων εμπειρογνωμόνων στην έδρα της ευρωπαϊκής προεδρίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι "με τη Συμφωνία της Μαδρίτης η ελληνική κυβέρνηση στην ουσία 'χάρισε' ολόκληρο το Αιγαίο στους Αμερικανούς, οι οποίοι σύντομα αποκτούν στα ελληνικά νησιά 'αεροναυτικές βάσεις' εγκαθιστούν τον 6ο στόλο και αναπτύσσουν κατά μήκος του Αρχιπελάγους ειδικά εξοπλισμένα πολεμικά τους πλοία".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα πρέπει να τολμήσει αυτό που δεν έκανε μέχρι σήμερα κανένας Ελληνας πολιτικός. Να επισκεφθεί την Αγκυρα και να συζητήσει με τον Μεσούτ Γιλμάζ ένα στρατηγικό σχέδιο που θα εξασφαλίσει τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "συνέχεια στη διαφωνία του με τον πρωθυπουργό για τη Συμφωνία της Μαδρίτης δίνει ο υπουργός Παιδείας Γερ Αρσένης αποστέλλοντας ενός της εβδομάδας επιστολή προς τον πρωθυπουργό, ενώ συνεχίζει τις επαφές και με βουλευτές της 'Κίνησης των 22'. Ο πρωθυπουργός που τις 11.30 το πρωί ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, είναι αποφασισμένος να μη θέσει υπο διαπραγμάτευση την πολιτική του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς έχει επιτύχει την έγκρισή της απο το ανώτερο κυβερνητικό όργανο το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο υπουργός Παιδείας επιλέγει μια πολιτική 'ελεγχόμενης διαφωνίας' που θα του επιτρέπει να εκφράζει την εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά και να παραμένει στην κυβέρνηση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να επιβάλει στο ΠΑΣΟΚ "κλίμα τρομοκρατίας. Κλίμα διαγραφών δημιουργεί ο Σκανδαλίδης. Αντιηγετικός πόλος ο Αρσένης".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς υπο την αιγίδα του ΟΗΕ ολοκληρώθηκε το Σάββατο με την παράδοση προς τους δύο ηγέτες απο τον ειδικό εκπρόσωπο του ΓΓ Ντιέγκο Κόρντοβεζ του τελικού εγγράφου που προέκυψε μετά τις παρατηρήσεις που κατέθεσαν οι δύο πλευρές. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα της νέας διαδικασίας που εγκαινίασαν τα Ην. Εθνη και στοχεύει σε τελική συμφωνία για συνολική λύση μέσα στο 1998, χωρίς όμως να γίνει σαφές κατά πόσον είχε υπάρξει η απαραίτητη προεργασία. Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και του προέδρου Κληρίδη πυροδότησαν οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό. Αυτό συνεπάγεται απο τις δηλώσεις των ηγετών των πολιτικών κομμάτων που είχαν συνοδέψει τον Πρόεδρος Κληρίδη στη Νέα Υόρκη και επέστρεψαν χθες στη Λευκωσία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "μια επίσης σημαντική εξέλιξη είναι η συμφωνία να υπάρξει μέχρι το β' γύρο συνάντηση των κ Κληρίδη και Ντενκτάς, στη Λευκωσία που θα επικεντρωθεί σε ανθρωπιστικά θέματα όπως είναι αυτά των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων. Ενω τω μεταξύ, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ κ Κόρντοβεζ φέρεται να σχεδιάζει επίσκεψη στην Κύπρο, το Φθινόπωρο. Επίσης σήμερα το πρωί οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τον αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "οι 'ιδέες Κουεγιάρ' του 1989, η 'δέσμη ιδεών Γκάλι', τα Ψηφίσματα 716 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα 'Δέκα Σημεία' του τότε υπουργού εξωτερικών της Βρετανίας Μ. Ρίφκιντ, το Δεκέμβριο του 1996, αποτελούν το 'κοκτέιλ' πάνω στο οποίο βασίζεται το 'Προσχέδιο Κοινής Διακήρυξης των δύο κοινοτήτων' που συζητήθηκε κατ'αρχάς στο Τράουτμπερκ της Νέας Υόρκης και θα εξετασθεί και τον Αύγουστο στην Ελβετία, στις απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς. Το γενικό περίγραμμα του σχεδίου λύσης που πρότεινε ο ΟΗΕ είναι η αναζήτηση ομοσπονδιακής λύσης του κυπριακού προβλήματος. Είναι όμως εμφανείς ευθύς εξαρχής οτι οι διαδικασίες που πιθανότατα θα ακολουθηθούν και η εφαρμογή στην πράξη αυτής της ομοσπονδιακής δομής της Κύπρου θα είναι φαινόμενο sui generis χωρίς προηγούμενο".

    [5] Μέτρα φύλαξης συνόρων

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "σειράν μέτρων δια θωράκισιν της μεθορίου είς τον νομόν Καστοριάς ούτως ώστε να αντιμετωπισθή η παράνομος είσοδος Αλβανών λαθρομεταναστών και αι επιθέσεις και κλοπαί απο συμμορίας ωπλισμένων Αλβανών εναντίον κατοίκων της περιοχής, εξήγγειλεν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Φιλ. Πετσάλνικος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Monday, 14 July 1997 - 15:09:32 UTC