Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Απελευθέρωση καταθέσεων σε συνάλλαγμα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/07/1997 (ΑΠΕ)

    Η απελευθέρωση αγοράς συναλλάγματος, οι βαθμολογίες των γενικών εξετάσεων, η συνεδρίαση σήμερα του ΚΥΣΕΑ και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τον πληθωρισμό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Που, πώς και πόσα θα πάρετε με την απελευθέρωση του συναλλάγματος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τράπεζες υπέρ-τοκογλύφοι. Να παρέμβει αμέσως ο πρωθυπουργός.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Δώρο στους παλαιούς το "βατερλώ" σε Εκθεση και Μαθηματικά.

    Η ΑΥΓΗ: Απογείωση εξοπλισμών. Υπερεξοπλισμοί 3 τρις δρχ. έως το 2000.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μηνύσεις σε υπουργούς από τη ΝΔ. Νέος κύκλος σκανδαλολογίας.

    ΕΘΝΟΣ: Εισιτήριο για τους παλιούς. Οι βαθμολογίες "δείχνουν" τους τυχερούς για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι πολλοί στην εφορία και οι λίγοι στην ευφορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταργεί υπουργεία μειώνει τους υφυπουργούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τα μυστικά για το συνάλλαγμα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πίνακες-οδηγός των υποψηφίων για ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κλείνουν τα σύνορα για 1000 χρεοφειλέτες του δημοσίου.

    Η ΕΣΤΙΑ: Απαγόρευσις εξόδου γνωστών επιχειρηματιών δια χρέη προς το δημόσιον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η δραχμή σε βαθιά νερά.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εμπόδιο τα Μαθηματικά και η Εκθεση.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πιο φθηνά θέρμανση, διόδια, θεάματα. Μπαράζ μέτρων για τιμές, έσοδα.

    ΝΙΚΗ: Τραμπάλα με τις βάσεις στις φετινές γενικές εξετάσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πέντε χρόνια αντιλαϊκής επέλασης.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "σε αδιέξοδο και σε αλληλοσυγκρουόμενα - αλλοαναιρούμενα συμπεράσματα οδηγούνται οι έως τώρα κυβερνητικοί προβληματισμοί, για τη μείωση του πληθωρισμού μέσω των έμμεσων φόρων. Το κλαδικό δίλημμα "πληθωρισμός ή ελλείμματα" (δύο καθοριστικοί στόχοι της Συνθήκης του Μάαστριχτ) φαίνεται να δημιουργεί σοβαρότατα εμπόδια στις κυβερνητικές επιλογές".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "κανένα μέτρα για την ανακούφιση του πληθωρισμού και του καταναλωτή" αποφάσισε χθες ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, σε ειδική σύσκεψη που είχε, με θέμα την πορεία του τιμαρίθμου και την εκρηκτική άνοδο του δολαρίου. Ολες οι παρενέργειες από την αναμενόμενη αναζωπύρωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, λόγω της ανατίμησης του δολαρίου θα τις επωμιστεί για άλλη μια φορά το "καλάθι της νοικοκυράς" και η τσέπη του καταναλωτή".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "συμφωνίες κυριών για τη συγκράτηση των τιμών, με όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που παρέχουν υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, (όπως δικηγορικά γραφεία, ιδιωτικές κλινικές κλπ), περιλαμβάνονται στα μέτρα που θα πάρει από το φθινόπωρο η κυβέρνηση στα πλαίσια της αντιπληθωριστικής της πολιτικής".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει ότι "την κατάθεση της μείωσης του κόστους των Υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα επιλέγει η κυβέρνηση, προκειμένου να καμφθεί ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος της περαιτέρω αποκλιμάκωσης, θα σηκώσει το υπουργείο Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) αφού μέσω αυτού θα καταβληθούν προσπάθειες από το Σεπτέμβριο για συμφωνίες κυρίως με τους διάφορους κλάδους εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, για συγκράτηση του εν λόγω κόστους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό σχόλιό του υποστηρίζει ότι "οι υπεύθυνοι για την οικονομία κυβερνητικοί παράγοντες χρειάστηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις και διαβουλεύσεις για να 'διαπιστώσουν' τα αυτονόητα και αυταπόδεικτα: Οτι δηλαδή, ο πληθωρισμός 'σκάλωσε', πια και παρουσιάζει ιδιάζουσα ακαμψία. Και είναι τόση η ανησυχία τους (από τη 'διαπίστωση' αυτή), ώστε, δεν αποκλείεται να αντιδράσουν σπασμωδικά με 'μειώσεις έμμεσων φόρων', με 'πάγωμα τιμολογίων του Δημοσίου' κλπ. και να τινάξουν στον αέρα κρισιμότερα μεγέθη της οικονομίας - όπως τα ελλείμματα...."

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "η απρόσμενη υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού δολαρίου (χθες έκλεισε στις 291,4 δρχ., από 292,7 δρχ. προχθές) λειτούργησε χθες ενθαρρυντικά για τα επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, που εξέτασαν πιο ψύχραιμα την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο πληθωρισμός, όμως εκτιμάται, θα κινηθεί μέσα στα προβλεπόμενα πλαίσια τον Ιούλιο (περίπου 5,5%) και κάτω από αυτό το ποσοστό στο τέλος του χρόνου, ενώ το δολάριο που έσπειρε τον πανικό και δημιούργησε αναταράξεις στα βασικότερα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "προπονήσεις στο Μαξίμου για άρση του βέτο προς Τουρκία" γράφει ότι "η πορεία των ελληνοτουρκικών και η εξέλιξη της διαδικασίας των εμπειρογνωμόνων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο καθώς οι δύο Ελληνες εμπειρογνώμονες Κρ. Ιωάννου και Αργ. Φατούρος, επεξεργάζονται την απάντηση που θα σταλεί στην Λουξεμβουργιανή προεδρία για το δεύτερο τουρκικό υπόμνημα".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει ότι "ανοιχτό άφησε χθες η κυβέρνηση το ενδεχόμενο συνάντησης των Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων επιβεβαιώνονται κατ'αυτόν τον τρόπο εγκαίρως τις πληροφορίες ότι διαλέγονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ώστε να καταστεί δυνατή η συνάντηση αυτή μέσα στο Σεπτέμβριο στο Λουξεμβούργο".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "το πράσινο φως για "τετ-α-τετ" συνάντηση των Ελλήνων 'σοφών' με τους Τούρκους συναδέλφους τους, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, κατά τη σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μετά από διεξοδική ανάλυση των δεδομένων του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αποφασίσθηκε να σταλεί επιστολή στη Λουξεμβουργιανή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιστολή με την οποία, εκφράζεται η κυβερνητική θέση για απευθείας διάλογο, πιθανώς το Σεπτέμβριο".

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "αι αθετήσεις από τους Τούρκους των υποχρεώσεων που πηγάζουν από την Συμφωνίαν της Μαδρίτης αλλά και των δεσμεύσεων που αυτοβούλως ανέλαβον δια του 'μορατόριουμ' που προέτειναν, έχει προβληματίσει την ελληνική κυβέρνησιν. Και τούτο, δια τον πρόσθετον λόγον ότι η Κυβέρνησις Σημίτη επανηγύρισε δια την Συμφωνίαν με τον κ. Ντεμιρέλ και ανέλαβε και το σχετικόν κόστος της αναγνωρίσεως 'ζωτικών συμφερόντων' της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό σχόλιό της με τίτλο "Μπίζνες.... ειρήνης", γράφει ότι "με την κρίση των Ιμίων η Ουάσιγκτον είχε παγώσει την παράδοση φρεγατών στην Τουρκία και την ανανέωση της μίσθωσης πολεμικών πλοίων που είχαν δοθεί στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που υπεγράφη με αμερικανική πρωτοβουλία, φαίνεται πως άνοιξε το δρόμο και για εξοπλιστικές μπίζνες, όσο και αν φαίνεται περίεργο".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο συνάντησης των Ελλήνων και των Τούρκων εμπειρογνωμόνων για την εξεύρεση διαδικασίας επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η ελληνική πλευρά αναμένεται να στείλει μέσα στον Αύγουστο νέα επιστολή προς την τουρκική αποστολή εμπειρογνωμόνων ζητώντας, μεταξύ άλλων, και συγκεκριμένη τοποθέτηση των δύο Τούρκων επιστημόνων για τη νομική διαδικασία επίλυσης του θέματος της υφαλοκρηπίδας".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ η "διαφαινόμενη σκλήρυνση της τουρκικής στάσης μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης, που αντιμετωπίζει με έκδηλη αμηχανία απ'την πλευρά της κυβέρνησης, αποτέλεσε χθες αντικείμενο σύσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια ώρα πάντως, η τουρκική διπλωματία αξιοποιεί εντυπωσιακά τους καρπούς της Μαδρίτης, καθώς με αφορμή την συμφωνία της ισπανικής πρωτεύουσας, οι Αμερικανοί απελευθερώνουν τώρα και επίσημα τις τρεις φρεγάτες και πολλά άλλα οπλικά συστήματα για να ενισχύσουν τη στρατιωτική μηχανή του Αττίλα"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ισχυρίζεται ότι "την άμεση ενημέρωση της Ουάσιγκτον για κάθε τουρκική πρόκληση αποφάσισαν ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών στη χθεσινή σύσκεψή τους. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Αγκυρα αξιοποιεί την έλλειψη αναφοράς του Κυπριακού στη συμφωνία της Μαδρίτης για να δημιουργήσει προβλήματα, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ. Στόχος της Αγκυρας είναι να αναγκάσει την Ελλάδα σε εφ'όλης της ύλης διάλογο, χωρίς όρους".

    [4] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "έγινε στη Νέα Υόρκη χωρίς να δοθεί καμία δημοσιότητα η συνάντηση μεταξύ των διπλωματικών εκπροσώπων Ελλάδας και Σκοπίων Ζαχαράκι και Τοσέφσκι υπό το διαπραγματευτή του ΟΗΕ Σάιρους Βανς. Στη συνάντηση διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά το αδιέξοδο στις συνομιλίες. Και οι δύο πλευρές έμειναν στις απόψεις τους χωρίς να βρεθεί κοινό έδαφος. Ενώ όμως συμβαίνουν όλα αυτά στο επίπεδο των επίσημων συνομιλιών, ετοιμάζεται η επίλυση του θέματος μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Θα δώσει εξηγήσεις για τους αγνοούμενους ο Ντενκτάς" γράφει ότι "προτάσεις επί συγκεκριμένων πτυχών του θέματος των αγνοουμένων τέθηκαν στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς στην οικία Φεϊσέλ, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που πρόσθεσε ότι στις προτάσεις αυτές αναμένονται να δοθούν απαντήσεις στην αυριανή νέα συνομιλία των δύο ανδρών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει ότι "με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις προοπτικές αποτελέσματος στις συναντήσεις του προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς στην Κύπρο για ανθρωπιστικά θέματα. Η προχθεσινή πρώτη συνάντηση θα πρέπει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να είναι συνέχεια συνομιλιών που έγιναν στις κατ'ιδίαν συνομιλίες μεταξύ τους, στο Τράουτμπεκ. Ο πρόεδρος Κληρίδης, υπέβαλε στον Ντενκτάς συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν συγκεκριμένες πτυχές του θέματος των αγνοουμένων. Ο Ντενκτάς ανέλαβε υποχρέωση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στην αυριανή συνάντηση".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 30/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η απελευθέρωση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα, τα μέτρα για την συγκράτηση του πληθωρισμού και η υποχώρηση του δολαρίου και της στερλίνας έναντι της δραχμής.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Λογαριασμοί καταθέσεων και σε συνάλλαγμα - Κανένας φόβος για τη δραχμή εκτιμά η ΤτΕ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "'Ευκαιρίες' αλλά και 'ρίσκα' με την απελευθέρωση από 1/8/1997 των καταθέσεων σε συνάλλαγμα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αρχίζουν έλεγχοι για τις τιμές - Στο στόχαστρο τουρισμός και καύσιμα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ελεύθερες καταθέσεις σε συνάλλαγμα από μεθαύριο - Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τιμολόγια ΔΕΚΟ-υπηρεσίων ανάχωμα στον πληθωρισμό".

    [7] Απελευθέρωση καταθέσεων σε συνάλλαγμα

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "από 1ης Αυγούστου θα μπορούν ελεύθερα οι Ελληνες να ανοίγουν καταθέσεις σε ξένο νόμισμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε χθες τη σχετική απόφαση, με την οποία ταυτόχρονα επέρχονται οι αναγκαίες προσαρμογές στο σύστημα διαχείρισης των καταθέσεων αυτών από τα πιστωτικά ιδρύματα. Παράλληλα, με σχετική πράξη του διοικητού, καταργούνται οι περιορισμοί που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 30 July 1997 - 14:12:27 UTC